Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Огляд стартового туру чемпіонату України з футболу серед аматорських команд 2023/24

Огляд стартового туру чемпіонату України з футболу серед аматорських команд 2023/24

Автор: Артур Валерко

Група 1 – 1-й тур

  • 13 серпня

Пробій (Городенка) – Агрон (Великогаївська ОТГ) – 2:2 (0:0)
Голи: Радульський, 65, Дитко, 69 ‒ Процик, 76, Гром’як, 90+4

Пробій: Панчак, Борисевич© (Харук, 81), Романчук, Пархуць, Сікач, Дриган (Кукурудз, 56), Павлюк, Радульський, Мордас (Микуляк, 88), Волошинович, Дитко (Андрусяк, 90+3). Запасні: Ярмощук, Білик, Вишиванюк, Пасічняк, Криховецький. Головний тренер: Володимир Ковалюк.

Агрон: Рогаль, Соколовський, Данилюк, Олексюк, Ковалик©, Стриєшин (Кохман, 68), Луцик (Пришнівський, 68), Білик, Червонецький, Гром’як, Процик. Запасні: Войнарський, Семенець, Мельник, Павлусь. Головний тренер: Сергій Богородіченко.

  • 13.08.2023. 14:00. Городенка. Стадіон «Колос». Поле – 4; +28С
  • Суддя: Галіцин Роман (Суми)
  • Попередження: Олексюк, 14, Борисевич, 40, Білик, 61, Процик, 77, Богородіченко (гол.тр.АВ), 82

Центральний матч туру відбувався в місті Городенка. Старожил змагань і один із претендентів на вихід у плей-офф Агрон завітав у гості до команди під керівництвом Ковалюка, яка зібрала цілу плеяду провідних гравців Івано-Франківської області.

Головні події в цьому протистоянні відбулися після перерви. Відкрито рахунок було після кутового від Павлюка. Радульський вдало пробив головою, і м’яч з відскоком від газону опинився в сітці – 1:0. Агрон намагався відігратися, пішла атака через правий фланг із гострим прострілом, який ліквідували воротар Панчак і захисник Пархуць, і в відповідь на це Пробій подвоїв свою перевагу. Борисевич зіграв на перехопленні й відпасував правіше на свого форварда, а Дитко вискочив прямо на голкіпера. Перший удар Рогаль парирував, але Дитко був першим на добиванні й відправив м’яча вже в порожні ворота – 2:0.

Ось тут вирішувалося все: очевидно, третій гол господарів поставив би крапку в протистоянні, натомість це Агрон проявив вольові якості. Гості прокладали атаку через правий фланг, і вже здавалося, що середня лінія городенківців справилася з загрозою. Та наполегливий Червонецький знову перехопив м’яча, підключив активного Процика, який із гоструватого кута пробив під поперечину – 2:1.

В останні хвилини матчу команди обмінялися гострими атаками, проте Агрон зумів провести багатоходівку, переводячи м’яча з флангу на фланг. У підсумку Білик м’яко навісив на дальню стійку, де Гром’як у високому стрибу направив м’яча в ворота – 2:2. Надвольова нічия великогаївців, яка, разом із тим, показала й великий потенціал такого новачка, як Пробій.

Герой матчу – Назар Процик (Агрон)

Забив сам і взяв участь у другій результативній комбінації. Ця нічия для Агрона може виявитися напрочуд важливою в підсумках першого етапу, і Процик – один із головних її героїв.

СК Вільхівці – ФАПФ (Івано-Франківськ) – 4:2 (0:1)
Голи: Маркевич, 59, Кірєєв, 62 Гаврилюк, 65, Кучеренко, 85 ‒ Неледва, 25, Тимошенко, 51 (а/г)

Вільхівці: Гумметов, Гаврилюк (Кучеренко, 71), Ульянов, Лєсунов, Мілєсін (Цуркан, 60), Клочан© (Минайленко, 54), Кірєєв (Плотко, 89), Маркевич, Тимошенко (Радченко, 89), Лісовенко (Куцин, 46; Головін, 81), Хрієнко. Запасні: Кіктенко, Гриньов. Головний тренер: Сергій Дірявка.

