Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ААФУ: Ревера 1908-ФАПФ виграла вперше в сезоні

ААФУ: Ревера 1908-ФАПФ виграла вперше в сезоні

Склади, огляди та відео чергового туру Чемпіонату України з футболу серед аматорських команд під егідою ААФУ сезону 2023/24 в огляді Sport Arena.

Артур Валерко, Sport Arena.

Група 1 – 14-й тур

неділя, 31 березня 2024 року

VIVAD (Романів) - Подоляни (Тернопіль) - 0:1 (0:0)

Гол: Мацієвський, 71

VIVAD: Дворнін, Базь, Павловський, Кучерчук©, Ващенко, Яворський (Гордеєв, 73), Федорчук (Тарасюк, 87), Тимофєєв (Березін, 84), Петрук, Вакула (Мазуренко, 76), Борисевич (Чопенко, 90). Запасні: Сингаївський, Макаревич, Тосіч. Головний тренер: Віктор Чорний.

Подоляни: Новаков, Фриз, Васильченко, Тарасов (Кірієнко, 63), Ткачик, Мальський©, Мацієвський, Бутенко (Малащук, 58), Жуміга (Співак, 90+4), Проців, Дячинський (Трух, 46; Тяпкін, 84). Запасні: Чубак, Царюк, Падух. Головний тренер: Андрій Хоптовий.

14:00; 31.03.2024. Житомир. Стадіон "Спартак-Арена". Поле 4 (шт.); +18С

Суддя: Гординський Артем (Вінниця)

Попередження: Вакула, 37, Мальський, 39, Павловський, 56

Важливий матч відбувався у Житомирі: друга команда проти четвертої, а між ними лише три очка. Більше того, знаючи про вчорашній успіх Агрону та Колоса, суперники були максимально мотивовані, щоб не втратити свої поточні позиції. VIVAD у першому колі навіть вів у рахунку в Тернополі, в підсумку задовольнився нічиєю. Тож ФАТ Подоляни однозначно запам’ятали цього суперника й більш ніж серйозно поставилися до непростого виїзду.

Тим більше, штучний газон «Спартак-Арени» – це ще один фактор, адже не так багато команд у західній групі регулярно грають і тренуються на синтетичному покритті. Активніше почали тернополяни: виконали кілька стандартів, а Жуміга навіть влучив у стійку воріт Дворніна. Втім, свої гострі атаки були і в романівців, чого вартий момент Яворського, якого Вакула вивів на Новакова, проте півзахисник запустив над воротами. Бадьорий перший тайм голів не приніс, але було відчуття, що все ще попереду.

І справді, після відпочинку команди продовжували грати досить живенько. Господарям везіння допомогло, коли прицільний удар Мацієвського зрикошетив на кутовий, гостям – коли Петрук, смачно спіймавши м’яча на праву ногу, влучив у поперечину. А ще хвилин за 15-ть активний правий півзахисник уже головою замикав навіс із протилежного флангу й не влучив у ближній кут. Ці чудові моменти VIVAD не реалізував, а от суперник у другому таймі був значно ощадливішим.

Коли Мальський несильним ударом завершив непогану атаку без небезпеки для голкіпера, це був перший дзвіночок. А вже за кілька хвилин відбувся гол. Цього разу Мальський, замість удару, відпасував направо, звідки Фриз прострелив на Мацієвського, ну а Максим правою ногою пробив у дальню «шістку» – 0:1. Мацієвський тепер має чотири голи при трьох асистах у 12 матчах чемпіонату. Залишок часу VIVAD провів у атаках, але міг ще й пропустити – добре, що захисник Ващенко зняв м’яча з ноги в того ж Мацієвського.

Герой матчу: Максим Мацієвський (ФАТ Подоляни)

Автор переможного голу ще тричі небезпечно пробивав по воротах VIVAD’у та добре взаємодіяв у центрі з Мальським і іншими одноклубниками.

http://www.youtube.com/watch?v=gDCBdBQya14

Сокіл (Михайлівка-Рубежівка) - СК Вільхівці - 1:1 (0:1)

Голи: Набільський, 68 – Клочан, 38

Сокіл: Прудніков, Берест, Панченко, Пресняк, Сахно, Шишкін (Олексієнко, 85), Васильєв©, Трушенко (Ємельянов, 53), Боровський (Байдалук, 46), Костенко (Мельничук, 90+4), Овчарук (Набільський, 57). Запасні: Сидоренко, Бруй, Боженко, Хурулоходжаєв. Головний тренер: Олег Самченко.

Вільхівці: Кіктенко, Мілєсін, Радченко, Гаврилюк, Вапняр, Вагін, Клочан© (Тарасов, 66), Глагола, Тимошенко (Маркевич, 70), Хрієнко (Лісовенко, 50), Куцин (Кучеренко, 70). Запасні: Гумметов, Лєсунов, Ульянов, Головін. Головний тренер: Олексій Зорін.

