Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ: регулярний сезон дав відповіді на останні питання

Чемпіонат ААФУ: регулярний сезон дав відповіді на останні питання

Група 1 – 12-й тур

Факел (Липовець) – Агрон (Великогаївська ОТГ) – 0:1 (0:1)
Гол: Процик, 35

Факел: Турчик, Бринько (Серган, 83), Бондаренко©, Карась, Островський, Щербань, Король (Хом’ячук, 46), Євстратенко (Пилипенко, 64), Гнилицький (Бедрак, 67), Гемега (Цимбал, 85), Керпань (Омеляненко, 46). Запасний: Таран. Головний тренер: Василь Чигур.

Агрон: Рогаль, Соколовський, Олексюк, Ковалик©, Скакун, Кохман (Стриєшин, 64), Червонецький (Софінський, 71), Луцик (Пришнівський, 79), Білик (Павлусь, 90+5), Гром’як (Семенець, 88), Процик (Гуль, 86). Запасний: Мазур. В.о. тренера: Руслан Мазур.

  • 14:00; 27.05.2023. Липовець. Стадіон “Колос”. Поле 3; +24С
  • Суддя: Леськів Ярослав (Львівська обл.)
  • Попередження: Карась, 60, Софінський, 81

Агрон напередодні провів зміну головного тренера. Олег Тимець, який вніс багато нового в гру та склад команди, припинив співпрацю з клубом. Під завершення регулярного чемпіонату керівництво зважилося на емоційний струс, а виставити команду довірило багаторічному воротареві Агрону Руслану Мазуру.

Факел втратив шанси на вихід у плей-офф ще напередодні, проте непоганий підбір гравців робив цього суперника небезпечним навіть для одного з лідерів, а домашній матч мотивував липівчан дати бій гранду футболу Тернопільщини. Тому перших півгодини пройшло в напруженій, в’язкій боротьбі, аж поки комбінація за участі Білика, Скакуна та Процика не призвела до голу. Навіс Скакуна з лівого флангу замкнув головою саме Назар ‒ 0:1. Для Процика це сьомий гол у чемпіонаті.

Треба сказати, що Факел не знітився й не здався. Ще до перерви стрімкий Гемега, гравець із динамівською школою та досвідом виступів на вищому рівні, виривався на голкіпера гостей, але трішки не влучив у дальній кут. Вже після перерви був цікавий момент, коли під час позиційної атаки м’яч відскочив на лінію карного майданчика, звідки небезпечно пробивав Гнилицький.

Агрон після перерви грав проти вітру, тому мав менше ударних можливостей, важче було комбінувати та переводити гру з флангу на фланг і на всю протяжність поля. Тому в грі було багато силової боротьби, господарі за вітром перейшли на довгі паси та штурмові атаки. В цей момент добре проявив себе воротар Агрону Рогаль, який не поступився в боротьбі під час подач і прострілів у свої володіння.

За старання Агрон був винагородженим сповна – в дербі Львівщини виграв ФК Куликів, отже, великогаївці вийшли на друге місце.

Герой матчу – Віктор Ковалик (Агрон)

Ветеран зараз за відсутності Щербатюка дозволяє цементувати центр оборони Агрону, і справляється з цим завданням. Ковалик виграв чимало боротьби, допоміг справитися з натиском Факела та посприяв мінімальній перемозі своєї команди.

Варатик (Коломия) – Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) – 1:10 (1:4)
Голи: Ключко, 5 – Кабанов, 14, 28, 50, Горщарук, 21, Мик.Жук, 41, Махнюк, 74, Бабенко, 78, Мих.Жук, 79, Махнюк, 81, Зайчук, 87

Варатик: Гавадзюк© (Зейкан, 79), Базюк (Бедзінський, 58), В.Іваничук, Гаврилюк, Стасюк (Лаврук, 61), Олійник, Філіпчук (Козоріз, 73), Головатюк, Ключко, Вепрейчук (Кузенко, 79), Назарійчук. Запасний: Дмитерко. Головний тренер: Орест Дмитерко.

ЛСТМ: Франчук, Максимчук (Філь, 66), Байбула (Прощерук, 46), Олійник©, Мосіюк, Герасимук, Бакуменко (Бабенко, 46), Зайчук, Мик.Жук (Гаврилюк, 58), Горщарук (Мих.Жук, 56), Кабанов (Махнюк, 51). Запасний: Перлов. Головний тренер: Тарас Кабанов.

