Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Дружба – чемпіон України серед аматорів 2022/23. Звіт про фінал зі Штурмом

Дружба – чемпіон України серед аматорів 2022/23. Звіт про фінал зі Штурмом

Розіграти чемпіонство України серед аматорів вперше в історії випало двом командам зі столичної області. Від початку 80-х, коли творіння Лобановського та Каневського – Динамо (Ірпінь) ‒ вигравало першість УРСР серед колективів фізкультури, Київщина не мала свого чемпіона на такому рівні. Напевно, цілком закономірно, що саме Дружба та Штурм розіграли титул, адже цього сезону в футболі області це найбільш принципові суперники, які поруч на чільних місцях у всіх турнірах, у яких тільки беруть участь.

Як суперники грали між собою?

• Чемпіонат України

Група 2 • 6-й ТУР • 16 жовтня

Дружба (Мирівка) - Штурм (Іванків) - 2:1. Голи: Мачуленко, 10, 35 – Березка, 78

Група 2 • 13-й ТУР • 21 травня

Штурм (Іванків) - Дружба (Мирівка) - 0:3. Голи: Бандурін, 5, 13, Дедяєв, 49

• Чемпіонат Київщини • 29 жовтня

Штурм (Іванків) - Дружба (Мирівка) - 2:0. Голи: Сікорський, 63, пн, Березка, 89

Чемпіонат Київщини • 5 листопада

Дружба (Мирівка) - Штурм (Іванків) — 1:0. Гол: К.Козлов, 28

• 1/2 фіналу Кубка Київщини •

3 червня

Дружба (Мирівка) - Штурм (Іванків) - 2:1. Голи: Порохня, 22, Грищенко, 50 — Гошкодеря, 6

• Меморіал Макарова - 30 січня

Дружба (Мирівка) - Штурм (Іванків) - 2:3. Голи: Грищенко, 48, Недоля, 74, пн — Сікорський, 36, пн, 69, 73

Тобто, цього сезону в протистоянні Дружба - Штурм: +4=0-2; 10:7

Гра

Штурм у цьому сезоні поступився обласними титулами Дружбі, та й у Кубку України серед аматорів трофей дістався мирівчанам. Спортивна злість і бажання взяти реванш повели іванківців вперед. Будемо справедливими: за першу третину гри Штурм створив відразу кілька гострих моментів біля воріт суперників. Блокувалися удари активних Березки, Димнича та Лящука, численні флангові проходи останнього та Нестеренка суттєво загострювали гру.

Проте якраз після однієї з гострих атак іванківців Дружба змогла відкрити рахунок. Порохня та Грищенко розіграли блискавичну контратакувальну комбінацію, і простріл з правого флангу прямо перед воротами в падінні замкнув Сторчоус – 1:0. Андрій відкрив рахунок у матчі.

Штурм вимушено оновив оборону – замість ветерана Іщенка, який надалі працюватиме в тренерському штабі Юрія Максимова в ПФК Звягель (Друга ліга ПФЛ), вийшов фланговий захисник Помазан, який славиться гарматним ударом. Запам’ятаємо цей момент. А тим часом за участі активного Нестеренка іванківці провели швидку атаку, яка завершилася все ж неточним ударом із непоганої позиції. Так само Дружба мала причини бути невдоволеною реалізацією – під кінець першого тайму Мачуленко та Порохня могли вирішувати, проте перший не влучив у дальній кут, а другий пробив у воротаря.

На другий тайм, безперечно, Штурм готував гідну відповідь. Але вже невдовзі після відновлення гри іванківці невдало розвернули гру з флангу на фланг, Порохня вискочив з-за спини Лящука та був збитий. Арбітр відважився відразу ж показати йому жовту картку, яка для фланговика виявилася другою в матчі. Грати майже весь другий тайм у меншості – серйозне випробування.

Проте навіть вдесятьох Штурм намагався відігратися. Чого вартий момент, коли Березка заробив штрафний на лівому куті карного майданчика, і Помазан обігнув стійку, струсонувши хрестовину воріт Дружби! Щоправда, Дружба досить впевнено грала по рахунку, і коли Порохня підключив Сторчоуса, той здорово розвернувся на напівколі карного майданчика й завдавав непоганого удару з лінії воріт – Погорілий зреагував на цей м’яч. Біля протилежних воріт Татаренко потягнув ще один удар Помазана – тепер уже з гри.

Не збила темп фіналу й погода – десь посеред другого тайму над полем стадіону імені Баннікова пронеслася короткотривала літня злива. Хоча фінал тримав у напрузі до останніх хвилин, відігратися Штурму не вдалося – навпаки, Бандурін потягнув м’яча в контратаку через усе поле, витягнув на себе суперників і дотепно відпасував на Грищенка. Артем розстріляв ворота – 2:0. У 24 матчах ЧУ+КУ у нього 4 голи та 5 асистів.

Дружба здобула звання чемпіона України серед аматорських команд. Тепер давайте стежити за списком трофеїв: мирівська команда виграла у сезоні 2022/23 чемпіонат, Кубок і Суперкубок Київської області, до якого додала золоті медалі та Кубок України серед аматорів. Виграли все!

Man of the Match: Артем Грищенко (Дружба)

Блискучий матч провела Дружба, і зокрема її провідні гравці: воротар Татаренко, опорник Листопад, невтомний вінгер Порохня, працьовитий нападник Грищенко. Проте ми відзначимо гравця, який, як ніхто, знає, як вирішувати долю топ-матчів. Грищенко забив м’яч, який закрив цей матч, та взяв участь у першій результативній комбінації. Трофейний майстер у всій красі!

Чемпіонат України серед аматорів 2022/23

ФІНАЛ

Дружба (Мирівка) – Штурм (Іванків) – 2:0
Голи: Грищенко, 26, Грищенко, 90

Дружба: Татаренко, Куба©, Юречко (Березянський, 90+3), Юзефович, А.Козлов (Вдовика, 82), Листопад, Сторчоус (Доронін, 67), Порохня (Бороденко, 80), Головко (Бандурін, 72), Мачуленко (Дедяєв, 56), Грищенко. Запасні: Бабійчук. Головний тренер: Дмитро Чирикал.

Штурм: Погорілий©, Нестеренко, Ічанський (О.Бондаренко, 86), Іщенко (Помазан, 28), Счастливцев, Осадчий, Петренко (Любко, 66), Лящук, Димнич (С.М.Шевчук, 66), Березка, Рубльов. Запасні: Міхєєв, Старгородський, Волков. Головний тренер: Володимир Бондаренко.

Попередження: Юречко, 9; Лящук, 45+2; В.Бондаренко (гол.тр. ШІ), 52; Погорілий, 61; Помазан, 61; Юзефович, 69; Бороденко, 84; Чирикал (гол.тр. ДМ), 90

Вилучення: Лящук (ШІ), 47 – повторне попередження

30.06.2023. 13:00. Місто Київ. Стадіон НТК ім. В. Баннікова.

Арбітр: О.Кальонов (Івано-Франківськ). Асистенти: М.Близнюк, А.Бахметьєв (обидва – Харків). Резервний арбітр: С.Задиран (Київська обл.). Спостерігач арбітражу: М.Зайцев (Нікополь).

Дружба – чемпіон України серед аматорів 2022/23. Звіт про фінал зі Штурмом
Дружба (Мирівка) – чемпіон України 2022/2023
Дружба – чемпіон України серед аматорів 2022/23. Звіт про фінал зі Штурмом
Штурм (Іванків) – срібний призер чемпіонату України 2022/2023