Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ВАСТ (Миколаїв): новий амбітний клуб великого футбольного міста

ВАСТ (Миколаїв): новий амбітний клуб великого футбольного міста

Миколаїв – місто з великими футбольними традиціями. Тим цікавіше, коли звідси на всеукраїнський рівень виходять нові команди. Місцевий ВАСТ, учасник обласних змагань і дебютант турнірів ААФУ, якраз готується розпочати свій шлях у Чемпіонаті України серед аматорських команд з нового сезону.ВАСТ (Миколаїв): новий амбітний клуб великого футбольного міста

На наше прохання з ФК ВАСТ нас знайомить віце-президент і головний тренер команди Антон Шиманець – представник відомої миколаївської футбольної династії.

- Давайте почнемо з назви, адже любителі футболу давно цікавляться – що вона означає.

- Назва нашого головного спонсора - ТМ VAST. Компанія виробляє обладнання для виробництва бетонної та іншої продукції – вібропреси, бетонозмішувачі, прес-форми, додаткове обладнання.

 - Коли створили команду і де вона встигла взяти участь, перш ніж заявитися на чемпіонат України?

 - У 2014 році. Спочатку змагалися в чемпіонаті міста і області, а потім поступово прийшли до того, що в цьому році вирішили заявити на аматорські змагання всеукраїнського рівня.

 - На якому стадіоні ви приймаєте суперників?

ВАСТ (Миколаїв): новий амбітний клуб великого футбольного міста
Антон Шиманець

- За вимогами чемпіонату аматорів - це запасне поле МФК «Миколаїв». Його недавно побудували. Верхнє поле над Центральним стадіоном. Ми плануємо там проводити домашні ігри.

- Якби вас попросили назвати гравців команди, які можуть бути відомі любителям футболу всієї України, то кого б ви назвали?

 - Минулого тижня ми домовилися з Артемом Чорнієм. Він у нас буде граючим тренером. Він мій хороший товариш, у нього були проблеми зі здоров'ям, але він поступово відновлюється і ми домовилися, що він нам допоможе і в тренувальному процесі, а також спробує в ігровому плані. Артема добре знають як півзахисника, який виступав у складі МФК «Миколаїв», ФК «Олександрія», «Чорноморця» та інших клубів.

Загалом, у нас багато хлопців, що немало пограли в Першій та Другій лігах, в тому числі в МФК «Миколаїв». Толгаренко грав за МФК «Миколаїв-2», Носов, виступав за миколаївську команду, а також грав за «Буковину», побував за кордоном. Грав за МФК «Миколаїв» і Агаларов - якщо він залишиться, то буде добре, якщо ні - то будемо шукати нового воротаря. Якраз зараз такий період, коли ми хочемо посилитися і когось запросити. В основному, всі – з місцевих футболістів, з Миколаєва. Хочемо, щоб за ВАСТ свої грали.

- Як команда планує свою роботу на чемпіонат України? Якими будуть її амбіції? Чого хочете домогтися в своєму дебютному сезоні?

- Ми лише пробуємо свої сили, тож стосовно амбіцій ми поки не будемо казати гучних слів, а вивчимо рівень, на якому нам належить стартувати. Зрозуміло, що завжди хочеться перемагати. У нас амбітне керівництво та спонсори. Хотілося б бути в четвірці, п'ятірці найкращих. Але якщо вдасться поборотися за місце в трійці, буде особливо цікаво. ВАСТ – дебютант, отже, ми не формулюємо якісь конкретні завдання, а головною ціллю є адаптуватися на цьому високому рівні.

- Ви пройшли хорошу школу миколаївського футболу. А коли розпочали тренерську роботу і які команди ви вже тренували?

 - У нас футбольна сім'я, в мене ще футбольні родичі – скажімо, Артем і Кирило пограли за МФК «Миколаїв», «Енергію», «Мир» (Горностаївка) та багато інших клубів професіонального та аматорського рівня.

Особисто я 5 років проживав і працював в Ірпені та Києві, а потім повернувся сюди, у Миколаїв, та з 2014 року став граючим тренером ВАСТу. Потроху перейшов на тренерську роботу. З цією командою ми поступово рухаємося вперед, я, як тренер і один із спонсорів, якщо можна так сказати. Мої брати також грають – Кирило, Артем (на жаль, він травмувався, але подивимося як буде грати надалі).

- Як розподіляються посади в клубному керівництві?

- Це мій родич Станіслав Валентинович Тепляк, власник нашого спонсора – відомого підприємства VAST. Я головний тренер і віце-президент клубу. Щодо футбольних людей, які ввійдуть у нас тренерський штаб, то я ще не знаю, хто у нас залишиться, шукаємо різні варіанти. До цього допомагав Олександр Матросов, він в свій час також грав у футбол на хорошому рівні. Був також у нас тренер-консультант – авторитетний миколаївський футболіст і тренер Володимир Пономаренко. І ще з нами працював Володимир Петрович Жданюк, який був у нас, по суті, головним тренером. Він наш, місцевий, футболіст, на професійному рівні не грав, але допомагав як спортивний директор та головний тренер. А зараз будемо дивитися, з ким продовжимо працювати надалі.

