Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ААФУ: Зірка завдяки голу свого топ-бомбардира здолала Штурм

ААФУ: Зірка завдяки голу свого топ-бомбардира здолала Штурм

Група 1 – 6-й тур

  • субота, 16 вересня

VIVAD (Романів) – Агрон (Великі Гаї) – 0:2 (0:2)
Голи: Червонецький, 19, Процик, 31

VIVAD: Дворнін, Базь, Кужіль, Кучерчук©, Ващенко, Мосійчук (Швець, 59), Притуляк (Тарасюк, 64), Вакула, Борисевич (Федорчук, 72), Яворський, Демчик (Мазуренко, 46). Запасні: Синицький, Макаревич. Головний тренер: Віктор Чорний.

Агрон: Рогаль (Войнарський, 90+3), Соколовський, Олексюк, Стриєшин (Ковалик, 70), Скакун, Кохман, Пришнівський (Онищук, 85), Білик©, Луцик (Семенець, 46), Червонецький (Павлусь, 77), Процик (Софінський, 89). Запасних не залишилося. Головний тренер: Сергій Богородіченко.

  • 15:00; 16.09.2023. Романів. Стадіон “Центральний”. Поле 4; +23С
  • Суддя: Скрипник Максим (Київська обл.)
  • Попередження: Притуляк, 37, Стриєшин, 45

Суперники розділяли 3-4 місця в групі за рівності в очках, отже, переможець протистояння точно гарантував собі трійку найкращих, причому, в випадку осічки конкурентів – навіть дещо краще. Господарям не вистачало креативного флангового футболіста Березіна, спроможного гарно виконати стандарт. Але й Агрон не зміг задіяти того ж Гром’яка, що значно послабило атакувальний потенціал гостей.

Більший загальнокомандний досвід команди з Тернопільщини дався взнаки, тому що ще до перерви Агрон забезпечив собі прийнятний результат. Спершу Червонецький виблиснув індивідуальною майстерністю та баченням поля. Із глибини правого флангу Тарас дав діагональ на лівий кут карного майданчика, а сам гайнув вперед. І коли Луцик відпасував йому в центр, Червонецький простим ударом у дотик влучив у лівий від воротаря нижній кут ‒ 0:1.

Господарі спробували оперативно відігратися, проте виявилося, що Агрон і на контратаках працює якісно. Ще до перерви гості провели кілька гострих атак, одна з яких виявилася результативною. Знову комбінація зароджувалася на правому фланзі. Цього разу Білик дав довгу розрізну передачу на Процика, так що Назар обіграв воротаря та захисника й закотив м’яча в порожні ворота ‒ 0:2. Захисники VIVAD’у не зіграли щільно з нападником, і той витиснув максимум зі свого шансу.

У другому таймі Агрон якісно зіграв по рахунку й довів матч до перемоги на полі безпосереднього конкурента.

Герой матчу: Тарас Червонецький (Агрон)

Забив сам і міг забивати ще – а також плідно відіграв на ранніх фазах багатьох гострих атак, у тому числі – в другій результативній комбінації.

ФАПФ (Івано-Франківськ) – Марамуреш (Нижня Апша) – 3:3 (1:2)
Голи: Неледва, 39, 68, 90+3 – Овсянніков, 23, Козак, 34 (пен.), Гончаров, 85

ФАПФ: Кравець, Горинь, Пицик, Равлюсь, Сморжанюк, Вад.Салій, Дем’яник© (Ківнюк, 46), Пащак (Максимів, 85), Василів (Шкварилюк, 79), Неледва, Лазар. Запасні: Залізний, Коржук, Костишин, Зборовський, Громадюк. Головний тренер: Володимир Салій.

Марамуреш: Логовський, Ваврик, Ільчук©, Степанчук, Ульянко, Козак (Бабкін, 90+3), Похил, Брусенцев (Нечосов, 90+2), Овсянніков (Гончаров, 74), Проскура, Боднарук (Кучер, 63). Запасні: Третяк, Слищенко, Кирпичов, Кольчугін, Панченко. Головний тренер: Сергій Зайцев.