  • 14:15; 27.05.2023. Воскресинці. Стадіон “Каменяр”. Поле 3; +16С
  • Суддя: Мандзюк Іван (Тернопільська обл.)
  • Попередження: Максимчук, 24, Вепрейчук, 26, Бакуменко, 44, Гаврилюк, 45, Олійник, 54

Тільки перемога потрібна була гостям – хоча, звісно, Скала 1911 була фаворитом дербі Львівщини, існувала вірогідність, що виграє ФК Куликів – так і сталося. Тож, якби ЛСТМ не виграв на Коломийщині, конкуренти проходили в плей-офф. Відзначимо, що лучани в першому колі переграли Варатик – 14:0, цього разу перевершити власний рекорд не змогли, проте поставлені перед собою завдання виконали сповна.

1:0 – довгим пасом Філіпчука скористався Едуард Ключко, який на 5-й хвилині перекинув на виході воротаря.

1:1 – після подачі з правого флангу та скидки Жука Миколи Тарас Кабанов опинився перед воротами й забив правою ногою в ближній незахищений кут.

1:2 – після кутового Байбула скинув на Горщарука, і Дмитpо правою ногою проштовхнув м’яча в ворота.

1:3 – навіс Максимчука з правого флангу головою замкнув Тарас Кабанов.

1:4 – Бакуменко відпасував на Жука, і Микола ударом з правої ноги елегантно влучив у дальній кут.

1:5 – після кількох поспіль ударів і кутових Тарас Кабанов головою замкнув кутовий від Зайчука.

1:6 – після подачі з лівого флангу Зайчука захисник Варатика, вибиваючи, влучив у Махнюка, той – у воротаря, відскок в Ігоря і гол.

1:7 – після подачі Махнюка було аж три удари поспіль, і з третього на добиванні забив Дмитро Бабенко.

1:8 – на довгий пас свого воротаря (!) Франчука стартував Михайло Жук, прорвався через правий край і сильним ударом розстріляв ворота.

1:9 – після закидання на хід від Прощерука Ігор Махнюк смачно пробив з лівої ноги, і м’яч від руки голкіпера пішов у ворота.

1:10 – виманивши воротаря, намагався забити в порожні ворота Михайло Жук, натомість зіграв на добиванні Михайло Зайчук.

Герой матчу – Тарас Кабанов (Луцьксантехмонтаж №536)

Хет-трик граючого наставника лучан, колишнього форварда Карпат, Волині та національної збірної України Кабанова, заклав початок вольовому розгрому Варятика.

ФК Куликів – Скала 1911 (Стрий) – 2:0 (2:0)
Голи: Мальський, 4, Гладкий, 38

Куликів: Грицаль, Фриз, Грабовський (Дещиця, 90+4), Процишин, Поповський, Мальський, Мацієвський©, Ткачик (Либик, 90+2), Юськевич, Сологуб (Трух, 71), Гладкий (Дячинський, 61). Запасні: Жезло, Бутенко, Падух. Головний тренер: Андрій Хоптовий.

Скала 1911: Завгородній, Николишин, Яната©, Єдинак (Петрик, 79), Цень, Теплий, Фомін, Близно (Грицак, 46), Волков (Мазур, 70), Мордас (Василинець, 46), Черепущак (Дитко, 70). Запасний: Солобчук

  • 14:00; 27.05.2023. Куликів. Стадіон “Арена Куликів”. Поле 3; +21С
  • Суддя: Садковський Ігор (Теребовля)
  • Попередження: Юськевич, 36, Гладкий, 52, Василинець, 64, Мальський, 79, Николишин, 83

Дербі Львівщини за участі добре знайомих суперників цього разу мало напрочуд велике значення. Скала 1911, зважаючи на те, що Колос уже завершив виступ у регулярному сезоні, могла повернути собі лідерство. В той же час, Агрон під час непростого виїзду на Вінниччину також старався зіграти на результат, і стрияни повинні були тримати в пам’яті можливість успіху й цього конкурента.

