Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ААФУ: Дружба, Скала 1911 та інші фаворити синхронно виграють

ААФУ: Дружба, Скала 1911 та інші фаворити синхронно виграють

Артур Валерко, Sport Arena.

Група 1 – 10-й тур

Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) - Колос (Полонне) - 1:2 (1:1)

Голи: Мик.Жук, 30 - Скоцький, 18, Коляда, 70

ЛСТМ: Франчук, Максимчук, Байбула, Олійник©, Мосіюк (Гаврилюк, 80), Герасимук, Бакуменко, Сущ (Мих.Жук, 31), Мик.Жук (Махнюк, 81), Зайчук (Горщарук, 75), Кабанов. Запасні: Перлов, Філь, Бабенко. Головний тренер: Тарас Кабанов.

Колос: Дворник, Наумець, Жданов©, Носарєв, Луцюк, Кошка, Назарчук, Брицький (Нікітчук, 72), Костенко (Попадюк, 90+2), Коляда (Наконечний, 83), Скоцький (Куліш, 81). Запасні Коцюбинський, Морозов, Дехтярук. Головний тренер: Сергій Бадрак.

14:00; 14.05.2023. Княгининок. Стадіон "Альянс-Арена". Поле 3; +21С

Суддя: Воєвода Андрій (Дніпро)

Попередження: Махнюк, 18, Кошка, 28, Мик.Жук, 34, Костенко, 49, Скоцький, 59, Максимчук, 65, Зайчук, 73, Дворник, 89

Колос із Хмельниччини зимував першим і входив у весняну частину сезону посиленим, але, як виявилося, масштаби трансферної роботи декого з конкурентів перевершили темпи полончан. Після поразки від Скали 1911 Колос не втримав перевагу в два голи в Куликові, тож на виїзд у передмістя Луцька мав завдання – тільки вигравати.

Дебютний відрізок гості витратили на спроби забити з гри, натомість, їм допоміг невдалий штрафний. Хоча ЛСТМ відбився після подачі з правого флангу, Колос повернув м’яч на лінію воротарського майданчика. Новачок господарів зіграв на виході, проте в боротьбі з суперником – оборонцем гостей Носарєвим ‒ не зміг спіймати м’яча. Скоцький миттєво зреагував і зіграв на добиванні ‒ 0:1. Богдан відзначився сьомим голом у поточному чемпіонаті.

Проте, як і в минулому поєдинку, перевагу втримати Колосу не вдалося. Розігравшись із граючим наставником команди, Микола Жук стартував із центрального кола, продерся крізь трьох суперників і встиг з лівої ноги пробити повз воротаря в ближній кут ‒ 1:1. Для Колоса втрата очок була вкрай небажаною – при успіхах стриян і великогаївців це могло коштувати першого місця за два тури до завершення регулярного сезону. Звісно, гості кинули великі сили, щоб повернути свою перевагу в рахунку.

Це вдалося зробити вже після перерви. Стрімку атаку розіграв Колос, через правий фланг прорвався Брицький і від лицевої лінії вистелив передачу на Коляду. Микола, розуміючи значимість моменту, на замаху прибрав суперника й сильним ударом зблизька розстріляв ворота - 1:2. Цю перевагу гості зуміли втримати й навіть могли наростити.

Герой матчу – Микола Коляда (Колос)

Активному Коляді в останніх турах не щастило, моменти були – голів не було. Але якраз у матчі з лучанами Микола відіграв особливо ефективно й забив переможний м’яч Колоса. Ці три очки допомагають команді боротися за перше місце – й кращу позицію в плей-офф.

https://www.youtube.com/watch?v=XqKw_ypeXpU

ФК Куликів - Агрон (Великогаївська ОТГ) - 0:2 (0:0)

Голи: Гром'як, 48, Процик, 90+1

Куликів: Грицаль, Процишин, Грабовський (Фриз, 81), Поповський (Либик, 81), Ткачик, Мацієвський©, Мальський, Сологуб (Даніловський, 72), Трух (І.Дячинський, 46), Юськевич, Гладкий (Сущак, 60). Запасні: Жезло, Дещиця. Головний тренер: Андрій Хоптовий.

