Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ФК «Суми»: 2 місце Групи 3 на проміжному етапі

ФК «Суми»: 2 місце Групи 3 на проміжному етапі

Здається, оживає футбол на Сумщині. Певний час, після зняття зі змагань ПФЛ клубів із обласного центру та Охтирки, було боязно щодо стану та перспектив професіонального спорту в області, натомість поступово намітилися позитивні зміни. Зараз Сумський регіон представлений у Першій лізі ПФЛ, відразу трьома командами – в Чемпіонаті України серед аматорів, причому всі вони проходять атестаційний процес для участі в професіональних змаганнях. Серед них – і ФК «Суми», другі в східній групі на час зимової перерви.

Про цілі та бажання команди, враження від вдалого старту в Чемпіонаті України та підготовку до його відновлення нам розповів головний тренер ФК «Суми» Сергій Страшненко.

ФК «Суми»: 2 місце Групи 3 на проміжному етапі
С.С.Страшненко

- Знаю, що ФК «Суми» запланували досить солідну ігрову програму: і якщо в лютому на Кубку на призи Михайла Фоменка втрутилася погода, то в березні на харківському турнірі «Перша столиця» ви вже маєте вдосталь спарингів.

- Вийшовши з відпустки, ми спершу тривалий час не грали жодної гри. Повинні були починати з «Тростянцем», але потім гра переносилася, снігопади погіршили можливість гри на відкритому повітрі. Зараз у Харківській області вже граємо на турнірі "Перша столиця" (2:4 СК «Полтава», 2:2 «Авангард» Харків, 3:2 «Велетець» Глухів), можемо проводити планову роботу. Йдемо тепер за графіком підготовки, готуємося до весняної частини сезону.

- В якому вигляді підходить команда до першого контрольного матчу? Чи є на сьогоднішній день підтверджені втрати або придбання?

- На даний момент нас залишили чотири футболісти і приїхали деякі гравці, що зараз знаходяться на перегляді.

- Хто саме залишив команду?

- Генрі Пааго, Валерій Макаров, Євген Сайко і Дмитро Скаржинський. Всі – півзахисники за амплуа.

ФК «Суми»: 2 місце Групи 3 на проміжному етапі

- Про потенційних новачків. Це будуть місцеві футболісти, чи географія пошуку не має значення?

- Географія не має значення. Будемо шукати тих, хто готовий з нами співпрацювати та виконувати поставлені завдання. Позиції ми могли б посилити всі, окрім воротарської. Розглядаємо точкове посилення - атакуючих півзахисників і крайніх захисників (центр захисту закритий, а з флангами у нас проблеми).

- Що показав новий сезон? З одного боку в Чемпіонаті України ваша команда стартувала феєрично, вигравши в дербі в ФК «Тростянець» (4:0), а з іншого боку програла таким досвідченим командам, як СК «Полтава» чи ФК «Вовчанськ». Як вам рівень змагань та чи легко вдався перехід на нього?

- Моя думка, що рівень аматорського чемпіонату може навіть бути дещо вищим, ніж в Другій лізі. Тут підбирають як молодих футболістів, котрі хочуть себе зарекомендувати і продати, так і гравців, які на заході кар'єри, але ще хочуть пограти і десь засвітити своє ім'я. У Другій лізі, якщо брати загалом, осідають гравці, які не можуть зачепитися на високому рівні. Якщо Друга ліга тримається на цьому балансі, то на аматорському рівні набагато важче.

До кожного суперника потрібно ставитися з повагою. Ми готувалися до кожного окремо, тому що тут підібрані дуже різні суперники. Є той же ФК «Вовчанськ – у них сплав молоді та досвіду, вони грають, в основному, одними й тими ж гравцями протягом 3-5 років. Є СК «Полтава» – команда, яка діє, в основному, за рахунок індивідуальних дій футболістів, що проходили і школу «Ворскли» чи грали в УПЛ, такі як Тимченко, Радченко. СК «Каховка» – це один із суперників, якого ми розібрали досконало, віднеслися до них з великою повагою, тому й домоглися там позитивного результату. Хоча я остерігався найбільше саме цієї команди, вони добротного рівня – там немає зірок, але всі добротного аматорського рівня. Виходять і намагаються вдома нікого не відпускати. Ми приїхали, трішки нав'язали їм те, чого вони не очікували. Вони не змогли нічого зробити з тим, що ми їм запропонували.

