Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ААФУ: Дружба та Штурм розіграють золоті медалі. Вперше дербі Київщини в фіналі чемпіонату України!

ААФУ: Дружба та Штурм розіграють золоті медалі. Вперше дербі Київщини в фіналі чемпіонату України!

На Sport Arena – огляд півфінальних матчів-відповідей Чемпіонату України з футболу серед аматорських команд 2022/23.

***

Скала 1911 (Стрий) – Дружба (Мирівка) – 0:1 (перший тайм ‒ 0:1; перший матч – 1:4)
Гол: Порохня, 13

Скала 1911: Солобчук, Василинець, Николишин, Яната©, Цень, Цвик (Близно, 46), Мазур (Мордас, 58), Петрик, Дитко, Фомін, Черепущак. Запасні: Завгородній, Іванченко. Головний тренер: Микола Василишин.

Дружба: Татаренко (Бабійчук, 68), Куба© (Кабанюк, 74), Березянський, Юречко, Козлов (Дедяєв, 54), Сторчоус, Порохня (Сотник, 61), Головко, Бандурін, Мачуленко (Вдовика, 68), Грищенко (Бороденко, 46). Запасний: Романов. Головний тренер: Дмитро Чирикал.

  • 12:00; 24.06.2023. Стрий. Стадіон “Сокіл”. Поле 3; +22С
  • Суддя: Маляр Віталій (Хмельницький)
  • Попередження: Сотник, 90

Після першого матчу Дружба мала перевагу – 4:1. Навіть вилучення відразу двох гравців основи (захисника Юзефовича та півзахисника Листопада) не ослабляла позиції гостей. Втім, Скала 1911 заслужила на повагу. Вона почала матч так, ніби не було проваленого виїзду в Кагарлик. Скажу більше – якби удари Дитка та Мазура в першому випадку не потягнув воротар, а в іншому не виявився трішки неточним, стрияни вже на старті могли б повернути в гру інтригу.

Натомість пройшла багатоходівка Дружби. Грищенко підключив Мачуленка, Роман прорвався справа й навісив від лицьової лінії, а Порохня головою замкнув його подачу ‒ 0:1. Андрій відзначився третім голом при трьох асистах у поточному чемпіонаті. Через кілька хвилин Мачуленко після чергової тонкої передачі Грищенка опинився прямо перед воротарем, але відпустив м’яча й не зміг пробити.

Проте й одного голу Дружбі вистачило для виїзної перемоги, хоча могли закріпити перевагу Мачуленко, Кабанюк і Дедяєв. Від Скали 1911 найкращий момент мав Николишин, але після кутового теж не зміг переграти воротаря. Це шоста поспіль перемога підопічних Чирикала та 10-й матч безпрограшної серії (з часу жовтневої поразки від запорізького Мотора – 0:2). За двома матчами мирівчани виграли 5:1, вони мають унікальний шанс здобути шостий (!) трофей у сезоні. Вони здійснили обласний требл, виграли Меморіал Макарова, здобули Кубок України серед аматорів, а тепер у фіналі зіграють проти найбільш запеклого суперника – іванківського Штурму.

Герой матчу – Андрій Порохня (Дружба)

Яскраво відіграв Мачуленко, корисно – Грищенко, надійно – обидва воротарі. Проте автором переможного голу став саме Порохня. Це цікава властивість Андрія – швидкий і спритний півзахисник часто в цьому сезоні опиняється в потрібний час і потрібному місці.

Олімпія (Савинці) – Штурм (Іванків) – 1:2 (перший тайм ‒ 0:1; перший матч – 0:3)
Голи: Бурляй, 65 – Рубльов, 33, Старгородський, 90+1

Олімпія: Васецький, Бірюк (Момот, 46), Малик, Богомаз©, Ковтун (Бурляй, 46), Почернін (Павлик, 46), Фабунмі (Брага, 46), Субочев, Насібулін (Пономаренко, 46), Євтушенко (Кірпіченко, 56), Солоп (Кунєв, 46). Запасних не залишилося. Тренер: Олександр Безуглий.

Штурм: Погорілий©, Нестеренко, Іщенко, Ічанський, Лящук (Васянович, 90+2), Осадчий, Петренко, Димнич (Волков, 61), Шевчук (Старгородський, 73), Березка (Сіренко, 46), Рубльов (Сікорський, 73). Запасні: Міхєєв, Бондаренко. Головний тренер: Володимир Бондаренко.