14:00; 31.03.2024. Київ. Стадіон КНУБА. Поле 4 (шт.); +23С

Суддя: Галіцин Роман (Суми)

Попередження: Шишкін, 13, Лісовенко, 57, Ємельянов, 75, Васильєв, 90+2

Господарі ні в випадку перемоги, ні в випадку поразки в цьому турі не могли зсунутися зі свого передостаннього місця. А от СК Вільхівці в випадку успіху мали нагоду поборотися за місце в п’ятірці, а це вже зона плей-офф. Можна зрозуміти налаштування закарпатської команди.

Витримавши стартовий період, у тому числі кілька атак господарів із ударами, СК Вільхівці провели гарну комбінацію та відкрили рахунок. Глагола підключив на правому фланзі Тимошенка, чий простріл у дотик замкнув з правої набігаючий по центру Клочан – 0:1. Для Владислава це перший гол у чемпіонаті, для Кирила – третій асист. Важливо було закріпити цю перевагу, проте ті моменти, які виникали в Тимошенка, Хрієнка та Глаголи до голу довести не вдалося.

А от Сокіл активізувався, провів серію замін і врятував цей матч. Байдалук у боротьбі з Мілєсіним заробив штрафний на правому фланзі, досвідчений Ємельянов вкотре в сезоні класно виконав стандарт, а Набільський класно склався й пробив головою під ближню стійку – 1:1. Олександр, як і Ємельянов із Байдалуком, вийшов на заміну. Ось як спрацювали заміни Самченка! Перший гол у чемпіонаті для Набільського, а от Ємельянов має тепер чотири результативних дії (2+2 за системою «гол+пас»).

Нічия залишила ці команди на своїх місця – десятому та восьмому відповідно.

Герой матчу: Віталій Ємельянов (Сокіл)

41-річний півзахисник значно посилив гру господарів, записав на свій рахунок асист, а було ще кілька небезпечних подач.

https://www.youtube.com/watch?v=QnD6J7L1oRA

субота, 30 березня 2024 року

Агрон (Великі Гаї) - Марамуреш (Нижня Апша) - 1:0 (1:0)

Гол: Войцещук, 6

Агрон: Рогаль, Соколовський©, Олексюк, Щербатюк, Скакун, Стриєшин, Пришнівський, Пежинський (Мельник, 63; Софінський, 85), Луцик, Гром'як, Войцещук. Запасні: Мазур, Семенець, Онищук, Ковалик, Кохман. Головний тренер: Сергій Богородіченко.

Марамуреш: Коломієць, Слищенко, Степанчук, Басовський, Ільчук© (Цуркан, 88), Проскура, Кірєєв (Орнат, 73), Боднарук, Похил (Гончаров, 34), Бейєр (Комісар, 59), Овсянніков. Запасні: Третяк, Завгородній, Брусенцев. Головний тренер: Сергій Зайцев.

13:00; 30.03.2024. Великі Гаї. Стадіон "Центральний". Поле 3; +21С

Суддя: Макаренко Євгеній (Черкаси)

Попередження: Овсянніков, 51, Щербатюк, 52, Гончаров, 72, Басовський, 78

Вилучення: Басовський, 88 (повторне попередження)

Третя команда першості приймала шосту, а розділяли їх всього два очка. Незважаючи на те, що Агрон – старожил дивізіону, а СК Марамуреш – дебютант, клуб із Солотвинської ОТГ не міг вважатися відспіваним аутсайдером. У досвідченого Зайцева, колишнього головного тренера запорізького Металурга та львівських Карпат, у розпорядженні досить досвідчені гравці – в тому числі кілька новачків, які були лідерами в своїх попередніх клубах. А от Агрон взимку втратив лідерів група атаки Червонецького та Процика, а напередодні цього матчу – ще й півзахисника Білика, який в останні роки був основним.

Тим не менш, саме господарі почали активніше та рано повели в рахунку. Скакун, підібравши м’яча після кутового, повторною подачею знайшов Войцещука, а Михайло пробив головою так, що воротар, навіть зачепивши руками, здійснити сейв не зміг – 1:0 на 6-й хвилині. Два голи в двох матчах – а непоганого нападника знайшов Богородіченко в Медоборах (Зелене)!

СК Марамуреш не здавався: Степанчук, Бейєр, Освянніков, Кірєєв пробивали з різних позицій. Був момент, коли воротар Рогаль потягнув два удари поспіль після стандарту. При цьому Агрон теж мав нагоду закріпити перевагу: один тільки Гром’як тричі пробивав по воротах, і щоразу ближче до цілі. Після перерви вже Соколовський здорово виконував штрафний, але Коломієць в воротах гостей із Нижньої Апші діяв не менш надійно. Класний момент мав і Мельник, але не замкнув дальню стійку.

Кінцівка виявилася дуже нервовою. Чого вартий момент, коли після подачі Гончарова з лівого флангу м’яч влучив у поперечину воріт Агрону. Двічі на ударних позиціях опинявся Комісар, били також Орнат, Боднарук. Але в кінцівці, коли Софінський перехопив м’яча на чужій половині поля, Басовський уклав його на газон ціною вилучення. В меншості за лічені хвилини до фінального свистка Марамуреш не встигав відігратися.

