Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Єдність (Київ) - 10 місце Групи 2 під час зимової перерви

Єдність (Київ) - 10 місце Групи 2 під час зимової перерви

Артур Валерко, Sport Arena.

Столична «Єдність» минулого сезону дебютувала на всеукраїнському аматорському рівні, відразу ж розкривши низку невідомих раніше талантів. Деякі з них відразу ж отримали путівку в життя, пішли запрошення з професіональних клубів, і, здавалося, «Єдність» дуже хороша в своєму призначенні та філософії. Тим не менш, цього року київська команда пережила кілька тренерських змін, суттєво змінила свій склад, а догравала взагалі з обмеженим контингентом.

Чому так? Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, які підсумовують виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, розпитали головного тренера ФК «Єдність» (Київ) Сергія Ващука.Єдність (Київ) - 10 місце Групи 2 під час зимової перерви

- «Єдність», порівняно з минулим сезоном, дуже серйозно змінилася: говоримо про новий клубний стадіон у новому місті, новий тренерський штаб, низку нових гравців. Із чим пов’язані ці зміни?

- Це пов'язано з переїздом нашої команди до Борисполя. «Єдність» об'єднувалася з «Борисфеном». Тому половина гравців була місцевих, а половина гравців ‒ наших. Процес з'єднання відбувався прямо під час чемпіонату. «Борисфен» раніше грав тільки на місцевому рівні. Для них вийти на всеукраїнські турніри було дуже цікаво та важливо.

Об’єднаною командою «Єдність-Борисфен» планували виступати на такому рівні, як Чемпіонат ААФУ, з подальшим розвитком. Але, зважаючи на рівень гравців і тренера, якого після третього туру перевели на менеджерську роботу, ми розуміли, що варто зростати поступово й мати час на адаптацію. Все ж вдавалося скласти боєздатний колектив, щоб мати якісь перемоги та виступати на рівні, хоча турнірного результату не було. Мною було допущено ряд помилок, які привели до такого результату — 1 очко за перше коло чемпіонату.

- Знаю, що певний період команда догравала фактично без запасних. З чим пов'язана кадрова криза і як збираєтесь вирішувати її взимку?

- Це пов'язано з труднощами з фінансової точки зору, тому що команда планувалася дійсно народною, але по ходу чемпіонату і першого року існування сталось так, що я залишився з цією ідеєю один на один. Фінансування мав тільки з власної кишені. Зараз важка ситуація з економікою, тому довелося скоротити чисельність гравців, а з цим і витрати, бо не вистачало коштів. Наразі веду перемовини з потенційними інвесторами і партнерами, щоб перезавантажити в міжсезоння команду, оновити її. Знаходимося в пошуку тренера. Готуємося з новою якістю вийти на друге коло.

Єдність (Київ) - 10 місце Групи 2 під час зимової перерви

- Знаємо, що певний період команда грала в Борисполі, але догравала у Києві на стадіоні “Темп”. Чи означає це, що проект з «Борисфеном» не буде продовжуватися і команда продовжить грати в Києві, як це було раніше?

- У Києві теж немає де грати. Задля економії коштів не було сенсу затрачувати кошти і догравати осінню частину першості на центральному стадіоні Борисполя. Скажемо так — я прийняв рішення, у нас не було тренера, ми догравали без тренувань. Просто так склалося, я вирішив зекономити кошти.

- Вашій команді за цей час вдалося напрацювати низку футболістів, які вже добре виглядали на цьому рівні. Говорю про Рибака, Хромочкіна, Прищепу, Гуральського. Чи будуть вони збережені на весняну частину сезону і навколо них можливо буде будуватися оновлена команда?

- Така ситуація в Україні склалася, незрозуміло, що буде завтра і, може, не до футболу нам всім буде. Планую максимально зберегти всіх із переліку, крім хіба що Гуральського. Я вів цих хлопців ще тоді, коли вони в «Зміні» займалися, а я працював віце-президентом ФК «Оболонь-Бровар» і займався школою, спонсорував, організовував U-19, вони в мене грали у Першій лізі ДЮФЛУ. Тому я їх веду і хотів би, щоб вони стали професіональними гравцями і у них склалася кар'єра.

Єдність (Київ) - 10 місце Групи 2 під час зимової перерви

- Які для себе ви визначили головні точки входження команди в роботу? Коли плануєте призначити нового головного тренера? В яких зимових турнірах візьмете участь? Коли плануєте сформувати оновлений склад?

- Не можу так точно сказати щодо дат. Я в пошуку вирішення більш глобальних питань. Перш за все, мене цікавить де команда буде базуватися. Також ФК «Єдність» у пошуку власної домівки, де ми можемо розвивати базу. У Києві дуже важко зачепитися. Проект наш не політичний, але так склалося, що футбол — зв'язаний із політикою. Наш розвиток за перший рік не сподобався деяким чиновникам. Я не планував переїжджати в Бориспіль, але у нас така країна, що люди як займаються та інвестують у футбол — заважають деяким людям.

- Але головне, що ми виносимо із бесіди, що ФК «Єдність» буде робити все, щоб вийти на весняну частину сезону і продовжити розвиток ось цьому кістяку футболістів, завдяки якому зуміли перейти з юнацького в дорослий футбол?

- Так, однозначно будемо боротися за майбутнє ФК «Єдність». Більше того, моя мрія — мати професійний клуб. Я вже 16 років утримую аматорський клуб, який виступає в комерційних змаганнях. Другий рік розвиваю клуб у всеукраїнських аматорських командах. А мати професійний клуб — це моя мета, її не залишаю. Будемо йти цим шляхом.

«Єдність» (Київ)

Рік заснування: 2020

• Кольори клубу: біло-сині

• Стадіон: «Колос» м.Бориспіль (вміщує 5654 глядачів), «Перспектива» м. Київ (вміщує 150 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Ващук Сергій Степанович

Головний тренер: Дмитренко Тимофій Сергійович (починав сезон Сафаров Оганез Вачаганович)

Тренер: Каркаєв Дмитро Андрійович (починав сезон)

Адміністратор: Ващук Микита Сергійович

«Єдність» (Київ) в інтернеті:

Facebook: http://www.facebook.com/fc.ednist.kyiv/

Instagram: https://www.instagram.com/fc_ednist_kyiv/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/ФК Єдність/

• «Єдність» (Київ) на всеукраїнському рівні:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2020/21

7 (із 11)

20

6

1

13

21:44 (–23)

19

2021/22

10 (із 10)

9

0

1

8

7:29 (‒22)

1

Всього

29

6

2

21

28:73 (–45)

20

Кубок ААФУ

Рік

Раунд

І

В

Н

П

М’ячі

О

2018/19

1/32

2

0

1

1

3:4 (-1)

1

Всього

2

0

1

1

3:4 (-1)

1