Новини :: Шкіряний м’яч

Шкіряний м’яч

Зірки «Шкіряного м’яча»: від Малиновського до Забарного

Зірки «Шкіряного м’яча»: від Малиновського до Забарного

«Шкіряний м’яч» — один із наймасовіших футбольних турнірів України. Його відродження в 1998 році — одна з найбільших справ життя вітчизняного мецената й благодійника Федора Шпига. Якщо прем’єрний розіграш українського трофею «Шкіряного м’яча» зібрав 126 команд, то вже через рік — у 1999-му — їх стало 13 тисяч. Тисячі хлопчаків по всій Україні взяли участь у цих змаганнях. Нема нічого дивного, що багато з них обрали собі фах професіональних футболістів — і досягли успіху на високому рівні.

Ми дуже скучили за футбольними змаганнями й принагідно пригадуємо головних зірок, які брали участь у змаганнях клубу «Шкіряний м’яч».

Зірки «Шкіряного м’яча»: від Малиновського до Забарного

Олег Блохін, Ігор Бєланов, Андрій Шевченко

Учасниками «Шкіряного м’яча» в дитячі роки були всі троє українських володарів «Золотого м’яча». Найкращі футболісти Європи та світу, українські форварди Блохін, Бєланов і Шевченко, змагалися в рамках клубу в командах своїх шкіл у Києві та Одесі.

 

1999 рік — Олександр Полуницький, Ігор Коротецький та Юрій Габовда

У старшій віковій групі перемогла команда «Меридіан» (Полтава). Серед її гравців був Олександр Полуницький (1985 р.н.) - майбутній захисник академкласу Павла Яковенка був визнаний найтехнічнішим гравцем турніру. В майбутньому Полуницький пограє за такі команди, як «Ворскла», «Десна» та «Славутич» (Черкаси).

Переможцями в молодшій віковій групі стануть гравці команди «Лелека» (Кам’янець-Подільський), а от в індивідуальних номінаціях відзначаться майбутні майстри змагань ПФЛ і УПЛ. Найкращий захисник серед хлопців 1987 р.н. - Ігор Коротецький із харківської «Барселони». Він встигне пограти навіть за «Шахтар», не один рік проведе в клубах Прем’єр-Ліги «Кривбас», «Зоря», ФК «Маріуполь», донецький і запорізький «Металург», «Говерла». Пограє також за кордоном.

Найтехнічнішим гравцем серед одноліток визнають Юрія Габовду з мукачівської команди «Соколята». Пройшовши школу львівських «Карпат», цей універсал пограє в УПЛ за «Кривбас» і «Таврію», а також як легіонер буде виступати в вищих дивізіонах Білорусі («Динамо» Мінськ і інші клуби) та Угорщини. Наразі — півзахисник чеської «Дукли» (Прага).

 

2000/2001 рік — Кирило Дорошенко, Максим Кучинський, Юрій Федосенко

У молодшій групі перемогу відсвяткувала команда «Донецьквугілля», у середній - «Металург», у старшій - «Донбас». Добре себе проявило відразу кілька майбутніх професіональних гравців.

Півзахисник «Дніпромайну» (1989 р.н.) Кирило Дорошенко пройшов школу «Шахтаря», пограв за «Зірку», «Олімпік», «Зорю» та інші вітчизняні й зарубіжні клуби. Викликався в юнацькі збірні України. Журі визнало Кирила на цьому турнірі найкращим у своєму амплуа.

Воротар Максим Кучинський доріс до юнацької збірної України, займався в «Металурзі» (Запоріжжя), пограв за «Зірку» та «Десну», минулий сезон провів у складі «Карпат» (Львів). Визнаний на тому турнірі найкращим воротарем у середній віковій групі.

