Новини :: Участь у Кубку України

Олімпія – ЛНЗ: а що думають фахівці?

Олімпія – ЛНЗ: а що думають фахівці?

Цього сезону Кубок ААФУ розіграють «Олімпія» (Савинці) та ЛНЗ (Лебедин). Клуби з підбором досвідчених і майстерних гравців, уже вигравали цей трофей раніше, тож їхнє двоматчеве протистояння очікується цікавим і напруженим. А що думають про розподіл сил у фіналі суперники «Олімпії» та ЛНЗ? Ми розпитали представників інших клубів Чемпіонату України серед аматорів, а також експертів, які добре знають ці команди.Олімпія – ЛНЗ: а що думають фахівці

Роман Солодаренко

Граючий президент ФК «Кудрівка», яка на своєму полі перемагала цього сезону і ЛНЗ, і «Олімпію».

– Дві досвідчені команди розіграють кубок, тож фінали будуть цікавими. Хто має кращі шанси й перевагу? ЛНЗ більше доукомплектувався вже цього року, має більший загальнокомандний досвід гравців, що виступали на вищому рівні, та довше грає, власне, на всеукраїнському рівні. Зважаючи на це, дам 70х30 на їхню перевагу в фіналах. Хоча «Олімпію» теж вважаю сильною та хорошою командою, тому й впевнений, що важкими й непередбачуваними будуть фінальні матчі.

Хотів би додати, що двоматчевий фінал із іграми на полях кожного із суперників матиме свою специфіку. Наприклад, якщо «Олімпія» буде приймати ЛНЗ на полі зі штучним покриттям у Копилах, то матиме місце момент переходу з натурального газону на синтетичний. Ми на собі це відчули, адже навесні приймаємо суперників на штучному полі, і коли приїжджаємо грати на натуральне, особливо в другому таймі на ногах це відчувається.

Геннадій Ткаленко

Виконавчий директор ФК «Вікторія» (Миколаївка) – суперника «Олімпії» по фіналах Кубка України минулого сезону, чемпіона України серед аматорів сезону 2019/20.

Олімпія – ЛНЗ: а що думають фахівці– Команди, які дійшли до фіналів Кубка ААФУ, рівні за силами. Але якщо ретельно вивчити графік, то ЛНЗ у чемпіонаті зустрінеться із середняками, суперниками з нижньої частини таблиці, середняками, а «Олімпії», окрім двох фінальних матчів із ЛНЗ, доведеться ще в чемпіонаті зіграти з «Вікторією» та «Кудрівкою». Так протистояння виснажують, вимагають постійно присутності тільки основних гравців, не дають освіжити склади ротацією молоді. Тож у плані календаря легшим завершення сезону буде якраз у суперника савинчан.

Що стосується суперників, то команди дійсно варті одна одної. «Олімпія» гідно дебютувала в Чемпіонаті України серед аматорів, зараз гідно захищає завойований трофей Кубка ААФУ. Я вважаю, що наша Група 2 стала ще сильнішою у цьому сезоні, тому що, як бачите, дебютанти чемпіонату також є висококласними командами з підбором гравців, які отримали хорошу школу й мають доступ виступів на вищому рівні.

Ми бачимо, що, якщо «Олімпія» більш стабільна, усталена команда в кадровому плані, то ЛНЗ за останній рік дуже суттєво оновив свій склад. Певна перевага буде у лебединської команди (я говорив про графік, а також треба згадати серйозне підсилення, яке ЛНЗ провів і вже цього року).

Анатолій Бузник

Спортивний директор і головний тренер ФК «Лівий Берег» (Київ), Заслужений тренер України. Його підопічні навесні обіграли і ЛНЗ, і «Олімпію».Олімпія – ЛНЗ: а що думають фахівці

– Приємно, що трофей розіграють дві гідні команди. Хороший підбір гравців, гарна тренерська робота, відчувається, що у клубів є амбіції та бачення свого подальшого розвитку. На нас чекає хороше тактичне протистояння, тому що в кожній з команд є якісні, висококласні гравці, спроможні втілити на полі тренерські задуми. Це двоматчевий фінал – безсумнівно, суперники будуть враховувати і свій графік у чемпіонаті та кубку, і розподіл кадрів на два турніри, і стратегію на матчі вдома й на виїзді.

