Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Зірка (Кропивницький) - 5 місце Групи 3 під час зимової перерви

Зірка (Кропивницький) - 5 місце Групи 3 під час зимової перерви

Артур Валерко, Sport Arena.

Минулий сезон виявився надзвичайно важким для «Зірки» ‒ команда, яка вимушено стрімко омолодила склад, із середнім віком 17,9 років програла всі матчі чемпіонату. Проте треба віддати належне кропивницькому клубу – до проблем становлення вчорашніх юніорів у «Зірці» поставилися з розумінням, і в поточному чемпіонаті команда вже почала грати на результат. Справивши напрочуд приємне враження в матчах навіть проти найбільш досвідчених суперників, «Зірка» перебуває у п’ятірці найкращих у третій групі.Зірка (Кропивницький) - 5 місце Групи 3 під час зимової перерви

Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, який підсумовує виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, записала інтерв’ю зі головним тренером «Зірки» (Кропивницький) Саміром Гасановим.

‒ Передовсім, запитання про поточний стан справ – як «Зірка» проводить зимовий антракт?

‒ Команда взимку виконувала план по підготовці, а з середини січня почали грати контрольні матчі. Встигли провести на сьогодні чотири: виграли 4:1 у ФК «Олександрія» U-19, 8:2 - у «Інгульця» U-19 (Петрове), поступилися 2:3 учаснику Першої ліги ПФЛ України - «Кремінь» (Кременчук), а також програли 1:2 іншій команді Чемпіонату України серед аматорів - ВАСТ (Миколаїв). Цей етап підготовки маємо намір закінчити 18 лютого ще одним контрольним матчем із ФК «Олександрія» U-19, після чого в гравців буде кілька днів вихідних.

‒ Чи планується участь у якихось традиційних зимових турнірах?

‒ На адресу ФК «Зірка» надійшла пропозиція взяти участь у зимовому турнірі в Білозір’ї, куди нас запрошує Черкаська обласна асоціація футболу. Як нам повідомили, планується участь восьми команд – окрім нас, із Кіровоградщини мають вийти на старт «Інгул» і тишківський «Агротех», очікується, що зіграють сильні колективи з Черкащини та, можливо, інших областей.

Керівництво нашого клубу, ознайомившись із пропозицією, погодилося взяти участь у турнірі – тепер чекаємо надходження офіційного листа від ЧОАФ, Нам подобається, що ігри турніру плануються в вихідні – це важливо для «Зірки», де 95% гравців навчаються в вузах і зайняті в будні.

 ‒ Після невдач минулого сезону «Зірка» розділяє 4-5 місця з ВАСТом і є цілком боєздатним учасником чемпіонату. Прогрес став можливим завдяки запрошенню досвідчених гравців чи поступовому розвитку вчорашніх дебютантів?

Зірка (Кропивницький) - 5 місце Групи 3 під час зимової перерви
Самір Гасанов

‒ Думаю, завдяки поєднанню молодості та досвіду. Справді, нам допомогли на якомусь етапі більш досвідчені хлопці, які повернулися в клуб, а ми в свою чергу допомогли їм вийти на хороший рівень готовності й повернути форму. Але й молодь нашу хотілося б підтримати й відзначити: хлопці «оббилися» вже серед дорослих, і це зовсім не та команда, яка була ще в минулому сезоні.

Я розумію ті труднощі, які виникли в наших юних гравців у минулому чемпіонаті. Ми втратили майже всіх лідерів, і в Чемпіонат України серед аматорів вийшов фактично випускний клас, який до цього грав лише в ДЮФЛУ, та й там не був серед лідерів, і ніколи не суперничав із дорослими суперниками зі своїми турнірними завданнями.