Були помітні футболісти й серед тих, хто не вигравав індивідуальні призи. За «Титан» (Кузнєцовськ) грав відомий у майбутньому півзахисник львівських «Карпат» і молодіжної збірної України Олег Голодюк. За «Гірку» (Івано-Франківськ) виступав майбутній хавбек «Прикарпаття» Орест Януш. Півзахисник Сергій Рудика — один із численних майбутніх професіоналів у запорізькому «Металурзі». За сумську «Зірку» грав майбутній нападник «Таврії» та збірної України Антон Шиндер. Житомирська «Кроша» задіяла захисника Андрія Сахневича, а також півзахисників Дмитра Швеця та Сергія Дячука.

 

2001/2002 рік — Роман Карасюк

У молодшій групі переміг «ВіК» (Володимир-Волинський). Найкращим півзахисником у молодшій віковій категорії (1991 рік народження) було визнано його футболіста — Романа Карасюка. Надалі він доріс до юнацької збірної України, займався в «Волині», пограв за алчевську та кам’янську «Сталь», львівський «Рух», а останнім часом знову грає за рівненський «Верес».

 

2002/2003 рік — Роман Безус, Сергій Панасенко, Сергій Загинайлов

Змагання в молодшій віковій групі серед футболістів 1992 р.н. виграла «Надія», а найкращим гравцем турніру визнаний представник дніпровського «Інтера» - Сергій Панасенко. Надалі він пройшов школу «Кривбасу» та «Дніпра», виступав за «Інгулець», «Дніпро-1» і низку інших вітчизняних клубів. Нині — гравець УПЛ, півзахисник рівненського «Вереса». Ще в «Інтері» розкрився захисник Євген Неплях, який пограв за молодіжну збірну України та низку вітчизняних і закордонних клубів.

Зірки «Шкіряного м’яча»: від Малиновського до Забарного
Роман Безус

У середній віковій групі (1991 р.н.) переможцем знову став «ВіК» із Карасюком, а найкращим бомбардиром турніру з 9 голами став представник білоцерківської «Росі» Сергій Загинайлов. Надалі цей нападник пройшов школу «Металіста» та пограв за низку вітчизняних і зарубіжних клубів, загалом у семи чемпіонатах країн Європи.

У складі кропивницького «Олімпіка» проявили себе воротар Ігор Березовський («Оболонь», «Льєрс», «Дармштадт») і півзахисник Ігор Загальський («Зірка», «Інгулець», «Дніпро-1»). За «Надію» (Копичинці) грав майбутній захисник «Ворскли» Ігор Пердута. Воротар «Прикарпаття» Ігор Піцан починав у «Юності» (Калуш). А майбутній півзахисник збірної України, «Ворскли», «Дніпра», «Динамо», «Гента» й «Кременя» Роман Безус грав за «Юний Вагонобудівник» із Кременчука під керівництвом тренера — свого батька Анатолія Безуса. Півзахисник Артем Полярус грав за «Кристал-Аметист» із Олександрії — пізніше доріс до основної команди свого міста й молодіжної збірної України. За «Дніпромайн» грали відомі в майбутньому воротарі Ігор Варцаба та Дмитро Рябий, захисник Антон Кравченко. У білоцерківській «Росі» виступав півзахисник Віктор Лиховидько — у майбутньому гравець «Чорноморця» та кількох інших клубів. За херсонський «Майстер-С» задіяний був нападник Артем Ситало - «Олександрія», «Кристал», «Гірник». У новомиколаївському «Факелі» засвітилися хавбек Євген Трояновський і форвард Ярослав Квасов. Усі ці гравці в майбутньому стали професіоналами, в тому числі — на найвищому рівні.

 

2003/2004 рік — В'ячеслав Чурко, Владислав Кулач, Богдан Бутко

Змагання в Групі 1 молодшій віковій групі (1993 р.н.) виграла команда «Моноліт» (Ужгород). У її складі найкращим у вправах удари на точність і удари на дальність став В'ячеслав Чурко. У майбутньому цей здібний півзахисник підпише контракт із «Шахтарем» і буде регулярно грати за вікові збірні України, аж до молодіжної. В УПЛ Чурко пограє за «Говерлу», «Металіст», ФК «Маріуполь» і «Колос». За кордоном буде виступати за відразу кілька команд — угорські «Академія Пушкаша» та «Мезйокйовешд», італійський «Фрозіноне». За ЗОШ с. Іванківці грали майбутні легенди чернівецької «Буковини» - півзахисник Тарас Сивка та нападник Василь Палагнюк.