  • 16:00; 16.09.2023. Івано-Франківськ. Стадіон Академії НФК Ураган. Поле 5; +23С ЗФПМ №4/№19 МНА
  • Суддя: Байдюк Микола (Чернівці)
  • Попередження: Горинь, 41, Вад.Салій, 43, Похил, 52, Пащак, 56, Неледва, 65, Василів, 78

Зустрічалися двоє дебютантів чемпіонату. Проте якщо закарпатський Марамуреш укомплектувався кількома хлопцями з професіональних клубів, то ФАПФ покладався суто на своїх вихованців, більшість з яких – 2004-2006 р.н. з додаванням старших хлопців у кожну лінію. Підопічні колишнього головного тренера запорізького Металурга та львівських Карпат Сергія Зайцева встигли набрати п’ять очок, тоді як ФАПФ не мав жодного – і при цьому в кожному турі міг розраховувати на очки. Відзначимо, що Марамуреш провів вимушену заміну до фактичного початку зустрічі – замість Слищенка вийшов грати Ваврик.

0:1 – Ваврик поборовся за м’яч біля чужого карного майданчика, Проскура продовжив передачу на Овсяннікова, Іван, опинившись перед воротарем, правою ногою прокотив повз нього в кут.

0:2 – Овсянніков дав тонку передачу на хід Боднаруку, якого збив Равлюсь. Іван Козак пенальті реалізував майстерно, піднявши м’яч і розвівши його з воротарем по різні сторони воріт.

1:2 – воротар Кравець вибив від своїх воріт, і Неледва почав шоу. Ігор на швидкості оминув захисника Степанчука, голкіпера Логовського та лівою ногою забив у порожні вже ворота.

2:2 – після флангової передачі захисник Степанчук був першим на м’ячі, проте не виніс, а прийняв його. Вийшло так, що зупинив для Неледви, який тут же розстріляв ворота.

2:3 – Брусенцев підключив Ульянка, який подавав з правого флангу, і Володимир Гончаров легким дотиком замкнув його подачу.

3:3 – після довгої передачі Лазар виграв верхову боротьбу, захисник Степанчук лише торкнувся м’яча, не вибивши його, і Неледва вискочив на воротаря й лівою ногою прокинув м’яча повз нього.

Герой матчу: Ігор Неледва (ФАПФ)

Класний матч проводив Овсянніков, але свої моменти після першого голу не реалізував, тоді як Неледва хет-триком врятував від поразки господарів.

  • неділя, 17 вересня

Сокіл (Михайлівка-Рубежівка) – Пробій (Городенка) – 1:1 (1:1)
Голи: Ємельянов, 36 – Романчук, 12

Сокіл: Колос, Панченко, Шевчук, Андрейчіков©, Ємельянов, Мельничук, Валага, Шишкін (Музика, 87), Ільченко (Тамоян, 78), Паша (Сидоренко, 54), Заїка (Коба, 68). Запасні: Пресняк, Зозуля, Доніч, Новік. Головний тренер: Олег Самченко.

Пробій: Гоменюк, В.Пархуць, Я.Пархуць (Андрусяк, 80), Білик, Романчук, Дриган, Сікач (Харук, 72), Р.Борисевич©, Мордас (Кукурудз, 58), Волошинович (Вишиванюк, 86), Микуляк (Павлюк, 46). Запасний: Креховецький. В.о. головного тренера: Володимир Борисевич.

  • 13:00; 17.09.2023. Михайлівка-Рубежівка. Стадіон “Шкільний”. Поле 4; 24С
  • Суддя: Панасюк Тарас (Житомир)
  • Попередження: Шишкін, 45, Борисевич, 62, Валага, 70
  • Вилучення: Колос, 52 – позбавлення команди-суперника очевидної гольової можливості

Клуб із Київщини – міцний ліговий колектив, який раніше грав у Кубку України серед аматорів і в чемпіонаті сподівався на зовсім інші результати. Тим не менш, СФК Сокіл на старті нового сезону опинився внизу таблиці, не маючи не тільки очок, але й голів. Тож навіть у матчі з таким сильним суперником із хорошим підбором гравців, як НК Пробій (Івано-Франківська область), у господарів не було іншої цілі, ніж грати тільки на перемогу.