ФК «Суми»: 2 місце Групи 3 на проміжному етапі

- Загалом, говорячи про чемпіонат, треба визнати, що ваша команда його рівно пройшла. Що для вас говорить друге місце і які будуть конкретні турнірні завдання?

- Ще більше уваги будемо акцентувати на тому, що потрібно потрапити в плей-офф. Ми розпочали вже процес атестації під Другу лігу, тому завдання – бути як мінімум в топ-3, пройти етап аматорського футболу якомога краще, і підготувати команду вже з прицілом на Професіональну футбольну лігу.

- Не без тривоги любителі футболу стежили за голосуванням Сумської міської ради, адже, наскільки чутно, перші голосування були проти футболу, а потім ситуація вирівнялася. На сьогодні ваш клуб стабільний? Немає переживань стосовно того, що можна буде не лише виживати, а й розвиватися?

- На сьогоднішній день вже остаточно прийнято на голосуванні місцевих депутатів рішення про утворення комунального підприємство ФК «Суми». Це говорить про те, що, з певними умовами бюджету, наша команда готується під Другу лігу. Ніхто нікуди не закине сумський футбол, він повернеться на професіональному рівні та продовжить розвиватися.

- Приємно, що в місті також почалися інфраструктурні зрушення: багато років не було де тренуватися, а тепер з'явилося оновлене поле стадіону «Авангард», де можна не тільки тренуватися, а й проводити матчі Чемпіонату України серед аматорів. Що ще зроблено в плані інфраструктури та що планується?

- Планується цей стадіон підвести під атестацію в Другу лігу. Він вже починає потихеньку проходити процес, хоч і є ряд питань, які будуть закриті у весняній частині. Одна трибуна підготовлена приблизно на 500 місць. А другу трибуну повинні доводити до розуму, там планується ще певна кількість посадкових місць, тож буде достатньо для того, щоб проводити офіційні матчі. Планується зробити його нашою домашньою ареною.

- А до цього команда приймала суперників на найбільшому стадіону нижчих ліг загалом – «Ювілейному». В якому він стані? Йому в цьому році вже буде 25 років.

- «Ювілейний» був нашою ареною і «Альянсу» з Липової Долини. Зараз там ситуація змінилася, наскільки повідомлялося в пресі, це буде стадіон ФК «Вікторія» (Миколаївка). Я не знаю, які подальші рухи будуть, нічого не можу сказати з приводу «Ювілейного».

- Всі пам'ятають клуб LS Group, який з'явився п’ять років тому, здобув низку нагород у змаганнях Сумщини і встиг заявити про себе в кубку України серед аматорів. Він і є початком ФК «Суми»?

- Так, ця команда розпочинала від чемпіонату району, потім області, і потихеньку її вивели на всеукраїнський рівень. Пізніше змінили назву на ФК «Суми». За всіма цими успіхами, за розвитком клубу, стоїть наш президент – Демʼяненко Геннадій Олександрович. За всіма сходинками ця команда дійшла до того, що тепер буде комунальне підприємство ФК «Суми», команда виступає в Аматорському чемпіонаті України та проходить атестацію для участі в змаганнях професіоналів. Це все – правильні кроки, і ми вдячні керівництву клубу за послідовний розвиток футбольного клубу.

ФК «Суми»: 2 місце Групи 3 на проміжному етапі
Г.О.Дем’яненко

- Хто допомагає клубу і сприяє його розвитку?

- В першу чергу це наша міська адміністрація, спонсори та наш президент Геннадій Демʼяненко. Завдяки Геннадію Олександровичу в клубу з’явилася можливість вийти на такий рівень. Він звернувся до міської влади, і нам допомогли вже місцеві депутати, нас зробили комунальним підприємством, щоб ми залежали вже від міської влади і бюджету міста Суми.