А от у Групі 5 найкращим гравцем команди «Шахтар» (Макіївка) став Владислав Кулач — той самий, який ставав найкращим бомбардиром чемпіонату України, виступав за юнацькі та молодіжну збірну, належить нині київському «Динамо», а також встиг пограти за «Шахтар», ФК «Маріуполь», «Металург» (Запоріжжя), «Сталь» (Кам'янське), «Зорю» (Луганськ), «Ворсклу» (Полтава), ФК «Олександрія» та зарубіжні клуби.

У Групі 4 середньої вікової групи (1992 р.н.) найкращим півзахисником став представник «Надії» (Ніжин) Артем Сухоцький — пізніше він регулярно викликатиметься в юнацькі збірні України з «Динамо-2» (Київ), пограє за ФК «Маріуполь», ФК «Олександрія», «Зорю» (Луганськ), словацький «Слован» (Братислава), білоруське «Динамо» (Мінськ) та «Десну» (Чернігів). У минулому сезоні Артем посилив захист одеського «Чорноморця».

У Групі 5 у складі алчевської «Сталі» проявив себе півзахисник Юрій Батюшин. Пізніше він багато років грав у Першій лізі, перш ніж вийшов до УПЛ із харківським «Металістом 1925». Кращим воротарем Групи 6 став Заурі Махарадзе, який тоді виступав за «Факел» (Балта). Пізніше цей воротар проявить себе в донецькому «Олімпіку», пограє за «Дніпро-1», «Зорю» та низку інших команд. Минулий сезон провів у житомирському «Поліссі». За словянський «Едельвейс» грала ціла низка майбутніх професіоналів, у тому числі — захисник «Шахтаря» та національної збірної України Богдан Бутко.

У Групі 7 в ударах на дальність переміг півзахисник каховського «Далласа» Олександр Нойок. Той самий, який грав за молодіжну збірну України та був на контракті в «Шахтарі», проявив себе в «Говерлі», «Металісті» та донецькому «Металурзі». Після цього зібрав низку нагород як легіонер у мінському та брестському «Динамо» та «Аполлоні» (Лімассол), з яким зараз грає на Кіпрі.

Серед дорослих (1991 р.н.) відзначимо Сергія Зуєвича з «Оболоні» - в Групі 5 він став кращим півзахисником і переможцем у категорії удари на точність. Багато років пограв за ковалівський «Колос», з яким пройшов шлях від аматорських змагань до вищих професіональних дивізіонів. За «Олімп» (ЗОШ № 1 м. Кременчук) грав майбутній захисник «Ворскли» Андрій Бацула.

У Групі 6 найкращим захисником визнано Андрія Неліна з сумського «Інтера», переможцем в ударах на точність — Сергія Мизюка з куп’янської «Мрії». Нелін багато пограв на високому рівні й ставав чемпіоном України серед аматорів у складі миколаївської «Вікторії», а от Мизюк був його одноклубником у «Вікторії», також пограв за ФК «Вовчанськ» і ФК «Тростянець». Обидва пройшли хорошу школу — один у «Дніпрі», інший — у «Шахтарі».

 

2004/2005 рік — Руслан Малиновський, Ігор Дуць

У молодшій віковій групі (1994 р.н.) в Групі 1 добре проявив себе Ігор Дуць — був визнаний найкращим півзахисником турніру та переміг у жонглюванні м’ячем. Пізніше Ігор буде на контракті в «Шахтарі» та пройде всі юнацькі й молодіжну збірні України. Пограє за ФК «Маріуполь» і львівський «Рух», а потім опиниться в Казахстані — зараз Дуць грає за «Окжетпес». А починалося все для майбутнього оборонця в команді його малої батьківщини - «Запорожець» (Нижанковичі).