Господарі мали відкривати рахунок раніше, коли після тонкого пасу Мацієвського Гладкий опинився прямо перед воротарем – і Завгородній виграв цю дуель. Проте вже невдовзі стриянин Фомін штовхнув і перечепив на лівому фланзі захисту гостей швидкого Юськевича. Мацієвський замість подачі відкотив на глибину поля – на Мальського, і Руслан сильним ударом з правої ноги поцілив майже в дев’ятку – 1:0 на 4-й хвилині.

Спроби Скали 1911 оперативно відігратися не спрацювали – лідер бомбардирських перегонів Черепущак не зміг реалізувати свій шанс під час атаки через правий край. А коли у відповідь Мацієвський запустив у прохід Гладкого, той зіграв дуже розважливо та відпасував лівіше – на Сологуба. М’яч ішов під поперечину, проте захисник Єдинак прийняв його на себе й перевів у поперечину. Проте це було лише відтермінування. Мальський біля власного карного майданчика перехопив м’яча в Близна та відразу ж довгим пасом запустив вперед Гладкого. Володимир сміливо пішов на двох оборонців, замахами та переступами їх розметав і ударом з правої ноги на виконання відправив м’яча в ворота – 2:0.

Після перерви міг забивати Черепущак, але ФК Куликів виручив Грицаль. Далі воротар господарів зреагував на щільні удари Николишина та Грицака. Був шанс забивати в куликівця Сологуба, проте його удар виявився неточним. Також здорово ввійшов у гру Дячинський, який міг закривати цей матч. Але й без того регулярний чемпіонат завершився гучною сенсацією.

Скала 1911 не просто втратила шанс на перше місце, а опустилася на друге місце. В свою чергу, ФК Куликів продовжить боротьбу в чемпіонаті Львівщини (наразі четверте місце), довівши, що він є конкурентоздатним і на всеукраїнському рівні. Це дає надію на хороше майбутнє цього колективу.

Герой матчу – Руслан Мальський (ФК Куликів)

19-річний півзахисник відкрив рахунок після дотепного розіграшу штрафного удару, а потім своєчасним довгим пасом асистував Гладкому в моменті з другим голом.

М КомандаІВНПГолиО
1Колос (Полонне, Хмельницька обл.)1283128:1027
2↑1Агрон (Великогаївська ОТГ, Тернопільська обл.)1282220:1026
3↓1Скала 1911 (Стрий, Львівська обл.)1281337:825
4Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)1252534:1817
5ФК Куликів (Львівська обл.)1243523:1915
6Факел (Липовець, Вінницька обл.)1231817:2910
7Варатик (Коломия, Івано-Франківська обл.)1200127:720

Група 2 • 14-й ТУР

Локомотив (Київ) – Олімпія (Савинці) – 0:0

Локомотив: Пишний, Меженський, Шевченко, Сутченко, Арутюнян (Блазунь, 58), Парубець (Коваленко, 83), Сахно, Баранов (Гуральський, 62), Козій, Жуков©, О.Новік (Гуренко, 65; Хобта, 86). Запасні: Митрушин, Д.Новик. Головний тренер: Валерій Гаврилов.

Олімпія: Васецький, Бірюк, Малик, Богомаз©, Ковтун, Пономаренко (Павлик, 54), Почернін, Євтушенко (Брага, 81), Фабунмі (Кунєв, 67), Кірпіченко (Солоп, 46), Ситник (Бурляй, 46). Запасні: Шварц, Алєксєєнко. Тренер: Олександр Безуглий.

  • 14:00; 27.05.2023. Київ. Стадіон “Локомотив”. Поле 3; +23С
  • Суддя: Цибулько Євген (Черкаська обл.)
  • Попередження: Козій, 2, Солоп, 70, Хобта, 90+3, Васецький, 90+3, Сутченко, 90+4
  • Вилучення: Козій, 90+2 (повторне попередження)

Нульова нічия в центральному матчі туру принесла максимальну користь Олімпії – перед матчем-відповіддю за Кубок України серед аматорів команда з Полтавщини ще й відстояла своє місце в плей-офф.

Нафтовик (Охтирка) – Атлет (Київ) – 2:1 (0:0)
Голи: Мряченко, 65, Шаврін, 67 (пен.) – Тарасов, 86

Нафтовик: Старченко, Плечій, Лапін© (Сосєдко, 75), Покосенко, Масло (Васильєв, 75), Кісіль, Гончар (Хомич, 60), Чеглов (Іщенко, 82), Мигаль, Васильченко (Мряченко, 61), Шаврін (Назаренко, 90+1). Запасний: Бірюк. Тренер: Віталій Бала.