Агрон: Рогаль, Соколовський, Олексюк, Ковалик©, Скакун, Пришнівський (Луцик, 56), Червонецький (Софінський, 79), Кохман (Павлусь, 90+4), Білик (Стриєшин, 74), Гром'як (Онищук, 79), Процик (Гуль, 90+4). Запасний: Мазур. Головний тренер: Олег Тимець.

14:00; 14.05.2023. Куликів. Стадіон "Арена Куликів". Поле 3; +21С

Суддя: Байдюк Микола (Чернівці)

Попередження: Гладкий, 18, Пришнівський, 33, Олексюк, 50, Грабовський, 51, Скакун, 51, Даніловський, 87, Жезло, 90+4

Вилучення: Олексюк, 80 (повторне попередження)

Куликівська команда продовжує боротьбу за плей-офф, тому навіть у матчах проти найбільш досвідчених команд не має права грати інакше, ніж на перемогу. Боєздатність оновленого колективу під керівництвом батька та сина Хоптових підтверджується тим, що в минулому турі ФК Куликів відібрав очки в полонського Колоса, програючи спершу в два голи.

Агрон також зіткнувся з труднощами в протистоянні добре організованій, згуртованій команді. Більше того, середня лінія господарів старалася постачати передачами грізного форварда Гладкого, і тут уже досвідченому захисту Агрона доводилося встигати з блокуваннями та перехопленнями. Маючи в складі гравців з непоганими ударами, як Мацієвський, Мальський, Юськевич, ФК Куликів весь час тримав у напруженні воротаря гостей Рогаля.

Лише після перерви Агрон зміг вийти вперед, і допоміг пересічний аут на правому фланзі. Із суперниками на спині Білик зміг зберегти м’яч і підключити Соколовського, а біля чужих воріт на вдалий навіс відгукнувся Гром'як, ударом головою пробивши повз воротаря ‒ 0:1 на 48-й хвилині. Треба сказати, що і до, і після ФК Куликів мав непогані атаки, але й Рогаль діяв грамотно, скорочуючи кут обстрілу та реагуючи на удари, і самі господарі промахувалися з вигідних позицій.

Здавалося б, на користь господарів мала зіграти 80-та хвилина, коли Олексюк у боротьбі за м’яч отримав по ногах від Дячинського, і, падаючи, брикнув у його бік (за неспортивну поведінку захисник отримав другу жовту картку). Проте це Агрон у меншості зміг закріпити свою перевагу й закрити матч. Після того, як Ковалик виграв верхову боротьбу, м’яч потрапив до Скакуна, який розвернувся й із своєї половини поля дав пас на хід Процику. Назар, відірвавшись від суперників, вискочив на воротаря та чітко повз нього пробив ‒ 0:2.

Часу на те, щоб відіграти два голи різниці, вже не лишалося. Агрон продовжує переслідувати нового лідера, а от ФК Куликів значно ускладнює собі шанси на вихід у плей-офф. Лучанам достатньо однієї перемоги, а в випадку втрати очок переслідувачами – навіть нічиєї, щоб «відчепити» суперника зі Львівщини від виходу в вирішальну стадію змагань.

Герой матчу – Тарас Гром'як (Агрон)

Хороша командна перемога великогаївців. Відзначати можна багатьох, наш вибір – Гром’як. Забив надзвичайно важливий перший м’яч і відіграв на команду.

https://www.youtube.com/watch?v=OhODRJTh8Co

Варатик (Коломия) - Скала 1911 (Стрий) - 0:5 (0:3)

Голи: Назарійчук, 3 (а/г), Близно, 12, Дитко, 42 (пен.), Гавадзюк, 55 (а/г), Мазур, 86

Варатик: Гавадзюк, Базюк, П.Іваничук©, В.Іваничук, Гаврилюк (Бедзінський, 77), Олійник, Стасюк (Лаврук, 74), Назарійчук, Ключко, Вепрейчук, Філіпчук (Кузенко, 88). Запасні: Зейкан, Делейчук, Дмитерко. Головний тренер: Орест Дмитерко.