Зірки «Шкіряного м’яча»: від Малиновського до Забарного
Руслан Малиновський

У Групі 2 змагання в ударах на точність виграв Віталій Гемега — майбутній півзахисник «Динамо-2», вікових збірних і низки вітчизняних і зарубіжних клубів захищав тоді кольори вінницької «Ниви».

У Групі 4 засвітилися відразу двоє відомих у майбутньому гравців. Найкращим нападником турніру визнали Дмитра Хльобаса («Сула-Нова» Лохвиця), а в змаганнях удари на дальність переміг Денис Безбородько («Юність» Чернігів). Обидва пройшли школу грандів - «Динамо» та «Шахтар» відповідно, а зараз грають за кордоном.

У Групі 3 середньої вікової категорії (1993 р.н.) найкращим гравцем і переможцем в ударах на точність став Руслан Малиновський ("Зоря"). Той самий — півзахисник італійської «Аталанти» та національної збірної України, який пройшов «Шахтар», «Зорю» та «Генк». А тоді представляв ЗОШ №28 ріного міста.

У старшій віковій групі (1992 р.н.) відзначимо майбутнього воротаря «Минаю» та збірної Азербайджану Андрія Поповича — кращого воротаря Групи 1 у складі ЗОШ №20 Ужгорода. Його одноклубник Дмитро Сартіна виграв тоді змагання з жонглювання. Пізніше був на контракті в «Шахтарі», зараз грає за першоліговий ФК «Ужгород».

 

2005/2006 рік — Тарас Качараба, Андрій Тотовицький

Серед молодших (1995 р.н.) відзначимо Дмитра Білонога (черкаський «Дніпро») - на тому турнірі він виграв змагання в ударах на дальність у Групі 4, пізніше був на контракті в «Шахтарі» та пограв у декількох зарубіжних чемпіонатах. А от Сергій Суханов із охтирського «Нафтовика» став найкращим півзахисником Групи 5 і виграв у ударах на точність — пізніше грав у півзахисті клубів Першої ліги, зараз — у столичній «Оболоні».

У середній категорії (1994 р.н.) наш давній знайомий Ігор Дуць у складі «Княжої» (Нижанковичі) став найкращим бомбардиром Групи 1 — і це майбутній захисник! За криворізький «Кривбас» грав Дмитро Іванісеня — в майбутньому півзахисник «Зорі» та збірної України.

У Групі 2 найкращим нападником і в ударах на точність став Віталій Груша з нетішинського «Енергетика» - розкрившись у оржівському ОДЕКу, він пройшов великий шлях із волочиським «Агробізнесом». Чемпіон Другої ліги, України серед аматорів і учасник півфіналу Кубка України 2021 року.

У Групі 3 найкращим півзахисником став Віталій Кольцов (ЗОШ № 27 м. Вінниця) — пізніше був на контракті в «Шахтарі», грав за ФК «Маріуполь» і «Металіст 1925» із Харкова. Доріс до УПЛ і збірних.

У Групі 2 старшої вікової категорії журі назвало провідним захисником Віталія Приндету ("ВІК") — майбутнього професіонального футболіста, відомого передовсім за виступами в луцькій «Волині». Його одноклубником був майбутній збірник Тарас Качараба — захисник «Славії» (Прага) та національної команди України.

У Групі 3 півзахисник ЗОШ с. Кричильськ Сарненського р-ну Рівненської обл.) Андрій Тотовицький був визнаний найкращим за амплуа — пізніше підписав контракт із «Шахтарем», викликався в юнацькі та молодіжну збірні України, проявив себе в ФК «Маріуполь», «Зорі», «Десні», а нині перейшов у ковалівський «Колос». Найкращий нападник цього ж турніру Володимир Пришнівський з Тернополя подавав надії у стрийській «Скалі», з якою дійшов до Першої ліги. За «Соколята» тоді також грали захисники Ігор Курило та Арсен Слотюк — майбутні провідні гравці волочиського «Агробізнесу».

