Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Металург-2 (Запоріжжя) - 2 місце Групи 3 під час зимової перерви

Металург-2 (Запоріжжя) - 2 місце Групи 3 під час зимової перерви

Артур Валерко, Sport Arena.

Запорізький «Металург-2» ще минулого сезону викликав симпатію як своєю грою, так і не за роками зрілими результатами. Втім, коли влітку відразу кілька гравців на чолі Варяником перейшли в інші клуби, здавалося, резервний склад витратить чимало часу на оновлення ігрових зв’язок. Натомість, молоді запоріжці зіграли на чистовик і тривалий час навіть були лідерами південно-східної групи.Металург-2 (Запоріжжя) - 2 місце Групи 3 під час зимової перерви

Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, який підсумовує виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, записала інтерв’ю з головним тренером «Металурга-2» (Запоріжжя) В’ячеславом Тропіним.

- «Металург-2» ‒ велике враження та справжнє відкриття поточного чемпіонату. Навіть втративши декого з лідерів, регулярно відправляючи на підвищення своїх вихованців, ваша команда всерйоз втрутилася в боротьбу за плей-офф. Це прогрес самого колективу чи певне ослаблення чемпіонату, звідки 12 учасників перейшли влітку в Другу лігу?

- Однозначно відповісти важко, на все є причини. По-перше, ми трохи змужніли, наші футболісти зміцніли. Найголовніше у цій ситуації. Ми почали по-дорослому в деяких іграх проявляти себе — це вже плюс для нашої команди. А другий аспект — нашу зону залишило одразу п'ять команд, які перейшли до Другої ліги, до ПФЛ. Це говорить багато про що. Рівень цих команд був високий, ми з ними грали на межі, йшло зростання наших гравців. Ось два такі основні аспекти.

- Якщо вважати, що чемпіонат упав в рівні, то в Кубку ААФУ грають майже всі найпотужніші команди турніру. Як оціните виступ з виходом 1/4 фіналу, чи сподобалися команди з інших груп і нелігові суперники?

Металург-2 (Запоріжжя) - 2 місце Групи 3 під час зимової перерви
В’ячеслав Тропін

- Звичайно, Кубок України серед аматорів дуже важливий для нас. Кожна гра – це можливість проявити себе нашим молодим гравцям. Щодо рівня команд — він досить високий, особливо нам сподобалося протистояння з «Олімпією» (команда, яка за останні два роки двічі виходила в фінал і одного разу здобула трофей, ‒ прим. Sport Arena). Ми програли першу гру через індивідуальні помилки, а другий матч зіграли внічию і ця нічия дає нам багато поживи для роздумів у позитивних нюансах. Ми можемо занести її до активу.

- Для молодої команди заносимо в актив і дві третіх матчу проти «Мотора» (0:2), адже не секрет, що ця команда за підбором футболістів у Групі 3 дуже виділяється. На фоні «Мотора», що побачили у своїй команді?

- Те, що ми практично не поступаємося. Це перше. Ми виросли багато в чому: і у фізичному плані, і в тактичному. Незважаючи на те, що кожні півроку нашу команду залишає п'ять-шість гравців. Хтось переходить у першу команду, хтось далі йде. У нас постійно проходить навчання та омолодження. І ті хлопці, які грали з «Мотором», - там, окрім молоді, ще й три юних футболісти – наших «найсвіжіших» випускників. Нам трохи не вистачило для нічиєї, хоча, граючи із таким суперником, майстерність гравців зростає. Коли вони грають на межі, всі вони ростуть, розуміють, що треба бути постійно готовими, треба підвищувати майстерність у тактичному, фізичному, технічному планах. Тому цей процес триває постійно і чим більше таких ігор, тим краще буде для всіх.

- Серед тих хто пішов з команди влітку — чи були такі, хто, на вашу думку, пішов достроково і йому було б краще ще пограти в команді і розвиватися?

- Зараз про це говорити немає сенсу. Ті хлопці, які пішли від нас — вони пішли нашою пірамідою, в першу команду. У них там більше можливостей проявити себе. Що стосується ігрової практики, можливо, вони недостатньо там її отримували. Але, знову ж таки, — це їхні питання, перехід у дорослий футбол, треба тримати рівень, постійно показувати свої найкращі якості.

- Із новачків, зрозуміло, окремо стоїть Златьєв — який серед найкращих в групі як за голами, так і за гольовими передачами (5+6). Кого ще відзначите, як позитивний приклад прогресу, коли юні футболісти розуміють, чого від них вимагає тренерський штаб?