ФАПФ: Андріюк, Базюк, Равлюсь, Горинь, Пицик, Ківнюк, Дем’яник©, Пащак, Василів (Шкварилюк, 77), Неледва, Лазар (Вад.Салій, 77). Запасні: Сморжанюк, Костишин, Максимів, Громадюк, Пекарук. Головний тренер: Володимир Салій.

  • 13.08.2023. 15:00. Вільхівці Стадіон «Арена-парк». Поле – 4; +33С
  • Суддя: Садковський Ігор (Тернопільська обл.)
  • Попередження: Ківнюк, 8, Пащак, 57, Базюк, 67

Обидві команди – дебютанти аматорського чемпіонату України. Більш досвідчений склад у господарів – до того ж, кілька екс-професіоналів у складі СК Вільхівці отримали такого досвідченого тренера, як Дірявка – фахівця з досвідом виступів у національній збірній України та спільної роботи з такими тренерами, як Микола Павлов і Дмитро Михайленко.

Господарі справді володіли ініціативою, проте пропустили першими. Передачу флангового захисника Мілєсіна на центрального півзахисника Клочана перервав нападник Лазар. Василів відразу ж навісив із лівого флангу, так що Неледва направив м’яча головою в притирку зі стійкою – 0:1.

Спроби вільхівчан відігратися не досягли успіху, навпаки, відразу після перерви ще один курйоз допоміг Футбольній академії подвоїти свою перевагу. На кутовий від Василіва знову висувався Неледва, проте цього разу Тимошенко зрикошетив м’яча в свої власні ворота – 0:2. СК Вільхівці опинилися в скрутному становищі, і якраз тут проявилися вольові якості цього колективу.

Не пройшло й десяти хвилин, як на кутовий Лєсунова висунувся Маркевич і красивим ударом п’ятою підправив м’яча в сітку – 1:2. Слідом Цуркан розігрався з Маркевичем і навісив, голкіпер гостей прикро не втримав м’яча на виході, тож Кірєєв на дальній стійці встиг зіграти на підбиранні й лівою ногою з гоструватого м’яча розстріляв ворота – 2:2. СК Вільхівці пішли в наступ, притиснули суперників, і коли здавалося, що ФАПФ відбився після кутового, пішла додаткова подача Лєсунова з лівого флангу, м’яч відскочив до Гарвилюка, який із лінії воротарського майданчика проштовхнув його в сітку – 3:2. Ці три голи відбулися з інтервалом у три хвилини кожен.

А в кінцівці, коли хиткий рахунок залишав можливість сенсації, Лєсунов запустив діагональ з лівого флангу на правий, Головін у дотик з відскоком від газону скинув на Кучеренка, який смачним ударом з правої поставив крапку в цій драматичній зустрічі – 4:2.

Герой матчу – Владислав Лєсунов (СК Вільхівці)

В мінімум трьох із чотирьох, забитих його командою, Лєсунов взяв безпосередню участь. Його подачі зі стандартів і з гри надавали керунок атакам закарпатців і призводили до гостроти.

Марамуреш (Нижня Апша) – Фенікс (Підмонастир) – 0:0

Марамуреш: Логовський, Слищенко, Ільчук©, Ваврик, Кольчугін (Бабкін, 55), Нечосов (Михтуненко, 70), Проскура (Степанчук, 89), Ульянко, Зінаков, Овсянніков, Похил. Запасні: Третяк, Гончаров, Брусенцев. Головний тренер: Сергій Зайцев.

Фенікс: Малоїд, Радюк (Яців, 83), Шута, Заліпа, Куртяк (Медведєв, 57), Залога (Ус, 57), Шишка, Янчак© (Задорожний, 57), Раделицький (Андрушко, 90+4), Фещук (Міщук, 57), Гнатів (Сороколіт, 65). Запасний: Дяків. Головний тренер: Андрій Чіх.

  • 13.08.2023. 15:00. Нижня Апша. Стадіон «Вікторія». Поле – 3; +28С
  • Суддя: Мандзюк Іван (Тернопільська обл.)
  • Попередження: Шишка, 11, Ваврик, 43, Янчак, 50, Медведєв, 59, Чіх (гол.тр.ФП), 61, Гнатів, 63
  • Вилучення: Шишка, 51 (повторне попередження), Ільчук, 90+2 (агресивна поведінка)

Потужний клуб зі Львівщини гостював на Закарпатті. Підопічні Зайцева, серед яких – кілька гравців із професіональним досвідом і непоганою школою, чинили гідний супротив атаці Фенікса, очолюваній Фещуком. А після перерви гра ще й загострилася низкою карток, у тому числі – двох червоних, які скоротили склади обох команд. У кінцівці гри виникла штовханина, проте в нервовій боротьбі рахунок так і не було відкрито.

