Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ААФУ: Подоляни – треті, Олімпія зробила два кроки вгору, Зірка більше не остання

ААФУ: Подоляни – треті, Олімпія зробила два кроки вгору, Зірка більше не остання

Група 1 – 1-й тур

Подоляни (Тернопіль) – Колос (Полонне) – 4:1 (3:0)
Голи: Мальський, 10, 66 (пен.), Жуміга, 21, 44 – Федоров, 61

Подоляни: Чубак, Фриз, Ткачик, Васильченко (Бугера, 88), Царюк (Падух, 85), Мальський, Мацієвський©, Жуміга, Трух (Павлович, 88), Бутенко (Божко, 88), Дячинський (Співак, 73). Запасні: Новаков, Максимець. Головний тренер: Андрій Хоптовий.

Колос: Омелянюк, Наумець, Жданов© (Дерман, 46), Носарєв, Царьов (Луцюк, 30), Кошка (Брицький, 46), Наконечний (Гордійчук, 88), Коляда (Морозов, 89), Кір’ях (Федоров, 46), Кашперук, Козьбан (Скоцький, 46). Запасні: Фіяло, Семенюк. Головний тренер: Сергій Бадрак.

  • 14:00; 24.09.2023. Тернопіль. Стадіон “Футбольне поле №1”. Поле 4; +21С
  • Суддя: Кошура Андрій (Чернівці)
  • Попередження: Наумець, 37, Омелянюк, 55, Дячинський, 60, Скоцький, 69, Брицький, 83, Носарєв, 90+1
  • Вилучення: Богданов (тр.КП), 22 (вживання нецензурних слів в адресу арбітрів)

У господарів – молода команда, хай більшість гравців і отримали вже досвід минулого сезону в складі ФК Куликів. У Колоса, навпаки, в кожній лінії є досвідчені лідери, а влітку було посилення з числа нових екс-професіоналів. Якщо чесно, важко було б повірити перед матчем, що саме Подоляни виграють, та ще й із розгромним рахунком.

Уже в дебюті Фриз дав через центр низову передачу, яку вдало продовжив на Мальського Дячинський, і Руслан ударом з правої ноги точно в кут реалізував вихід один на один із воротарем ‒ 1:0 на 10-й хвилині. Ще через 10 хвилин воротар Омелянюк спіймав м’яча, перервавши передачу Мальського. Він уже вкинув у поле, як арбітр зупинив гру й призначив вільний удар. Голкіпер взяв м’яча в руки від чужого гравця? Так наче ж ні? Після розіграшу з Мацієвським Жуміга сильним ударом з лівої ноги влучив у дальній кут ‒ 2:0.

До перерви Колос намагався відігратися, натомість Подоляни змогли довести рахунок до розгромного. Центрбеки Фриз і Васильченко розвернули атаку, Жуміга стартував із глибини лівого флангу, розігрався з Дячинським, який відпасував п’ятою йому на хід, і реалізував рандеву з воротарем ‒ 3:0 на 44-й хвилині. Іван тепер має три голи при одному асисті в чемпіонаті України.

Після перерви гості з Хмельниччини зуміли повернути інтригу в матч, коли Дячинський у верховій боротьбі з Дерманом сфолив на лівому фланзі майже в центрі поля. Після штрафного від Наконечного захисник Носарєв навіть лежачи, не виключився з боротьби й відкинув на Федорова, ну а Антон прийняв на коліно та з лінії карного майданчика пробив точно по воротах ‒ 3:1.

Проте якщо гра пішла, то вона пішла. Вже через п’ять хвилин Подоляни встановили остаточний рахунок. Жуміга скидав у карному майданчику на Дячинського, якого збив оборонець Наумець. Пенальті сильним ударом з правої ноги в правий від воротаря кут реалізував Руслан Мальський ‒ 4:1. Хоча часу ще було трішки для дива, дива не сталося. Вірніше, так. Сталося – проте не для Колоса. Це поки найбільш статусна перемога новачків аматорського чемпіонату з Тернополя.

