Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Фенікс (Підмонастир) - 5 місце Групи 1 під час зимової перерви

Фенікс (Підмонастир) - 5 місце Групи 1 під час зимової перерви

Артур Валерко, Sport Arena.

Цей клуб зі Львівщини ‒ одне із яскравих відкриттів минулого сезону, коли команда під керівництвом Андрія Чіха (починаючи турнір під назвою СКК «Демня-Фенікс», а завершуючи як ФК «Фенікс») дійшла до півфіналу, поступившись у наполегливому, непоступливому протистоянні тільки абсолютному тріумфатору сезону 2020/21 – ЛНЗ (Лебедин/Черкаси).

Логічним наступним кроком у розвитку клубу став вихід на постійний всеукраїнський рівень. Від сезону 2021/22 ФК «Фенікс» ‒ учасник Чемпіонату України серед аматорських команд. Тренерський тандем Чіх-Журавчак опирається на досить досвідчений, збалансований склад, де помітну роль відіграють відомі за виступами за «Карпати», ФК «Львів» і інші професіональні клуби захисник Ігор Ощипко, півзахисник Костянтин Деревльов і форвард Максим Фещук.Фенікс (Підмонастир) - 5 місце Групи 1 під час зимової перерви

2021 рік позначився для «Фенікса» дебютом в кількох нових для себе змаганнях – окрім Чемпіонату ААФУ, це ще й Кубок України УАФ, де підмонастирці змогли порівняти свої сили в змаганнях із професіональними клубами. Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, які підсумовують виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, про все це розпитали головного тренера «Фенікса» (Підмонастир) Андрія Чіха.

- Чи відчувається перепад у класі у Чемпіонаті України серед аматорів порівняно з Кубком України серед аматорів і змаганнями Львівської області? Якщо так, як команді вдалося його подолати?

- Перепад відчувається. Коли тільки починалися змагання на Кубок, у нас тільки формувалася команда, було дуже багато нових гравців і, фактично, вже граючи півфінал Кубку ми в останній момент заявляли футболістів. У матчі з ЛНЗ у нас взагалі 13 чоловік «живих» було. Дуже важко було поєднувати Кубок ААФУ з обласними змаганнями.

Це був дуже важкий шлях, за цілий рік ми відіграли 60 ігор, брали участь у всіх турнірах: і Кубок України, і Кубок області, і тепер аматорська ліга... Дякувати Богу, стабілізували склад, добрали п'ять-шість виконавців, підсилилися. Чи було важко? Так, було, тому що грали як із чистого листа.

- І які ваші враження від нових для «Фенікса» турнірів?

- Аматорська ліга, Кубок ААФУ та чемпіонат Львівської області – це все турніри непоганого рівня. Було важко, тому що не було в «Фенікса», як такого, тренувального процесу, йшли, в основному, ігри: середа-неділя-середа-неділя. У тому плані було десь трошки важко. Також нас зачепив ковід, пару чоловік застудилися, навантаження тяжкі, це вибивало з ритму. Постійно відбувалася ротація, добирали людей по ходу чемпіонату, наскільки це можливо. Загалом вважаю цей рік для нас дуже вдалим: вперше в історії зайняли третє місце в області, виграли Кубок області того року. В аматорській лізі ми десь грали другим складом, тому що основні завдання були в області. Робили ротацію, але все рівно непогано виступили в аматорах, так що в другому колі будемо намагатися добирати людей і ставити там завдання.

- Влітку серед тих, хто пішов із вашої команди, були Михальчук, Федюк, а також серед тих хто менше грав, — Краснопольский, Мартиняк, Сметанка. Це втрати чи це ті гравці, які не встигали за розвитком колективу?

- Це не втрати, вони не встигали за розвитком колективу.

- Разом із тим, відчувалося, що прийшли футболісти з досвідом, адже Янчак в «Олександрії» був під ротацією, Цень у Першій лізі міг грати, але вибрав вашу команду. Ну і трьох новачків із «Карпат» теж не варто представляти. Починаючи з Деревльова, всі загальновідомі гравці. Дивлячись на цей перелік, можна сказати, що нинішній «Фенікс» і минулорічний — це небо і земля?

- В принципі, можна й так сказати. Хоча ми зараз укріпляємося, хочемо підібратися до ще вищого рівня, щоб у нас була ротація. Хочемо запросити ще п'ять-шість футболістів трошки вищого рівня, щоб рухатися вперед.

- Дозвольте уточнити по кількох персоналіях. Наприклад, в заявці команди був, але не задіяний, Олег Антошик, не грали Остап Міщук, Ігор Литвин, зовсім мало грав той же Ігор Ощипко. Це особливості розподілу кадрового потенціалу на кілька турнірів, чи ці гравці вже не в команді?

- Ці гравці в команді, лише Антошик перейшов в іншу команду, не захотів конкурувати, бо ми добрали Ценя і Борика, а він захотів десь більше грати. Ігор Литвин і Міщук отримали дуже серйозні травми. Ощипко багато пропустив, бо мав проблеми зі здоров'ям, в кінці вже грав, завдяки йому також ми виграли Кубок.

- Радує високий професіоналізм ветеранів команди, говорю і про Фещука, і про Деревльова, і про голкіпера Назарія Литвина. Але чи є гідна зміна, адже, при всій повазі до гравців віком під 40, повинна бути молода кров поруч з ними?