- В принципі, ми сильні більше командною грою. Ми розвиваємо індивідуальні риси наших футболістів. Самі бачите списки бомбардирів. Є Володимир Близнюк — він уже переріс нашу команду, і треба йому закріплюватися в дорослому футболі. Він уже великий проміжок часу тренується з першою командою, дай Боже, щоб він туди потрапив. Златьєв на рівні, також можна виділити Тимофія Хуссіна, в лінії оборони це Максим Коваленко, захисник Абуді Даглас непогано проявив себе. Є молодий воротар, який ось тільки закінчив нашу школу — Гордій Ніколаєнко, стукають у двері Ростислав Шкітун, Кирило Козин. Це люди, на яких ми розраховуємо. Але, з огляду на те, що вони лише недавно закінчили школу — у них триває період адаптації. Вони можуть видати хорошу гру, можуть – посередню, стабільність поки що не властива таким молодим хлопцям, їм потрібно звикнути до єдиноборств. Йдемо на позитиві, навчаємо, готуємо, процес іде.

Металург-2 (Запоріжжя) - 2 місце Групи 3 під час зимової перерви

- Минулого сезону було більше команд резервних і молодіжних складів, а зараз більше ветеранчиків, досвідчених футболістів. А ось вашій команді з ким зручніше грати — з більш віковими і більш повільними чи більш молодими, але швидкими суперниками?

- Ми готуємось до будь-якої гри, будь-яка гра для футболіста – це свято. Говорити про те, що краще грати з ветеранами чи гірше, недоречно. Ось на прикладі тієї ж «Олімпії» ‒ там є і досвід, і молоді хлопці. На тлі таких ігор наші молоді хлопці ростуть, я тільки «за», більше було б таких команд. Різниці нема з ким грати. Якщо команда показує хорошу якісну гру ‒ в паспорт футболісту не заглядають, якщо він грає.

- Ваша команда відкрила багато футболістів — хтось отримав підвищення, хтось отримав свій шанс і ним скористався. Зараз імовірні нові втрати?

- У нас 10 грудня пройшло крайнє тренування, ми підбиваємо підсумки виступу цього року. Далі команда вирушила у відпустку. Попередньо, є домовленість із головним тренером першої клубної команди «Металурга» про те, кого ми рекомендували, вони обговорять це зі своїм штабом. Ми постійно рекомендуємо тих хлопців, які виділяються і грою, і ставленням. По решті жодних розмов чи нюансів поки що не було.

- Знаємо, що в клубі нове керівництво. Ваша перша команда впевнено лідирує у Другій лізі. Якщо все складеться добре і вона підвищиться в класі в Першу лігу, чи не буде в планах клубу заявити вашу команду у Другу лігу?

– Попередньо таке питання обговорювалося. Так було б правильно.

Металург-2 (Запоріжжя) - 2 місце Групи 3 під час зимової перерви

- Скажіть, будь-ласка, ось ці хлопці, цей підбір гравців, де ще вони отримують практику? «Металург-2» грає ще десь у вікових змаганнях або на область?

- Ми беремо участь лише у аматорському Чемпіонаті та Кубку України, а також у постійному тренувальному процесі.

- А як ви плануєте роботу під час зимової перерви? Чи є планах участь у зимових турнірах?

- Так, такі плани є. Ми маємо зустрітися з керівництвом та обговорити. Ми щорічно беремо участь у турнірах у Дніпрі, у зимових Кубках серед аматорських та команд Другої ліги ‒ на Кубок Єдності. Приємно там грати: ми дивимося, як наші хлопці зростають на фоні хороших команд. І, напевно, братимемо участь у нашій зимовій першості міста Запоріжжя, бо збирається за рівнем дуже хороший колектив учасників, не виключаю, що гратимемо на два фронти. Чим більше ігор — тим більше можливостей награти склад. Кожні півроку у нас великі зміни, але ми звикли до цього, все нормально. Може, подивимося хлопців, які приїдуть на перегляд. Йде процес.

«Металург-2» (Запоріжжя)

Рік заснування: 2020

• Кольори клубу: біло-червоні

• Стадіон: УТБ «Металург», Великий Луг (вміщує 150 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Директор КП "МФК" "Металург":  Зенкін Юрій Валерійович (на початку сезону ‒ Лупашко Максим Володимирович)

Головний тренер: Тропін В’ячеслав Володимирович

Тренер: Лучкевич Ігор Валерійович

Адміністратор: Дорошенко Ігор Едуардович

ФК «Металург» (Запоріжжя) в інтернеті:

Офіційний сайт: https://mfcmetalurg.com/

Facebook: https://www.facebook.com/mfcmetalurg/

Instagram: https://www.instagram.com/mfcmetalurg/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCglpkqQlQX6m6dbPz82z7Xg

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2020/21

8 (із 12)

22

8

2

12

37:48 (–11)

26

2021/22

2 (із 9)

8

4

3

1

20:8 (+12)

15

Всього

30

12

5

13

57:56 (+1)

41

Кубок ААФУ

2020/21

1/8

4

1

1

2

2:3 (–1)

4

2021/22

1/4

4

2

1

1

6:7 (–1)

7

Всього

8

3

2

3

8:10 (–2)

11