Герой матчу: Іван Дячинський (Подоляни)

Великий у нас вибір, молодці Жуміга (дубль), Мальський (дубль), Мацієвський гольова передача), центрбеки та воротар. Але 19-річний Дячинський став непомітним героєм, вдало зігравши в підіграші. В його активі – два асисти, а також зароблений пенальті.

М   Команда І В Н П М’ячі О
1 Куликів-Юність (Куликів-Верхня/Нижня Білка, Львівська область) 5 5 0 0 15:2 15
2 Агрон (Великі Гаї, Тернопільська область) 5 3 2 0 9:3 11
3 ↑3 Подоляни (Тернопіль) 6 3 1 2 12:8 10
4 ↓1 Пробій (Городенка, Івано-Франківська область) 6 2 4 0 12:6 10
5 ↓1 СК Вільхівці (Закарпатська область) 5 3 0 2 10:9 9
6 ↓1 VIVAD (Романів, Житомирська область) 6 2 2 2 6:6 8
7 Фенікс (Підмонастир, Львівська область) 6 2 1 3 7:9 7
8 Марамуреш (Нижня Апша (Закарпатська область) 5 1 3 1 4:4 6
9 Колос (Полонне, Хмельницька область) 5 1 1 3 5:9 4
10 ФАПФ (Івано-Франківськ) 6 0 1 5 8:20 1
11 Сокіл (Михайлівка-Рубежівка, Київська область) 5 0 1 4 1:14 1

Група 2 – 6-й тур

Атлет (Київ) – Олімпія (Савинці) – 3:1 (1:0)
Голи: Бабич, 42, 74, Липовий, 68 (пен.) – Бурляй, 90 (пен.)

Атлет: Комаренко, Липовий©, Білозеров, Тарасов, Крицький, Кавун (Глушко, 88), І.Мурашенко (Козачок, 90), Мовчан (Чернецький, 83), Пресич (Курагін, 71), Теймуров (Хоменко, 79), Бабич (Тумасов, 90). Запасний: Палій. Головний тренер: Дмитро Мурашенко.

Олімпія: Тимофєєв, Бірюк (Бурляй, 46), Малик, Богомаз©, Ковтун, Фабунмі (Каретник, 63), Почернін (Брага, 61), Павлик (Євтушенко, 71), Насібулін (Пономаренко, 65), Кошман (Алєксєєнко, 76), Кунєв (Солоп, 61). Запасні: Костенко, Тарганчук. Тренер: Олександр Безуглий.

  • 13:00; 20.09.2023. Київ. Стадіон “Атлет”. Поле 3 (шт.); +21С
  • Суддя: Воєвода Андрій (Дніпро)
  • Попередження: Пресич, 62, Фабунмі, 63

Матч 6-го туру, який відбувся трішки пізніше за інші. Столична молодь у минулому сезоні сенсаційно обігрувала Олімпію на Полтавщині, тепер же завдала досить досвідченим суперникам поразки на своєму власному полі. Дуже важливим був перший гол перед самою перервою. Теймуров перехопив м’яча в центрі поля та підключив до атаки Бабича, Ростислав розігрався з Пресичем, встиг на його передачу з лівого флангу та правою ногою пробив у дотик низом ‒ 1:0 на 42-й хвилині.

Після перерви Атлет не збавив оберти. Тепер уже Пресич з лівого флангу вривався в карний майданчик, його зачепив оборонець гостей Малик, і суддя призначив пенальті. Андрій Липовий на правах капітана холоднокровно розвів м’яч і воротаря ‒ 2:0. Поки Олімпія намагалася відігратися, в киян спрацювала й третя гольова комбінація ‒ трьохходівка Курагін-Теймуров-Бабич. Перший удар Ростислава прийняв на себе захисник, повторним уже зблизька він акуратно пробив повз воротаря ‒ 3:0.