 

2006/2007 рік — Амбросій Чачуа, Артем Радченко, Дмитро Фатеєв

У Групі 4 середньої вікової групи (1995 р.н.) найкращим воротарем визнаний Орест Будюк (ЗОШ № 225 м. Київ) — пізніше проявить себе в черкаському «Дніпрі» та клубах закордону.

У Групі 8 найкращим нападником став Артем Радченко (ЗОШ № 20 м. Харків) — пізніше він грав у юнацькій збірній України в Петракова, подавав надії в харківському «Металісті», із Мілевським і Білим побував у хорватському «Хайдуку».

У Групі 3 старшої вікової групи (1994 р.н.) найкращим бомбардиром став Дмитро Фатеєв (ЗОШ № 4 м. Кіровоград) — у майбутньому відомий... захисник кропивницької «Зірки», петровського «Інгульця» та криворізького «Кривбасу».

У Групі 4 переміг у номінації удари на дальність Амбросій Чачуа (ЗОШ № 26 м. Рівне) — ви, безперечно, пригадуєте цього півзахисника за виступами в львівських «Карпатах» і луцькій «Волині».

У Групі 5 в ударах на точність і амплуа півзахисника найкращим став Іван Гливий (ЗОШ № 1 м. Скадовськ) — майбутній футболіст херсонського «Кристалу» та волочиського «Агробізнесу».

У Групі 6 кращим півзахисником став Андрій Герт («Дніпро» м.Дніпро), у жонглюванні переміг Юрій Павлик («Кремінь» Кременчук) — обидва пограли за професіональні клуби своєї малої батьківщини.

 

2007/2008 рік — Богдан Михайличенко

У Групі 5 молодшої вікової категорії (1997 р.н.) переможцем в ударах на точність став Богдан Михайличенко (НВК с. Щасливе) — той самий, який подавав надії в «Динамо», був у основі «Зорі», а нині є захисником бельгійського «Андерлехта» та кандидатом у національну збірну України. У складі своєї команди тоді визнаний найкращим гравцем турніру.

 

2008/2009 рік — Віктор Циганков

Зірки «Шкіряного м’яча»: від Малиновського до Забарного
Віктор Циганков

У Групі 1 середньої вікової категорії (1997 р.н.) найкращим бомбардиром став Ігор Карпенко (ЗОШ № 73 м. Львів) — майбутній форвард львівських «Карпат», луцької «Волині» та хмельницького «Поділля», який зараз виступає в чемпіонаті Казахстану.

У Групі 3 в ударах на дальність тріумфував Віктор Циганков (ЗОШ № 20 м. Вінниця) — майбутній вінгер київського «Динамо» та національної збірної України.

У фінальному турнірі відзначилися в ударах на точність – Андрій Бусько (ЗОШ № 73 м. Львів), нинішній захисник клубу УПЛ ПФК «Львів», а в цій команді найкращим гравцем фіналу став Назар Вербний — майбутній півзахисник львівських «Карпат», донецького «Олімпіка» та волочиського «Агробізнесу».

У фіналах старшої вікової групи (1996 р.н.) відзначили нападника Тимофія Брижчука та переможця в ударах на дальність Андрія Маляренка (ЗОШ № 27 м. Вінниця) – обидва грали надалі за вінницьку «Ниву», а найкращий бомбардир турніру Дмитро Кльоц (ЗОШ № 26 м. Рівне) у майбутньому проявив себе півзахисником львівських «Карпат» і рівненського «Вереса».

 

2009/2010 рік — Андрій Ліповуз, Максим Єрмоленко

У Групі 4 молодшої вікової категорії (1999 р.н.) в ударах на точність переміг Андрій Сліпухін (Гімназія м. Конотоп) — майбутній півзахисник ФК «Тростянець».

У Групі 5 найкращим нападником і бомбардиром став Данило Фальковський (ЗОШ № 16 м. Кіровоград), який пізніше заграв як півзахисник у МФК «Миколаїв».