- ФК «Суми» має у складі низку місцевих футболістів. Як із цим поповненням - вихованцями місцевого футболу? В достатній мірі їх постачають місцеві ДЮСШ чи є певний перепад і не вистачає місцевих кадрів?

- Я не вправі коментувати роботу ДЮСШ, у кожного своя сфера діяльності. Можу говорити за ФК «Суми» – дійсно, ми виступаємо за те, щоб наші місцеві вихованці в команді рідного міста мали можливість про себе заявити на всеукраїнському рівні. На даний момент у нашій команді достатньо випускників сумського футболу. Але ми прекрасно розуміємо особливості та проблеми в роботі з юними футболістами – так буває, коли йдуть провали в роках, хоча я не буду конкретно говорити якого віку. Є з однієї школи 2-3 гравців під аматорський рівень, з іншої - до 5 гравців. Потім - невеликий провал. Потім - знову потихеньку видають 1-3, до 5 чоловік кожна школа. Нічого, це все природній процес. Як-то кажуть, аби була можливість проводити планову роботу, щоб і місцевий футбольний клуб, і ДЮСШ могли нормально, планово працювати. А там і вдасться десь підтягнутися й побільше молодих гравців перевести з юнацького на дорослий рівень.

- В зв'язку з атестацією під Другу лігу чи планує команда стартувати обласних змаганнях в 2021 році?

- Ні.

- Чи планується створення юнацького чи резервного складу?

- Це є в планах, і в найближчий час щодо цього питання щось буде вирішено та визначено. Ми розмовляли, і, як тренер, я розумію, що повинна бути перехідна стадія з дитячого в дорослий футбол. Є логічні кроки в розвитку юного футболіста: спершу ДЮСШ, потім – практика в такій команді, як U-19, а далі молодь повинна пристосовуватися, потихеньку заходити в першу команду й допомагати в дорослому футболі. Але, повторюся, це все можна й треба робити. Головне – що є у нас КП ФК «Суми». Що є надія на краще й план розвитку. А далі, якщо працювати наполегливо, все вдасться й відродиться футбольна слава нашого міста.

Артур Валерко, SportArena.com

ФК «Суми»: 2 місце Групи 3 на проміжному етапіФК «Суми» (Сумська область)

• Рік заснування: 2016 (як LS Group; під нинішньою назвою – з 2020 р.)

• Кольори клубу: біло-сині

• Стадіон: «Авангард», м. Суми (вміщує 500 глядачів, планується – 1000), «Ювілейний», м. Суми (вміщує 25 830 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Демʼяненко Геннадій Олександрович

Генеральний директор: Лінник Артем Миколайович

Виконавчий директор: Бондаренко Олександр В’ячеславович

Головний тренер: Страшненко Сергій Сергійович

Тренери: Бугайов Віталій Володимирович

Адміністратор: Виноградов Олексій Олександрович

Досягнення ФК «Суми»:

Чемпіон Сумської області 2019, бронзовий призер – 2018 року.

Володар Кубка Сумської області 2018, фіналіст – 2019 року.

Володар Суперкубка Сумської області 2020, фіналіст – 2019 року.

Володар Сумського обласного кубка на честь Заслуженого тренера України М.І. Фоменка 2019, фіналіст – 2017 року.

Володар Кубка регіонів Сумщини 2018 року.

Володар Кубка Геннадія Свірського 2020 року.

Переможець Ліги футбольних клубів Сумського району 2016 та 2017 років.

• ФК «Суми» в інтернеті:

Офіційний сайт: http://fclsgroup.com/

Facebook: https://www.facebook.com/FC.LS.GROUP/

Instagram: https://www.instagram.com/sumy_fc/

Twitter: https://twitter.com/sumy_fc/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2020/21

дебют

Кубок ААФУ

2019/20

1/16

2

0

0

2

2:8 (–6)

0

2020/21

1/4

4

1

2

1

7:7 (-0-)

5

Всього

 

6

1

2

3

9:15 (–6)

5