Атлет: Палій, Тищенко, Крицький (Дмитрів, 76), Липовий©, Білозеров (Патик, 70), Кавун (Крамар, 61), Пресич, Мовчан, Тарасов, Теймуров (Козачок, 65), Бабич (Бредельов, 70). Запасні: Комаренко, Семененко. Головний тренер: Дмитро Мурашенко.

  • 14:00; 27.05.2023. Суми. Стадіон “Авангард”. Поле 4; +27С
  • Суддя: Труба Сергій (Черкаська обл.)
  • Попередження: Васильченко, 21, О.Сікун (гол.кл.НО), 57, Крамар, 67, Бабич, 71, Покосенко, 71, Мурашенко (гол.тр.АК), 77,  Тищенко, 85

Хоча Атлет втратив шанси на вихід у плей-офф, загалом це небезпечний опонент із низкою талановитих вихованців. Достатньо сказати, що в першому колі кияни перемогли Нафтовик з рахунком 6:0. Можна зрозуміти настрій господарів, які, до того ж, вперше зіграли в рідній області – приймали суперника не в Полтаві, як раніше, а в Сумах.

Напружений матч тримав нулі на табло більше години ігрового часу, аж поки господарям не вдалася комбінація-віяло. Мигаль підключив Васильченка, той пробивав, Палій виручив Атлет, але з правого краю встиг на добивання Іван Мряченко – 1:0 на 65-й хвилині. Це неабияк надихнуло охтирчан, тому що вже невдовзі вони закріпили свою перевагу. Буквально через дві хвилини.

Тепер Васильченко промчав через правий край, ввірвався й упав після контакту з Крамарем. Було це в карному майданчику, тому наслідком стали жовта картка порушнику та пенальті. Вадим Шаврін впевнено реалізував 11-метровий, піднявши м’яча в лівий від воротаря кут ‒ це 2:0. Сьомий гол у сезоні для екс-нападника Шахтаря-3, Олімпіка, Зорі та Волині, третій в цьому чемпіонаті – з пенальті.

Атлет не здавався, в кінцівці матчу скоротив відставання в рахунку до мінімуму. Патик підключив на правому фланзі Дмитріва, той подав.  Едуард Тарасов першим дотиком прийняв м’яча, другим же розстріляв ворота ‒ 2:1. Можливо, за інших обставин кияни встигли б і відігратися, проте це була 86 хвилина, часу залишалося не так багато. Ця перемога дозволила Нафтовику піднятися відразу на друге місце.

Герой матчу – Олександр Васильченко (Нафтовик)

Сам не забив, але був корисним у підіграші. Після його удару Мряченко зіграв на добиванні, коли відкривав рахунок, а сам Васильченко заробив пенальті під гол Шавріна.

Зірка (Кропивницький) – Штурм (Іванків) – 2:2 (1:0)
Голи: Манастирний, 34, Холявко, 78 – Бондаренко, 68, Осадчий, 81

Зірка: Косівський, Ткач (Холявко, 70), Кваша, Манастирний, Мачелюк©, Жадан, Бондар, Лопушенко, Катеринка, Михайленко, Марценюк. Запасні: Нікітчук, Бурлаченко, Філюшин, Бобошко, Ніколенко, Скляревський. Головний тренер: Самір Гасанов.

Штурм: Міхєєв, Мохначук, Наконечний, Васянович, Сахно (Лящук, 77), Любко, Осадчий©, Димнич, Купрій (Рубльов, 90+1), Сіренко, Бондаренко. Запасні: Нестеренко, Ічанський, Березка, Волков. Головний тренер: Володимир Бондаренко.

  • 14:00; 28.05.2023. Кропивницький. Стадіон “Зірка” імені С.Березкіна. Поле 5; +22С
  • Суддя: Плєшко Павло (Кременчук)
  • Попередження: Васянович, 45+1, Резниченко (адм.ЗК), 54 В.Бондаренко (гол.тр.ШІ), 54, Бондар, 67, Мачелюк, 88, Холявко, 90+1, Лящук, 90+2

У попередньому турі Штурм зазнав поразки 0:3 в обласному дербі від Дружби, тоді як Зірка, навпаки, дещо ожила й виграла на своєму полі в Атлета. Всі сім очок до цього туру кропивничани набрали в весняній частині сезону, і більшість – якраз у травні місяці. Саме вони повели в рахунку в матчі з досвідченим суперником із Київщини.

