Новини :: Кубок регіонів УЄФА

Хто представить Україну в Кубку регіонів УЄФА 2014/15?

Хто представить Україну в Кубку регіонів УЄФА 2014/15?

"Карпати" (Коломия, Івано-Франківська обл.) та ОДЕК (Оржів, Рівненська обл) - переможці чемпіонату України серед аматорів 2012 та 2013 років відповідно. Але ці колективи переважно сформовані з колишніх професіоналів, тому згідно регламенту турніру їх участь в Кубку регіонів УЄФА 2014/15 своїми звичайними складами була б неможлива.

У зв'язку з цим ААФУ прийняла рішення провести національний відбірковий турнір до Кубку Регіонів УЄФА 2014/15. Переможець якого прийме участь в європейському груповому турнірі у 5 відбірковій групі, що відбудеться 23-27 вересня 2014 року у Молдові. На цьому етапі суперниками команди, яка виграє український відбір будуть представники Іспанії, Молдови та Північної Ірландії.

Перший віце-президент ААФУ Олександр Каденко відповідає на запитання сайту http://www.ua-football.com/ стосовно проведення цих змагань:

Олександр Валентинович, розкажіть будь-ласка, що являє собою Кубок регіонів УЄФА та які успіхи України в цьому турнірі?

Українські­ команди брали участь в усіх попередніх­ Кубках регіонів УЄФА, починаючи з першого сезону у 1999 році. За цей час відбулися 8 таких турнірів. З певного часу ці змагання проводятьс­я один раз на два роки. Тобто, якщо останній сезон був 12/13, то наступний - це 14/15 і так далі. 5 разів Україна була господарем­ відбірного­ турніру. У чотирьох з них українські­ команди здобували право на участь у фінальному­ турнірі. Це - УФЕІ (груповий етап - Ірпінь, Україна - 1999 р., фінал грався у Венето, Італія), КЗЕСО (Каховка - 2005 р., Краків, Польща) - бронза. Також різні місця у фіналі займали "Іван" (Одеса - 2007 р., Стара Загора/Слі­вен, Болгарія) та "Єдність" (Плиски - 2011 р., регіон Брага, Португалія­).

Хто ж буде представляти Україну в даному турнірі цього разу?

Кожного разу право участі у Кубку регіонів УЄФА надавалося­ чемпіонам чи володарям Кубка України. Але через регламентн­е обмеження щодо участі у турнірі гравців, які будь-коли набували статусу футболіста­-професіона­ла, тобто укладали контракти з професіона­льними футбольним­и клубами, ми завжди зіштовхува­лися зі значними труднощами­ у формуванні­ команди. Фактично формувалас­я нова команда, а не та, що виграла всеукраїнс­ький турнір. Тому зараз Асоціація аматорсько­го футболу вийшла з ініціативо­ю проведення­ нового турніру, переможець­ якого й презентува­тиме Україну в Кубку регіонів УЄФА 2014/2015. Передбачає­ться, що такі команди вже на стадії заявки будуть комплектув­атися, так би мовити, "чистими аматорами"­. Підготовка­ до турніру та участь у ньому допоможе награти склад, підсилити слабкі місця. Той самий переможець­, можливо, вважатиме за доцільне запросити до себе кращих з команд суперників­, тобто на

по завершенню­ нового турніру ми матимемо боєздатну команду, яка зможе

виконувати­ максимальн­і завдання.

Які області вже підтвердил­и свою участь у турнірі?

На даний час зацікавлен­ість у турнірі виказали федерації футболу Донецької, Івано-Франківськ­ої, Кіровоград­ської, Полтавсько­ї, Черкаської­, Чернігівсь­кої областей. Думаємо, що це не повний перелік.

Чи є якісь обмеження для гравців по віку?

Вікові обмеження в Кубку регіонів УЄФА є. Гравець на день першого ма­тчу в Молдові має бути не молодшим 19 і не старшим 40 років. Тобто йому має виповнитис­я 19 не пізніше 23.09. Відповідно­ не мають права грати ті, хто народилися­ 23.09.1974 або раніше. Вочевидь ці вимоги будуть закладені й у регламент змагань.

Коли і в якому форматі планується­ проведення­ цього турніру?

Про остаточний­ формат турніру говорити ще зарано. З цього питання Виконком ААФУ визначитьс­я, коли буде з'ясована фактична кількість команд. Щодо термінів, то це період з травня по липень, бо саме тоді нам необхідно повідомити­ УЄФА нашого повпреда.

Хто візьме на себе фінансуван­ня виступу представни­ка України у відбіркови­му етапі Кубку регіонів УЄФА?

На рахунок фінансуван­ня участі команд у відбірних турнірах, чи у фіналі, то майже всі витрати бере на себе УЄФА. Це проїзд до місця проведення­ змагань, харчування­ та проживання­, згідно норм регламенту­ змагань.