Скала 1911: Солобчук, Василинець (Грицак, 29), Николишин©, Єдинак, Цень, Теплий, Волков, Близно (Черепущак, 60), Мордас (Мазур, 60), Фомін, Дитко. Запасні: Завгородній, Петрик. Головний тренер: Микола Василишин.

15:00; 14.05.2023. Воскресинці. Стадіон "Каменяр". Поле 3; +19С

Суддя: Дубиківський Сергій (Київська обл.)

Попередження: Філіпчук, 85, Грицак, 85

Скала 1911 захопила лідерство, проте синхронні успіхи конкурентів не давали їй права розслабитися. Навіть у матчі з головним аутсайдером стрийська команда виставила цілком боєздатний склад, отже, легко виконала свої завдання на цей виїзд.

0:1 – Віталій Назарійчук намагався перервати довгу передачу суперників, натомість переправив м’яча в свої ворота.

0:2 – Цень відпасував вперед, Олег Близно прийняв, прокинув п’ятою собі на розворот, і чітко пробив у кут. Це, до слова, дебютний гол новачка.

0:3 – Роман Дитко заробив і реалізував пенальті, перехитрувавши воротаря сильним ударом.

0:4 – атака за участі Теплого, Фоміна та Дитка завершилася тим, що Ігор Гавадзюк зрізав м’яча в свої ворота.

0:5 – Теплий заробив і подав штрафний з правого флангу, а дебютант гостей Євгеній Мазур головою відправив м’яча в ворота.

Герой матчу – Микола Василишин (Скала 1911)

Лідера важко налаштувати на візит до головного аутсайдера. Між тим, Варатик інколи підносив фаворитам несподівані сюрпризи. Так що головне досягнення Скали 1911 – це серйозне ставлення до цього виїзду. Конкуренти виграли, якби лідер оступився – втратив би перше місце.

https://www.youtube.com/embed/yyEqArbnDeA?autoplay=1

https://www.youtube.com/embed/ZgO1MggK7HM?autoplay=1

М

Команда

І

В

Н

П

Голи

О

1

Скала 1911 (Стрий, Львівська обл.)

11

8

1

2

37:6

25

2

Колос (Полонне, Хмельницька обл.)

11

7

3

1

25:9

24

3

Агрон (Великогаївська ОТГ, Тернопільська обл.)

10

7

1

2

17:8

22

4

Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

10

4

1

5

22:15

13

5

Факел (Липовець, Вінницька обл.)

10

3

1

6

16:25

10

6

ФК Куликів (Львівська обл.)

10

2

3

5

15:19

9

7

Варатик (Коломия, Івано-Франківська обл.)

10

0

0

10

6:56

0

Група 2 • 12-й ТУР

Атлет (Київ) - Олімпія (Савинці) - 0:2 (0:1)

Голи: Євтушенко, 15, Кунєв, 90+1

Атлет: Комаренко, Козачок (Білозеров, 81), Тищенко, Крамар (Семененко, 81), Липовий©, Кавун (Глушко, 68), Крицький (Бабич, 38), Патик (Пресич, 46), Тарасов, Теймуров (Бредельов, 68), Мовчан. Запасний: Палій. Головний тренер: Дмитро Мурашенко.

Олімпія: Васецький, Бірюк, Малик, Богомаз©, Ковтун (Павлик, 46), Фабунмі (Пономаренко, 70), Євтушенко, Брага (Алєксєєнко, 75), Насібулін (Бурляй, 63), Кірпіченко (Кунєв, 55), Солоп (Ситник, 81). Запасний: Шварц. Тренер: Олександр Безуглий.

