Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ОДЕК (Оржів): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі

ОДЕК (Оржів): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі

ОДЕК – один із найбільш шанованих аматорських футбольних клубів України. 12-разовий чемпіон і володар Кубка Рівненщини, неодноразовий переможець суперкубкових двобоїв. На всеукраїнському рівні – 20 сезонів. Чемпіон України, неодноразовий призер та фіналіст Кубка ААФУ. Ясна річ, до виступу гранда з Рівненської області прикута велика увага.

Тим більше, цього сезону ОДЕКу кинули виклик новачки – право зимувати на першому місці завоювала «Юність» зі Львівщини, поруч – амбітна та добре укомплектована «Нива» (Теребовля), значно посилюються інші учасники турніру. Чого очікує від весняної частини сезону, наскільки зміниться ОДЕК і за що побореться? Про це нам розповів головний тренер команди Олег Шандрук.

ОДЕК (Оржів): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі
О.М.Шандрук

- Ви вже немало бачили на всеукраїнському рівні – і як гравець молодіжки «Шахтаря», а також «Волині», «Арсеналу» (Київ), «Чорноморця», ПФК «Севастополь», і як головний тренер ОДЕКа, «Вереса» (Рівне) та ФК «Малинськ». Які враження від сезону 2020/21 в аматорському футболі?

- Враження – дуже позитивні. Приємно, що не «міліє» український футбол – багато амбітних новачків поповнило Чемпіонат України серед аматорських команд, задіяно в турнірі багато гравців високого класу та досвіду. Грати цікаво попри те, що щороку чимало клубів підвищуються в класі та здобувають професіональний статус. Зміна на їх місце підходить гідна.

- Як до відповідальних весняних матчів готується ОДЕК?

- Вийшли з відпустки й працюємо з 1 лютого, тренуємося тут, на місці. На жаль, тривалий час ігрова практика у нас відсутня, в зв'язку з погодними умовами ніяк не могли домовитися про спаринги. У нас на Рівненщині немає свого високоякісного штучного поля, тому маємо десь грати виїзні контрольні ігри, але в лютому по Україні скрізь таке творилося. Що ж тут поробиш. Добре, що хоч у сусідніх регіонах є можливість зіграти спаринги. На Львівщині зіграли з «Кормілом» із Давидова (0:0), а також «Жупаном» із Винників.

- Завжди після тривалої перерви цікавлять кадрові зміни. Наскільки оновився ОДЕК порівняно з осінньою частиною?

- У нас є дві втрати. Ми подякували за співпрацю захисникові Роману Воробею та нападникові Миколі Гайдучику (він уже встиг вперше після повернення на професіональний рівень зіграти за «Верес» у чвертьфіналі Кубка України з луганською «Зорею»). А так склад залишився тим же, більше втрат немає.

- Двоє досвідчених футболістів, додаємо до них, безсумнівно, вінгера Апанчука, який ще минулого року став професіоналом. Як компенсувати ці втрати? Чи можливо це за рахунок суто місцевих кадрів Рівненщини?

- Вже трошки компенсували, Апанчук повернувся. І з нами тренуються двоє рівненських хлопців. Сподіваюся, що з часом вони також нам допоможуть.

ОДЕК (Оржів): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі
Андрій Апанчук провів 22 матчі (10 голів, 5 асистів) у змаганнях ААФУ за ОДЕК

- Наскільки віддалена ця перспектива? Це гравці на зараз чи далеке майбутнє?

- Важко сказати. Перспектива є однозначно, але все від них залежить. Буває, що молоді хлопці відразу використовують свій шанс і грають потужно, а буває, що потрібно трохи часу. Наперед важко говорити.

- Дехто із талантів ОДЕКа, як, наприклад, Соловей, зараз в командах інших областей. Чи багато по Україні грає вихованців футболу Рівненщини, яких можна повернути у клуб, у тому числі серед професіоналів?

