Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

33 найкращих гравців Чемпіонату ААФУ

33 найкращих гравців Чемпіонату ААФУ

Воротарі

1. Дмитро Міхєєв • Локомотив (Київ)

8 матчів ‒ 4 пропущених м’ячі, 5 «сухих» матчів

«Залізничники» раптово пропустили тільки чотири м’ячі – на рівні зі Штурмом, а їхній основний воротар багато виручав киян. 30-річний Міхєєв раніше грав за житомирське Полісся та борщагівську Чайку, провів чимало сезонів на обласному рівні. Зараз суттєво допомагає Локомотиву.

2. Ігор Румянцев • Штурм (Іванків)

8 матчів ‒ 4 пропущених м’ячі, 5 «сухих» матчів

32-річний вихованець запорізького футболу раніше грав за Агродім (Бахмач), Єдність (Плиски), Джуніорс (Шпитьки) та Кудрівку (Ірпінь). У Штурмі став основним на всеукраїнському рівні, тоді як на обласному мав конкуренцію з зірковими Погорілим і Козаченком. Видав кілька топових матчів, зокрема, проти земляків із Мотору.

3. Станіслав Горнік • Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

6 матчів ‒ 1 гол ‒ 9 пропущених м’ячів, 1 «сухий» матч

Горнік більше відомий у міні-футбольних змаганнях, але зараз вирішив допомогти ЛСТМ, де була проблема з основним воротарем. Станіслав немало виручав, а в матчі з ФК Куликів сам забив прямим ударом зі своєї половини поля. Заради справедливості, відзначимо роботу голкіперів Скали 1911 та Колоса, проте їхні голкіпери були під ротацією, не оминули травм і невимушених помилок, що дещо нівелювало сильну статистику.

33 найкращих гравців Чемпіонату ААФУ

Праві захисники

1. Олексій Ремезовський • Штурм (Іванків)

7 матчів ‒ 1 гол, 1 асист

35-річний гравець подавав надії в Динамо та Оболоні, викликався в юнацьку збірну України та трішки пограв за кордоном. Втім, однозначно приберіг сили та емоції для аматорських змагань. Зусиллями одного з лідерів Штурму правий фланг завжди генерував гостроту без втрат у захисті.

2. Роман Николишин • Скала 1911 (Стрий)

6 матчів ‒ 2 голи, 2 асисти

Один із тих, хто за стриян грав ще на професіональному рівні. Намагався пробитися в великий футбол через ФК Луцьк, ФК Калуш, зорянські Балкани, львівські Карпати, чернівецьку Буковину. Цього року приєднався до прогресуючого проекту Скала 1911 і відзначився результативністю та стрімкістю на своєму фланзі.

3. Владислав Шулипа • Локомотив (Київ)

8 матчів ‒ 2 асисти

Вихованець волинського футболу до Локомотива грав за бузівську Ниву, проте до Другої ліги ПФЛ з нею не доріс. Зате у складі киян Шулипа зайняв заслужене місце в основі, запам’ятався швидкою комбінаційною грою та активною участю в гострих комбінаціях.

Центральні захисники

1. Владислав Юзефович • Дружба (Мирівка)

8 матчів ‒ 1 гол

Колись подавав надії в Динамо та Оболоні, пробував сили в Єдності (Плиски) та Енергії (Нова Каховка) в Другій лізі ПФЛ. Багато років вважається одним із найкращих захисників Київської області. За два роки в Дружбі заслужив реноме непоступливого, вмілого в єдиноборствах гравця, який може й сам підключитися на стандарти.

2. Руслан Сутченко • Локомотив (Київ)

8 матчів

25-річний захисник свого часу пробував сили в Черкаському Дніпрі, який виступав у Першій лізі ПФЛ. У складі бахмацького Агродому, коростенського Малу та чортківського Кристалу пробував сили в ААФУ. Зараз уже цілком собі зрілий лідер оборони "залізничників".