Тим не менш, це Пробій повів у рахунку, коли Дриган подав кутовий на лівому фланзі й після кількох відскоків Іван Романчук проштовхнув м’яча в ворота ‒ 0:1 на 12-й хвилині. Добре для господарів, що вже до перерви вони зуміли відігратися. Заїка заробив штрафний на лівому фланзі, Віталій Ємельянов подав із підкруткою – і м’яч, оминувши цілий натовп гравців, влетів у ворота. 1:1 – той самий довгоочікуваний дебютний гол Сокола.

На початку другого тайму Пробій пішов в атаку через довгий пас і голкіпер Колос, зустрічаючи суперника за межами карного майданчику, жорстко в нього врізався й відбив м’яча рукою. В підсумку – штрафний і вилучення, довелося господарям замість польового гравця Паші випускати запасного воротаря Сидоренка. Проте і в меншості Сокіл зумів конкурувати з городенківцями, матч завершився внічию, і це перший очковий здобуток підопічних Самченка.

Герой матчу: Сергій Шишкін (Сокіл)

Мобільний півзахисник господарів створив кілька гострих моментів і плідно відіграв у центрі поля, хоча в меншості на долю господарів випало значно більше бігової роботи.

СК Вільхівці – Подоляни (Тернопіль) – 4:2 (2:2)
Голи: Хрієнко, 29, 40, 60, Гаврилюк, 55 – Жуміга, 15, Дячинський, 37

Вільхівці: Гумметов, Мілєсін, Минайленко (Радченко, 86), Ульянов© (Клочан, 46), Гаврилюк, Кірєєв (Цуркан, 80), Лєсунов, Тимошенко (Апіян, 65), Кучеренко, Хрієнко (Куцин, 65), Бистрицький (Маркевич, 46). Запасні: Кіктенко, Шабадаш, Лісовенко. Головний тренер: Сергій Дірявка.

Подоляни: Чубак, Фриз, Васильченко (Бугера, 85), Падух (Божко, 59; Кривий, 82), Трух, Бутенко (Співак, 68), Максимець (Царюк, 55), Мацієвський©, Мальський, Жуміга, Дячинський (Павлович, 82). Запасний: Новаков. Головний тренер: Андрій Хоптовий.

  • 14:00; 17.09.2023. Вільхівці. Стадіон “Арена-Парк”. Поле 4; +25С
  • Суддя: Мандзюк Іван (Тернопільська обл.)
  • Попередження: Бутенко, 61, Минайленко, 75, Лєсунов, 84, Жуміга, 84

Обидві команди перед цим поступилися фавориту сезону – Куликову-Юності (0:3 та 0:2 відповідно), тож на звітне протистояння мали честолюбні плани. Яскравіше почали гості, проте СК Вільхівці в підсумку досягли результативної надвольової перемоги.

0:1 – після ауту на правому фланзі Іван Жуміга, розігравшись із Мальським, вийшов на воротаря та чітко пробив повз нього лівою ногою.

1:1 – Передачу Тимошенка з правого флангу підправив Бистрицький, і Хрієнко на дальній стійці мав час прийняти, розвернутися й пробити.

1:2 – після пасу Мальського Дячинський розкрутив суперників, розвернувся й правою ногою пробив у дальній кут.

2:2 – Ульянов вкинув аут з лівого флангу прямо на Хрієнка, Назар легко позбавився захисника та лівою ногою направив м’яча повз воротаря.

3:2 – взагалі кутовий від Тимошенка замикав Минайленко, але від його плеча м’яч відскочив до Гаврилюка, так що Андрій зблизька забив головою.

4:2 – після розіграшу кутового Тимошенко подав уже з протилежного лівого флангу, а Хрієнко замкнув головою в стрибку на дальній стійці. Назар оформив хет-трик за 32 хвилини – поки що найшвидший у новому сезоні.

Герой матчу: Назар Хрієнко (СК Вільхівці)

23-річний нападник своїми трьома голами забезпечив господарям вольову перемогу в ситуації, коли гості двічі виходили вперед.