- Я б не сказав, що дуже багато грає гравців з Рівненщини. Зараз у нас погана ситуація з дитячо-юнацьким футболом. Якщо порівнювати зі всією Україною, то ми на не дуже хорошому рівні. Для нас, для аматорського колективу, це на сьогоднішній день проблема - знайти рівненську молодь.

- Як при цьому ситуація із травмованими футболістами? Знаємо, що давно не грав Капустинський.

- Відновлюється, займається в загальній групі, але питання, коли він зможе повернутися до роботи в загальній групі з м'ячем і коли зможе допомогти нам в чемпіонаті, відкрите. У нього була складна травма, і відновлення в цій ситуації затягується. Важливе питання також – наскільки він буде готовий психологічно, тому що після такої травми буде важко. Проте ми віримо в Юрія й бажаємо йому якомога швидшого повернення на поле.

- У команді відбувся певний процес зміни поколінь, зокрема Кособуцький перейшов на тренерську роботу, все рідше грає Чикалюк-Козакевич. Хто ще з ветеранів потихеньку передає свій досвід молодим?

- Нині маємо в складі двох гравців 1985 року народження - це Чикалюк-Козакевич та Газицький. Але ще є порох в порохівницях, і вони не збираються просто так віддавати місце в складі, готові конкурувати на рівних з молодими і передавати свій досвід. Такі гравці, на мою думку, завжди потрібні в команді.

ОДЕК (Оржів): 2 місце Групи 1 на проміжному етапі
М.Л.Чернецький

- Разом із тим, треба відзначити прогрес багатьох молодих футболістів. Що змінилося в цьому плані в тренерському процесі? Можливо, ви впровадили якісь новинки, щоб цих молодих перевести на більш дорослий рівень?

- Сказати, що щось новеньке - це навряд чи. Ми також молоді тренери, намагаємося розвиватися, аналізувати для себе, використовувати. Особисто я дуже люблю працювати з молоддю. Думаю, це і є основною запорукою, щоб знайти методи для їхнього розвитку. Сподіваюся, що мені це вдається.

- ОДЕК завжди мав самобутню кадрову філософію, але в цьому сезоні збільшилася інтрига і конкуренція в чемпіонаті за рахунок клубів, які роблять ставку на досвідчених та сформованих футболістів. Цікавіше грати в такій групі, чи прикро, що втрачається самобутність за рахунок завезених футболістів?

- Тут дві сторони медалі. Це добре, що є багато досвідчених гравців, які піднімають загальний рівень чемпіонату, але, з іншої сторони, команди, які ставлять максимальні завдання, менше звертають увагу на місцевих хлопців. Я більше схиляюся до того, що в аматорському чемпіонаті має бути більше розвиток доморощених футболістів, які з часом можуть заграти в професіональному футболі.

- Разом із розгромними перемогами над «Агроном» (4:1), «Варатиком» (9:1) і «Довбушем» (5:0) мали місце і кілька прикрих нічиїх. Що більше мало місце: внутрішні проблеми ОДЕКа, чи це суперники вперлися на вашому полі, граючи з «автобусом» біля воріт?

- Все ж таки це більше наші проблеми. Декілька ігор домашніх ми зіграли внічию. Беремо першу гру проти МФА (0:0) – вона мене абсолютно не задовольнила за своїм характером і змістом, гравці не налаштувалися на дебютантів турніру. В інших іграх, де ми не добрали очків, десь не вистачило нам реалізації моментів. Їх було достатньо створено і з «Вотрансом», і з «Карпатами». На жаль, ми не змогли їх реалізувати і завершили ігри внічию. При цьому, звичайно, ми пропускали. Якби ми й забивали, захист не грав на 100%. Тому і в обороні не дограли, і не реалізували свої моменти. Ці очки були дуже важливими.

- Проблеми в обороні пов'язані із комплектацією захисної лінії чи більше з тим, що не могли визначитися з основною четвіркою?

- Звичайно, мені як тренеру краще, коли є награна четвірка, і це не секрет для будь-якого спеціаліста. Ротація у нас була в будь-якому випадку, тому що на це існували об'єктивні причини - захворювання, епідемія. Також і гравці хворіли, тому ротація була і вимушена. Також це і внутрішні проблеми. Але у нас ще є резерв, тому можемо покращити гру в обороні і будемо намагатися над цим попрацювати до початку весняної частини.