ФК Куликів – VIVAD (Романів) – 2:1 (1:0)
Голи: Гладкий, 3, Кучерчук, 83 (а/г) ‒ Мосійчук, 90+4

Куликів: Денега, Малецький (О.Савошко, 90), Дещиця, В.Білий, Береза (Дмитрух, 90), В.Савошко, Іваночко (Сологуб, 72), Панасюк©, Юськевич (Яворський, 65), Патуляк (Войтович, 72), Гладкий (Шарабура, 85). Запасні: Данкович, Грось, І.Білий. Головний тренер: Богдан Костик.

VIVAD: Дворнін, Березін, Кужіль, Кучерчук©, Базь (Федорчук, 58), Швець (Тарасюк, 63), Мосійчук, Вакула (Чопенко, 46), Мазуренко (Борисевич, 46), Притуляк (Д.Яворський, 46), Демчик. Запасні: Синицький, Тосіч. Головний тренер: Віктор Чорний.

  • 13.08.2023. 15:00. Куликів. Стадіон «Арена Куликів». Поле – 3; +31С
  • Суддя: Дубиківський Сергій (Київська обл.)
  • Попередження: Швець, 35, Базь, 43

Один із провідних клубів Львівщини пережив цього літа великі зміни. ФК Куликів у спілці з Юністю (Верхня/Нижня Білка) суттєво оновив склад, представив спільний тренерський штаб і в статусі одного із фаворитів змагань розпочав новий сезон. В гості прибув колектив VIVAD із Житомирщини, в складі якого є кілька гравців із досвідом виступів за Полісся, кам’янську Сталь, краматорський Авангард і інші професіональні футбольні клуби.

Зустріч розпочалася максимально сприятливо для господарів. Стрімкий Патуляк через весь лівий фланг зі своєї половини поля і прострілив, а нападник Гладкий на якусь долю секунди випередив оборонця – 1:0. Один тільки Гладкий у різному стилі міг забивати ще двічі до перерви, також куликівська команда небезпечно виконувала стандарти, проте довго не могла закріпити перевагу.

Кінцівка матчу пройшла в нервовій боротьбі, суперники обмінялися голами. На кутовий від Яворського підключився захисник Дещиця, і після його удару головою м’яч зрикошетив від романівця Кучерчука в його ж ворота – 2:0. А вже в компенсований час господарі виконали ризиковану передачу, яку перехопив VIVAD. Березін пройшов через правий фланг і навісив, а Мосійчук у стрибку пробив головою – 2:1.

Герой матчу – Володимир Гладкий (ФК Куликів)

Відкрив рахунок і тривалий час залишався найбільш активним гравцем команди господарів. Звісно, якби Гладкий реалізував ще хоча б один зі своїх шансів, кінцівка не була б настільки нервовою для ФК Куликів.

М Команда І В Н П М’ячі О
1 СК Вільхівці (Закарпатська область) 1 1 0 0 4:2 3
2 ФК Куликів (Львівська область) 1 1 0 0 2:1 3
3-4 Агрон (Великі Гаї, Тернопільська область) 1 0 1 0 2:2 1
3-4 Пробій (Городенка, Івано-Франківська область) 1 0 1 0 2:2 1
5-6 Марамуреш (Нижня Апша (Закарпатська область) 1 0 1 0 0:0 1
5-6 Фенікс (Підмонастир, Львівська область) 1 0 1 0 0:0 1
7-9 Колос (Полонне, Хмельницька область) 0 0 0 0 0:0 0
7-9 Подоляни (Тернопіль) 0 0 0 0 0:0 0
7-9 Сокіл (Михайлівка-Рубежівка, Київська область) 0 0 0 0 0:0 0
10 VIVAD (Романів, Житомирська область) 1 0 0 1 1:2 0
11 ФАПФ (Івано-Франківськ) 1 0 0 1 2:4 0

