Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Локомотив» (Київ): 10 місце Групи 1 під час зимової перерви

«Локомотив» (Київ): 10 місце Групи 1 під час зимової перерви

Традиції залізничного спорту в столиці досить багаті – ще в 1919 році  було створено футбольну команду «Залдор» («Желдор»), у 1935-му ЦК професійних спілок залізних доріг та Народний Комісаріат шляхів заснували спортивне товариство залізничників «Локомотив». З наступного  року розпочала виступи команда Південно-Західної залізниці ДСТ «Локомотив». У 1938 році вона виступала навіть у Вищій лізі (тоді ‒ Група «А») чемпіонату СРСР, загалом провела сім сезонів на всесоюзному рівні, як брати Балакіни, Михайло Товаровський, Сергій Бардадим, Макар Гончаренко, Анатолій Садовський, Костянтин Фомін, Володимир Кожухов, Олександр Леонідов і багато інших.

Нині «Локомотив» вперше за багато років вийшов на всеукраїнський рівень – і  є наймолодшою командою в західній групі. Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, який підсумовує виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, записала інтерв’ю з директором ФК «Локомотив» (Київ) Олександром Єгоровим.

‒ Передовсім, скажіть, будь ласка, ФК «Локомотив» є спадкоємцем слави того, традиційного, футбольного клубу чи це зовсім нова історія?

‒ Так, ми продовжуємо історію футбольного клубу, заснованого в 1919 році. Нашим спонсором і засновником є «Укрзалізниця». Ми граємо на стадіоні «Локомотив», який добре знають у столиці, тут величезна історія проведення футбольних матчів і турнірів. Весь цей час не припиняв роботи ФК «Локомотив», який брав участь у змаганнях міста Києва – причому, не лише дорослим складом, а й численними дитячо-юнацькими командами в різних вікових категоріях. Власне, зараз ми заявили на Чемпіонат України свою дорослу першу клубну команду, і її склад повністю сформовано на основі наших вихованців.

‒ А в якому режимі працює клубна ДЮСШ?

‒ Ми готуємо юних футболістів від найменшого до старшого, випускного віку. Вихованці ДЮСШ ФК «Локомотив» грають на всеукраїнському рівні ‒ підготовку в нас проходили майбутні гравці збірних України, клубів УПЛ, футболісти з міжнародним досвідом. Нинішнє покоління «Локомотива» отримує регулярну ігрову практику в змаганнях міста Києва та ДЮФЛ України.

‒ Хто входить у тренерський штаб «Локомотива»?

‒ 3 лютого у нас змінився головний тренер дорослої першої клубної команди ‒ ним став Гаврилов Валерій Юрійович – молодий амбітний тренер. Так що вже цього сезону ми будемо більш агресивними та активними. Зараз триває серйозна робота.

Починав сезон колектив під керівництвом такого фахівця, як Петро Андрійович Дмитренко. Легендарна особистість, член Виконкому столичної федерації футболу, вихованець київського «Динамо». Він був відомим футболістом, виступав за севастопольську «Атлантику», могильовский «Дніпро», таллінський «Спорт», чернігівську «Десну», наманганський «Навбахор» та ФК «Актау» і провів більше 200 матчів у змаганнях серед команд майстрів Першої та Другої ліг СРСР. Петро Андрійович вже давно передає свій досвід юним вихованцям «Локомотива».

Гордимося, що у нашому тренерському штабі ДЮСШ є такі тренери, як Володимир Новиченко. Заслужений тренер України, який виховав плеяду вітчизняних футболістів. Його син - Валентин Новиченко ‒ теж пішов слідами знаменитого батька й тренує 2007 рік.

Більшість інших тренерів нашої ДЮСШ, які працюють з командами різних вікових категорій, також є вихованцями «Локомотива». Багато з них грали на професіональному рівні аж до УПЛ, є хлопці зі своєю історією успіху в футзалі, пляжному футболі. Це важливо – тому що зберігається спадкоємність поколінь, і наші вихованці є локомотивівцями за духом.

