Новини :: Шкіряний м’яч

Шкіряний м’яч

Кременчуцькі школярі – срібні призери Сочинського міжнародного турніру "Шкіряний м'яч-2013"

Кременчуцькі школярі – срібні призери Сочинського міжнародного турніру "Шкіряний м'яч-2013"

У Сочі фінішував Міжнародний дитячий футбольний турнір "Шкіряний м'яч-2013". Це - своєрідна Ліга чемпіонів, бо за нагороди змагаються команди з країн СНД, які виграли свої національні змагання на призи "Шкіряного м'яча". Успішно представили Україну та національну футбольну школу вихованці Кременчуцької ЗОШ № 1 (Полтавська область).

Наша команда успішно пройшла груповий турнір, обігравши усіх суперників і з п'ятнадцятьма очками посіла перше місце у групі "А". До речі, упродовж групового етапу підопічні Антона Диндікова пропустили тільки один м'яч.

У групі "В" команда Іллічівської ЗОШ-6 (Одеська область) посіла шосте місце і в підсумковому матчі за 11-12 місця програла білоруському "Слуцькцукор" 1:3. А переможцями цієї групи стали футболісти російської "Бригантини" з Пскова.

Фінальний поєдинок проходив на Сочинському центральному стадіоні. На трибунах зібралося кілька сотень місцевих уболівальників та юні футболісти, які вже завершили турнір і прийшли підтримати кременчуцький "Кремінь" і псковську "Бригантину". Відбулося урочисте відкриття фінального поєдинку. Юних футболістів привітали представники Міністерства спорту та туризму Російської Федерації, Російського футбольного союзу і представники міської влади Сочі. Потім прозвучали гімни України та Росії. Українська делегація пораділа за кременчуцьких хлопців, які під час нашого Гімну, приклавши руку до своїх сердець заспівали "Ще не вмерли України ні слава, ні воля…".

А потім був фінальний двобій за головний приз. Обидві команди не засиджувалися в обороні, а наполегливо шукали найкоротші шляхи до воріт суперників. У середині першого тайму несподівано помилився наш захисник. Цим скористався нападник "Бригатини" Олександр Євінов, і вийшовши сам-на-сам з голкіпером Данилом Плаксієм, вивів свою команду вперед – 1:0.

Звичайно, українські школярі не збиралися здаватися. І відразу перейшли до активніших дій. Тож біля воріт псковської команди почали все частіше виникати небезпечні моменти. Упродовж зустрічі було подано з півтора десятка кутових, виконано багато штрафних ударів. М'яч кілька разів влучив у поперечину та бічну стійку, але вперто не летів у ворота російської команди. На жаль, це був не наш день. Ми програли досить сильному супернику.

На подібних турнірах в українських команд вже було "золото" і "бронза". І ось кременчужани подарували Україні срібні медалі. Справжніми патріотами України виявилися Данило Пласкій, Денис Ліфанов, Роман Ядришников, Віктор Пилипенко, Валерій Полієвець, Микита Дудка, Денис Галата, Іван Куць, Артем Хвойницький, Євген Маковецький, Єгор Костін, Максим Васильєв. Їхні тренери – Антон Диндіков та Олександр Назаренко. Наша команда крім срібних медалей удостоїлася ще й двох кубків. Перший приз – за друге місце, а другий – "За велику дружбу". Один з індивідуальних призів також вирушив до України. Гравця кременчуцького "Кременя" Микиту Дудку визнано найкращим захисником Ліги чемпіонів "Шкіряний м'яч-2013".

Нагороди командам-призерам також вручав президент Всеукраїнського клубу "Шкіряний м'яч", заслужений майстер спорту СРСР, багаторазовий чемпіон і володар Кубка СРСР, капітан київського "Динамо" і збірної СРСР Андрій Біба. Після вшанування призерів Андрій Андрійович поділився враженнями з кореспондентом нашого сайту: "Як на мене, Міжнародний турнір "Шкіряний м'яч" дуже потрібні змагання для наших дітей. Саме на подібних турнірах перевіряється справжня майстерність, відданість своїй команді, державі. Обидві українські команди з честю витримали цей іспит. Особливо приємно за кременчуцьких школярів. У їхній команді я побачив кількох хлопчиків, які здатні вирости у справжніх майстровитих футболістів. Український "Шкіряний м'яч" успішно завершив нинішній сезон. Та вже через деякий час ми знову стартуємо! Переконаний, що в цьому нам знову допоможуть директор шкіл, учителі фізкультури – справжні ентузіасти! Користуючись нагодою, хочу від усіх юних футболістів Всеукраїнського клубу "Шкіряний м'яч" щиросердно подякувати Міністерству освіти і науки України, Федерації футболу України та Асоціації аматорського футболу України на чолі з Федором Шпигом за постійну і всіляку підтримку дитячого футбольного руху в нашій державі!"

Голова Комітету з фізичної культури та спорту МОН України, член Національного олімпійського комітету Євген Баженков за дорученням Міністра освіти і науки України Дмитра Табачника привітав "срібну" кременчуцьку команду ЗОШ-1 з успішним виступом на міжнародній арені і побажав нових сходжень на футбольний Олімп, а також високих оцінок з усіх предметів шкільної програми.

Нагадаємо, що на першому турнірі дитячої Ліги чемпіонів в Санкт-Петербурзі команда львівської школи № 73 здобула бронзові медалі, а минулого року тут, в Сочі, чемпіонами стали хлопці з Маріупольського НВК-1. Українські школярі не порушувати приємну для нас медальну традицію і цього разу: знову везуть додому черговий комплект нагород. Тепер в активі футбольної України "золото", "срібло" і "бронза" дитячої Ліги чемпіонів "Шкіряний м'яч".

Микола Моторний (прес-служба Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України) - із Сочі.