Лише в кінцівці матчу Олімпія змогла скоротити рахунок у матчі – а фактично провести «гол престижу». Прорив Браги через правий фланг із порушенням правил перервав Крицький, а Вадим Бурляй ударом з відскоком від поперечини майже в дев’ятку реалізував пенальті ‒ 3:1. Сенсаційна перемога Атлету, але якщо переглянути останні сезони, є закономірність – представницька доросла команда столичної відомої ДЮСШ уже не раз підносить такі сюрпризи та є «грозою авторитетів».

Герой матчу: Ростислав Бабич (Атлет)

Два голи говорять самі за себе. Відзначимо також Пресича, в якого асист і зароблений пенальті, а також Теймурова з асистом і передгольовою передачею.

Група 2 – 1-й тур

Зірка (Кропивницький) – Нафтовик (Охтирка) – 0:1 (0:1)
Гол: Сосєдко, 39

Зірка: Травкін, Мачелюк©, Бондар, Стаднік, Бурлаченко, Манастирний, Холявко (Палюх, 82), Катеринка, Лопушенко, Ткач (Марценюк, 60), Лобода. Запасні: Нікітчук, Філюшин, Ніколенко. Головний тренер: Самір Гасанов.

Нафтовик: Шварц, Мряченко (Плечій, 84), Сосєдко, Покосенко, Мигаль, Лапін©, Хомич, Кісіль (Васильєв, 69), Шаповаленко (Грабець, 90+2), Васильченко (Грек, 78), Якименко (Бабинін, 60). Запасний: Бірюк. Головний тренер: Віталій Бала.

  • 13:00; 23.09.2023. Кропивницький. Стадіон “Зірка” імені С.Березкіна. Поле 4; +25С
  • Суддя: Дубина Ростислав (Дніпро)
  • Попередження: Шаповаленко, 70, Грек, 80

Зірка недавно здобула першу перемогу (та й перші очки) в новому чемпіонаті. Причому, суперник – зірковий Штурм – показав, що потенціал у кропивничан точно є. Відчув це на собі і інший претендент на лідерство – Нафтовик. Лише один гол вирішив долю цього напруженого матчу.

Вирішальний гол «прийшов» зі стандарту. Назустріч Якименку на правий фланг захисту вибіг Стаднік, після його фолу було призначено штрафний «на точці Шевченка». Після подачі Васильченка Шаповаленко «з пісочної ями» головою скинув м’яча в центр, а Сосєдко, знову ж таки, головою, в падінні відправив м’яча в сітку ‒ 0:1 на 39-й хвилині. А так як Владислав з іншими захисниками та воротарем охтирчан ще й надійно відіграв біля своїх воріт, мінімальний рахунок зберігся до кінця матчу.

Герой матчу: Владислав Сосєдко (Нафтовик)

Єдиний у матчі гол – від захисника команди-гостей. Що ще треба додати? Молодець Сосєдко.

Пенуел (Кривий Ріг) – Олімпія (Савинці) – 0:3 (0:2)
Голи: Пономаренко, 2, Насібулін, 26, Бурляй, 53

Пенуел: Бичко, Чернуха (Паєвський, 76), Остапенко (Шарков, 77), Каюн, Череватий©, Матко (Бойко, 82), Молчанов, Шкель (Головко, 80), Маціюк, Носовський (Петруніч, 78), Лебедєв. Запасні: Гудаченко, Мисляй. Головний тренер: Олександр Зеленський.

Олімпія: Костенко, Бірюк, Тарганчук, Богомаз©, Ковтун (Фабунмі, 62), Почернін (Момот, 62), Пономаренко (Павлик, 69), Бурляй (Євтушенко, 62), Насібулін (Каретник, 46), Брага (Алєксєєнко, 64), Солоп (Кунєв, 69). Запасні: Малик, Кошман. Тренер: Олександр Безуглий.

