Новини :: Шкіряний м'яч. Молодша вікова група

Кубок Націй Данон: тріумф Німеччини, рівень України

Кубок Націй Данон: тріумф Німеччини, рівень України

В столиці Франції м. Париж завершився Всесвітній фіналу Кубку Націй Данон - неофіційного чемпіонату світу серед дітей 10-12 років. Україну на цьому турнірі представляв переможець Всеукраїнського дитячого футбольного турніру «Кубок Націй Данон» - команда Кропивницької школи № 6.

Кубок Націй Данон, тріумф Німеччини, рівень України

Нагадаємо, що в перший ігровий день змагань юні кропивничани двічі зіграли в нічию 1:1 з командами Сенегалу та США. Проте в заключному матчі групового етапу мінімально поступилися принциповому супернику Росії і продовжли боротьбу лише за 17-32 місця. На жаль і на цьому етапі не все виходило в української команди. Дві поразки від Румунії та Бельгії і підсумкове 26 місце. Ложкою меду стали перемоги над Єгиптом та Китаєм, які в підсумку фінішували одразу за нашою командою. 

Кубок Націй Данон, тріумф Німеччини, рівень України

До честі українців варто сказати, що кропивничани поїхали на турнір в дещо ослабленому складі. Напередодні від'їзду злавмав руку основний голкіпер, а ще кілька провідних гравців підхопили застуду. Також варто зазначити, що в багатьох командах візуально були старші діти. Хоча з іншого боку в кількох країнах у складі було по 1-2 дівчинки, а у наших жодної. А наприклад команда Італії взагалі повністю була складена з дівчаток.

Кубок Націй Данон, тріумф Німеччини, рівень України

Підсумовуючи виступ команди з Кропивницького у фіналі Кубку Націй Данон, мабуть варто врахувати, що загальний рівень розвитку дитячо-юнацього футболу України десь приблизно і відповідає місцю, яке зайняла наша команда на чемпіонаті. До речі, 2 роки тому дніпровські школярі зайняли 25 сходинку та цьому ж турнірі, тобто зіграли десь приблизно на тому ж рівні. Головний здобуток української команди - це досвід і враження, які отримали наші юні футболісти. 

Кубок Націй Данон, тріумф Німеччини, рівень України

Переможцем Кубку Націй Данон 2016 стала німецька команда  з Дортмунда, яка у фінальному матчі після 0:0 в основий час в серії післяматчевих пенальті здолали Японію 2:1. Третіми фінішували іспанці, перемігши з рахунком 2:1 Бразилію.

Кубок Націй Данон, тріумф Німеччини, рівень України

Звичайно б хотілося, щоб представники України займали більш високі місця у турнірах такого рівня, але зусиль лише Асоціації Аматорського футболу України та компаній-партнерів для цього замало. Якщо б в Україні всі змагання проводилися на такому рівн,і як Шкіряний м'яч та Кубок Націй Данон, то успіх був би цілком можливий. Але, на превеликий жаль, дитячо-юнацький футбол нашої країни знаходиться в глибокому занепаді. Всіх діток, які більш-менш здатні попадати по м'ячу ще в юному віці розбирають так звані гранди, які працюють з ними, не як з особистостями, а за принципом конвеєра. З дітьми, що залишаються в системі ДЮСШ займаються тренери восновному рядянської закалки, які не мають жодної мотивації працювати з підростаючим поколінням і в більшості випадків просто відбивають охоту в хлопчиків та дівчаток займатися футболом. Діти, яким вдається вибитися в люди та стати футболістами зазвичай досягають успіху не завдяки, а всупереч системі. 

Кубок Націй Данон, тріумф Німеччини, рівень України

Тому, якщо ми справді хочемо, щоб Україна стала футбольною державою потрібно звернути увагу на досвід тих же Німеччини, Японії, Нідерландів та навіть Ісландії системи дитячо-юнацького футболу яких є прикладами для наслідування.

Автор: Олександр Дем'янчук, UA-футбол