Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Агрон (Великогаївська ОТГ) - 1 місце на проміжному етапі Групи 1

Агрон (Великогаївська ОТГ) - 1 місце на проміжному етапі Групи 1

Попри те, що в західній групі Чемпіонату ААФУ додалося багато амбітних новачків, саме один із старожилів – «Агрон» ‒ захопив лідерство та на зимові канікули відправився на вершині турнірної таблиці Групи 1. Хоча перед новим сезоном, зважаючи на невдачі команди з Тернопільщини в попередньому чемпіонаті, навряд чи великогаївці були б першими в списку потенційних фаворитів.Агрон - 1 місце на проміжному етапі Групи 1

Успіх команди, яка захищає спортивну честь одноіменного успішного сільськогосподарського підприємства, став гучною сенсацією, а сам «Агрон» у його оновленому вигляді – одним із найголовніших відкриттів чемпіонату. Говоримо про півріччя гранда футболу Тернопільської області з головним тренером команди. Олег Лівіцький ще не так давно сам грав у «Агроні» на позиції центрального захисника, ставав півфіналістом Кубка України 2013/14 у складі черкаського «Славутича» та здобував медалі Другої ліги, виступав у тернопільській «Ниві» та ФК «Тернопіль».

‒ Можна вітати «Агрон» із лідерством на проміжному етапі. Для вас перше місце було сюрпризом чи ви бачили, що команда виходила на той рівень, коли можна чогось досягати?

‒ Ми трішки підсилилися і у нас перед сезоном було завдання бути в трійці. Стрибнули десь трохи вище голови, але ми провалили лише дві гри, де могли брати очки (нічия з «Довбушем» 2:2 та поразка 0:2 від ОДЕКа). А так пройшли півріччя більш-менш рівно, все вдавалося.

‒ Чи були якісь приємні кадрові сюрпризи в складі? Зокрема говорю про Щербатюка, який багато відіграв, бачу, Лема остаточно в гру команди влився. Кого можете назвати відкриттям цього року?

‒ Відкриттям можу назвати Лему, ми Володимира взяли, коли він на район грав за команду. Найприємніше враження справив Лема. Він різко перестроївся з чемпіонату району одразу на область та аматорів, знайшов свою позицію.

Євген Щербатюк також відіграв хороше півріччя. Загалом, у нас половина пацанів грала більше на область, а інші більше на аматорах всеукраїнського рівня. Тож, хоча маємо гравців із професіональним досвідом, загалом у чемпіонаті України відчувається перехід на цей вищий рівень.

Агрон - 1 місце на проміжному етапі Групи 1

‒ Хронічною проблемою команди була відсутність нападника і в цьому сезоні травми теж не обійшли форвардів. Як ви її вирішували і чи зупинились на основному нападнику?

‒ Ми грали переважно 4-3-3, в три нападники. Ми постійно їх міняли, робили ротацію, і так вийшло, що пацани, які попадали під ротацію — вони й забивали.

З досвідчених можу назвати Романа Мельника — він гравець штрафного майданчика, він вирішує моменти головою чи в дотик, володіє талантом своєчасно ногу підставити або добити. Це його футбол. Він забив багато переломних голів. Щодо новачків, то Червонецький і Проців повернулися з «Епіцентру» і врятували нам кілька ігор.

Загалом, я вважаю, що ми багато очок взяли за рахунок команди: підібрався хороший дружній колектив, непотрібних повідсікали трошки. У нас не було лідерів, майже всі матчі були на жилах, тільки дві гри виграли на класі. Все було на тоненького.

‒ Чому в вашій команді мало молодих футболістів? Це проблема футболу Тернопільщини чи такий вибір ви зробили?

