Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Юність (Верхня-Нижня Білка) - 2 місце на проміжному етапі Групи 1

Юність (Верхня-Нижня Білка) - 2 місце на проміжному етапі Групи 1

Вчетверте поспіль «Юність», яка представляє села Верхня та Нижня Білка, стала чемпіоном Львівської області. Проте на всеукраїнському рівні команда зимує на другому місці в своїй групі, зважаючи на значний підйом конкуренції та рівня в західному аматорському дивізіоні. Тож як оцінити 2021 рік і перше півріччя сезону 2021/22 для «Юності»?Юність - 2 місце на проміжному етапі Групи 1

Наш співрозмовник ‒ начальник команди Борис Саковець. Саме із вражень про новий сезон Чемпіонату України серед аматорів 2021/22 ми розпочали нашу бесіду.

- Ми не сподівалися, що загальмуємо на старті, ‒ сказав Борис Петрович. ‒ А по-друге, дуже хороше враження справили новачки. Вони добре стартанули в чемпіонаті, дають бій всім лідерам. Здивував поточний лідер нашої групи — «Агрон», який досить впевнено очолює нашу турнірну таблицю. Але у нас ще є з ними домашня гра, попереду багато матчів, думаю, ми ще наберемо хід і очки.

- Невдалий старт вашої команди пов'язуєте з недооцінкою суперників чи з максимальною завантаженістю на всіх фронтах?

Юність - 2 місце на проміжному етапі Групи 1
Борис Саковець

- Все в комплексі. Не можу сказати, що ми недооцінили суперників. Ми їхали зарядженими тільки на перемогу, деякі футбольні ланки у нас випадали, до кінця не виконували установку тренера, а «Агрон» скористався своїми моментами і дуже добре оборонявся. Завдяки цьому їм вдалося нас обіграти. Було літнє міжсезоння, пройшла серйозна підготовка до початку чемпіонату області, Кубку області, до початку другого кола чемпіонату області і до початку чемпіонату України серед аматорів. Футболісти були під такими навантаженнями — три гри в тиждень, можливо, треба було робити більше змін в матчах, робити ротацію.

- У зв'язку з цим запитання — чи задоволені селекційною роботою, адже ваша команда відзначається стабільністю складу, а новачки в ній знаходять себе не так просто?

- По селекційній роботі ми працюємо по мірі наших можливостей. У нас немає такої людини, яка б здійснювала пошук футболістів. Футболісти, які не мають команди, але пограли на хорошому рівні, мають хорошу школу, бачать, що наша команда лідирує в області, є прогрес і можна потрапити з першої команди на вищий рівень. Вони самі дзвонять, запитують, чи є варіанти попрацювати з нами на зборах чи тренуваннях. Якщо тренеру потрібен гравець на якусь ланку — шукаємо футболістів, які незадоволені своїм поточним клубом і хотіли би перейти до нас. Стараємося говорити з такими футболістами, щоб вони перейшли до нас.

- Найкраще посилення і найбільша втрата за цей рік для команди «Юність»?

- Ми дуже добре підсилили точки інсайдів: на цю позицію прийшов вже досвідчений футболіст, який пограв на хорошому рівні — Богдан Іванченко. У півзахист Віталій Теплий прийшов із школою львівських «Карпат». Ці два футболісти дуже добре вписалися в структуру гри команди, добре себе проявляють.

Остап Грось — центральний захисник, який має хороший досвід виступів за плечами, теж закінчив школу «Карпат», має всі дані для хорошого футболу. Були у нього деякі невдалі матчі, але в цілому це футболіст високого рівня.

Кого втратили? Взимку пішов один із ключових гравців, багаторічний капітан — Володимир Федорів. Не сказав би, що це втрата, яку не можна компенсувати, але Федорів — справжній лідер на полі, хороший професійний футболіст у відношенні до тренувань, до футболу, до справи. Нам вдалося повноцінно замінити його в цьому сезоні.

- Звідси таке питання — на які позиції шукаєте посилення, чи є вже такі футболісти, які пішли або прийшли?

- Поки що ми нікого не відправили з команди, нові футболісти остаточно не появилися, тільки  йдуть перемовини. Позиції? У нас така політика, що ми на кожну позицію хотіли би по одному футболісту — починаючи з воротарської ланки, також захисників, півзахисників, нападників. Хотіли підсилитися, зробити здорову конкуренцію, і в процесі зборів вже подивитися, хто себе проявить краще, хто залишить команду, а хто прийде.