ВАСТ (Миколаїв): новий амбітний клуб великого футбольного міста
Станіслав Тепляк та Антон Шиманець

 - В зв'язку з ситуацією, яка склалася в МФК «Миколаїв» (клуб виступив із побажанням продовжити виступи не в Першій, а в Другій лізі), чи не очікуєте на солідне поповнення? І як ставитеся до того, що сталося з головною професіональною командою області?

 - Ми звичайно не очікували такої ситуації. Негативне ставлення до того, що там відбувається. Рішення відправити команду в Другу лігу я не розділяю. Як місцевий, я вважаю, що це неправильно і так не повинно бути. А якщо у них не залишиться друга команда, то вже є хлопці, які хочуть прийти до нас, і ми так себе і позиціонували, що у нас молода команда і ми всім даємо шанс. Якщо хтось хоче до нас прийти і підходить, то ми з задоволенням цих гравців заберемо. Якщо це гравці з Миколаєва, бо я хочу, щоб в нас грали місцеві.

- Як складається сезон у чемпіонаті Миколаївської області?

- У нас вийшло так, що з кожним колом у чемпіонаті області зменшувалася кількість команд. Ми починали з вісьмома командами, а закінчували з п'ятьма. По ходу сезону знялися МФК «Первомайськ», ФК «Березнегувате» (через фінансові проблеми), а під кінець чемпіонату не дограє свої матчі навіть ФК «Воронівка», яка вже багато років на хорошому рівні існує. Через всі ці речі асоціація вирішила грати в три кола. Ми зіграли свій останній тур, але в таблиці ще не вистачає очок за два тури. Тепер ми чекаємо, коли нам розподілять, щоб дізнатися, яке ми зайняли місце в таблиці. Можливо, це все сталося через коронавірус, а також відсутність фінансування. Зрештою Вища ліга вийшла з п'ятьма командами. Тому ми заявилися паралельно в чемпіонат Одеси, там 10 команд. Недавно відіграли крайній тур першого кола, там і більше ігор, і більш кваліфіковані команди. А наш чемпіонат в цьому році дещо постраждав, як я думаю, більше через пандемію.

ВАСТ (Миколаїв): новий амбітний клуб великого футбольного міста

 - На наступний сезон у вас план поєднувати виступи в регіональних турнірах і в чемпіонаті України?

- Нам треба дограти в Одесі, залишилося друге коло. Там все йде непогано, ми на першій сходинці. І після цього ми хочемо приймати участь суто в Чемпіонаті України серед аматорів. А якщо все буде нормально, в наших планах вирішити питання з інфраструктурою і далі намагатися йти в Другу лігу.

 - Що знаєте про чемпіонат України серед аматорів? Чи дивилися матчі минулого сезону? Як вам його розв'язка, коли ЛНЗ став чемпіоном і володарем Кубку?

 - Ми стежимо за розвитком подій. Уже півроку тому прийняли рішення заявитися в аматори, поступово збирали колектив, і постійно слідкуємо за учасниками. Також там грав МФК «Первомайськ», за своїми земляками слідкували. Знаю «Кудрівку», де президент – Роман Солодаренко, ми з ним також разом грали в футбол. Багато знайомих команд і хлопців, рівень чемпіонату нічим не поступається рівню Другої ліги. Ми грали в Одесі з «Реал Фармою», це команда Другої ліги, і навіть склали таке враження, що провідні аматорські команди дали б дуже серйозний бій серед професіоналів. Є навіть на цьому рівні команди, які у Другій лізі можуть поборотися за призові місця. Тому дуже хороший чемпіонат. Мені подобається, що велика кількість команд на хорошому рівні, і загалом є матчі, які цікавіше дивитися, ніж в Другій лізі, де був МФК «Миколаїв-2» та інші менш досвідчені команди. Також є прогрес у плані освітлення чемпіонату, команди викладають ігри в соціальних мережах, є огляди, це великий плюс. Це правильно, і, може, ми скоро прийдемо до того, що наш аматорський футбол буде на тому рівні, як в Німеччині, де ліги збирають по 11-15 тисяч вболівальників на гру.

Артур Валерко, SportArena.com

Для довідки:

ВАСТ (Миколаїв)

Рік заснування: 2014

Кольори клубу: червоно-чорно-білі

Стадіон: «Центральний» верхнє поле, м. Миколаїв (вміщує 500 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб             

Президент: Тепляк Станіслав Валентинович

Віце-президент: Шиманець Антон Володимирович

Головний тренер: Шиманець Антон Володимирович

ВАСТ (Миколаїв) в інтернеті: https://fcvast.com.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/fcvast

Instagram: https://www.instagram.com/fc_vast/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/ФК Васт/

ВАСТ (Миколаїв) дебютує на всеукраїнському рівні.