‒ У нас є молоді футболісти, просто одні менше грають, інших молодих «Нива» запросила в Першу лігу. А так, взяти молодого футболіста і він не буде грати — це найгірше, що може зробити тренер. Для чого їх брати, якщо вони не матимуть ігрової практики? Хай грає в іншій команді, а через рік вже взяти його, коли піднабереться досвіду й зможе конкурувати. У нас пересічна, щодо віку, команда, середній рік десь 25 років — старим чи відпрацьованим колектив не є, навпаки, наявність досвідчених лідерів завжди є нашим козирем.

Агрон - 1 місце на проміжному етапі Групи 1

‒ Питання відносно іншої площини трансферів. Ваш основний конкурент — «Нива» (Теребовля) — почала запрошувати гравців з інших регіонів, у яких за плечами великий професіональний досвід. Як ви це оціните і чи по кишені таке «Агрону»? Чи це суперечить клубній філософії?

‒ У кого зарплати в чотири рази вищі за наші, той може запрошувати. А ми граємо за рахунок премій, що заробили — те і маємо. Щоб платити такі зарплати, нам треба мінімум шість ігор виграти за місяць. Так що тут зовсім інша ситуація, гроші завжди грають роль. Щодо трансферної філософії – кожен клуб має право на свій вибір у запрошенні кадрів. Ми багато працювали над тим, щоб зібрати саме такий колектив, який у нас є, і я радий, що хлопці довели свою боєздатність.

‒ Ваш успіх на проміжному етапі він тим більш приємний, якщо врахувати, що перша група аматорського чемпіонату України отримала значне посилення. Ми бачимо, додалося багато досвідчених суперників. А як вам це півріччя, чи сподобалося посилення Групи 1?

‒ У нас дуже хороша група. Львівські команди дуже сильні – як «Юність», так і «Фенікс», ОДЕК завжди на класі, Теребовля також. Дуже непросто, бо суперники в кожному турі міняють склади. Черніїв дуже сильна команда. Можна сказати, що з десяти команд шість, може навіть сім, команд одного рівня, і загалом дуже пристойний рівень чемпіонату.

‒ А як справи «Агрона» на обласному рівні?

‒ Виграли чемпіонат Тернопільщини та здобули Кубок області. Вдячні за довіру керівництву та вболівальникам клубу, раді, що «Агрон» зумів вдало виступити на всіх фронтах.

‒ Чи не заважало це правильно розподіляти сили? Чи вистачало сили на всіх напрямках?

‒ У нас минулого року грало 13 людей, а цього року ‒ 21 футболіст був. Були навіть такі ігри, коли по двоє не потрапляли в заявку. Наразі у нас достатня комплектація. Чоловік 16-17 одного рівня, коли міняєш їх і не відчуваєш, що хтось десь випадає.

‒ Раніше ви самі виходили в складі «Агрона», грали, поєднували тренерську роботу з виступами на полі...

‒ Ну як ‒ раніше? Просто я тут грав три роки, потім пішов тренер, який нас усіх збирав (Роман Курдупель), і керівництво клубу попросило мене, щоб я добув сезон, там залишилося два місяці. Нас було 12-13 пацанів, тому мені доводилося грати. Але цього року вже вирішив, що не буду грати. Тільки на район виходжу на поле. Зосереджуюся на тренерській роботі, щоб не доводилося хлопців підстраховувати на полі.

Агрон - 1 місце на проміжному етапі Групи 1

‒ Чи актуальна для вашої команди проблема ‒ втримати основних гравців? Знаю, що дехто переходив в «Ниву» (Теребовля), були інші втрати, пов’язані з інтересом клубів, які виходили в Другу лігу ПФЛ.

‒ Наше керівництво з  розумінням ставиться до команди й створює належні, конкурентні умови. Навряд чи наші хлопці спокусяться рівними пропозиціями, а більших – і при цьому по-спортивному цікавих – не буває. До літа навряд хтось піде, бо у нас класний колектив і нормальні результати, пацани витримають. А далі хай ростуть. Хай пацани розвиваються, я тільки за, таке футбольне життя — ніхто нікого не тримає, можна так сказати. У нас команді 4-5 років, вона стабільно є, зарплати і премії, може, не найбільш високі в області, є набагато більші. Але вони знають, що будуть постійно її мати, бо в інших десь не заплатили, десь пообіцяли. Як завжди. А тут стабільно, все платять, нормальні керівники, хороші й відповідальні, тому проблем не бачу.