- Матч із «Юністю» (0:3 на виїзді), я так розумію, припав якраз на період вимушених проблем у обороні. Ви навіть ставили в центр захисту півзахисника.

- Так, у нас Трофімчук – як універсальний солдат, і він закривав цю позицію. Це якраз та гра, де у нас були невимушені помилки центральних захисників. Ми програли, хоча за малюнком гри були рівними. Це для нас була "їжа для роздумів" на майбутнє. Добре, що ми конкуруємо і далі готові боротися за вихід в плей-офф.

- «Юність» першою кинула справжній виклик вашій команді за ті роки, коли ви працюєте в ОДЕКу. Що скажете про чемпіона Львівщини? Це суперник, якому варто віддати належне?

- Я думаю що вони заслужено займають перше місце. «Юність» знаходяться на вершині тому що колектив у них підібрався дійсно непоганий. Є багато досвідчених гравців, які пройшли не тільки Першу та Другу ліги, а ще й Favbet Лігу. Це досить збалансована команда, і, напевно, дуже відчувається й тренерська рука. Від спеціалістів, які зібрали та згуртували цю команду, багато залежить і тренерському складу слід віддати належне.

- Ви тепер зосереджуєтеся на одному турнірі, адже в кубку поступилися ЛНЗ (Лебедин). Це більш позитивно для вас, що доведеться грати на один фронт, чи в кубку також були максимальні завдання?

- Ні, в ОДЕКа максимальні завдання в будь-якому турнірі, в якому ми беремо участь. І, на жаль, нам кожен рік трішки чогось не вистачає, напевно, якогось досвіду. Тому, якщо ми беремо команду ЛНЗ і їхнього тренера Бакалова, якого я особисто знаю (перетинався в «Арсеналі» ще як був гравцем), то їхня команда формується під Другу лігу, під професіональний футбол. Ми не заслуговували на дві поразки, ігри були рівні, але деталі все вирішили.

- Якого результату чекаєте від весняної частини сезону, а головне - яких змін у грі?

- Що стосується результату, то хлопці знають, що він завжди не може бути позитивним. Це футбол, бувають несподіванки, але я від хлопців чекаю самовіддачі на 100%. Хочеться більше перемог: ми перед собою ставимо максимальні цілі, і наше завдання - це вихід в плей-офф Чемпіонату України. А що стосується гри, то завжди є куди прогресувати і в плані оборони, і в плані атаки, ми також над цим попрацюємо.

Атестація на Другу лігу? На сьогоднішній день ми в режимі очікування. Ми прекрасно розуміємо, що це зовсім інші вимоги стосовно організації, інфраструктури та інших питань. ОДЕК уже багато років відповідає високому ігровому рівню та залишається конкурентним на рівні змагань ААФУ. За це величезна подяка керівництву нашого клубу, яке утримує та розвиває футбольний колектив. Це варте поваги, клуб завоював авторитет, тож команда виходить грати завжди на перемогу та боротися тільки за найвищі місця.

Артур Валерко, SportArena.com

ОДЕК (Оржів): 2 місце Групи 1 на проміжному етапіОДЕК (Оржів, Рівненська обл.)

• Рік заснування: 2001

• Кольори клубу: синьо-зелені

• Стадіон: «ОДЕК-Україна» (вміщує 850 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Чернецький Мирон Львович

Начальник команди: Кулаковський Ярослав Ігнатович

Головний тренер: Шандрук Олег Миколайович

Тренер: Поліщук Володимир Петрович

• Досягнення:

Чемпіон України серед аматорських команд 2013 року, бронзовий призер – 2005, 2010, 2014, 2016, 2018 та 2020 років.

Фіналіст Кубка України серед аматорських команд 2003 та 2012 років.

Чемпіон Рівненської області 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2011, 2013, 2014, 2016, 2017 та 2020 років, неодноразовий срібний та бронзовий призер.

