Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ОФКІП (Київ): традиції уславленого Олімпійського коледжу, дебютанти змагань ААФУ, значна спортивна перспектива

ОФКІП (Київ): традиції уславленого Олімпійського коледжу, дебютанти змагань ААФУ, значна спортивна перспектива

Цього сезону серед учасників Чемпіонату України з футболу серед аматорських команд з’явився неординарний новачок – свою першу клубну представницьку команду на турнір заявив столичний Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного. Про футбольну команду ОФКІПу, престижний спортивний учбовий заклад і враження від аматорських змагань розповів директор Олімпійського фахового коледжу імені Івана Піддубного Олександр Москаленко.

‒ Передовсім давайте розповімо про ваш навчальний заклад. Адже ОФКІП, наскільки я розумію, продовжує славні традиції колишніх РСШІ та РВУФК?

‒ Вірно. Республіканська спеціалізована школа-інтернат спортивного профілю заснована в Києві 7 липня 1966 року. В 1990 році її реорганізували в Республіканське училище олімпійського резерву, в 1992 році ‒ в Республіканське училище фізичної культури, а через п’ять років ‒ в Республіканське вище училище фізичної культури. Свою нову сторінку в історії наш заклад перегорнув 24 липня 2015 року, коли РВУФК перейменовано в Олімпійський коледж імені Івана Піддубного. Коледж перебуває в підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України. Має державну форму власності та І рівень акредитації. Ми готуємо юних спортсменів 14 видів спорту ‒ футбол, легка атлетика, фехтування, плавання, синхронне плавання, спортивна і художня гімнастика, бокс, вільна боротьба, дзюдо, велоспорт, веслування академічне, кульова стрільба, хокей з шайбою.ОФКІП (Київ): традиції уславленого Олімпійського коледжу, дебютанти змагань ААФУ, значна спортивна перспектива

За 55 років роботи Олімпійським коледжем підготовано низку видатних спортсменів, олімпійських чемпіонів, чемпіонів і призерів чемпіонатів світу та Європи. Ми зберігаємо історію при цих великих майстрів і примножуємо спортивну славу ОФКІПу. Щорічно по декілька десятків наших учнів входять у збірні України різних видів спорту й вікових категорій. Є наші вихованці й у футбольних збірних України. Достатньо сказати, що нерозривно пов’язаний з нашим закладом і нинішній виконуючий обов’язки головного тренера національної збірної Олександр Петраков, який тренував у нас і Дениса Гармаша. Також через ОФКІП пройшли Віталій Буяльський, Денис Попов, Микита Бурда, Іван Петряк. І це я говорю тільки про сучасних збірників, список насправді величезний.

Фактично в кожному турі всіх без винятку ліг Чемпіонату України з футболу грають та забивають вихованці ОФКІПу, і ми цим гордимося.

‒ Як з’явилася ідея заявити на Чемпіонат України з футболу серед аматорів свою клубну команду?

‒ Це вимога часу. У нас багато вихованців – як хлопці 2004-2005 років народження, які склали основу команди, так і трішки старші, хто вже побував у молодіжних і юнацьких складах клубів Прем’єр-Ліги, на контракті в клубах ПФЛ і так далі. У них різна доля – хтось після травм, хтось був без команди, проте ОФКІП своїх не покидає, ми даємо можливість перезавантажитися й тим хлопцям, хто в футболі пережив складні моменти своєї кар’єри.

Найбільш юні у нас шкільного віку, по 16 неповних років. Найстарші – по 20 років. Загалом, для більшості з них ‒ це їхній перший досвід дорослого футболу всеукраїнського рівня. Тож до результатів ставимося з розумінням – тим більше, приєднавшись до турніру вперше, ми вже маємо дві перемоги в семи матчах із, переважно, значно старшими та досвідченішими суперниками.

‒ І які враження від аматорського турніру?

‒ Хороші. Ми чули позитивні відгуки про ці змагання й не здивовані, що відразу 12 колективів влітку отримали професіональний статус і тепер на перших ролях і в Другій лізі, дехто відразу ж претендує на підвищення в класі. Знаємо й багато історій, коли хлопці після Чемпіонату України серед аматорів отримували поштовх у своїй кар’єрі, запрошення в досить хороші клуби, розвиток. Це також мотивація для юних футболістів.

А щодо рівня, знову ж таки, ми мали інформацію, що Група 2 з року в рік дає чемпіонів чи призерів цих змагань. Зараз також бачимо, що дуже хороші суперники. Багато знайомих імен, гравці з досвідом виступів в УПЛ, єврокубках. Дуже цікаво, повчально грати нашим юним футболістам з такими суперниками.

ОФКІП (Київ): традиції уславленого Олімпійського коледжу, дебютанти змагань ААФУ, значна спортивна перспектива

‒ Хто працює з юними футболістами ОФКІПу?

‒ На посаду головного тренера запрошений Альберт Сергійович Ковальов ‒ він відомий виступами, зокрема, за донецький «Металург», полтавську «Ворсклу», криворізький «Кривбас», луганську «Зорю», донецький «Олімпік». Має вже досить значний тренерський досвід, адже працював в Україні та за кордоном, входив у штаби дуже шанованих фахівців і сам очолював «Чорноморець-2» у Другій лізі ПФЛ. Йому допомагають тренери Віктор Усов і Ігор Євтушенко. Працює лікар Дмитро Терновський. Безпосередньо курирують команду заступник директора з навчально-тренувальної роботи Олег Борисович Орєхов і старший вчитель відділення футболу Євген Володимирович Венгер.

‒ Дійсно, можна звернути увагу, що футбольна команда ОФКІПу здобула останнім часом дві поспіль перемоги ‒ над ФК «Біла Церква» та ЮКСА. Отже, помітний прогрес?

‒ І це тільки початок. Ми віримо в наших юних вихованців і сподіваємося, що перша клубна команда дасть їм необхідний «місток» між дитячо-юнацьким і дорослим футболом, а змагання під егідою ААФУ підходять для цього – вони по-спортивному привабливі та різноманітні, мають конкурентний підбір команд і гравців, можуть стати гідним випробуванням для тих, хто хоче вдосконалювати свою майстерність.

Артур Валерко, Sport Arena.com