Група 2 – 1-й тур

  • 13 серпня

Титан (Одеса) – Агротех (Тишківка) – 2:1 (1:0)
Голи: Дубіна, 34, Балашов, 52 ‒ Пастухов, 84

Титан: Даскалиця, Лаптєв, Васько, Дубіна, Онищенко (Заводченко, 90+3), Політило (Слободян, 85), Швидерський© (Гнатюк, 82), Іванченко (Гузенко, 75), Ярчук (Опря, 72), Балашов, Мішуренко. Запасні: Білоусов, Бондаренко, Хоренженко. Головний тренер: Юрій Куліш.

Агротех: Рудик, Кривошей, Біжко, Хорольський, Пономаренко, Пастухов, Пісний, Загальський©, Чічіков, Співак, Радченко (Соколан, 52). Запасні: Козинець, Сенчук, Корчинський, Коломієць, Ковтун. Головний тренер: Олександр Мизенко.

  • 13.08.2023. 14:00. Одеса. Стадіон «Іван». Поле – 4; +28С
  • Суддя: Воєвода Андрій (Дніпро)
  • Попередження: Біжко, 29, Радченко, 40, Лаптєв, 45+1, Загальський, 51, Швидерський, 63, Ярчук, 67, Хорольський, 76

Обидві команди дебютували у чемпіонаті під егідою ААФУ, проте малодосвідченими їх не назвеш – добрий десяток гравців у господарів і десь приблизно стільки ж, трішки менше, в гостей, це є добротні гравці зі значним професіональним досвідом, у тому числі рівня Прем’єр-Ліги України.

У першому таймі команди порадували темпом. Обмінялися кількома досить небезпечними дальніми ударами, воротарі Даскалиця та Рудик вступали в гру. А відкрити рахунок допоміг одеситам кутовий від лівого прапорця. На подачу Балашова на ближню стійку висунувся Мішуренко, продовживши політ м’яча вздовж воріт. Так що на дальній стійці захисник Дубіна виявився спритнішим за всіх – 1:0.

На початку другого тайму Титан подвоїв свою перевагу. Васько зіграв на перехопленні й розпочав контратаку, Мішуренко з лінії карного майданчика відпасував лівіше – на Балашова, ну а Віталій технічним ударом з правої на виконання упакував м’яча в дальній кут – 2:0. Це була вагома заявка на успіх. Розвивати його могли все той же Балашов (Рудик парирував м’яча по-гандбольному, ногою), а також Дубіна, який пробивав через себе, та Опря (здається, це був він), котрий з лівого краю влучив у штангу.

Проте Агротех до кінця зберіг інтригу в протистоянні з одним із фаворитів сезону, так що після атаки через правий фланг зумів скоротити відставання в рахунку до мінімуму. Загальський елегантним пасом підключив до атаки Пастухова, з чиїм сильним ударом нічого не зміг вдіяти голкіпер – 2:1. Так завершилося протистояння сильних новачків сезону 2023/24.

Герой матчу – Віталій Балашов (Титан)

Навіть у плеяді відомих гравців Титану цей вінгер займає особливе місце. Колишній вінгер Чорноморця, молодіжної збірної України та клубів шести чемпіонатів різних країн забив м’яч, який став переможним, і взяв участь у майже всіх небезпечних атаках через лівий фланг. Технічний і винахідливий Балашов – яскрава зірка одеситів.

Штурм (Іванків) – Авангард (Лозова) – 7:2 (3:0)
Голи: Петренко, 5, Рубльов, 19, Осадчий, 45, Счастливцев, 52, Хруль, 55, Лисенко, 70 (пен.), Породько, 86 ‒ Воловик, 67, Гребенюк, 72

Штурм: Міхєєв, Нестеренко, Ічанський, Счастливцев, Мохначук, Осадчий© (Морозенко, 62), Петренко (Любко, 62), Хруль (Ремезовський, 79), Рубльов (Породько, 62), Димнич (Старгородський, 66), Лисенко (Шевчук, 74). Запасний: Погорілий. Головний тренер: Володимир Бондаренко.

