Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Олег Манастирний – найкращий футболіст ААФУ травня 2023 року

Олег Манастирний – найкращий футболіст ААФУ травня 2023 року
«УФ» продовжує визначати найкращих у всіх лігах: у чемпіонаті та кубку України серед аматорів за період травня 2023 року це півзахисник Зірки (Кропивницький) Олег Манастирний.

Після того, як Зірка припинила виступи в Професіональній футбольній лізі, в її складі грають, переважно, молоді – навіть юні гравці. Турнірні завдання серед дорослих їм виконувати складно – перед весняною частиною сезону кропивничани програли всі матчі та не мали в активі жодного очка. 

Проте подивіться на них зараз: вісім очок, +10 забитих м’ячів і результати, гідні поваги. Зірка перемогла Атлет і зіграла внічию з претендентами на медалі турніру – 3:2 з Олімпією та 2:2 зі Штурмом. Одна з наймолодших команд турніру навіть таким чином «переписала» групу лідерів, тому що дехто із суперників суттєво втратив у своє положення в таблиці.

Не звернути увагу на такий турнірний прогрес було абсолютно неможливо, а серед гравців Зірки жюрі Асоціації аматорського футболу України та сайту «Український футбол» відзначило футболіста, який в останніх трьох турах регулярного чемпіонату відзначився чотирма голами та суттєво допоміг кропивничанам у покращенні турнірної ситуації. Це ‒ півзахисник Зірки Олег Манастирний.

«На полі всі однакові, ніхто не поступається ‒ молодий чи віковий гравець»

– Передовсім, вітаємо вас із визнанням найкращим гравцем травня. Ви – перший представник ФК Зірка в цій номінації (до того ж, від Групи 2 в лауреати не потрапляв ніхто, молодший за вас). Як сприйняли цю новину? 

– Дякую за привітання. Одразу посмішка з'явилась, дуже приємно, коли тебе відзначають. На полі всі однакові, ніхто не поступається ‒ молодий чи віковий гравець, тому це ще більш приємно. 

– Кого б зі своєї команди могли порадити в найкращі гравці місяця?

‒ Всю команду! Так і напишіть, будь ласка. Всі наші гравці – гідні представники команди та перспективні футболісти. Якщо треба саме назвати конкретні імена, я би відзначив Мачелюка, Жадана, Лопушенка і Косівського.

– Зірка – прогрес місяця. Взагалі, всі вісім очок команда завоювала в весняній частині сезону, п'ять із них – саме в травні, при тому, що це заключний місяць регулярного сезону й усі хочуть взяти побільше очок для виконання своїх турнірних завдань. Завдяки чому такий прогрес? 

‒ Це все сумлінна праця наших тренерів і бажання хлопців розвиватися. Результат прийшов сам.

Олег Манастирний – найкращий футболіст ААФУ травня 2023 року
Олег Манастирний (в центрі) в дії

– На початку сезону за вашу команду були заявлені, зокрема, воротар Травкін, півзахисник Загальський, вінгер Чичиков. Чому в підсумку вони та більшість досвідченіших хлопців уже не грали за Зірку? Наскільки цікаво було з ними грати та тренуватися? 

‒ З ними приємно [навіть в одній команді] знаходитися, а грати і тренуватися ‒ одна насолода, Вони обрали для себе більш вигідні варіанти, тому поки дороги розійшлись, але їх тут дуже раді бачити.

«Для мене найкращий гравець Зірки ‒ Олександр Кочура»

– Зірка – великий клуб, серед гучних імен якого – Веремєєв, Євтушенко, Михайлов, Михайленко та багато інших. З вашого міста вийшли Русол, Назаренко, Коноплянка. А хто із земляків у футболі вищих досягнень вам найбільше подобається? 

‒ Так, Кіровоградщина багата на футбольні таланти, вважаю, ще попереду її найкращі гравці. Для мене найкращий гравець Зірки ‒ асистент головного тренера Олександр Григорович Кочура, своєю грою та людськими якостями він заслуговує на визнання місцевими глядачами

– Навіть виступаючи на аматорському рівні, Зірка підготувала кількох гравців для професіональних змагань. Розкажіть, з ким пограли з них, хто де зараз в УПЛ, Першій і Другій лігах?

‒ Сулейман Сейтхалілов ‒ гравець МФК Металург (Запоріжжя), разом починали з ним аматорський шлях Зірки. Андрій Савіцький, Олексій Жданович, Данило Аркуша, Данило Сидоренко – всі за Кремінь. Вдячний нашому клубу, який і зараз дає можливість молоді проявити себе на всеукраїнському рівні. 