- Якраз хочемо добрати п'ять молодих футболістів, віком 20-23 років.

- Наскільки великі зміни очікуються взимку? Чи є вже футболісти, про яких можна говорити, що вони підсилили вашу команду?

- Не хотів би говорити, але вже розмовляємо з шістьма-сімома футболістами, деякі вже дали добро. Богача з «Карпат» хочемо запросити, Микитина з ФК «Куликів», він також вихованець «Карпат». Ще є прізвища трошки вищого рівня, поки до Нового року вони мають подумати, а тоді ми приймемо рішення. Але це п'ять-шість футболістів, щоб у майбутньому грати на більш високому рівні.

Фенікс (Підмонастир) - 5 місце Групи 1 під час зимової перерви

- Якщо ми говоримо про сезон у виконанні «Фенікса», то, звичайно, вразило, як команда грала проти сильних суперників. Приємне враження залишила ігрова постава. Але, разом із тим, проти «Агрона» (1:3), ОДЕКа (1:2) і теребовлянської «Ниви» (0:1) не вдалося здобути максимум очок. Це по ділу чи це поразки у рівній боротьбі?

- Це поразки не по ділу. Наприклад, в Оржеві у нас травмувався Фещук, за десять хвилин до кінця суддя трохи «скоротив» гру і не призначив стопроцентний пенальті. З «Агроном» була дуже рівна гра, 1:1, в кінці вже ризикували, грали на перемогу, пропустили, але багато не забили створених моментів. В кінці було вже таке. Хоча гра була цікава і досить пристойна, ми не заслуговували на поразку. На те, щоб зіграти внічию — точно, а при вдачі могли навіть виграти гру. Але, на жаль, так склалося. З «Нивою» там взагалі...Щось судді нас не люблять, арбітр трошки не так трактував деякі моменти, було не зрозуміло. Взагалі, в аматорській лізі низький рівень суддівства. В області всі кваліфіковані судді судять, а аматорська ліга десь не дотягує — молодь судить. Стараємося об'єктивно відноситися до суддів, нам не треба помагати, а вони... Не знаю, не дотягують до рівня всеукраїнського футболу. Вони повинні кваліфіковано судити, щоб їх запросили в професіональний футбол. Але їх все влаштовує, раз не хочуть рости.

- У зв'язку з цим запитання по ваших футболістах — у вас дійсно грає немало хлопців, яким ледве-ледве за 20 років, чи є така проблема – втримати їх? Чи ними цікавляться інші клуби? Чи повідомляв хтось, що збирається на перегляд?

- У нас є запрошення по молоді, але це поки що питання часу. Але ми готуємося, стараємося самі зачепитися за професіональну лігу, якщо не зачепимося з літа — то будемо відпускати.

- А подавали на атестацію?

- Так, подавали.

- Тоді відразу питання: наразі проводяться матчі на сільському стадіоні в Підмонастирі, якщо підвищитеся в класі — де збираєтеся проводити домашні зустрічі?

- Спочатку ‒ у Львові проводити, це буде або «Скіф», або «Україна». А в майбутньому наші керівники та спонсори будуть робити ремонтні роботи на нашому стадіоні, будуть робити там хорошу інфраструктуру. Подивимося як буде з бізнесом в країні. Якщо бізнес буде йти нормально, то, значить, і у нас буде нормально.

- У вашій команді бачу відзвук успішного ФК «Львів», який колись гучно про себе заявив у Другій лізі ПФЛ і навіть у Кубку України. Багато хлопців, які там грали у Другій лізі, перейшли в клуби Першої ліги чи навіть УПЛ, як Бухал, Кисленко, Савошко та багато інших… 

- …Я якраз тренував ту команду.

- І в зв’язку з цим питання: чи є хтось іще з колишніх професіоналів, кого б ви хотіли в себе бачити? Можливо, в перспективі навіть майбутніх сезонів.

- Є багато напрацювань, але вирішиться вже після Нового року.

- Тобто, в цілому, у клубу «Фенікс» амбіції значно вищі за поточний рівень змагань?

- Так, є амбіції. Є хороші президенти, адекватні люди, молоді бізнесмени, які люблять і вкладають кошти в футбол – це завдяки їм можна послідовно розвиватися та рухатися далі.

«Фенікс» (Підмонастир, Львівська обл.)

Рік заснування: 2014

• Кольори клубу: основна форма – жовта, друга – червоно-чорна

• Стадіон: «Фенікс-Арена» с. Підмонастир (вміщує 300 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президенти: Пилип Степан Романович, Феник Володимир Орестович

Генеральний директор: Костюк Любомир Ігорович

Головний тренер: Чіх Андрій Андрійович

Тренери: Журавчак Володимир Олексович, Шевчик Тарас Володимирович

Лікар: Шпак Любомир

ФК «Фенікс» (Підмонастир) в інтернеті:

Facebook: https://www.facebook.com/FeniksStefano/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2021/22

5 (із 10)

9

4

1

4

15:12 (+3)

13

Всього

9

4

1

4

15:12 (+3)

13

Кубок ААФУ

2020/21

1/2

8

3

4

1

10:8 (+2)

13

Всього

8

3

4

1

10:8 (+2)

13