Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ОСДЮШОР - ФК Запоріжжя - 9 місце на проміжному етапі Групи 3

ОСДЮШОР - ФК Запоріжжя - 9 місце на проміжному етапі Групи 3

Артур Валерко, Sport Arena.

ОСДЮШОР - ФК «Запоріжжя» цього сезону дебютує в змаганнях під егідою ААФУ. Попри останнє місце в групі, команда проявила похвальну чіпкість і спортивний характер, при середньому віці гравців 21 рік змогли нав’язати боротьбу досвідченішим суперникам і не програли в трьох матчах. Четверте місце в обласній Прем’єр-лізі також показує, що запорізька молодь поступово прогресує та спробує значно покращити свої результати в весняній частині сезону.ОСДЮШОР - ФК Запоріжжя - 9 місце на проміжному етапі Групи 3

Наш співрозмовник ‒ головний тренер ОСДЮШОР - ФК «Запоріжжя», відомий у минулому півзахисник «Металурга», «Десни» та низки інших професіональних клубів Дмитро Колодін.

- Передовсім – про філософію клубу. Яким його задумували, чого хочете досягнути в футболі?

- ФК «Запоріжжя» – лише півтора роки. На базі ОСДЮШОР і ФК «Запоріжжя» вирішили створити команду. Нам допомагають футбольні люди Запоріжжя, які вирішили посприяти з цією ідеєю для розвитку молодих футболістів, щоб вони грали та могли втілити в життя свою мрію в футболі.

ОСДЮШОР - ФК Запоріжжя - 9 місце на проміжному етапі Групи 3Нашою метою було створити дорослу команду з випускників нашої школи, із запорізьких молодих хлопців, які з певних причин не потрапили до професіональних клубів, або ж команд U-19, U-21. Хочемо «продовжити життя» в спорті молодим футболістам, дати їм путівку через цю команду, пройшовши обласний та всеукраїнський аматорські чемпіонати. Щоб якщо хтось не потрапив у команди — не закінчували з футболом, а продовжували грати далі, не вичерпали себе вже при переході з юнаків у дорослі.

Ми виступаємо у двох змаганнях одночасно, тому вирішили підібрати такий колектив, де б грала молодь плюс кілька старших футболістів, до яких можна тягнутися початківцям. Звичайно, всі до найвищого рівня не доростуть, але пограти на своєму рівні зможуть, і пограти добре.

- Основа команди — хлопці 2000-го року народження й молодші, але є й кілька досвідчених. Як вдалося цих хлопців запросити в команду? Знаю, що дехто з них повернувся з-за кордону.

- У нас дійсно, переважно, молода команда, є як 16-річні хлопці, 17-річні, 20-річні, молода команда, але є й досвідчені футболісти, хоч їх небагато.

Є Діма Лихобабенко, котрий прийшов до нас із запорізького «Металурга», йому 25 років. Я запросив його в команду, тому що працював з ним у дублі. Попросив хлопця повернутись у футбол, бо, як я бачив на той момент, три-чотири місяці тому, він себе не вичерпав. У нього є потенціал, він може бути лідером. Він ще не сказав свого останнього слова в спорті.

Запросив також хлопців, які були на Мальдівах. Це вихованці нашого «Металурга», колись проходили дублюючі та основні склади. Хоча вони приєдналися до нас вже після початку сезону, якийсь час Роман Худченко і Вадим Петров серйозно нам допомогли.

- Розкажіть, будь-ласка, про молодь клубу. Це саме ваші вихованці?

- Це вихованці ОСДЮШОР – нашої школи, а також хлопці з «Металурга». Переважно це запорізькі хлопці. Зібрали «збірну міста», тих хлопців, котрі хочуть грати. Насамперед грати, не думаючи про гроші, фінанси. Керівники створюють для них блага, екіпірування, оплату внесків за участь у чемпіонатах. Це все витрати — кожна гра у чемпіонаті області, у чемпіонаті аматорів, роз'їзди. Це чималі гроші для аматорського футболу та для команди, яка раніше не грала на такому рівні. Проте люди допомагають одягати хлопців, за хороші ігри намагаються їх заохотити фінансово, їм допомагати. Ми, як тренери, допомагаємо у тренувальному процесі, розвиваємо, а гравці роблять все, щоб їх помітили інші клуби та дати їм путівку у життя.

- Був у заявці команди, але не грав — Тимур Кораблін, який колись непогано проявив себе в «Металурзі-2». В чому причина, що він в цьому сезоні за вас не заграв?

- Він нам допоміг на якомусь етапі, а ми допомогли йому — його «Металург» не заявляв, він розлучився з командою і був без клубу. Йому треба було тренуватися і ми запропонували йому пограти за нас для тонусу, щоб він був готовий. Тимур добре за нас грав у першому колі чемпіонату області, досить серйозно нам допоміг.

А коли розпочалося друге коло, ми почали грати паралельно у чемпіонаті України серед аматорів. Кораблін хоче грати на вищому рівні, він хоче зростати, це цілком нормально для молодого хлопця, він має агентів, які рекомендують його в клуби вищого рівня. Є інформація, що він підписав контракт із «Кривбасом». Тому я бажаю йому успіху, щоб він ріс як футболіст.