- Знаю, що минулого року на зимових турнірах ви грали двома складами — «Юність» і «Юність-2». Чи продовжиться ця практика, чи є у вас резервний молодіжний склад, наскільки працюєте з молоддю?

- Цього року на область за нас виступала молодіжним складом львівська футбольна школа — «Галичина» (Львів), оскільки місцеві діти в наших населених пунктах ідуть у різні футбольні школи — хтось у «Рух», хтось у «Галичину», хтось в ФК «Львів», хтось у «Карпати». Важко назбирати дітей, які себе проявлять, бо вони себе находять в школах клубів, які займаються професіональним футболом. Минулого року припинила існування в нашому селі філія футбольного клубу «Тризуб», діти розбіглися і зараз, у зв'язку зі створенням нового великого ОТГ, ми плануємо зібрати своїх молодих вихованців і залучати їх до змагань на область. Виступати двома складами — то хороша практика, будемо й далі таке впроваджувати, оскільки не всі футболісти основної обойми можна задіяти повноцінно в одній грій. А є такі футболісти, які отримають травми, комусь потрібне відновлення або більше побігати. За «Юність-2» ми також можемо підключати своїх, місцевих, дорослих футболістів.

- Звідси питання — як збираєтесь проводити період зимової паузи в чемпіонаті, в яких зимових турнірах запланована участь?

- Раніше ми брали участь в футзальних турнірах, але зараз ми цього вже не практикуємо. Ця осіння частина була дуже насичена, відбулося багато матчів. Зараз ‒ пауза, під час якої футболістам треба відпочити від футболу. Гравці індивідуально займаються в залі, хтось бігає зі своїми знайомими. А вже після різдвяних свят буде повноцінна підготовка до Меморіалу Юста.

Юність - 2 місце на проміжному етапі Групи 1

- Пам'ятаю, був період, коли навіть клуб Прем'єр-ліги цікавився вашими футболістами ‒ Равлик і Набізада були в полі зору «Інгульця». Чи відчуваєте зараз інтерес до своїх гравців з боку професіональних клубів і чи хтось поїде на перегляд цієї зими?

- Такий інтерес ми відчуваємо, але конкретних пропозицій по комусь із футболістів не було. Приємно, що футбольні люди говорять про нашу команду, запитували про Іванченка чи других футболістів, але конкретних пропозицій по тому, чи могли б гравці поїхати на збори — такого поки немає.

- Далі хотілося б поцікавитися вашою думкою про гру на кілька фронтів. Адже, як відомо, «Юність» у чемпіонаті Львівщини ось уже чотири роки утримує першість. Як цього року складалася боротьба в чемпіонаті, чи відчували гостроту її і чи не має відчуття застояності на цьому рівні?

- Відчуття застояності немає, тому що чемпіонат Львівської області — турнір, який щороку прогресує. Там беруть участь гравці з великим стажем професіонального футболу, також грають перспективні гравці, які піднімають рівень чемпіонату. У половині команд нашого чемпіонату Львівщини виступають гравці, з якими важко грати. Нашу команду, як лідера, вивчають упродовж п'яти років і готуються до ігор з нами. Нам потрібно міняти тактику, схему по ходу гри, в цьому плані застою немає. Награємо нові схеми. Постійно треба проводити якісь нововведення. Основна наша стратегія — ми націлені на атаку. «Юність» ‒ команда, яка атакує та контролює м'яч.

На чотири фронти вдається грати, бо є два повноцінних склади, футболісти можуть зіграти на будь-якій ланці, команда конкурентоспроможна. У нас є велика обойма, плюс відповідна підготовка як взимку, так і влітку, щоб команда фізично витримала стільки матчів і тренувань — даються відповідні навантаження. Також є бажання перемагати у всіх турнірах, в яких беремо участь. Президент заохочує, щоб у футболістів був інтерес вигравати матчі.

- Чи здивовані, що успішно стартував у чемпіонаті України «Фенікс» (Підмонастир), а ФК «Миколаїв» у Кубку України серед аматорів дійшов до весни?

- Стосовно «Фенікса» не здивований: команда того року добре укомплектувалася, підібрала досвідчених футболістів. У них є свій лідер і вожак, який їх тягне – це Максим Фещук, який багато грав у Прем’єр-лізі України та зарубіжних держав. Тому ми десь прогнозували, що команда не загубиться у чемпіонаті України серед аматорів, оскільки там досвідчені футболісти, для яких цей рівень не є чимось новим. Їх виступ цілком прийнятний і нормальний. Щодо «Миколаєва», то до Кубку серед аматорів в цьому році не заявилися багато команд, які стали професіоналами, відповідно, суперники стали рівнішими.