– Давайте про вас. Як потрапили в футбол? Хто ваш перший тренер? 

‒ Після того як батьки брали з собою на матчі Зірки, з'явилося бажання гратися м'ячем, і воно з часом нікуди не зникало, тому батько відвів на стадіон "Зірка", де набирали дітлахів мого віку. Пройшов школу нашого рідного клубу й мій брат Олексій ‒ він фланговий півзахисник за амплуа, грає на Першу лігу області. 

Мій перший тренер – Дмитро Сергійович Кононченко. Людина, яка дала мені дуже багато в житті.

«Шахтар і Динамо збирали вершки України»

– Попри те, що ви – півзахисник за амплуа, у вас чотири голи в останніх трьох матчах регулярного сезону. Розкажіть, будь ласка, звідки така результативність? 

‒ Я дійсно граю в середній лінії. ОПЗ та ЦПЗ ‒ позиції де я розкриваю себе найкраще. Без команди не було би цих голів, все завдяки їм. У Зірки налагоджена гра, ми давно граємо разом і голи – це наслідок колективних дій, які ми відпрацьовуємо під керівництвом наших тренерів.

– Які враження від сезону 2022/23 в аматорському сезоні? Хто з суперників – як команд у цілому, так і конкретних гравців – вам найбільше сподобався?

‒ Всі команди хорошого рівня, з усіма важко грати. Відокремив би Вадима Шавріна (вихованець Шахтаря, колишній нападник Зірки, нині грає за охтирський Нафтовик, ‒ прим. «УФ»), ця людина робить різницю на полі. Також відзначив би командну гру Дружби.

Довідка «УФ»: найкращі гравці місяця ААФУ від нашого сайту

– У вас багатий досвід виступів на юнацькому рівні: у Чорноморці проти вас грали нинішні лідери одеситів Салюк і Брагару, у складі Дніпра – Батагов і Рубчинський, у складі Динамо – Забарний, Вівчаренко, Бражко, Ванат, у складі Шахтаря – Судаков. Пригадайте, як гралося проти цих гравців?

‒ Дуже добре пам'ятаю ці матчі. Шахтар і Динамо збирали вершки України, проти них було важко грати, а проти Дніпра і Чорноморця вдавалося грати на рівних і здобувати результат, для Зірки це було почесно. 

З Динамо зустрічався декілька разів, дуже сильно виділявся Ванат ‒ хлопець, який міг накрутити 3-4 гравців і забити м'яч, його техніка на дитячому рівні була неймовірна. Граючи проти Дніпра і Чорноморця, вдавалось більше себе проявляти. Можливо, було менше психологічного тиску, тому що Динамо і Шахтар ‒ еліта українського футболу.

«Деякі гравці Зірки ще навіть навчаються в школі»

– На жаль, багато клубів з історією припинили виступи взагалі. Зірка зберегла вас, юнаків. Наскільки важливо для вас виступати на цьому рівні? Адже команда програє стільки матчів, іноді з великими розгромами...

‒ Хочеться подякувати клубу за можливість себе проявляти. Я вважаю, рівень аматорів сильніший, ніж U-19. Тому навіть для молодших хлопців це великий плюс. Ми не дивимось на результат. Наш клуб добре справляється з ціллю просування хлопців на рівень професіоналів.

– Які клуби та гравці подобаються вам у великому футболі? 

‒ Для мене топ ‒ Ліверпуль, команда з традиціями, історією. Якщо брати українського гравця ‒ Степаненко, ми з ним дещо схожі зовні, а також позицією на футбольному полі. 

– Чи мали вже шанс поїхати кудись на перегляд?

‒ Мав можливість себе проявити в Кремені, але з певних причин не вийшло. 

Олег Манастирний – найкращий футболіст ААФУ травня 2023 року
Олег Манастирний

– Ви згадали в бесіді, що працюєте, крім футболу. А де саме? 

‒ Працювати приходиться, тому що одним футболом на Кіровоградщині важко себе прогодувати. Працюю в дилерській фірмі від заводу "Гідросила", футбол і сільське господарство дуже пов'язане:)

– Де працюють ваші одноклубники, які професії?

‒ Деякі хлопці працюють дитячими тренерами, більшість хлопців навчаються в університетах, деякі навіть в школах.

Олег Манастирний – найкращий футболіст ААФУ травня 2023 року