Куликів-Юність – Фенікс (Підмонастир) – 4:1 (3:1)
Голи: Іваночко, 9, Т.Яворський, 17 (пен.), Шарабура, 21, Гладкий, 81 ‒ Янчак, 29

Куликів-Юність: Данкович, О.Савошко, Дещиця, В.Білий (Грось, 86), Береза (В.Савошко, 55), Малецький (Дмитрух, 86), Іваночко (Пиріг, 76), Яворський (Патуляк, 60), Юськевич, Панасюк© (Войтович, 70), Шарабура (Гладкий, 67). Запасні: Денега, Либик. Головний тренер: Богдан Костик.

Фенікс: Малоїд, Медведєв, Радюк (Шута, 46), Яців (Сороколіт, 76), Куртяк, Шишка, Залога, Вільховий (Міщук, 68), Раделицький (П.Яворський, 55), Янчак© (Андрушко, 86), Гнатів (Задорожний, 78). Запасні: Дяків, Ус. Головний тренер: Андрій Чіх.

  • 15:00; 17.09.2023. Куликів. Стадіон “Арена Куликів”. Поле 4; +24С
  • Суддя: Козак Тарас (Львівська обл.)
  • Попередження: Медведєв, 50, Малецький, 58, Гнатів, 60, Куртяк, 90

Давні знайомі зустрічалися в цьому матчі – станом на зараз це перша та третя команди в чемпіонському раунді Прем’єр-ліги Львівщини, постійні суперники не лише в обласних, а тепер і в усеукраїнських змаганнях. Ми так і очікували, що протистояння виявиться результативним. Так і вийшло. Ось як складалися події в дербі.

1:0 – Шарабура протягнув м’яча вздовж карного майданчика та зрикошетив у бік Берези, той із лівого флангу відразу відпасував на Іваночка, і Юрій з правої ноги сильно пробив у дев’ятку.

2:0 – О.Савошко, розігравшись із Т.Яворським, прорвався в карний майданчик і заробив пенальті в боротьбі з Шишкою. Досвідчений Тарас Яворський розвів м’яч і воротаря по різних кутах.

3:0 – Юськевич спритно перехопив м’яча на правому фланзі та навісив, а Микита Шарабура замкнув головою.

3:1 – Шишка дав діагональ із глибини правого флангу, Гнатів скинув головою на Янчака, Вадим лівою ногою з відскоком від газону влучив у дальній кут.

4:1 – Малецький зберіг м’яча на лівому фланзі, обійшов суперників і підключив центрфорварда Гладкого, а Володимир з правої ноги по діагоналі метрів з 30-ти влучив у дальню дев’ятку.

Герой матчу: Микита Шарабура (Куликів-Юність)

Куликів-Юність досягнув чергової саме командної перемоги, проте якщо виділяти гідного серед гідних, то це якраз Шарабура.  Граючи нападника, універсал господарів забив сам і взяв участь у першій результативній комбінації.

М   Команда І В Н П М’ячі О
1 Куликів-Юність (Куликів-Верхня/Нижня Білка, Львівська область) 5 5 0 0 15:2 15
2 ↑1 Агрон (Великі Гаї, Тернопільська область) 5 3 2 0 9:3 11
3 ↓1 Пробій (Городенка, Івано-Франківська область) 6 2 4 0 12:6 10
4 ↑3 СК Вільхівці (Закарпатська область) 5 3 0 2 10:9 9
5 ↓1 VIVAD (Романів, Житомирська область) 6 2 2 2 6:6 8
6 ↓1 Подоляни (Тернопіль) 5 2 1 2 8:7 7
7 ↓1 Фенікс (Підмонастир, Львівська область) 6 2 1 3 7:9 7
8 Марамуреш (Нижня Апша (Закарпатська область) 5 1 3 1 4:4 6
9 Колос (Полонне, Хмельницька область) 4 1 1 2 4:4 4
10 ФАПФ (Івано-Франківськ) 6 0 1 5 8:20 1
11 Сокіл (Михайлівка-Рубежівка, Київська область) 5 0 1 4 1:14 1

Група 2 – 6-й тур

  • субота, 16 вересня

Титан (Одеса) – Пенуел (Кривий Ріг) – 1:0 (0:0)
Гол: Мішуренко, 69

Титан: Даскалиця, Лаптєв, Васько, Дубіна (Хоренженко, 87), Оніщенко (Гузенко, 78), Кондратюк, Політило (Ратушняк, 90+2), Швидерський© (Гнатюк, 86), Опря (Слободяк, 90+1), Балашов (Іванченко, 61), Мішуренко. Запасний: Лободров. Головний тренер: Юрій Куліш.