3. Мирослав Гусак • Скала 1911 (Стрий)

6 матчів

Захист стриян суттєво перебудовувався під час сезону, проте колишній лідер ССК Демня Гусак дуже непогано об'єднував навколо себе різних захисників. Колись Мирослав ще з класичною Скалою пробував сили серед професіоналів. З того часу зберіг розважливість і читання гри, а додав у досвіді.

Центральні захисники

1. Ігор Порубльов • Мотор (Запоріжжя)

8 матчів ‒ 1 асист

Після професіональної кар'єри, виступів за низку клубів, включаючи хмельницьке Поділля, Гірник-Спорт, Сталь Кам'янське (Кам’янське), цей досвідчений оборонець вже років 10 грає на аматорському рівні. В ААФУ успішний у складі Таврії-Скіф (Роздол) і Мотору (Запоріжжя). Міцний захисник із лідерськими якостями та сильним ударом.

2. Ігор Носарєв • Колос (Полонне)

6 матчів ‒ 1 гол

Верес, Шахтар (Свердловськ), ФК Карлівка, Буковина (Чернівці), Гірник-Спорт (Горішні Плавні)… Носарєв немало пограв серед професіоналів, а на аматорському рівні давно відомий у клубах Житомирщини, Рівненщини, Хмельниччини. Ігор – досить жорсткий, непоступливий гравець, який поєднує фізичну міць із сильним ударом.

3. Роман Андрієшин • Агрон (Великогаївська ОТГ)

7 матчів

Ще один гравець із досвідом – Андрієшин після тернопільської Ниви виступає за Агрон, стабільно скріпляючи захист великогаївців і в останніх сезонах незмінно допомагаючи команді вдало грати в змаганнях під егідою ААФУ та АФТ.

Ліві захисники

1. Роман Помазан • Штурм (Іванків)

7 матчів ‒ 2 асисти

Колишній універсал Інгульця, Чайки та Діназа Помазан свого часу мав високий старт у запорізькому Металурзі часів УПЛ. Роман володіє хорошим ударом і подачею, вмілий у комбінаційній грі та закритті досить серйозної протяжності флангу.

2. Едуард Богомаз • Олімпія (Савинці)

7 матчів ‒ 1 асист

Капітан і лідер захисту своєї команди. Харизматичний і різноплановий гравець з хорошим баченням поля, пасом і ударом. Після спроб закріпитися на всеукраїнському професіональному рівні в складі ФК Полтава, кам'янської сталі та ФК Карлівка майже десятиліття грає на обласному рівні, останніх сім років - капітан і лідер Олімпії, з якою вигравав Кубок України серед аматорів.

3. Андрій Скакун • Агрон (Великогаївська ОТГ)

7 матчів ‒ 1 асист

Легенда волочиського Агробізнесу, колишній півзахисник тернопільської Ниви. Після повернення на аматорський рівень допомагає Агрону, діючи, переважно, на місці лівого захисника. Як фулбек, Скакун стрімкий, наполегливий, нестримний. Хороша подача та удар. Багато відпрацьовує на початкових фазах атак через свій фланг.

Центральні півзахисники

1. Віталій Богданов • Колос (Полонне)

8 матчів ‒ 2 голи, 2 асисти

Гравець великого футбольного інтелекту, чудовий виконавець стандартів, володар одного з найкращих дальніх ударів у любительському футболі України. Богданов лише випадково не заграв на вищому рівні, хоча був дуже в порядку в ФК Тернопіль. В ААФУ найбільше відомий за плідними виступами в ОДЕКу. В Колосі веде гру, за необхідності готовий допомогти полончанам навіть у центрі захисту.

