Новини :: Конференції, збори

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція Асоціації аматорського футболу України

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція Асоціації аматорського футболу України

Понад 60 делегатів від колективних членів ААФУ та гостей з усіх регіонів України зібралися сьогодні у Будинку футболу УАФ для участі у черговій VII звітно-виборній Конференції. Основні питання порядку денного стосувалися оцінки роботи ААФУ за звітний період, обрання керівництва Асоціації, Виконавчого комітету та інших робочих органів організації. Почесними гостями Конференції стали Андрій Павелко – президент Української Асоціації футболу, Вадим Костюченко – перший віце-президент УАФ, та Володимир Артамонов – заступник голови Комітету з фізичного вихованні та спорту Міністерства освіти і науки України.

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ
Президент ААФУ Федір Шпиг та перший віце-президент ААФУ Олександр Каденко

 Президент Асоціації Федір Шпиг подякував усім присутнім за підтримку та допомогу в роботі Асоціації. Перший віце-президент ААФУ Олександр Каденко ознайомив учасників Конференції з основними моментами діяльності ААФУ з 2015-го року: 

"Щодо нашої діяльності у звітний період, маю зупинитись на змаганнях «Шкіряний м’яч». Як і раніше, ми продовжували проведення змагань у чотирьох вікових групах серед 11, 12, 13 та 14-ти річних футболістів. Фінали проводились як у столичному регіоні, так і в інших містах України, зокрема у Львові, Івано-Франківську, Сумах, Чернівцях, Кременчуці, Славуті, Новій Каховці, Бердянську, Миргороді. Десятки міст та містечок стали центрами проведення відбірних турнірів.

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ

Уся наша робота проходила в тісній співпраці з Українською асоціацією футболу та обласними федераціями футболу. Ми завжди розглядаємо Асоціацію аматорського футболу, як частину цілісного футбольного організму країни. Хочу підкреслити  вагому роль Міністерства освіти і науки у розвитку «Шкіряного м’яча». Безумовно, все, чого нам вдалося досягти, було б неможливим без тісного контакту і постійної співпраці з Комітетом з фізичного виховання та спорту МОН України. 

Окремо хотів би відзначити підтримку змагань з боку Міністерства молоді та спорту України, яке завжди йшло нам назустріч у питаннях проведення «Шкіряного м’яча». Це завжди давало можливість проводити турнір на високому рівні на усіх його етапах.

Нашим головним завдання разом з вами залишається  забезпечення високого рівня проведення змагань на початкових етапах турніру – сільському, селищному, районному, міському, та на рівні територіальних громад.

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ

Вже незабаром буде затверджено новий регламент проведення «Шкіряного м’яча». Відбудуться певні зміни у вікових критеріях учасників, про що попередньо проінформовано регіональні федерації футболу. В процесі організації змагань необхідно особливу увагу приділяти контролю за проходженням медичного обстеження юними футболістами у спеціалізованих медичних закладах. Щоб всі учні, в яких немає застережень до стану здоров’я, могли випробувати себе у «Шкіряному м’ячі».

Український «Шкіряний м’яч» має вже двох чемпіонів світу з футболу. Це Олексій Хахльов та Владислав Кучерук, які 2010-го року грали у фіналі «Шкіряного м’яча» на стадіоні імені Віктора Баннікова. В 2019 році в складі збірної України U-20 в Польщі вони стали чемпіонами. Чимало з вихованців «Шкіряного м’яча» нині виступають у вітчизняних футбольних клубах України, зокрема Віктор Коваленко – гравець донецького «Шахтаря» та Національної збірної, Швед Мар’ян – гравець шотландського «Селтіка».

Маємо висловити подяку всесвітньо відомій компанії «Кока-Кола» за вагомий внесок в фінансове і матеріальне забезпечення турніру.

Постійним і надійним партнером Асоціації в організації і проведенні змагань є генеральний спонсор ААФУ – група компаній «Молочний Альянс», а також мережа кінотеатрів «Планета Кіно Аймакс».

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ

Підтримка вищезгаданих спонсорів дозволяє тримати високу планку якості проведення Всеукраїнських змагань. Діти і тренери навіть на зональних турнірах всі отримують пам’ятні подарунки. Ми направляємо для нагородження учасників обласних змагань грамоти, вимпели, футбольні м’ячі.