1:0 – після ауту на правому фланзі Жадан оминув захисника, який необачно висунувся вперед, і відпасував під удар Манастирному. Олег в останніх трьох турах забив чотири м’ячі.

1:1 – Димнич підключив на правому фланзі Мохначука, чий простріл міг замикати Купрій, але він пропустив на дальню стійку, звідки в порожній кут забивав Олександр Бондаренко.

2:1 – Манастирний перервав перепасовку Наконечного та Осадчого, Жадан влучив у поперечину воріт Штурму, проте на добиванні першим був Манастирний Його удар заблокував Васянович, але Руслан Холявко таки відправив м’яча в ворота.

2:2 – лівий фулбек Лящук у боротьбі з Мачелюком заробив перспективний штрафний на фланзі, воротар Зірки необачно виставив лише двох гравців у стінку, і Дмитро Осадчий ударом з правої ноги закрутив м’яча в сітку.

Герой матчу – Олег Манастирний (Зірка)

Причетний до обох голів: відкрив рахунок, а другий гол став можливим після його перехоплення та удару, на добиванні з якого забив Холявко.

***

Дружба – Мотор – 3:0 (технічна перемога)

М КомандаІВНПМО
1Дружба (Мирівка, Київська область)14103124:733
2↑1Нафтовик (Охтирка, Сумська обл.)1481519:2225
3↓1Штурм (Іванків, Київська область)1473419:1124
4Олімпія (Савинці, Полтавська обл.)1464424:1422
5Локомотив (Київ)1463517:921
6Атлет (Київ)1450919:2215
7Мотор (Запоріжжя)*1440107:2312
8Зірка (Кропивницький)14221015:368

* ‒ знявся із змагань.

Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

ГравецьКомандаГолиПен.
Черепущак ЮрійСкала 1911 (Стрий)8 
Процик НазарАгрон (Великогаївська ОТГ)7 
Скоцький БогданКолос (Полонне)7 
Шаврін ВадимНафтовик (Охтирка)7(3)
Кабанов ТарасЛуцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)6(1)
Мальський РусланФК Куликів6(3)
Васильченко ОлександрНафтовик (Охтирка)5 
Волков ДанилоСкала 1911 (Стрий)5 
Теймуров ФарманАтлет (Київ)5 
Фомін МикитаСкала 1911 (Стрий)5 

Найкращі асистенти:

ГравецьКомандаПаси
Мальський РусланФК Куликів5
Скакун АндрійАгрон (Великогаївська ОТГ)5
Гемега ВіталійФакел (Липовець)4
Жадан ОлександрЗірка (Кропивницький)4
Мацієвський МаксимФК Куликів4
Недоля АртемДружба (Мирівка)4
Поручинський Ігор*** Скала 1911 ***4
Черепущак ЮрійСкала 1911 (Стрий)4
Кабанов ТарасЛуцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)3
Коляда МиколаКолос (Полонне)3
Кошка ОлегКолос (Полонне)3
Мовчан МикитаАтлет (Київ)3
Овчаренко Данило*** Локомотив ***3
Порохня АндрійДружба (Мирівка)3
Сущ ВікторЛуцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)3
Теплий Віталій-ДмитроСкала 1911 (Стрий)3
Цень РоманСкала 1911 (Стрий)3

Найефективніші гол+пас:

ГравецьКомандаГол+ПасГолиПаси
Черепущак ЮрійСкала 1911 (Стрий)1284
Мальський РусланФК Куликів1165
Кабанов ТарасЛуцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)963
Процик НазарАгрон (Великогаївська ОТГ)871
Мацієвський МаксимФК Куликів844
Скоцький БогданКолос (Полонне)770
Шаврін ВадимНафтовик (Охтирка)770
Васильченко ОлександрНафтовик (Охтирка)752
Волков ДанилоСкала 1911 (Стрий)752
Коляда МиколаКолос (Полонне)743

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

Хто і з ким зіграє в плей-офф – читайте тут.