Грати з «мужиками» після дитячо-юнацьких змагань – це завжди важко, навіть коли ти один у більш досвідченому оточенні. А коли вся команда в середньому віці менше 18 років, це справжнє випробування. І я горджуся хлопцями, що вони його витримали – починали з розгромних поразок, і це зрозуміло. Проте вже в другому колі таких результатів стало значно менше, хоча суперники у нас були дуже гідними – достатньо подивитися, як гідно тепер «Скорук» і СК «Полтава» виступають у Другій лізі ПФЛ України.

Коли хлопці освоїлися, страхітливих результатів не стало, а маленьке посилення дозволило їм цього сезону піднести кілька сюрпризів навіть значно досвідченішим опонентам.

 ‒ Серед потенційних новачків «Зірки» бачимо навіть вихованця кропивницького футболу Котляра, який пройшов школу «Динамо» та грав у Прем’єр-Лізі. Можна сподіватися, що «Зірка» стане сильнішою?

‒ На жаль, поки не можемо про це судити. По-перше, якщо говорити про Котляра, він тільки що до нас приєднався. А так як Антон пропустив через травму півроку, ми поки не можемо спрогнозувати, якою буде його форма і, відповідно, як для нього пройде 2022 рік. Звісно, ми б хотіли бачити в себе в класі такого гравця, та й, зрозуміло, важко йому після травми відразу знайти собі професіональний клуб свого рівня, проте поки що передчасно говорити, що він нас посилить. Знаючи рівень Котляра, в оптимальній формі це півзахисник високого класу, й ми бажаємо йому швидше вийти на оптимальний рівень кондицій.

Інша справа, що «Зірка» знову не уникла кадрових втрат. 9 гравців нас уже покинули, ще два – під питанням. Хтось вирішив закінчити з футболом, хтось поїхав за кордон працювати, а декого з нашої аматорської команди запросили професіональні клуби. Поки що не хотів би говорити конкретно, в хлопців ще триває переговорний процес, а хтось за крок від підписання контракту, проте скажу, що тими ж Лободою, Ждановичем цікавляться професіональні клуби, навіть з Першої ліги. Нам залишається чекати, чим завершаться перегляди хлопців. Врешті-решт, це комплімент для нашої команди – якщо із аматорських змагань з нашого складу людей запрошують навіть у Першу лігу.

 ‒ Хто з більш досвідчених гравців залишається в вашому розпорядженні?

‒ Травкін, Мачелюк, Лопушенко під питанням. Наразі нема сенсу конкретизувати, тому що, повторюся, йдуть перегляди, хтось приходить, хтось від’їжджає – остаточно картина проясниться вже ближче до відновлення змагань ААФУ.

Зірка (Кропивницький) - 5 місце Групи 3 під час зимової перерви

 ‒ У зв’язку з цим  питання – які завдання стоятимуть перед «Зіркою» в весняній частині Чемпіонату України серед аматорів?

‒ Скажімо так, завдання, які ми самі ставимо перед собою з колективом, ‒ це в кожному матчі грати, даючи бій суперникам, і підготувати молодих гравців до професіонального рівня. За цей час, відколи я працюю головним тренером, а команда грає в аматорських змаганнях, уже близько 10 гравців пішли із «Зірки» в професіональні клуби. Це дуже важливо – щоб не втрачалися ці таланти. Радий, що «Зірка» зберігає клубні традиції, продовжує історію клубу. Думаю, для молодих це теж шанс розкритися.

 ‒ На відміну від часів, коли в УПЛ, наприклад, у «Зірки» була низка гравців не лише з інших областей, а й із десятків країн по всьому світу, зараз у вас у складі суто місцеві?

‒ Так, всі місцеві – з нашої області. У нас нема можливості на даному етапі задіювати іногородніх гравців, забезпечувати їм проживання, харчування.

 ‒ А в якому стані клубна інфраструктура?

‒ Центральний стадіон, як ви знаєте, приймає матчі Прем’єр-Ліги за участі «Інгульця». Радує, що він підтримується службами в гарному стані. Що стосується тренувань, то в нашому розпорядженні верхнє поле зі штучним покриттям стадіону «Зірка».  