  • 14:00; 23.09.2023. Кривий Ріг. Стадіон “Світло”. Поле 3; +26С
  • Суддя: Артеменко Артем (Миколаїв)
  • Попередження: Пономаренко, 51, Чернуха, 61, Алєксєєнко, 67

Після поразки в столиці Олімпія зовсім не збиралася втрачати очки в Кривому Розі. Вже в дебюті матчу гості засвідчили максимальну серйозність своїх намірів. Після ауту на правому фланзі Бурляй розігрався з Пономаренком і прямо звідти, з правого кута карного майданчика, лівою ногою закрутив під поперечину ‒ 0:1 на 2-й хвилині.

Закріпити перевагу вдалося помилки суперників. Ковтун подавав з лівого флангу, захисник господарів грудьми скидав на свого воротаря, а вийшло ‒ на Насібуліна. Владислав тут же зблизька пробив під поперечину ‒ 0:2. Маючи перевагу в два голи, Олімпія грала розважливо. І невдовзі після відпочинку зуміла довести рахунок до розгромного.

Тепер Пономаренко з глибини поля закинув на лівий фланг, Ковтун лівою ногою навісив від лицьової, а Бурляй, опинившись перед воротарем, склався й забив якось боком через себе ‒ 0:3. Вадим за ці два перенесених матчі забив три м’ячі.

На цьому все, якщо говорити про цей матч. Олімпія робить два кроки вгору в таблиці.

Герой матчу: Вадим Бурляй (Олімпія)

Це його два голи відкрили та закрили рахунок – і забезпечили гостям перевагу.

М   Команда І В Н П М’ячі О
1 Титан (Одеса) 5 5 0 0 10:3 15
2 Нафтовик (Охтирка, Сумська область) 5 3 2 0 7:1 11
3 Штурм (Іванків, Київська область) 6 2 2 2 11:8 8
4 Агротех (Тишківка, Кіровоградська область) 5 2 1 2 17:6 7
5 ↑1 Атлет (Київ) 5 2 0 3 9:7 6
6 ↑2 Олімпія (Савинці, Полтавська область) 4 2 0 2 7:6 6
7 ↓2 Авангард (Лозова, Харківська область) 3 1 1 1 6:7 4
8 ↑1 Зірка (Кропивницький) 5 1 0 4 5:14 3
9 ↓2 Пенуел (Кривий Ріг, Дніпропетровська область) 6 1 0 5 1:21 3
Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
Загальський Ігор Агротех (Тишківка) 6 (4)
Лобода Вадим Зірка (Кропивницький) 5  
Мішуренко Олександр Титан (Одеса) 5  
Неледва Ігор ФАПФ (Івано-Франківськ) 5  
Хрієнко Назар СК Вільхівці 5  
Бабич Ростислав Атлет (Київ) 4  
Гладкий Володимир Куликів-Юність 4  
Процик Назар Агрон (Великі Гаї) 4  
Мальський Руслан Подоляни (Тернопіль) 4 (1)

Найкращі асистенти:

Гравець Команда Паси
Загальський Ігор Агротех (Тишківка) 4
Білик Валентин Агрон (Великі Гаї) 3
Мальський Руслан Подоляни (Тернопіль) 3
Павлюк Олег Пробій (Городенка) 3
Патуляк Віталій Куликів-Юність 3
Юськевич Іван Куликів-Юність 3

 Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
Загальський Ігор Агротех (Тишківка) 10 6 4
Мішуренко Олександр Титан (Одеса) 7 5 2
Мальський Руслан Подоляни (Тернопіль) 7 4 3
Лобода Вадим Зірка (Кропивницький) 5 5 0
Неледва Ігор ФАПФ (Івано-Франківськ) 5 5 0
Хрієнко Назар СК Вільхівці 5 5 0

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com