Авангард: Мурга, Шабалтас, Олійник (Сокол, 59), Махайов, Воловик, Зеленський©, Недай (Гребенюк, 53), Сухомлин, Боровик (Смірнов, 53), Галушка, Співак. Запасні: Орловський, Присталенко, Бобіта, Боєв. Головний тренер: Ігор Рахаєв.

  • 13.08.2023. 11:00. Калинівка. Стадіон «Металург». Поле – 4; +27С
  • Суддя: Панасюк Тарас (Житомир)

Авангард із Харківщини дебютував у змаганнях ААФУ матчем в гостях у рейтингового лідера – віце-чемпіона України серед аматорів. До слова, Штурм за це міжсезоння суттєво посилився, на вістрі атаки вийшов у господарів екс-нападник ковалівського Колоса та було ще кілька нових обличь. Що ж стосується лозівчан, тут зіграли кілька гравців, добре відомих за виступами в Олімпії, ФК Вовчанськ і інших клубах професіонального та аматорського рівня. Очолює Авангард колишній головний тренер Металіста та низки вітчизняних і зарубіжних клубів Рахаєв.

Зважаючи на те, що матч на Київщині був найбільш раннім в ігровій програмі стартового туру, саме йому випадав пріоритет в відкритті ліку голів нового сезону. Після кутового Димнич акуратно відпасував під удар своєму центрхаву, і Петренко з рикошетом від суперника з напівкола карного майданчика запустив м’яча в ворота – 1:0.

Ще до перерви Штурм довів рахунок до розгромного. Гості невдало виходили з оборони в атаку, Осадчий скинув на Рубльова, який відразу ж метрів із 25-ти по діагоналі дав лівою в дев’ятку. М’яч із відскоком від стійки опинився в воротах – 2:0. А перед самою перервою Рубльов заробив штрафний, який майстерним ударом з правої ноги реалізував Осадчий – 3:0. Та навіть це, як виявилося, було тільки початком.

Після перерви вкотре вдало підключився до чужих воріт оборонець Счастливцев. У ході багатоходової атаки Петренко скинув йому м’яча головою, захисник розвернувся і з лінії карного майданчика сильним ударом з правої запустив м’яча в дев’ятку – 4:0. А буквально через три хвилини аутом від Мохначука скористався Хруль, просунувшись і з правої ноги пробивши в кут – 5:0.

Звісно, виграючи в п’ять голів важко зберігати концентрацію. В якийсь момент Штурм дав слабину, тож Авангард підсолодив свою поразку. Спочатку після прострілу з правого флангу м’яч заметався перед воротами, і його добив Воловик (це 5:1), а через п’ять хвилин Гребенюк із пасу Співака опинився перед воротарем і правою ногою пустив м’яча повз нього (це вже 6:2). Та перевага в загальнокомандному досвіді та класі іванківців далася взнаки.

Відзначимо вдалий вихід на заміну новачка Породька. Спершу він заробив пенальті в боротьбі із Смірновим, а досвідчений Лисенко розвів м’яч і воротаря по різних кутах (це 6:1), а наприкінці гри Породько в дотик замкнув простріл Нестеренка з правого флангу (7:2). Штурм яскраво стартував у новому сезоні, Авангард має голи престижу й постарається заявити про себе в наступних турах.

Герой матчу – Богдан Рубльов (Штурм)

На початку гри, коли це ще мало особливе значення, саме Рубльов дав іванківцям комфортну перевагу в рахунку. Забив сам красивий м’яч дальнім ударом і заробив штрафний під гол Осадчого.

М Команда І В Н П М О
1 Штурм (Іванків, Київська область) 1 1 0 0 7:2 3
2 Титан (Одеса) 1 1 0 0 2:1 3
3-7 Атлет (Київ) 0 0 0 0 0:0 0
3-7 Зірка (Кропивницький) 0 0 0 0 0:0 0
3-7 Нафтовик (Охтирка, Сумська область) 0 0 0 0 0:0 0
3-7 Олімпія (Савинці, Полтавська область) 0 0 0 0 0:0 0
3-7 Пенуел (Кривий Ріг, Дніпропетровська область) 0 0 0 0 0:0 0
8 Агротех (Тишківка, Кіровоградська область) 1 0 0 1 1:2 0
9 Авангард (Лозова, Харківська область) 1 0 0 1 2:7 0