Пенуел: Бичко, Паєвський, Остапенко (Шарков, 80), Каюн, Череватий©, Матко (Шкель, 83), Мисляй, Петруніч, Маціюк, Носовський (Писарєв, 64), Солонько. Запасні: Гудаченко, Молчанов, Головко, Чернуха, Бойко. Головний тренер: Олександр Зеленський.

  • 14:20 (зап.ТО); 16.09.2023. Кривий Ріг. Стадіон “Світло”. Поле 3; 25С
  • Суддя: Маляр Віталій (Хмельницький)
  • Попередження: Опря, 35, Балашов, 54, Солонько, 68, Матко, 71, Череватий, 86

Після досить виснажливого виїзду до Денгоффа на Кубок України одеський Титан зіграв за домовленістю сторін у Кривому Розі проти місцевого Пенуела. Провівши невелику ротацію на кількох позиціях від воротаря до нападника, гості-господарі намагалися зберегти свіжість у грі на кілька фронтів. Але на свій номінально домашній матч одесити ще й запізнилися на 20 хвилин.

В принципі, були моменти в Титану, щоб ще до перерви відкрити рахунок – це кілька дальніх ударів від Швидерського та Опрі, а також розіграні комбінації. Найкращу вже в дебюті матчу завершував Кондратюк, але воротар Бичко виграв дуель з ним. При цьому варто відзначити, що Пенуел навіть без Лебедєва створив кілька моментів і навіть міг забивати – після штрафного в першому таймі та кутового після перерви.

Проте на 68-й хвилині в дуелі двох №6 Солонько затримав рукою Кондратюка, одесити швидко розіграли віддалений стандарт на своїй половині поля і це, як виявилося, був початок результативної комбінації. Після подачі Лаптєва воротар зіграв на виході, а розумник Кондратюк закидав у порожні ворота. М’яч влучив у поперечину, відскочив у поле, де його й підстеріг на добиванні Олександр Мішуренко ‒ 1:0.

Цей гол переваги одесити зберегли, здобули три очки та з ними – лідерство незалежно від усіх інших матчів ігрового дня.

Герой матчу: Олександр Мішуренко (Титан)

Старанно відіграв в атаці й підстеріг найкращий момент, щоб відкрити рахунок. Це п’ятий гол екс-нападника Інгульця та Кривбасу в трьох останніх турах!

  • неділя, 17 вересня

Зірка (Кропивницький) – Штурм (Іванків) – 1:0 (1:0)
Гол: Лобода, 14

Зірка: Травкін, Мачелюк©, Бондар, Стаднік, Марценюк, Манастирний (Ткач, 54), Кваша, Катеринка (Палюх, 86), Лопушенко (Бурлаченко, 90+1), Холявко (Нікулін, 63), Лобода. Запасні: Нікітчук, Філюшин, Ніколенко, Скляревський, Бойко. Головний тренер: Самір Гасанов.

Штурм: Міхєєв, Ремезовський© (Нестеренко, 63), Васянович, Счастливцев, Саєнко (Наконечний, 33), Осадчий (Морозенко, 81), Бриженко (Породько, 75), Хруль (Любко, 81), Шевчук, Волков (Лящук, 71), Есеола (Рубльов, 71). Запасний: Погорілий. Головний тренер: Володимир Бондаренко.