ОСДЮШОР - ФК Запоріжжя - 9 місце на проміжному етапі Групи 3

- Якщо команда комплектується ось так із різних джерел, у тренера з'являється проблема вивести всіх футболістів на один рівень готовності. Вдалося вирішити цю проблему, чи вже по ходу сезону декого приходилося підтягувати до бойової форми?

- Звісно, при переході на такий рівень, як чемпіонат України серед аматорів, є свої проблеми. Наші хлопці і навчаються, і працюють. Особливо досвідчені, у старших хлопців основний заробіток – це не футбол. Тож складно знайти час, аби зібратися разом.

Але, здебільшого, тренуємося щодня, намагаємося все робити, щоб наблизитися до команди майстрів. Для того, щоб молодим футболістам додавати та рости – потрібно тренуватися щодня. Якщо 35-річному можна тренуватися двічі на тиждень, а дехто взагалі не тренується, просто підтримує форму, то молодим потрібно тренуватися щодня, щоби чогось досягти.

- Чи є у вас можливість проводити такий тренувальний цикл, як ви хочете? В зв'язку із зайнятістю ваших футболістів.

- Насправді, у нас було лише один-два таких футболісти, які були особливо зайняті, проте й з ними ми знаходили спільну мову. Вони тренувалися тричі на тиждень, а не п'ять-шість разів. Все одно знаходили можливість. Ми підбираємо порядних футболістів, незважаючи на їхній вік, які якщо кажуть, що гратимуть і тренуватимуться, то роблять це. Працюють на совість. А молоді гравці самі знаходять час, вони розуміють, що це, насамперед, зробили для них, щоб вони прогресували. Можливо, більшість із них уже закінчили б з футболом рік чи два тому. Це ні для кого не секрет, бо дуже складно знайти собі команду в наш час, коли від тебе відмовляються чи ти не підходиш тренеру. Ми збираємо таких хлопців, щоб вони стали боєздатною командою. Не завжди це виходить, але ми цього дуже хочемо, вже є якась повага, ми даємо бій у Запорізькій області. Сподіваюся, і в Україні даватимемо.

- Скажіть будь-ласка, а самому на поле не хотілося виходити, адже ви були свого часу висококласним півзахисником?

- У нас були такі розмови, щоб я, і ставши тренером, виходив з хлопцями. Але я вже вирішив, щоб грали молоді хлопці, більше їм давати путівку в життя, а я на бровці підказуватиму і в тренувальному процесі. Буває, граю з ними на тренуваннях. Навіщо мені вже тримати чиєсь місце, нехай краще грає молодий хлопець, який хоче грати.

- На друге коло команда буде посилюватися, чи завдання саме навколо молодих її будувати?

- Ми дивимося з оптимізмом у майбутнє. Розмовляючи з керівництвом, з людьми, які хочуть, щоб розвивалася молодь, ми ставку робитимемо на молодих хлопців. Ми розвиватимемо їх, хочемо цього, пояснюємо їм це. Вони цього мають хотіти, а не ми. Якщо вони хотітимуть, тренерський штаб допоможе, і можна чогось досягти.

Гратимуть, в основному, молоді, лише ті хлопці, які випускники шкіл чи ті, що нікуди не потрапили. Без досвідчених футболістів теж не можна, ми і в аматорах «стартонули», і в області грали трішки старші. Хай навіть це лише два-три досвідчені футболісти. Молоді мають навчатись у досвідчених.

- Як розпланували роботу під час зимової перерви, чи планує команда взяти участь в якомусь з зимових турнірів?

- У грудні плануємо стартувати в зимовій першості Запоріжжя, в якій візьмуть участь 10-12 команд із міста та області. І ось ми паралельно з тренуваннями братимемо участь у цьому турнірі.

- Хто підтримує команду, хто надає допомогу? Можливо треба назвати людей.

- Команді допомагає бізнесмен Мокієнко Віталій Михайлович – будівельна компанія Грандбуд. Також допомагає паливна фірма ZOG – Сєровський Олег Володимирович. Дуже вдячні нашим спонсорам і керівництву за можливість розвивати запорізьких молодих футболістів і дати їм відчути, що таке всеукраїнські змагання. В таких турнірах рік за два порівняно з юнацькими чи місцевими турнірами.

ОСДЮШОР - ФК «Запоріжжя»

Рік заснування: 2020

Кольори клубу: червоно-зелений

• Стадіон: Гімназії №8 м. Запоріжжя (вміщує 300 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Мокiєнко Віталій Михайлович

Віце-президент: Серовський Олег Володимирович

Начальник команди: Павлюк Михайло Васильович

Головний тренер: Колодін Дмитро Вікторович

Тренер: Вєтров Олег Миколайович

• «Олімпія» в інтернеті:

- Аккаунт в Facebook: https://www.facebook.com/FCZaporizhzhia/

- Аккаунт в Instagram: https://www.instagram.com/fczaporizhzhia/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2021/22

9 (із 9)

8

0

3

5

8:16 (‒8)

3

Всього

8

0

3

5

8:16 (‒8)

3

 Дебютант змагань під егідою ААФУ.