12:00; 13.05.2023. Київ. Стадіон "Атлет". Поле 4 (шт.); +23С

Суддя: Леськів Ярослав (Львівська обл.)

Попередження: Теймуров, 65, Тищенко, 67, Богомаз, 67, Пономаренко, 77, Пресич, 87

Цього місяця Олімпія побореться з Дружбою за Кубок України серед аматорів – тому кожен матч, який передуватиме апогею сезону, має значення для команди з Полтавщини. На всіх напрямках їй треба перемагати. Зокрема, в аматорському чемпіонаті України – адже перемога над безпосереднім конкурентом дозволяла б савинчанам ввірватися в четвірку найкращих (а це зона ¼ фіналу).

Напевно, саме максимальне налаштування на цей виїзд дозволило Олімпії рано повести в рахунку. Причому, це самі кияни вели перепасовку на своїй половині поля, в яку втрутився Насібулін, м’яч відскочив до Євтушенка, Олександр змістився зліва в центр і ударом з правої ноги забив у ближню дев’ятку метрів із 25-ти ‒ 0:1 на 15-й хвилині.

Атлет намагався відігратися й створив серйозну напругу біля воріт Васецького, проте це гості на досвіді змогли закріпити свою перевагу в кінці гри. Закрити матч зміг джокер Кунєв – колишній півзахисник/нападник Ворскли та Кременя. Коли «розміняли» на чужій половині поля Бредельова Пономаренко та Бурляй, останній дав розрізний пас на Романа через центр. Кунєв встиг проштовхнути м’яча повз воротаря ‒ 0:2. Надважлива перемога гостей.

Герой матчу – Богдан Васецький (Олімпія)

Спокійно відіграв біля своїх воріт і допоміг команді здобути важливі три очка на полі конкурента.

https://www.youtube.com/watch?v=8a794KkM4rY

Зірка (Кропивницький) - Дружба (Мирівка) - 1:5 (1:2)

Голи: Манастирний, 26 (пен.) - Бороденко, 13 (пен.), 34 (пен.), Бороденко, 74, Грищенко, 76, Головко, 83

Зірка: Косівський, Ткач (Бурлаченко, 69), Кваша, Манастирний, Лопушенко (Скляревський, 90+1), Жадан, Бондар, Катеринка, Мачелюк©, Михайленко (Холявко, 69), Марценюк. Запасні: Нікітчук, Ніколенко, Філюшин. Головний тренер: Самір Гасанов.

Дружба: Бабійчук, Вдовика, Березянський, Юречко, А.Козлов (Куба, 75), Доронін©, Бандурін, Сотник (Порохня, 66), Сторчоус (Головко, 66), Дедяєв, Бороденко (Грищенко, 75). Запасні: Татаренко, Юзефович, Листопад. Головний тренер: Дмитро Чирикал.

12:00; 14.05.2023. Кропивницький. Стадіон "Зірка" імені С.Березкіна. Поле 5; +20С

Суддя: Поліщук Максим (Кривий Ріг)

Попередження: Манастирний, 34, Мачелюк, 34, Лопушенко, 44, Доронін, 61

Лідер завітав до аутсайдера з наймолодшим підбором гравців. Звісно, що фаворитами протистояння були саме гості. Зважаючи на максимально щільний графік, Дружба навіть дозволила собі велику ротацію. Майже на всіх позиціях вийшли новачки та резервісти. Деякі провідні гравці навіть не приїхали в Кропивницький. Те, що побачив тренерський штаб гостей із Київщини, напевно, показало, що «глибина» складу в Дружби досить хороша.

0:1 – після ауту Вдовика пасував на Бороденка, і Дмитро заробив пенальті в боротьбі з Мачелюком і сам же його реалізував. Сильний удар під поперечину без особливих шансів для воротаря.