Під час роботи минулої Конференції ми анонсували зміни у форматі проведення змагань і це вдалося втілити у життя разом з президентами аматорських футбольних клубів та керівництвом Української асоціації футболу.  2016-го року восени змагання стартували у форматі «осінь-весна» в двох групах по 11-ть команд. Переможці груп – «Агробізнес» (Волочиськ) та «Металіст-1925» (Харків) зустрілись у фінальному матчі в Києві на НСК «Олімпійський». Перемогу здобув «Агробізнес», зараз обидва колективи вже у Першій лізі ПФЛ і стабільно розвиваються. Наступного сезону – 2017/2018 – на старт вийшли вже 26 команд. Змагання почали проводитися вже у трьох групах. Чемпіоном тоді став ФК «Вікторія» (Миколаївка), срібло здобув ФК «Таврія-Скіф» (Роздол). Восени 2018-го учасниками чемпіонату стали 35 команд. Діючим чемпіоном зараз є ФК «ВПК-Агро» (Шевченківка), учасник  і лідер змагань Другої ліги ПФЛ на даний час.

Зараз у чемпіонаті поточного сезону – 2019/2020 – 32 команди грають у трьох групах. Маємо констатувати очевидне – зміна формату та проведення матчів по вихідних (суботах,неділях) позитивно позначилася на рівні змагань, збільшилася кількість учасників та глядачів, відео всіх матчів чемпіонату публікуються на сайті ААФУ. Так само як і матчів розіграшу Кубка України! Цей турнір також викликає інтерес в учасників, щороку до участі в ньому долучаються колективи, що хочуть випробувати себе на вищому за обласний рівні, однак з різних причин ще не є учасниками чемпіонату України. Така проба сил додає матеріалу для роздумів над недоліками і шляхами розвитку клубів, тож є усі підстави вважати, що з часом й вони долучаться до лав учасників чемпіонату України. Володарями Кубка України за три попередні сезони стали:

2016/2017 – «Чайка» (Петропавлівська Борщагівка). Фіналіст – СКК «Демня» (Львівська область)

2017/2018 – «ЛНЗ-Лебедин» (Черкаська область). Фіналіст – «Вікторія» (Миколаївка)

2018/2019 – «Авангард» (Бзів, Київщина). Фіналіст – ФК «Вовчанськ» (Харківська область)

В поточному сезоні вже відбулися матчі ¼ фіналу і навесні відбудуться півфінали та фінал. Півфіналістами є «ОДЕК» (Оржів, Рівненська область), «Олімпія» (Савинці, Полтавська область), «Вікторія» (Миколаївка, Сумська область) та «Таврія» (Новотроїцьке, Херсонська область). Як ви бачите, географія представництва регіонів дуже широка, представлені колективи з Заходу, Центру, Сходу та Півдня України, через що турнір можна вважати дійсно Всеукраїнським!

Щодо питання підвищення аматорських клубів у класі, то практика впевнено свідчить, що лише ті клуби, котрі довели свою спортивну перевагу в аматорському чемпіонаті, мають належну інфраструктуру, інвестують кошти в підготовку власного резерву, можуть гідно виступати в професіональному футболі. Як приклад, можемо навести «Агробізнес» (Волочиськ), «Металіст-1925», тернопільську «Ниву», запорізький «Металург», «Кристал» (Херсон), ФК «Минай», «Альянс» (Липова Долина), «Колос» (Ковалівка), «Рух» (Винники), «Інгулець» (Петрове), «Балкани» (Зоря), «Полісся» (Житомир), ФК «Калуш», «Чайка» (Петропавлівська Борщагівка), «Діназ» (Вишгород), ФК «Ужгород», «Кристал» (Херсон), «Гірник» (Кривий Ріг).

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ

На даний час в питанні щодо підвищення аматорських команд в класі ми маємо і відчуваємо повну підтримку керівництва Української асоціації футболу. Припинилася практика допуску до участі в змаганнях ПФЛ команд, що не брали та не беруть участі в чемпіонаті України серед аматорських команд. В Регламентах ААФУ і  ПФЛ цього сезону чітко визначено кількість команд, що можуть набути професіональний статус – це 6 кращих команд чемпіонату. Якщо ми усі разом дотримаємося прописаних регламентних норм, переконаний – матимемо і міцніший аматорський чемпіонат України серед аматорів, і конкурентніші змагання в Другій лізі.

Хотів би відзначити позитивний момент щодо стану інфраструктури футбольних клубів, що приймали участь у змаганнях під егідою ААФУ в 2016-2019 роках.

 В переважній більшості – це чудові, затишні стадіони з прекрасним газоном. Особливо хотів би відзначити арени: 

  • Стадіон «Вікторія», смт Миколаївка, Сумська область. Президент ФК «Вікторія» – Серій Бондаренко.
  • Стадіон «ЛНЗ-Арена», село Лебедин Черкаська область. Президент ФК «ЛНЗ-Лебедин» – Андрій Полтавець.
  • Стадіон «Шляхова Арена», с. Шляхова Вінницької області. Президент ФК «Світанок-Агросвіт» – Олег Ковбасюк.