«Локомотив» (Київ): 10 місце Групи 1 під час зимової перерви

‒ Ваша команда – одна з наймолодших у чемпіонаті. Якщо залишити за дужками Дорошенка (єдиного гравця в віці старше 30 років), інші футболісти в віці 16-21 року. Як збирали цей колектив і наскільки швидко його вдалося доукомплектувати, зважаючи на пізній старт команди?

‒ Тут я хотів би подякувати Асоціації аматорського футболу України та нашим суперникам по Групі 1 – за розуміння та підтримку. Ми дійсно стартували вже з четвертого туру, нас допустили до змагань, за що ми вдячні. Думаю, «Локомотив» виправдає сподівання вболівальників – а для наших молодих гравців це буде хороша школа.

Тепер щодо складу команд. Як я вже говорив, основу нашого футбольного клубу складають саме наші власні вихованці – в основному, це хлопці 2000-2004 років народження. В осінній частині сезону ми задіяли лише кількох старших гравців (Дорошенко 1989 р.н., Гаркаченко 1994 р.н., Зубко 1997 р.н. ‒ вони зіграли лише по одному матчу й залишили команду, Чайка, Ломія та Хоменко 1999 р.н.). У нас дуже молода команда. Середній вік – 20,2 роки (за статистикою ААФУ).

Ми не прощаємося з нашими вихованцями, коли вони закінчують ДЮСШ – стежимо за їхніми подальшими виступами, а багато хто з цих хлопців далі потрапляє в молодіжні чи юнацькі команди «Динамо», «Дніпра-1», «Чорноморця», інших клубів УПЛ. Якщо хтось зараз без команди – повертаємо до себе, даємо можливість отримати ігрову практику, як братам Романюкам чи Вуанту.

‒ «Локомотив» поки що посідає останнє місце. Коли чекати перших очок від команди?

‒ Наразі для команди важливо було пройти, так би мовити, «акліматизацію» на новому рівні. Тому в дебютному сезоні для «Локомотива» на першому місці не стільки результат як такий, скільки освоїтися в Чемпіонаті України. Наша команда загалом досить молода, для неї зараз важливо  здобути досвід, ігрову практику в протистояннях зі значно старшими за середнім віком і стажем виступів суперниками.

‒ До речі, що ви скажете про рівень змагань під егідою ААФУ?

‒ Можу говорити за нашу Групу 1 – тут підібралися дуже хороші суперники. У кожної команди є в розпорядженні досвідчені майстри, що пограли на вищому рівні. Багато команд із амбіціями та завданнями, під які й комплектуються. Порадувало, що під час чемпіонату «Локомотив» дещо вирівнявся, і вслід за розгромними поразками пішли вже більш конкурентні матчі, з надією та реальними шансами на очки. Це дає нам надію на краще – навесні, за умови наполегливої роботи всієї команди, хлопці зможуть суттєво додати в своєму розвитку.  

Артур Валерко, Sport Arena.com

«Локомотив» (Київ)

«Локомотив» (Київ): 10 місце Групи 1 під час зимової перерви• Рік заснування: 1919

• Кольори клубу: червоний; зелений; білий

• Стадіон: «Локомотив» м. Київ (вміщує 1631 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Директор клубу: Єгоров Олександр Олександрович

Головний тренер: Гаврилов Валерій Юрійович

Тренери: Деркач Андрій Володимирович; Турчин Олександр Вікторович

Директор спортивного комплексу: Андрієнко Олександр Григорович

Адміністратор: Єрмоленко Павло Валентинович

• Досягнення:

Чемпіон міста Києва сезону 2016/17 (доросла команда).

Чемпіон міста Києва сезону 2018/19 (команда U-21).

• «Локомотив» в інтернеті:

- Офіційний сайт: http://www.lokomotiv.com.ua/

- Аккаунт у Фейсбуці: https://www.facebook.com/fc.lokomotyv.ua/

- Аккаунт в Інстаграмі: https://www.instagram.com/fc.lokomotiv.ua15_16/

«Локомотив» дебютує в змаганнях ААФУ.