2. Тимофій Листопад • Дружба (Мирівка)

7 матчів ‒ 1 гол

Свого часу зовсім юним переходив із Борисфена в донецький Металург як висхідна зірка. Мав значну кар'єру серед професіоналів. На аматорському рівні, здається, виграв усе в складі ЛНЗ. Повернення на Київщину здійснив легендарне - лідер Дружби, провідний гравець, на якому тримається стрункість усіх ліній. Охоче та вміло підключається на стандарти.

3. Максим Мацієвський • ФК Куликів

7 матчів ‒ 3 голи, 3 асисти

18-річний Мацієвський створив із земляком Мальським хороший дует у центрі поля. Граючи з глибини, виступав організатором атак і глибинних комбінацій ФК Куликів. Має хороше бачення поля та є активним учасником комбінаційної гри.

Праві півзахисники

1. Ігор Поручинський • Скала 1911 (Стрий)

6 матчів ‒ 1 гол, 4 асисти

Досвідчений правий край, вихованець львівських Карпат, не один десяток матчів провів за такі професіональні клуби, як Скала, Верес, Полісся, ФК Калуш, Карпати (Галич). Разом із Гусаком повернувся в стрийський колектив із ФК Куликів. Був корисним в атаці, завдяки чому Черепущак, Тищук, Фомін, Волков могли вільніше комбінувати.

2. Дмитро Березка • Штурм (Іванків)

7 матчів ‒ 4 голи

19-літній вихованець ДЮСШ-15 – одне із відкриттів сезону. Березка – різносторонній футболіст, основну позицію якого визначити абсолютно неможливо. Допомагаючи досвідченим одноклубникам, встигав і зліва, і справа. На вибуховій швидкості та техніці забив чотири м’ячі, може суттєво додавати в комбінаційності.

3. Віктор Сущ • Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

7 матчів ‒ 2 голи, 3 асисти

26-річний правий край грає за ЛСТМ п’ятий сезон, але саме зараз суттєво додав у результативності та задіяності в результативних комбінаціях. У найкращих матчах Сущ, граючи незвично високо на своєму фланзі, був постійним учасником гострих атак і міг як асистувати, так і особисто забити.

Атакувальні півзахисники

1. Руслан Мальський • ФК Куликів

7 матчів ‒ 3 голи, 4 асисти

Технічний гравець - представник "діаспори" Тернопільщини в складі ФК Куликів. Другий рік грає під керівництвом Хоптового. Продовжує стрімко прогресувати. 18-річний Мальський - центральний півзахисник широкого профілю з хорошим ударом і пасом.

2. Артем Недоля • Дружба (Мирівка)

6 матчів ‒ 2 голи, 4 асисти

В дуеті з Головком утримує середню лінію над Листопадом. Технічний гравець з хорошим ударом і баченням поля. Пройшов ФК Севастополь, донецький Олімпік, ПФК Львів і ще кілька професіональних клубів, перш ніж знайти себе в якості конструктивного півзахисника - лідера атак Дружби. Був би найкращим, якби не невдале виконання пенальті.

3. Владислав Любко • Штурм (Іванків)

8 матчів ‒ 3 голи

Середня лінія у Штурму – залюбування. Кого хочеш, від Осадчого й до Старгородського, відзначай. Любко – наш вибір, тому що був поєднувачем ліній, граючи між опорною зоною та нападниками. Гравець зі школою Динамо та Шахтаря в свої 26 років, на жаль, абсолютно не реалізований на всеукраїнському рівні, проте розуміння гри, різноплановість і удар – козирі, які вигідно вирізняють Влада на рівні ААФУ.

Ліві півзахисники

1. Микола Коляда • Колос (Полонне)

8 матчів ‒ 3 голи, 3 асисти

Свого часу подавав великі надії в Інгульці та Вересі, багато сезонів провів у грандах Рівненщини на чолі з ОДЕКом. Останніми роками грає не на основній позиції атакувального півзахисника – але якщо на малій батьківщині часто закривав місце форварда, то в Колосі діє з лівого флангу, що позитивно вплинуло на його участь у результативних комбінаціях.