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ

Ще один цікавий проект Асоціація аматорського футболу України реалізувала в 2018-2019 роках у партнерстві з Українською асоціацією футболу, спільно з регіональними федераціями, за фінансової підтримки уряду Німеччини через федеральну компанію Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, реалізувала проект «11х11 чемпіонів. Футбол заради розвитку молоді та регіонів».

Мета проекту передбачала вдосконалення спортивної інфраструктури аматорських футбольних клубів, спортивних закладів, залучення різних груп населення насамперед молоді до активної співпраці та участі у житті своїх громад, ну і також була присутня навчальна складова.

Старт проекту було зроблено в червні 2018 року в Києві на стадіоні ім. Баннікова. Асоціацією було отримано 75 заявок на реалізацію, що свідчило про чималий інтерес з боку малих громад та футбольних клубів і спортивних закладів. Протягом січня-лютого було вивчено всі заявки, кожну з яких було проаналізовано, і журі конкурсу за участю легенди світового футболу Олега Протасова та представників Посольства Німеччини, представників GIZ, ААФУ, УАФ оголосило переможців.

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ

Що ми отримали реалізацією 11 проектів в малих громадах?

  1. Покращена або оновлена спортивна/футбольна інфраструктура;
  2. Підвищено потенціал та ефективність роботи аматорських футбольних клубів;
  3. Збільшилась замученість до занять спортом дітей та молоді, активніше молодь почала долучатися до волонтерства;
  4. Зацікавили місцеву владу і бізнес до участі в підтримці спорту, ну і одне з головних клуби навчилися самостійно виявляти і отримувати інвестиції.

На реалізацію проекту Німецький уряд направив суму еквівалентну 162 тисячам євро, додатково залучено в рамках проекту інвестицій від місцевих громад, підприємств, партнерів і власних ресурсів клубів 297 тисяч євро.

Отже, що було зроблено?:

  • Дитячо-юнацька спортивна школа «Колос» м. Сокиряни Чернівецької області – добудова майданчика зі штучним покриттям, проведення міжнародного турніру.
  • «Зірка Лінці» с. Кибляри Ужгородського району Закарпатської області – реконструкція футбольного поля, реконструкція роздягалень.
  • «Нафтовик» Долина, Івано-Франківської області – освітлення на штучних майданчиках і у спортивному залі, будівництво майданчика зі штучним покриттям.
  • «Тірас» Ямпіль Вінницької області – придбання і встановлення штучного покриття, огорожі майданчику, воріт, освітлення і трибун для майданчика.
  • «Єврошпон Смига» Смига Рівненської області – проведення міжнародного дитячого футбольного фестивалю «Я – патріот», придбання і встановлення 6 футбольних воріт із сітками стандарту ФІФА, машинка для розмітки футбольного поля, підготовка і затвердження техніко-економічної документації для побудови тренувальної бази клубу і реконструкції футбольного поля.
  • «Черкащина-Академія» Білозір’я Черкаської області – облаштування спортивного майданчику для занять з дітьми дошкільного віку в дитячому садочку, придбання тренажерів, проектору, екрану, ноутбуку, відеокамери, макетів футбольного і міні-футбольного полів, дошки для тренерів.
  • ДЮСШ смт. Веселе Запорізької області – будівництво футбольного майданчика.
  • «Трубіж» Коржі Баришівського району Київської області – облаштування і прокладання системи поливу футбольного поля, трибуни, огорожа футбольного поля, будівництво роздягальні.
  • «Академія спорту» м. Тростянець Сумської області – будівництво поля зі штучним покриттям, будівництво футбольного поля з поливом, благоустрій території стадіону, розробка проекту реконструкції трибун, придбання спортивної екіпіровки, обладнання (воріт, сіток, мультимедійного обладнання).
  • ДЮСШ м. Кобеляки Полтавської області – виготовлення і встановлення модульних критих трибун біля майданчику зі штучним покриттям.
  • «СІЧ» с. Заболотці Бродівського району Львівської області – побудова огорожі та трибун для футбольного поля, ремонт роздягалень, придбання трактору для газонокосіння.

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ

Важлива складова проекту – навчання: за німецьким досвідом вперше в Україні було проведено навчання для менеджерів аматорських і дитячих футбольних клубів, всього в усіх регіонах проведено 80 семінарів, пройшли навчання 1950 менеджерів і волонтерів. Ну і настільна книга для менеджерів і волонтерів яка направлена в кожен регіон.