У Групі 6 найкращим гравцем став Микита Петерман (ЗОШ № 3 м. Бердянськ) — майбутній півзахисник ФК «Маріуполь», а в ударах на дальність проявив себе Ярослав Гоменко (ЗОШ № 1 м. Кремінь) — майбутній вінгер СК «Дніпро-1».

У Групі 2 в середній віковій категорії (1998 р.н.) у жонглюванні переміг Олексій Шпак, а в ударах на точність – Андрій Ліповуз (обидва — ЗОШ № 14 м. Хмельницький). Надалі ці півзахисники заграли за хмельницьке «Поділля».

У Групі 8 жонглювання виграв Максим Єрмоленко, удари на дальність – Ярослав Дехтяренко (ЗОШ № 20 м. Харків). Обидва подавали надії в «Металісті 1925».

У Групі 5 старшої вікової категорії (1997 р.н.) удари на дальність виграв Андрій Карвацький (НВК с. Щасливе), удари на точність – Іван Семенихін (Гімназія № 16 м. Ніжин). Обидва теж стали футболістами-професіоналами, один із них останнім часом грав за вінницьку «Ниву», інший — за ФК «Вовчанськ».

 

2010/2011 рік — Андрій Лунін, Андрій Кулаков

У Групі 2 вікової категорії U-12 (1999 р.н.) у ударах на точність переміг Юрій Козиренко (ЗОШ № 6 м. Костопіль) – майбутній атакувальний півзахисник «Ворскли», «Гірника-Спорт» і закордонних клубів.

У Групі 6 удари на дальність найкраще виконав Андрій Кулаков (ЗОШ № 20 м. Харків) — той самий, якого підписав «Шахтар», а останнім часом він результативно грав в УПЛ за ФК «Маріуполь». Воротарем 20-ї школи Харкова на турнірі був майбутній воротар мадридського «Реалу» та національної збірної України Андрій Лунін.

У Групі 3 вікової категорії U-13 (1998 р.н.) удари на точність виграв Ігор Гатала (ЗОШ № 7 м. Тернопіль) — нинішній вінгер тернопільської «Ниви».

У Групі 4 удари на точність найкраще вдавалися Денису Островському (ЗОШ № 170 м. Київ), майбутньому півзахиснику низки клубів Першої ліги, включаючи «Оболонь».

У Групі 7 найкращим гравцем змагань визнаний Валерій Гайван (ЗОШ № 5 м. Конотоп) – нинішній півзахисник ФК «Тростянець», який пройшов школу донецького «Шахтаря».

У фінальних змаганнях U-12 (1999 р.н.) найкращим гравцем своєї команди, ЗОШ № 16 м. Кіровоград, став Олег Веремієнко – майбутній чемпіон світу серед молоді, захисник львівських «Карпат» і «Руху».

Серед на рік старших відзнаку заслужив представник ЗОШ № 2 м. Ямполя – Владислав Дворовенко, надалі — гравець тернопільської та вінницької «Ниви».

 

2011/2012 рік — Дмитро Мацапура

Вікова група U-12 (2000 р.н.) подарувала відразу кількох футболістів. У Групі 1 найкращим гравцем ЗОШ № 1 м. Бурштин став Назар Воробчак. Майбутній півзахисник ФК «Олександрія» та «Прикарпаття» також виграв жонглювання. В ударах на точність проявив себе найкраще Ростислав Лях (ЗОШ № 6 м. Мукачево), майбутній захисник львівських «Карпат» і «Руху».

У Групі 3 удари на точність виграв Денис Галата (ЗОШ № 1 м. Кременчук) — нинішній лідер атак першолігового «Кременя».

У Групі 5 змагання з жонглювання виграв Станіслав Мораренко (школа-гімназія м. Білгород-Дністровський) — нинішній півзахисник ковалівського «Колоса», який вдало провів оренду в першоліговому «Поділлі» з Хмельницького.