Визначити фаворита в цьому протистоянні буде важко – зіграти роль може кожна обставина: ранній м’яч, необов’язкові фоли, перехід з одного виду покриття на інший. Тож, говорячи про те, що шанси суперників рівні, все ж відзначу, що в оновленого ЛНЗ симпатичний малюнок гри, багато новачків, які знаходяться в «золотому» футбольному віці, але при цьому пройшли велику школу та пограли на найвищому рівні. Це такі явні козирі цієї команди. На полі ж суперникам доведеться викластися на 100%, зіграти в свій найкращий футбол і виконати всі тренерські установки – переможе той, хто ретельніше все це виконає.

Олександр Єжаков

Заслужений тренер України, який підготував низку відомих футболістів. Серед тих, з ким він працював, – П’ятов, Чижов і низка гравців «Олімпії».

Олімпія – ЛНЗ: а що думають фахівці– Зараз я працюю в столиці, але продовжую стежити за футболом Полтавщини. Тому радий за «Олімпію», де грають добре знайомі мені хлопці, що команда минулого року здобула цей трофей і гідно його відстоює. Коли команда щось виграє, зазвичай кажуть – здобути важко, а захистити кубок – вдвічі важче. Це так і є.

Тим більше, що ЛНЗ за організацією роботи клубу та гри команди – це навіть не Друга ліга, а Перша. Ця команда не загубилася б і на такому рівні, цілком реально боролася б за восьме-дев’яте місця в Першій лізі. Звісно, варто віддати належне роботі, яку провів тренерський штаб, за останній рік видозмінивши ЛНЗ.

Але хочу сказати, що за рівнем «Олімпія» не слабкіша. Просто якщо ЛНЗ вже стає «на професіональні рейки», то савинчани – це поки «вільні вершники», саме аматорський колектив, хоч і зібраний із майстерних футболістів. У цьому є як плюси, так і мінуси. Але в одному можу вас запевнити, що «Олімпія» – не та команда, яка здається навіть сильному супернику. Ви самі бачили, як вона пройшла в півфіналі такого гранда, як «Вікторія». Хоча після поразки в фіналі кубка минулого сезону на Сумщині савинчан чекали з особливим нетерпінням.

Якщо ЛНЗ суттєво оновився, то сила «Олімпії» якраз у цьому «ядрі» стабільних футболістів, старожилів колективу. Вони давно зіграні, вони разом проходили «Ворсклу», ФК «Полтава», «Кремінь» – де хто з них тільки не грав… І от тому спрогнозувати, хто саме «вистрелить» у «Олімпії», просто неможливо. Так, у них блискуче виходять стандарти – але й із гри вони багато забивають, зі швидких атак. Субочев добре виконує штрафні – але ж і при комбінаційній грі він корисний. А захист який зіграний, сказати б – монолітний. Чудовий воротар Казаков, який недарма пройшов «Ворсклу». Тож я б сказав, що володар трофею зробить все можливе, щоб зберегти Кубок України в себе ще на рік. Мотивація, зіграність, кубковий характер – це все плюси для «Олімпії».

Валерій Куценко

Головний тренер ФК «Суми».

– Ми також брали участь у Кубку ААФУ цього сезону, тож можу впевнено сказати – це хороший турнір, дійсно з кубковим духом і суперниками, спроможними піднести сюрприз будь-кому. Тож до учасників фінальних матчів ставимося з повагою – і ЛНЗ, і «Олімпія» довели грою, що гідні поборотися за трофей.Олімпія – ЛНЗ: а що думають фахівці

Якщо запитуєте, кому віддам перевагу, то скажу так: шанси на старті двоматчевого фіналу рівні. «Олімпія» – також непогана команда, але все ж невеличку перевагу віддам ЛНЗ. По-перше, у них трішки більший досвід виступів на всеукраїнському рівні. По-друге, посилилися вони в цьому році добре. По-третє, команда демонструє хороший футбол. Прогрес ЛНЗ показує, що це буде дуже складний, незручний суперник.

Артур Валерко, Sport Arena.