Також підтримку отримали Всеукраїнські дитячі змагання «Шкіряний м’яч» – усі переможці обласних змагань отримали комплекти футбольної форми з логотипом проекту,  до організації і проведення змагань було залучено 100 молодих лідерів.

Від імені Асоціації аматорського футболу України хочу подякувати клубам, які реалізували проекти у себе в громадах, і за підтримку Українську асоціацію футболу, Посольство Федеративної республіки Німеччини, Німецький уряд і компанію GIZ.

Ще один наш проект: щороку на Полтавщині у Лубнах проводяться цікаві турніри: «Кубок Андрія Біби» та «Юність Посулля», проведенню яких сприяє Асоціація. До участі у даних турнірах долучаються багато команд коледжів з Полтавщини та сусідніх регіонів.

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ
Роман Сендзюк – директор Лубенського лісотехнічного коледжу

Хочемо подякувати спортивним журналістам за пропаганду та висвітлення подій масового футболу в загальнонаціональних, обласних, міських та районних засобах масової інформації.

Хочу подякувати за висвітлення в ЗМІ нашої роботи Миколі Моторному, нашому давньому колезі, заслуженому журналісту України. Багато років Микола Віталійович працює на ниві спортивної журналістики і по праву має статус корифея своєї справи.

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ
Заслужений журналіст України Микола Моторний поруч з чемпіонським кубком

Окрема вдячність за роботу Артуру Валерку – справжньому фанату своєї справи,  футбольному оглядачеві та статистику. Він фахово сприяє нашій діяльності, готує цікаві огляди матчів чемпіонату та розіграшу Кубка, які публікуються на сайті Спортарена.ua та на сайті Асоціації.

Цей період став важливим етапом нашої спільної роботи над популяризацією та розвитком дитячого і дорослого аматорського футболу. Кількість команд у наших турнірах та вболівальники на трибунах під час ігор дитячого й дорослого аматорського футболу є доказом того, що люди не втратили інтересу до гри, створюються нові команди, розвиваються існуючі клуби.

Наша мета – створювати атмосферу свята під час футбольних заходів, надавати можливості для самореалізації гравцям та тренерам.

Вірю, що наша спільна робота з Українською асоціацією футболу, профільними міністерствами та усіма небайдужими до майбутнього українського футболу, сприятиме подальшій його популяризації та розвитку".

Роботу ААФУ за звітний період було оцінено як задовільну. Також делегати обрали керівництво Асоціації на новий період. Президентом ААФУ обрано Федора Шпига, першим віце-президентом – Олександра Каденка. Віце-президентами обрано Андрія Бібу та Тараса Клима. Членами Виконкому стали Федір Шпиг, Олександр Каденко, Андрій Біба, Тарас Клим, Віктор Безсмертний, Віктор Грабчак, Ярослав Грисьо, Андрій Дунебабін, Микола Желєзний, Сергій Загоруйко, Олег Зубарев, Олена Коробка, Микола Моторний, Анатолій Свистун та Роман Сендзюк.

Наприкінці роботи Конференції відбулося нагородження учасників відзнаками УАФ та ААФУ. Андрій Павелко вручив Федору Шпигу медаль УАФ "За Заслуги" та футболку збірної України U-20 з підписами гравців. Різні відзнаки також отримали Микола Моторний – заслужений журналіст України, Мирон Чернецький – президент ФК ОДЕК (Оржів), Геннадій Гречковський – голова Ямпільської районної ФФ, Микола Васильків – заступник голови Івано-Франківської ОФФ, Роман Сендзюк – голова оргкомітетів турнірів «Кубок Андрія Біби» та «Юність Посулля» (Лубни), Сергій Кашулін – технічний директор СК «Каховка», Артур Валерко – спортивний журналіст, Сергій Задіран – член КДК ААФУ, Олег Зубарев – заступник голови ФФ Донецької області, Руслан Маєвський – виконавчий директор Житомирської ОФФ, Степан Понайда – заступник голови ФФ Львівської області, Володимир Олексенко – заступник голови ФФ Полтавщини, Олена Коробка – виконавчий директор Харківської ОФФ, Василь Пістоль – почесний президент ФК «Маяк» (Сарни).

Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ
Федір Шпиг та Андрій Павелко – президент Української асоціації футболу
Сьогодні відбулася VII звітно-виборна Конференція ААФУ
Сергій Кашулін – технічний директор СК Каховка з відзнакою УАФ

VII звітно-виборна Конференція ААФУ завершилася. Попереду щоденна робота. Намагатимемося робити все від нас залежне для популяризації та розвитку Українського футболу!