Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Довбуш (Чернівці) - 8 місце Групи 1 під час зимової перерви

Довбуш (Чернівці) - 8 місце Групи 1 під час зимової перерви

Серед суперників по Групі 1 чернівецький «Довбуш» вирізняється як історією, так і сучасністю. По-перше, він прийняв літопис спортивного клубу, який існував у Чернівцях ще до Другої світової війни. По-друге, на відміну відДовбуш - 8 місце Групи 1 під час зимової перерви більшості суперників, «Довбуш» комплектується місцевими футболістами, та ще й молоддю. І при цьому – восьме місце західної групи, яка значно посилилася цього літа!

Як так вийшло? Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, які підсумовують виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, розпитали головного тренера УСК «Довбуш» (Чернівці) Віталія Куницю.

- «Довбуш» пройшов осінню частину сезону на всеукраїнському рівні та вдало виступив на обласному. Чи є інтерес до ваших підопічних від інших клубів? Наскільки зміниться команда в 2022 році?

- Про втрати говорити зарано, як і про придбання, про поповнення або втрати більш ясно буде ближче до березня. Можу сказати, що всі основні хлопці закінчували 2021 рік, тому сподіваємося зберегти склад. Настрій хороший, адже ми на обласному рівні виграли всі змагання, в яких брали участь — чемпіонат (Суперлігу Чернівецької області), Кубок області, Суперкубок області. Недавно відбулося урочисте нагородження, вітання команди. Зараз гравці відпочивають, плануємо зібратися в лютому і приступи до підготовки.

Довбуш - 8 місце Групи 1 під час зимової перерви
Віталій Куниця

- Підготовка включатиме участь у зимових турнірах? Чи такі на Буковині не проводяться?

- На Буковині серед суперників хорошого рівня подібні змагання не проводяться, ми плануємо зіграти з третього разу івано-франківський турнір, якщо він відбудеться. Бо два роки ми планували, але турнір не проводився.

 Ну а загалом буде підготовка на місці: у нас є умови, штучні поля. Все на місці.

- Влітку було трішки тривожно, тому що команду залишило кілька більш досвідчених футболістів, включаючи Батрака, Меркушова, Дучака. Вдалося зберегти боєздатність чи це ті втрати, які команда не вважає великим мінусом?

- Боєздатність вдалося зберегти. Замість цих гравців ми зробили пару точкових трансферів, і загалом у нас уже два роки грає один «кістяк». Ті футболісти, які прийшли, доповнили «Довбуш» і не випали з ігрового ансамблю. Ми брали таких футболістів, які грають у той футбол, який ми проповідуємо. Їм було не дуже складно влитися у нашу гру.

- Не вистачає «Довбушу» яскравого бомбардира. Все-таки більше одного м'яча ніхто не забив. Чи компенсується це тим, що забити може багато хто в команді, включаючи захисників?

- Ми намагаємося, у нас лінія оборони більш висока, робимо ставку на стандартні положення. Так виходить, що ті, хто забиває, грають у лінії оборони – центральні захисники, які можуть виграти другий поверх. А відсутність явного бомбардира — це не лише наша біда, це біда всього українського футболу. Тому що хороший центральний нападник – це на вагу золота. Тим не менш, дивимося, за зимовий період шукатимемо, говоритимемо з потенційними новачками. Є в області кілька перспективних хлопців, ми ставку робимо не лише на те, щоб брати підготовлених футболістів з ім'ям, а й беремо молодь, підтягуємо. В останній грі з «Локомотивом» відзначився хлопчик, якому лише 17 років – центральний нападник Тодощук. З ним працюватимемо. Також за два з половиною роки виріс у нашого футболіста Дмитро Бобик, який розпочинав у нас із 18 років і поступово став одним із лідерів. Щодо молодих хлопців, то у нас є договір з клубом «Спарта» — у них академія розвиває футбол. Місцевих хлопців, які закінчують U-17, ми готові переглядати, підключати до нашої команди, прищеплювати нашу філософію. Але на те, щоб виховати молодь, потрібен час.

Довбуш - 8 місце Групи 1 під час зимової перерви

- Разом із тим, є позитивні результати, адже, якщо залишити за дужками домашній матч з «Юністю» (0:5), іншим лідерам команда дала бій ‒ і дуже серйозний. Можна заносити команді в актив матчі з «Агроном» (2:2), «Феніксом» (2:2), Теребовлею (1:0)?

- Скажу так: ми на своєму полі до гри з «Юністю» програли востаннє ще у дебютній грі в аматорах «Агрону» – 0:1. Це було рік тому. Тобто цілий рік на своєму полі ми мали позитивні результати.

Якщо брати по грі з «Феніксом», то наша команда заслуговувала на перемогу, проте, на нашу думку, призначення арбітром пенальті на Фещуку викликало подив у тій ситуації.

Гра з «Агроном» - перший тайм провальний, але другий команда добре зіграла, двічі програючи по ходу гри, зуміла відігратися. Але у нас тоді виникла ситуація, коли ми протягом двох із половиною тижнів усі перехворіли та не грали. Підготовка до гри з «Агроном» проходила в складних умовах - тренувальний процес був зім'ятий. Ті, хто хворів — лікувалися, а тренувалися по 8-10 осіб. Після цієї паузи у першому таймі з лідером хлопці знітилися, але у перерві вони почули наші слова, ми змінили тактичну схему і це дало результат, така гра — це позитив.