1:1 – Жадан стартував на довгий пас із глибини та впав у боротьбі з Березянським, пенальті впевнено реалізував Олег Манастирний. М’яч і воротар метнулися в різні кути.

1:2 – Бороденко протягнув м’яча майже з центру поля та біля лицьової лінії упав у боротьбі з оборонцем (Бондар діставав м’яч у підкаті). Сам Дмитро пробив пенальті так, що Косівський не дотягнувся до м’яча, навіть вгадавши напрям удару.

1:3 – Головко, щойно вийшовши на заміну, запустив у контратаку Дедяєва, той розважливо відпасував правіше – на Бороденка, а Дмитро, вискочивши на голкіпера, легким дотиком перекинув м’яч.

1:4 – після перехоплення на чужій половині поля Бандурін, Порохня та Доронін провели швидку атаку, й після пасу останнього Артем Грищенко забивав у порожні ворота правою ногою з близької відстані.

1:5 – після першого м’яча від воротаря Грищенко зібрав навколо себе трьох суперників і м’яким закиданням перевів гру на протилежний край воротарського майданчика. Там Максим Головко встиг прийняти, оцінити обстановку та пробити в дальню дев’ятку з близької відстані.

Попри показну легкість, важлива перемога для лідера – тому що без неї Штурм міг скоротити відставання до реалістичного.

Герой матчу – Дмитро Бороденко (Дружба)

Молодий новачок опинився в дуже досвідченому, навіть титулованому оточенні. Екс-нападник Рубікона Бороденко забив тричі – спершу з двох зароблених ним же пенальті, потім – з відкритої гри.

https://www.youtube.com/watch?v=8G8ZQor2Gl4

Локомотив (Київ) - Штурм (Іванків) - 0:1 (0:0)

Гол: Бондаренко, 81

Локомотив: Пишний, Меженський, Сутченко, Шевченко, Арутюнян (Микитенко, 85), Парубець©, О.Сахно (Баранов, 69), Жуков (Гуральський, 66), Хобта (Гуренко, 66), Козій (Новік, 68), Коваленко (Ярмак, 46). Запасний: Митрушин. Головний тренер: Валерій Гаврилов.

Штурм: Міхєєв, Нестеренко, Счастливцев, Васянович, Мохначук, Осадчий©, Любко, Березка (Д.Сахно, 84), Димнич (Сіренко, 72), Волков (Сікорський, 90+3), О.Бондаренко. Запасні: Погорілий, Ічанський, Петренко, Наконечний. Головний тренер: Володимир Бондаренко.

14:00; 14.05.2023. Київ. Стадіон "Локомотив". Поле 3 (шт.); +22С

Суддя: Горбань Ігор (Одеса)

Попередження: Любко, 55, Березка, 76, Арутюнян, 80, Новік, 89, Счастливцев, 90+1, Шевченко, 90+4

Свого часу «залізничники» завдали Штурму першої поразки в поточному чемпіонаті. Іванківський клуб, який зібрав авторитетних і досвідчених гравців, пізніше сповна реабілітувався в Кубку України (4:0, 3:1), але оновлений Локомотив все одно лишався небезпечним опонентом. Зокрема, в гру киян поступово вливаються Шевченко, Гуральський, Меженський, Хобта та інші новачки з професіональним досвідом. Хіба що Погранічний виявився поза заявкою на цей складний матч.

Втім, Штурм відчуває всі побочні явища гри на кілька турнірів. Доводиться вдаватися до ротації перешиковувати склад. За таких обставин варто віддати тренерському штабу, що в протистоянні з досить молодим, сповненим сил суперником віковий склад Штурму зберіг свіжість. Саме наприкінці гри гості забили переможний – єдиний у матчі – м’яч. Допоміг аут на правому фланзі. Чудово зіграв Сіренко, на лицьовій лінії продершись крізь суперників і навісивши. Олександр Бондаренко, найкращий бомбардир в історії ковалівського Колоса, головою відправив м’яча в ворота ‒ 0:1 на 81-й хвилині.

