Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Легіонер (Дніпро) - 8 місце Групи 3 під час зимової перерви

Легіонер (Дніпро) - 8 місце Групи 3 під час зимової перерви

Артур Валерко, Sport Arena.

Серед учасників змагань під егідою ААФУ «Легіонер» посідає особливе місце – це перша на сьогодні спроба за допомоги іноземного менеджменту, інвестицій, тренерів і гравців створити в Україні футбольний клуб загальнодержавного рівня. Із 32 гравців, які побували в заявці цієї команди в Чемпіонаті ААФУ, ‒ 29 легіонерів.Легіонер (Дніпро) - 8 місце Групи 3 під час зимової перерви

Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, який підсумовує виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, записала інтерв’ю зі співзасновником і головним тренером «Легіонера» (Дніпро) Нйарко Брайт-Джоном.

‒ Передовсім, давайте про вас. Розкажіть, як ви почали грати у футбол? Як потрапили в Україну?

‒ Я почав займатися футболом у віці 6 років, мій перший тренер ‒ Папа Аброгір (у нас у Гані він відомий як Шейпалаа). Моя перша команда ‒ Академія Християнські Зірки. Я сам із міста Нунгуа, що в столичній області Велика Аккра, в Україну приїхав вчитися. Саме як студент, я ввійшов у футбол міста Дніпра.

Легіонер (Дніпро) - 8 місце Групи 3 під час зимової перерви
Нйарко Брайт-Джон

‒ Як виникла ідея створити футбольний клуб? Яка філософія ФК Легіонер?

‒ Я був професійним футболістом, але я перестав грати через особисті причини. Моєю мрією було допомогти молоді через освіту та спорт, а також щоб молоді футболісти могли побудувати свою кар'єру та отримати краще майбутнє у своїй професії. Саме тому я створив футбольний клуб «Легіонер» (FC Legionary Dnipro Ukraine), а також футбольну академію на моїй батьківщині (Legislation Soccer Academy Ghana).

‒ «Легіонер» ‒ дійсно унікальний, тому що такого відсотку іноземних футболістів у складі ми не бачили не те що в професіональних клубах, а навіть у таких аматорських командах, як, приміром, кропивницький «Олімпік», де було багато легіонерів. Розкажіть, хто ваші футболісти за фахом і які країни вони представляють?

‒ До речі, незважаючи на те, що ми – аматорський клуб, у нас є професійні футболісти, серед яких Філімон, Дама, Сіон, Роберт, Діа та інші. Ці гравці грали на професіональному рівні в своїх рідних країнах і за кордоном. Загалом же, є студенти, є співробітники фірм і організацій міста Дніпро.

«Легіонер» — багатонаціональний футбольний клуб, у нас грають футболісти з таких країн, як Гана, Нігерія, Сенегал, Кот д'Івуар, Буркіна-Фасо, Ангола, Туніс, Алжир, Марокко, Єгипет, Японія, Україна ‒ і цей перелік не є повним, тому що в обласних змаганнях задіяні й вихованці футболу й інших країн.

‒ Які досягнення вже має ФК «Легіонер»?

‒ Ми виграли декілька трофеїв на Сумських університетських іграх, обласних кубках. Гордимося, що третій рік поспіль є учасниками Чемпіонату України серед аматорів, а також відкрили для себе Кубок ААФУ. Зважаючи на хороший рівень змагань, у яких ми беремо участь, можемо створити хороші можливості для розвитку талановитих футболістів.

Легіонер (Дніпро) - 8 місце Групи 3 під час зимової перерви

‒ У яких турнірах грає ФК «Легіонер»?

‒ Зараз ми граємо чотирьох турнірах (спочатку було п’ять, але в Кубку ААФУ ми вже припинили виступи), це:

- Чемпіонат України серед аматорських клубів

- Кубок Дніпропетровської області

- Дніпровська міська ліга

- Кубок міста Дніпра

‒ Чи є гравці, які перейшли в інші клуби після ФК «Легіонер»?

‒ Так, і досить багато. Є футболісти, яких підписували клуби, що наразі є учасниками Другої ліги ПФЛ України, декого запрошували закордонні команди – з Румунії, інших країн. Ми розкриваємо молодих гравців, для багатьох «Легіонер» стає першою командою в Україні. Тож за ними стежать і відкривають їх для себе.

Легіонер (Дніпро) - 8 місце Групи 3 під час зимової перерви
Президент ФК Легіонер (Дніпро) Нйарко Яна
та головний тренер клубу Нйарко Брайт-Джон

‒ Трансляції матчів вашого клубу дивляться представники різних країн – це відчувається за коментарями. Хто це – родичі гравців, чи вже є свої вболівальники?

‒ Так, є у нас і вболівальники, і родичі гравців активно підтримують «Легіонер». Дуже багато країн дивляться наші ігри в прямому ефірі на нашому You Tube (FC Legionary) та інших соціальних мережах.

‒ Які враження від Чемпіонату України серед аматорів? Що ви можете сказати про цей сезон?

‒ Це хороший сезон. Ми добре почали, і я вірю, що ми закінчимо на хорошій позиції до завершення ліги.

‒ Які завдання ФК «Легіонер»?

‒ Вигравати Кубки області та міста. А от щодо Чемпіонату України, то, розуміючи його серйозний рівень, це платформа, щоб дати нашим футболістам гарну можливість себе проявити, отримати досвід. Ми бачимо, як багато недавніх аматорських клубів вдало виступають у Другій лізі, дехто дійшов до вищого рівня. Стосовно поточного сезону, ми будемо серед 5 найкращих клубів групи.

Легіонер (Дніпро) - 8 місце Групи 3 під час зимової перерви

‒ Яка ваша футбольна мрія?

‒ Хочу побачити, як FC Legionary стає одним із найвищих клубів Європи, грає у професійній Прем'єр-лізі та виграє Лігу чемпіонів! І відкриває незліченну кількість найкращих футболістів світу.

При цьому, дозвольте мені додати ще одне. Нам потрібна допомога. Нам потрібні хороші спонсори та інвестори, наші спонсорські двері широко відкриті для індивідуальної підтримки, компаній, бізнесменів. Нам також потрібні хороші агенти та скаути, які можуть допомогти продати наших хороших талановитих футболістів. ФК «Легіонер» запрошує до співпраці спонсорів, інвесторів, агентів ‒ ви можете звернутися за моїм особистим номером телефону чи в особисті повідомлення в соцмережах нашого клубу.

«Легіонер» (Дніпро)

Рік заснування: 2017

• Кольори клубу: жовто-червоні

• Стадіон: «Олімпійські резерви» (вміщує 300 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Нйарко Яна

Головний тренер: Нйарко Брайт Джон

• «Легіонер» в інтернеті:

Офіційний сайт: http:// fclegionary.com

Facebook: https://www.facebook.com/FClegionary

Instagram: https://www.instagram.com/fclegionary/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/FC Legionary Dnipro/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2019/20

8 (із 10)

18

2

1

15

15:31 (–16)

7

2020/21

11 (із 12)

22

2

2

18

12:73 (–61)

8

2021/22

8 (із 9)

8

1

3

4

11:20 (‒9)

6

Всього

 

48

5

6

37

38:124 (–86)

21

Кубок ААФУ

2021/22

1/16

2

0

1

1

2:5 (‒3)

1

Всього

1/16

2

0

1

1

2:5 (‒3)

1