‒ Відносно обласних змагань зрозуміло, тут «Агрон» завжди серед фаворитів. А які будуть завдання на весняну частину чемпіонату України серед аматорів? Буває, коли керівництво дивиться на проміжні підсумки й підвищує свої завдання.

‒ Перед сезоном керівники вагалися, чи грати на аматорах, чи ні. Але президент сказав, що якщо беремо відповідальність, то граємо. Було завдання бути в трійці, бо президент не хотів десь там бути позаду, він амбіційний. Ми домовилися, що в трійці маємо бути. Бачу, що чотири-п'ять команд будуть боротися за трійку. З лідерами будемо грати на виїзді, буде важко, подивимось. У непрофесійних командах через зиму може все помінятися.

‒ Цілком згоден з вами. А як збираєтесь готуватися до весняної частини сезони, чи є в планах «Агрона» участь в якихось зимових турнірах?

‒ Почнемо тренуватися з першого лютого. Ми постійно граємо на турнірі у Львові (Меморіал Юста), який починається в перших числах лютого. Він буде проводитися до середини березня, буде сім-вісім ігор, команд сорок збирається.

У нас інша проблема — в Тернополі немає жодного штучного поля, тільки маленькі, 40 на 20. Тут особливо нічого не можна зробити, грати в дир-дир — то таке. Коли будуть зелені поля, тоді вже можна буде тренувати щось більш футбольне.

‒ Останнє питання буде стосуватися розвитку команди і подальших планів. Хороший добротний стадіон, є колектив, навколо якого можна будувати команду під майбутні завдання. Про що думає «Агрон» на найближчі роки? Це думки про Другу лігу чи все-таки виступати на цьому рівні?

‒ На це питання має право відповідати тільки наше керівництво. Президент клубу, безперечно, має своє бачення і є по-спортивному амбітним. Наразі перед нашою командою стоять свої завдання в аматорських турнірах всеукраїнського та обласного рівня, і вони завжди максимальні. Думаю, поки наша команда на аматорському рівні має гідний рівень мотивації та викликів. Якщо ж наш президент вирішить, що настав час для нових викликів, будемо виконувати нові завдання.

«Агрон» (Великогаївська ОТГ, Тернопільська обл.)

Рік заснування: 2002

Клубні кольори: біло-червоні

Стадіон: сільський стадіон с. Великі Гаї (вміщує 1500 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Березовський Юрій Романович

Почесний віце-президент: Кохман Олег Андрійович

Почесний віце-президент: Чайківський Іван Адамович

Начальник команди: Гуля Степан Романович

Головний тренер: Лівіцький Олег Ярославович

• Досягнення:

Чемпіон Тернопільської області 2017, 2018, 2019 та 2021 років, віце-чемпіон – 2016 і 2020 років.

Володар Кубка Тернопільської області 2019 та 2021 років.

Володар Суперкубка Тернопільської області 2020 року.

ФК «Агрон» в інтернеті:

Facebook: https://www.facebook.com/groups/fcagron/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2018/19

5 (із 10)

18

9

6

3

28:16 (+12)

33

2019/20

3 (із 10)

18

8

7

3

19:22 (–3)

31

2020/21

7 (із 9)

16

5

3

8

15:22 (–7)

18

2021/22

1 (із 10)

9

7

1

1

18:7 (+11)

22

Всього

 

61

29

17

15

80:67 (+13)

104

Кубок ААФУ

Всього

 

0

0

0

0

0:0 (-0-)

0

 

Агрон - 1 місце на проміжному етапі Групи 1