  • 13:00; 17.09.2023. Кропивницький. Стадіон “Зірка” імені С.Березкіна. Поле 5; +22С
  • Суддя: Садовий Олександр (Кременчук)
  • Попередження: Васянович, 11, Есеола, 18, Бондаренко (гол.тр.ШІ), 19, Саєнко, 29, Катеринка, 32, Бондар, 38, Холявко, 61, Палюх, 90+1, Нестеренко, 90+5, Марценюк, 90+6
  • Вилучення: Васянович, 70 (повторне попередження)

Віце-чемпіон України серед аматорів прибув до аутсайдера турніру. Тим не менш, уже в дебюті матчу Зірка повела в рахунку. Холявко стартував із глибини правого флангу й підключив Манастирного, той видав хорошу передачу на Лободу, який раптово опинився прямо перед воротарем, і Вадим забив правою ногою в один дотик із відскоком від стійки ‒ 1:0.

Далі гра пішла нервова. Багато карток, зупинок через жорсткі зіткнення, подач віддалених стандартів. Десь не вистачало гостям Лисенка та Бондаренка – в одного гнучкість у завершенні, в другого – пробивна сила та гольове чуття. До того ж, проблеми на лівому фланзі та в центрі захисту змусили гостей провести першу заміну ще до перерви, а потім послідовно в гру вкидалися всі резерви, крім воротаря Погорілого.

Тим не менш, Зірка за рахунок організації гри та самовідданості виконавців зуміла зберегти переможний результат. Більше того, гравці кілька разів втікали в перспективні контратаки. Це перша в сезоні перемога кропивничан – та, що там! ‒ перші очки в новому чемпіонаті. Боротьба серед аутсайдерів відчутно загострюється, а от Штурм несподівано має вже сім очок відставання від Титану при одному матчі в запасі в одеситів.

Герой матчу: Вадим Лобода (Зірка)

Всі (!) п’ять голів кропивничан у чемпіонаті забив саме Лобода. 25-річний колишній нападник Інгульця, Кременя та черкаського Дніпра на фоні аматорського чемпіонату України є великою силою для своєї команди

  • Атлет – Олімпія
  • 20.09. 13.00. Стадіон Атлет (Київ)

* * *

  • Перенесені матчі 6-го туру:

20.09 (середа). Атлет – Олімпія
14.10 (субота). Агротех – Авангард

М   Команда І В Н П М’ячі О
1 Титан (Одеса) 5 5 0 0 10:3 15
2 Нафтовик (Охтирка, Сумська область) 4 2 2 0 6:1 8
3 Штурм (Іванків, Київська область) 6 2 2 2 11:8 8
4 Агротех (Тишківка, Кіровоградська область) 5 2 1 2 17:6 7
5 Авангард (Лозова, Харківська область) 3 1 1 1 6:7 4
6 ↑2 Атлет (Київ) 4 1 0 3 6:6 3
7 ↓1 Пенуел (Кривий Ріг, Дніпропетровська область) 5 1 0 4 1:18 3
8 ↓1 Олімпія (Савинці, Полтавська область) 2 1 0 1 3:3 3
9 Зірка (Кропивницький) 4 1 0 3 5:13 3
Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
Загальський Ігор Агротех (Тишківка) 6 (4)
Лобода Вадим Зірка (Кропивницький) 5  
Мішуренко Олександр Титан (Одеса) 5  
Неледва Ігор ФАПФ (Івано-Франківськ) 5  
Хрієнко Назар СК Вільхівці 5  
Гладкий Володимир Куликів-Юність 4  
Процик Назар Агрон (Великі Гаї) 4  

 Найкращі асистенти:

Гравець Команда Паси
Загальський Ігор Агротех (Тишківка) 4
Білик Валентин Агрон (Великі Гаї) 3
Мальський Руслан Подоляни (Тернопіль) 3
Павлюк Олег Пробій (Городенка) 3
Патуляк Віталій Куликів-Юність 3
Юськевич Іван Куликів-Юність 3

Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
Загальський Ігор Агротех (Тишківка) 10 6 4
Мішуренко Олександр Титан (Одеса) 7 5 2
Лобода Вадим Зірка (Кропивницький) 5 5 0
Неледва Ігор ФАПФ (Івано-Франківськ) 5 5 0
Хрієнко Назар СК Вільхівці 5 5 0
Мальський Руслан Подоляни (Тернопіль) 5 2 3

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com