 ‒ Як вам рівень змагань поточного сезону?

‒ Хороший, конкурентний рівень. Є досвідчений лідер – «Мотор». А ще мені дуже сподобалася молода команда «Металург-2». Дуже структурна, добре організована команда. Всі ми знаємо, яка сильна запорізька футбольна школа – кваліфіковані тренери, добротні юні гравці. Вважаю, що такі команди прикрашають змагання. Є низка колективів із гарним підбором досвідчених гравців – як ті ж «Хлібороб», ВАСТ, із яким ми недавно зустрічалися. Можемо впевнено говорити, що це добротний змагальний рівень, на якому цікаво грати.

 ‒ Стратегія розвитку ФК «Зірка» включає повернення на професіональний рівень?

‒ Це питання – винятково в компетенції керівництва клубу. Ми ж, як команда, повинні бути готові до завдань, які може поставити перед нами керівництво. Для цього розвиваємо молодих гравців, проводимо навчально-тренувальний процес. Можу сказати, що керівництво клубу підтвердило, що рівень фінансування, яке було в першій частині сезону, збережеться й на другу частину.

Ми не боїмося працювати з молоддю, це цікавий процес, і дуже радує, що він уже показує позитивні результати роботи. Свої завдання – виховання професіональних футболістів – ми виконуємо. Сподіваємося, що таке ключове завдання стоїть не тільки перед нами – чим більше таких клубів буде в Україні, тим більшим буде кадровий вибір для клубів усіх ліг.

«Зірка» (Кропивницький)

• Рік заснування: 1911

• Кольори клубу: жовто-червоні

• Стадіон: «Зірка» (вміщує 13305 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Березкін Максим Станіславович

Директор клубу: Кашуба Сергій Олександрович

Виконавчий директор: Перевозник Андрій Анатолійович

Головний тренер: Гасанов Самір Назімович

Тренери: Кочура Олександр Григорович, Лапа Микола Петрович

Адміністратор: Резніченко Ігор Леонідович

• Досягнення:

СРСР

Бронзовий призер першості УРСР – 1955 року.

Володар Кубку УРСР – 1953, 1973, 1975 років.

Півфіналіст Кубку УРСР – 1949, 1956 років.

Володар Кубку Центральної ради «Торпедо» – 1953 року.

Володар Кубку республіканської ради профспілок – 1954 року.

Перший володар «Рубінового кубку» для найрезультативнішої команди республіки (73 м`яча) – 1961 року.

Україна

Найвище досягнення в національних чемпіонатах України – 6 місце у Вищій лізі в сезоні 1995/96 років.

Чемпіон Першої ліги – 1994/95, 2002/03, 2015/16 років.

Переможець першості Другої ліги (група «Б») – 2008/09 років.

Півфіналіст Кубку України – 1998/99, 1999/2000 років.

• «Зірка» в інтернеті:

- Офіційний сайт: http://fczirka.com.ua/

- Аккаунт у Фейсбуці: https://www.facebook.com/fczirkaua

- Аккаунт в Інстаграмі: https://www.instagram.com/fc_zirka_kropyvnytskyi/

- Аккаунт в Ютубі: https://www.youtube.com/channel/UCwwddptU_8pvhqdrfh2jv_Q

- Аккаунт у Твіттері: https://twitter.com/FcZirka

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2007

2 (із 5)

8

4

1

3

12:12 (-0-)

13

знята

-

-

-

-

-

-

2019/20

6 (із 10)

18

9

3

6

30:19 (+11)

30

2020/21

12 (із 12)

22

0

0

22

9:86 (–75)

0

2021/22

5 (із 9)

8

2

4

2

11:13 (‒2)

10

Всього

56

15

8

33

62:130 (–68)

53

Кубок ААФУ

2021/22

1/16

2

1

0

1

2:4 (‒2)

3

Всього

-

2

1

0

1

2:4 (‒2)

3