- Тут не погоджуюсь: минулорічний володар трофею і фіналіст цього розіграшу «Олімпія» на місці, грають лідери своїх груп, отже, Кубок України в порядку.

- Скажімо так, команди стали рівнішими. «Миколаїв» добре укомплектований, у них досвідчений тренер, не здивований, що вони аж у півфіналі.

- Вболівальники часто цікавляться відносно географічної прив'язки вашої команди, адже, наскільки я розумію, ваша рекомендація ‒ писати «Юність» (Верхня-Нижня Білка). Як правильно та з чим пов’язана «подвійна прописка»?

- До впровадження адміністративно-територіальної реформи була Верхньобілківська міська рада, в складі якої три села — Нижня Білка, Верхня Білка і Сухоріччя. Відповідно, ми базуємося на двох стадіонах — у Ніжній Білці і Верхній Білці, вболівальники є з обох сіл. У 2018 році було прийнято рішення до назви «Юність» (Верхня Білка) додати ще й (Нижня Білка). Там є наші вболівальники, там ми тренуємося, проводимо ігри, поки в Верхній Білці проходять ремонтні роботи. Назва стадіону «Юність» в Нижній Білці похідна від назви команди, а у Верхній Білці стадіон має назву імені Степана Келта, в пам'ять про нашого тренера.

- Ваш клуб змінив герб, новий дизайн емблеми виявився досить неочікуваним – реверанс ретро-стилю 70-80-х. Звідки з'явилась така ідея?

- Ця ідея зароджувалася давно. Але до кінця її впровадити було вирішено минулого року. Оскільки попередня емблема нашого клубу — це герб села Верхня Білка, ми вирішили, що наша команда має отримати свою емблему. Звернулися до дизайнера, він накидав декілька варіантів і ми один із них вибрали. Так з'явився наш «значок». Ми хотіли, щоб він був одночасно простим і оригінальним, не вигадували різні кольори, назви, написи. У нас є білка — звір і символ, треба було поєднати футбол із цією твариною.

- Де бачить себе ваша команда в перспективі найближчих п'яти років?

- Бажання спробувати з часом сили серед професіоналів є, ми заглядаємо туди, але розуміємо, що якщо до цього підійти комплексно і з холодною головою, то треба ще працювати і розуміти, для чого ми туди йдемо і які будуть стояти завдання. Якщо йти в професійний футбол, щоб просто грати в Другій лізі й нічого не вигравати, то це одна справа, якщо ж всебічно розвивати інфраструктуру, академію, склад – то зовсім інша. Наразі, як бачите, наша група в Чемпіонаті України серед аматорів досить конкурентна, багато потужних новачків, і поточним завданням буде вийти зі складної боротьби в плей-офф.

Артур Валерко, Sport Arena

«Юність» (Верхня-Нижня Білка, Львівська обл.)

• Рік заснування: 1970

• Кольори клубу: бордово-білі

• Стадіон: «Юність», с. Нижня Білка (вміщує 500 глядачів), стадіон імені Степана Келта, с. Верхня Білка (вміщує 500 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Ролько Олександр Вікторович

Начальник команди: Саковець Борис Петрович

Головний тренер: Костик Богдан Іванович

Тренери: Данилюк Тарас Васильович

Адміністратор: Берко Роман Йосифович

• Досягнення ФК «Юність»:

Чемпіон Львівської області 2018, 2019, 2020 та 2021 років.

Володар Кубка Львівської області 2017 та фіналіст 2020 років.

Учасник матчу за Суперкубок Львівської області 2018 року.

• ФК «Юність» в інтернеті:

Facebook: http://www.facebook.com/groups/193805854441312/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2020/21

1 (із 9)

16

11

2

3

32:12 (+20)

35

 

1 (із 9)

2

0

1

1

1:3 (–3)

1

2021/22

2 (із 10)

9

5

3

1

23:8 (+15)

18

Всього

 

27

16

6

5

56:23 (+33)

54

Кубок ААФУ

2017/18

1/16

4

2

1

1

3:3 (-0-)

7

2018/19

1/4

8

5

3

0

15:7 (+8)

18

2019/20

1/4

6

3

2

1

10:3 (+7)

11

Всього

 

18

10

6

2

28:13 (+15)

36