Штурм взяв реванш за поразку в першому колі та продовжив переслідування лідера. А от Локомотив опустився відразу на п’яте місце (якраз почалося зарахування очок за технічні перемоги над Мотором, який знявся зі змагань).

Герой матчу – Олександр Бондаренко (Штурм)

Вирішальний гол – важлива, вирішальна дія в матчі.

https://www.youtube.com/watch?v=BonDx1_WISg

***

Нафтовик – Мотор ‒ 3:0 (технічна перемога)

М

Команда

І

В

Н

П

Голи

О

1

Дружба (Мирівка, Київська область)

12

8

3

1

18:7

27

2

Штурм (Іванків, Київська область)

12

7

2

3

17:6

23

3

↑1

Нафтовик (Охтирка, Сумська обл.)

11

6

1

4

13:16

19

4

↑2

Олімпія (Савинці, Полтавська обл.)

12

5

3

4

22:14

18

5

↓2

Локомотив (Київ)

11

5

2

4

11:5

17

6

↓1

Атлет (Київ)

12

5

0

7

18:19

15

7

Мотор (Запоріжжя)*

12

4

0

8

7:17

12

8

Зірка (Кропивницький)

12

1

1

10

12:34

4

* ‒ знявся із змагань.

Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець

Команда

Голи

Пен.

Черепущак Юрій

Скала 1911 (Стрий)

8

Скоцький Богдан

Колос (Полонне)

7

Волков Данило

Скала 1911 (Стрий)

5

Процик Назар

Агрон (Великогаївська ОТГ)

5

Теймуров Фарман

Атлет (Київ)

5

Фомін Микита

Скала 1911 (Стрий)

5

Шаврін Вадим

Нафтовик (Охтирка)

5

(2)

Березка Дмитро

Штурм (Іванків)

4

Гром'як Тарас

Агрон (Великогаївська ОТГ)

5

(2)

Коляда Микола

Колос (Полонне)

4

Мальський Руслан

ФК Куликів

4

(2)

Найкращі асистенти:

Гравець

Команда

Паси

Гемега Віталій

Факел (Липовець)

4

Мальський Руслан

ФК Куликів

4

Недоля Артем

Дружба (Мирівка)

4

Поручинський Ігор

*** Скала 1911 ***

4

Скакун Андрій

Агрон (Великогаївська ОТГ)

4

Черепущак Юрій

Скала 1911 (Стрий)

4

Жадан Олександр

Зірка (Кропивницький)

3

Кабанов Тарас

Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

3

Коляда Микола

Колос (Полонне)

3

Кошка Олег

Колос (Полонне)

3

Мацієвський Максим

ФК Куликів

3

Мовчан Микита

Атлет (Київ)

3

Овчаренко Данило

*** Локомотив ***

3

Сущ Віктор

Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

3

Теплий Віталій-Дмитро

Скала 1911 (Стрий)

3

Найефективніші гол+пас:

Гравець

Команда

Гол+Пас

Голи

Паси

Черепущак Юрій

Скала 1911 (Стрий)

12

8

4

Мальський Руслан

ФК Куликів

8

4

4

Скоцький Богдан

Колос (Полонне)

7

7

0

Волков Данило

Скала 1911 (Стрий)

7

5

2

Коляда Микола

Колос (Полонне)

7

4

3

Процик Назар

Агрон (Великогаївська ОТГ)

6

5

1

Фомін Микита

Скала 1911 (Стрий)

6

5

1

Кабанов Тарас

Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

6

3

3

Мацієвський Максим

ФК Куликів

6

3

3

Сущ Віктор

Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)

6

3

3

Недоля Артем

Дружба (Мирівка)

6

2

4

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.

ГОЛОВНЕ ФОТО: Гладкий переслідує Соколовського в матчі ФК Куликів – Агрон, фото Віктора Горбача, facebook.com/groups/Народна команда ФК "Куликів