Гра з «Юністю» - з десятої хвилини грали вдесятьох, нічого не хочу говорити, але це той самий суддя, що і з «Феніксом» нас судив. Бувають такі моменти, пряме вилучення вже на 15-й хвилині, але «Юність» ‒ одна з найсильніших команд у нашій групі, тож із ними важко боротися навіть у повноцінних складах. Після цього вилучення шансів на результат було мало.

- Загалом, яка ваша думка про західну групу, адже, на відміну від інших, вона отримала досить суттєве посилення і новачки одразу пішли в лідери?

- У західній групі дуже багато команд, що і за фінансовою складовою, і за футболістами, і за своєю грою, легко могли грати у Другій лізі. Хтось має завдання туди потрапити, а такі команди, як ОДЕК, не ставлять завдання виходити до Другої ліги. Але рівень змагань пристойний, і за рахунок саме таких ігор ми ростемо ‒ як команда в цілому, так і кожен футболіст індивідуально. Тому що рівень першості області — трохи не те напруження, не ті швидкості, там менше отримуємо менше досвіду. За рахунок сильних команд ми ростемо, а це ми можемо придбати лише у чемпіонаті серед аматорів.

- За втраченими очками ваша команда цілком може розраховувати на шосте місце і за боротьбу в п'ятірці. Є надії за це поборотися на весні?

- Звичайно. В принципі, турнірних завдань у нас не було, але намагалися у кожній грі перемагати. Наші виступи в осінній першій частині чемпіонату можна розділити на два періоди ‒ до того, як команда перехворіла, і після. До того ми обіграли Теребовлю з її досвідченим складом, зіграли внічию з ОДЕКом, команда була в тонусі та на ходу. Після цього було складніше, виник дисбаланс. Ми навіть не знаємо, як відновлюватись після коронавірусу. Повернули ігрову форму в середині жовтня, коли чемпіонат уже добігав кінця. Гра з «Локомотивом» пройшла позитивно, після цього виграли фінали Кубку та Суперкубку області, це ті ігри, які ми зіграли досить добре. Головне – я сам бачу, що молоді гравці додають від матчу до матчу. Незважаючи на суттєве посилення чемпіонату (нашої групи), у нас є шанси в другому колі піднятися ближче до лідерів.

- УСК «Довбуш» ‒ рідкісний приклад відродження давніх, так би мовити, брендів українського футболу. Хто стоїть за відродженням клубу 100-річної давнини та тим, що сучасна молодь прийняла філософію своїх предків?

- Наш почесний президент Олексій Павлович Каспрук – той чоловік, якому хотілося б подякувати за допомогу в відродженні клубу. Це наш ідеолог, він серед перших, хто відгукнувся на запрошення відродити УСК «Довбуш». Він, ще будучи мером міста Чернівці, кинув клич на пошук спонсорів і допоміг нашому клубу вийти на новий рівень у розвитку. Не було б перспектив у цього патріотичного проекту, якби не Каспрук, Матвієнко, Ставчанський і інші люди, які проникнулися ідеологією проукраїнського клубу Чернівців, якою вона була ще в ті часи, коли й держави такої ще не існувало. Побільше б таких людей, будемо раді, якщо до клубу приєднаються інші спонсори та партнери, а вболівальники підтримають нас на Патреоні.

Артур Валерко, Sport Arena

УСК «Довбуш» (Чернівці)

Рік заснування: 1920 (розформовано 1940; відроджено 2018)

• Кольори клубу: синьо-жовті

• Стадіон: Фізкультурно-оздоровчий комплекс «Олімпія» м. Чернівці (вміщує 850 глядачів); резервний – ««Довбуш»-Арена»

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Матвієнко Віталій Володимирович

Віце-президент: Ставчанський Олександр Володимирович

Начальник команди: Горбатюк Анатолій Петрович

Головний тренер: Куниця Віталій Вікторович

Тренер: Мельничук Андрій Ярославович

Адміністратор: Кучуран Андрій Миколайович

Досягнення

Срібний призер Чемпіонату Буковини 1934, бронзовий – 1922, 1933, 1938 та 1939 років (дані історика футболу В.Ф.Стріхи).

Чемпіон Чернівецької області 2020 та 2021 років.

Володар Кубка Чернівецької області 2021 року, фіналіст ‒ 2020 року.

Володар Суперкубка Чернівецької області 2021 року.

Переможець Меморіалу Андрія Гусина 2018 року.

УСК «Довбуш» (Чернівці) в інтернеті:

Facebook: https://www.facebook.com/dovbushCV/

Instagram: https://www.instagram.com/uskdovbush/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChHUhi91WF0cWinhUe56jxg

Patreon: https://www.patreon.com/uskdovbush

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2020/21

6 (із 9)

16

6

5

5

17:22 (–5)

23

2021/22

8 (із 10)

8

2

3

3

8:12 (‒4)

9

Всього

 

24

8

8

8

25:34 (–9)

32

Кубок ААФУ

Всього

 

-

-

-

-

-

-