2. Роман Мачуленко • Дружба (Мирівка)

7 матчів ‒ 2 голи

Колись подавав величезні надії в ФК Львів, ФК Севастополь, Десні (Чернігів). Пробував сили за кордоном. Не побоявся почати все спочатку з глибинного аматорського рівня після тяжкої травми. Зараз із Шевчуком і Порохнею робить різницю на флангах Дружби. У чемпіонаті та кубку ААФУ набив цього сезону п’ять м’ячів.

3. Іван Жуміга • ФК Куликів

5 матчів ‒ 3 голи, 2 асисти

Жуміга ‒ 18-річний вінгер з вибуховою швидкістю і нестандартним дриблінгом. У п’яти матчах у вихованця буковинського футболу – п’ять результативних дій. Може більше, але й так є важливим гравцем однієї з наймолодших команд турніру.

Нападники

1. Богдан Скоцький • Колос (Полонне)

8 матчів ‒ 5 голи

30-річний Скоцький чимало пограв серед професіоналів ‒ за Верес, Скалу (Стрий), Мир (Горностаївка), Енергію (Нова Каховка), Інгулець (Петрове), Кремінь (Кременчук). Багато грав в ААФУ за різні клуби, включаючи ОДЕК, ФК Малинськ і Вотранс. Заслужив повагу своїм універсалізмом і швидкістю в атаці. За це винагороджений у Колосі можливістю грати саме в нападі, і своєю результативністю не підводить команду.

2. Микита Фомін • Скала 1911 (Стрий)

4 матчі ‒ 4 голи, 1 асист

Один із вихованців моршинської академії, які мали високий старт - Фомін пробував сили в луцькій Волині та ФК Нікополь, але зараз прагне вийти на всеукраїнський рівень зі Скалою 1911. Хоча був під ротацією, продемонстрував чудовий індивідуальний результат і має ще куди зростати й прогресувати.

3. Тарас Кабанов • Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

7 матчів ‒ 2 голи, 3 асисти

Легенда Карпат, екс-гравець збірних України з футболу від юнацьких до національної. В 41 рік є граючим головним тренером луцького клубу, причому, не просто виходить побігати. Кабанов – ключовий гравець ЛСТМ, який виграє безліч боротьби і не лише забиває сам, і допомагає одноклубникам скидками й передачами. Гулівер на полі.

Нападники

1. Юрій Черепущак • Скала 1911 (Стрий)

6 матчів ‒ 7 голи, 3 асисти

Свого часу Черепущак вважався одним із топових вихованців академії футболу Скала (Стрий-Моршин). Навіть запрошувався у львівські Карпати, щоправда, в період, коли їм було не до талантів. Також пробував сили в першоліговому МФК Миколаїв у змаганнях ПФЛ. Різноплановий нападник, який у свої 23 роки все ще нереалізований і спраглий до перемог.

2. Фарман Теймуров • Атлет (Київ)

8 матчів ‒ 5 голи

В атлетівській команді більшість гравців – власні, місцеві, вихованці. Прогресують поступово, розвиваються стрімко. Як приклад, Теймуров – 19-річний атакувальний півзахисник розширив діапазон своїх дій, в інтересах команди міг висуватися в атаку. Забив п’ять м’ячів і мав чимало моментів, щоб забивати більше.

3. Олександр Васильченко • Нафтовик (Охтирка)

4 матчі ‒ 3 голи

Охтирський клуб не залишив цілісного враження, бо деякі матчі було перенесено, склад був під ротацією. А той же Васильченко був вилучений у матчі зі Штурмом, тому пропустив ще певний термін відсторонення. Загалом, «сімка» Нафтовика – гравець із хорошими даними. Колись ще в Першій лізі грав за класичний Нафтовик-Укрнафту. З того часу зберіг швидкість, вміння обіграти й вирватися на ударну позицію з глибини та флангу.

Артур Валерко, Sport Arena.