  • 14:00; 24.06.2023. Миргород. Стадіон “Старт”. Поле 3; +30С
  • Суддя: Тельбух Людмила (Дніпро)
  • Попередження: Березка, 22, Євтушенко, 35, Ічанський, 50, Петренко, 90+2

Перший матч, який проходив на базі ФК Динамо (Київ) на Конча-Заспі, завершився перемогою – 3:0. Проте Олімпія навіть за такого рахунку боролася, мала певні моменти. Очікувалося, що в домашньому матчі команда-фіналіст Кубка України серед аматорів зіграє без оглядки на табло. Так і сталося. Перших півгодини пройшли в досить напруженій боротьбі, але далі дався взнаки більший загальнокомандний досвід Штурму.

Спершу красиво, склавшись під удар, забив Рубльов – але арбітр взяття воріт не зарахував, судячи зі всього, зафіксувавши гру рукою. Потім пішла хороша атака через лівий фланг, подачу Лящука не зважилися переривати суперники, так що на дальній стійці Рубльов головою відправляв м’яча в незахищену частину воріт – 0:1. На пропущений м’яч господарі відреагували шістьма (!) замінами перед початком другого тайму. Дехто, як досвідчений Фабунмі та швидкісний Бурляй, суттєво освіжив гру.

Після перерви відразу кілька моментів мали Рубльов, Сіренко, Волков. Моментами розігрували такі багатоходівки, що лишалося тільки зробити останній штрих. Натомість один із перспективних штрафних, виконаний Субочевим, воротар Погорілий відбив рукою перед собою і Бурляй встиг на добивання – 1:1. Четвертий гол у чемпіонаті при двох асистах. До речі, Вадим тут же міг забивати вдруге.

Натомість у досить відкритій грі Штурм вирвав свою другу в раунді перемогу. Не застило молодому Сіренку, який відразу кілька разів утікав у затяжні рейди, але ніяк не міг нормально завершити свої атаки. Зате він здорово асистував Старгородському, який і поставив крапку в цій парі – 1:2. Артем забив другий м’яч у сезоні.

Герой матчу – Богдан Рубльов (Штурм)

Забив насправді двічі (один гол не ввійде в протоколи). Один із тих, хто допоміг матч із трьома голами переваги не перетворити в формальність.

Що далі?

Фінал орієнтовно планується на 30 червня в Києві, НТБ імені Віктора Банникова. Вперше в історії золоті медалі чемпіонату України серед аматорів розіграють дві команди зі столичної області.

Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
Черепущак Юрій Скала 1911 (Стрий) 8  
Процик Назар Агрон (Великогаївська ОТГ) 7  
Скоцький Богдан Колос (Полонне) 7  
Кабанов Тарас Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) 7 (1)
Шаврін Вадим Нафтовик (Охтирка) 7 (3)
Волков Данило Скала 1911 (Стрий) 6  
Мальський Руслан ФК Куликів 6 (3)
Березка Дмитро Штурм (Іванків) 5  
Васильченко Олександр Нафтовик (Охтирка) 5  
Теймуров Фарман Атлет (Київ) 5  
Фомін Микита Скала 1911 (Стрий) 5  
Бороденко Дмитро Дружба (Мирівка) 5 (2)

Найкращі асистенти:

Гравець Команда Паси
Мальський Руслан ФК Куликів 5
Скакун Андрій Агрон (Великогаївська ОТГ) 5
Гемега Віталій Факел (Липовець) 4
Жадан Олександр Зірка (Кропивницький) 4
Мацієвський Максим ФК Куликів 4
Недоля Артем Дружба (Мирівка) 4
Поручинський Ігор *** Скала 1911 *** 4
Черепущак Юрій Скала 1911 (Стрий) 4

Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
Черепущак Юрій Скала 1911 (Стрий) 12 8 4
Мальський Руслан ФК Куликів 11 6 5
Кабанов Тарас Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) 10 7 3
Скоцький Богдан Колос (Полонне) 9 7 2
Процик Назар Агрон (Великогаївська ОТГ) 8 7 1
Волков Данило Скала 1911 (Стрий) 8 6 2
Фомін Микита Скала 1911 (Стрий) 8 5 3
Мацієвський Максим ФК Куликів 8 4 4
Шаврін Вадим Нафтовик (Охтирка) 7 7 0
Бороденко Дмитро Дружба (Мирівка) 7 5 2
Васильченко Олександр Нафтовик (Охтирка) 7 5 2
Коляда Микола Колос (Полонне) 7 4 3

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com