А от у фінальному турнірі удари на дальність вдалися краще за всіх воротареві — це був Дмитро Мацапура (ЗОШ № 20 м. Харків), нинішній воротар луганської «Зорі».

У віковій категорії U-13 (1999 р.н.) у Групі 1 жонглювання найкраще провів Андрій Малащук (ЗОШ смт. Підволочиськ) — нинішній півзахисник тернопільської «Ниви».

 

2012/2013 рік — Михайло Мудрик

Зірки «Шкіряного м’яча»: від Малиновського до Забарного
Михайло Мудрик

У віковій категорії U-12 (2001 р.н.) у Групі 4 найкращим гравцем ЗОШ № 2 м. Чернігів визнаний Анатолій Романченко — нинішній півзахисник друголігового ФК «Чернігів».

А от у Групі 7 переможцем у вправі жонглювання став Михайло Мудрик (ЗОШ № 20 м. Харків) – той самий, вінгер донецького «Шахтаря» та національної збірної України.

Вікова категорія 2000 р.н. (U-13) розкрила в Групі 4 у жонглюванні Івана Куця (ЗОШ № 1 м. Кременчук) — нападника низки команд Полтавської області.

У Групі 7 найкращим гравцем своєї команди - ЗОШ № 47 м. Горлівка – визнаний Артур Мурза, у майбутньому — вінгер «Волині», «Краматорська», «Гірника-Спорт», «Оболоні» та «Металіста», який нині став легіонером у Казахстані.

 

2013/2014 рік — Георгій Судаков, Богдан В’юнник

У цьому сезоні в віковій категорії U-12 (2002 р.н.) перемогу здобула командаЗОШ№20м. Харків. У її складі — відразу двоє майбутніх збірників. Богдан В’юнник був визнаний її найкращим гравцем у Групі 7 на попередньому етапі, аГеоргій Судаков виграв жонглювання як на попередніх змаганнях, так і в фінальному турнірі.Богдан В’юнник відзначався у змаганняхна точність. До слова, команда двох майбутніх півзахисників «Шахтаря» вигралазмагання з елементівтехнікигриуфутбол.

У Групі 1 найкращим гравцемЗОШ № 3 м. Новояворівськ став майбутній вінгер МФА «Мункач» Сергій Стень, у Групі 7 у складі ЗОШ № 23 м. Суми відзначений майбутній форвард липоводолинського «Альянсу» Артем Шпирьонок.

Найкращим гравцем фінального турніру в складі НВК № 240 м. Київ став майбутній півзахисник ФК «Минай» і молодіжної збірної України Ельдар Кулієв, а в ЗОШ № 1 м. Кременчук – воротар Тимур Пузанков, який нині грає за «Шахтар».

 

2014/2015 рік — Ілля Забарний

Зірки «Шкіряного м’яча»: від Малиновського до Забарного
Ілля Забарний

Переможцем змагань у віковій групі 2003-2002 р.н. (U-12/13) стала команда ЗОШ № 329 м. Київ, найкращим гравцем якої визнаний Ілля Забарний — нині провідний оборонець київського «Динамо» та національної збірної України.

У змаганнях на попередньому етапі за Чернігівський колегіум № 11 грав майбутній захисник «Зорі» Данило Скорко, за Житомирську ЗОШ № 14 — півзахисник «Зорі» Максим Хлань.

* * *

«Це мій улюблений турнір», - зізнавався фундатор і багаторічний очільник ААФУ Федір Іванович Шпиг. Багато років він опікувався «Шкіряним м’ячем», де змогли себе розкрити всі ці футболісти. З перших років після відродження очолює клуб «Шкіряний м’яч» найкращий футболіст 1966 року, заслужений майстер спорту Андрій Біба. Як бачимо, для багатьох майстрів турнір став трампліном для розвитку, тож змагання, які відбувалися після 2015-го, показали тих гравців, чиї імена прозвучать гордо вже в найближчі роки.

Артур Валерко

Sport Arenaінформаційний партнер ААФУ