Володар Кубка Рівненської області 2001, 2003, 2004, 2006, 2007, 2009, 2010, 2014, 2015, 2018, 2019 та 2020 років і неодноразовий фіналіст.

Володар Суперкубка Рівненської області 2011, 2013, 2015, 2016 та 2017 років.

• ОДЕК в інтернеті:

Офіційний сайт: http://www.fcodek.org/

Facebook: https://www.facebook.com/FCODEK.ORG

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2004

3 (із 5)

8

4

1

3

12:9 (+3)

13

2005

3 (із 6)

10

4

3

3

13:14 (-1)

15

 

3 (із 5)

4

1

1

2

8:9 (-1)

4

2007

4 (із 5)

8

2

3

3

10:11 (-1)

9

2008

1 (із 5)

8

4

4

0

11:6 (+5)

16

 

4 (із 4)

3

0

1

2

3:7 (-4)

1

2009

3 (із 5)

6

1

2

3

5:8 (-3)

5

2010

3 (із 5)

8

4

2

2

14:11 (+3)

14

 

2 (із 3)

2

1

1

0

5:2 (+3)

4

2011

3 (із 7)

12

7

1

4

27:14 (+13)

22

 

1 (із 2)

1

0

1

0

0:0 (-0-)

1

 

3 (із 4)

3

0

2

1

3:6 (-3)

2

2012

1 (із 6)

10

9

0

1

20:5 (+15)

27

 

3 (із 4)

3

1

0

2

3:3 (-0-)

3

2013

2 (із 6)

10

7

1

2

15:10 (+5)

22

 

1 (із 4)

3

2

0

1

5:1 (+4)

6

 

1 (із 2)

1

0

1

0

1:1 (-0-)

1

2014

2 (із 5)

8

4

2

2

13:9 (+4)

14

 

2 (із 4)

3

2

0

1

4:1 (+3)

6

2015

3 (із 4)

6

2

2

2

7:6 (+1)

8

 

5 (із 6)

10

2

4

4

10:17 (-7)

10

 

3 (із 4)

3

1

1

1

2:4 (-2)

4

2016

1 (із 4)

6

5

1

0

18:1 (+17)

16

 

п/о (1/2)

4

1

1

2

3:5 (–2)

4

2016/17

4 (із 12)

20

12

1

7

34:18 (+16)

37

2017/18

3 (із 9)

16

10

4

2

33:14 (+19)

34

 

п/о (1/2)

2

1

0

1

2:2 (-0-)

3

2018/19

3 (із 10)

18

11

6

1

42:11 (+31)

39

2019/20

1 (із 10)

18

15

2

1

45:15 (+30)

47

 

п/о (1/2)

2

1

0

1

7:2 (+5)

3

Всього

 

216

114

48

54

375:222 (+153)

390

Кубок ААФУ

2002

1/4

4

1

1

2

2:5 (–3)

4

2003

2

8

5

1

2

12:5 (+7)

16

2004

1/4

2

0

2

0

3:3 (–0–)

2

2005

1/4

2

0

0

2

2:6 (–4)

0

2006

1/2

4

1

1

2

5:7 (–2)

4

2007

1/4

4

3

0

1

8:5 (+3)

9

2009

1/8

2

0

0

2

1:3 (–2)

0

2010

1/8

2

0

0

2

1:3 (–2)

0

2011

1/4

4

1

2

1

9:8 (+1)

5

2012

2

8

4

3

1

11:7 (+4)

15

2013

1/4

4

1

1

2

3:9 (–6)

4

2014

1/4

4

2

1

1

2:1 (+11)

7

2015

1/8

4

1

1

2

4:5 (–1)

4

2016/17

1/2

6

2

3

1

7:5 (+2)

9

2017/18

1/8

4

1

3

0

4:2 (+2)

6

2018/19

1/8

4

2

1

1

6:3 (+3)

7

2019/20

1/2

6

3

1

2

11:6 (+5)

10

Всього

 

72

27

21

24

91:83 (+8)

102