Герой матчу: Іван Рогаль (Агрон)

При мінімальній перевазі завжди на першому плані воротар. Рогаль і справді кілька разів виручив господарів і загалом заслужено відіграв на нуль.

http://www.youtube.com/watch?v=38VVo54deGg

Колос (Полонне) - Пробій (Городенка) - 1:0 (0:0)

Гол: Никитюк, 59

Колос: Фіяло, Наумець, Жданов©, Никитюк, Луцюк, Кошка, Притуляк (Демчик, 56), Брицький (Кашперук, 56), Морозов (Бартошук, 89), Коляда (Наконечний, 90+2), Скоцький (Попадюк, 82). Запасні: Омелянюк, Лавренюк, Семенюк, Дерман. Головний тренер: Сергій Бадрак.

Пробій: Піцан, Борисевич©, Я.Пархуць (Радульський, 80), Сікач, Писко, Іваничук (Кукурудз, 46), Романчук, Харук, Дриган (В.Пархуць, 80), Волошинович (Комуніцький, 78), Дитко. Запасні: Креховецький, Кудла, Семенюк, Білик. Головний тренер: Володимир Ковалюк.

13:00; 30.03.2024. Полонне. Стадіон "Полонь". Поле 3; +20С

Суддя: Шевчук Андрій (Волинська обл.)

Попередження: Коляда, 20, Наумець, 38, Борисевич, 68

Колос дуже здивував, у першому матчі 2024 року в ААФУ зазнавши поразки 0:5 від ФАТ Подоляни. І хай матч відбувався в Рівному на незвичному синтетичному покритті, хай суперник здивував бойовитістю, а полончани зібрали ще не всіх новачків, але це був тяжкий удар. А тут ще й візит НК Пробій – добротного колективу з Івано-Франківщини, який ще й додатково посилився новачками з Першої ліги.

От тільки довгий час команди оминали ворота. У гостей навіть із перспективного штрафного Дитко запустив у повітря, у господарів Брицький двічі пробивав із близької відстані в одній атаці – й обидва рази його удари блокували різні суперники. Також здорово загострювали біля воріт полончан Дриган і Волошинович – але голів усе не було й не було. Класний момент невдовзі після перерви мав Дитко після штрафного Писка – був шанс, що рикошет від захисника виявиться результативним.

А от Колос своїми моментами не легковажив. Спершу після проходів з подачами активного Морозова були два удари головою, з якими справлявся воротар Піцан. А коли подачу Кашперука самі гості зрикошетили на дальню стійку, захисник Никитюк замкнув ударом з другого поверху – 1:0 на 59-й хвилині. Як тут не надати, що рік тому Роман грав в УПЛ – за ПФК Львів, а потім був гравцем основи друголігової Ниви (Вінниця). Це вагоме посилення для Колоса.

Залишок матчу був нервовим – з різних позицій пробивали Дитко, Сікач і молодий Комуніцький, але й безгольовим. Ця перемога, важливі три очки з безпосереднім конкурентом, стануть гарною реабілітацією для Колосу за поразку від Подолян.

Герой матчу: Роман Никитюк (Колос)

Досвідчений оборонець цього разу допоміг команді зіграти на нуль, та ще й забив переможний м’яч.

https://www.youtube.com/watch?v=BCgnL--lJI8

Ревера 1908-ФАПФ (Івано-Франківськ) - Галичина-Фенікс (Львів-Підмонастир) - 3:2 (3:0)

Голи: Максименко, 11, Неледва, 26, Пащак, 45+1 – А.Шута, 76, Яворський, 78

Ревера 1908-ФАПФ: Кравець, Брацюнь, Коновалов, Максименко, Сальваровський (Школьний, 82), Бойко©, Салій (Шмаль, 68), Дрекало (Корвацький, 74), Неледва (Максимів, 90+2), Шкварилюк (Угринюк, 86), Пащак. Запасні: Горбатюк, Пицик, Гоголь, Равлюсь. Головний тренер: Ярослав Матвіїв.

Галичина-Фенікс: Шарун©, Даців, Чабан, Куртяк, Д.Яців, А.Шута, А.Вільховий, Сороколіт, Яворський, Сидор (В.Яців, 64), Т.Вільховий (Матусевич, 68). Запасний: Федишин. Головний тренер: Андрій Чіх.

14:00; 30.03.2024. Івано-Франківськ. Стадіон Академії НФК Ураган. Поле 4; +22С

Суддя: Мандзюк Іван (Тернопільська обл.)

Попередження: Неледва, 4, Даців, 8, Салій, 43, Д.Яців, 47, Максименко, 49, Сидор, 64, Шарун, 84, Яворський, 87

Здавалося, що цікавого в матчі двох аутсайдерів? Але обидва клуби називалися в числі тих, хто думає про Другу лігу в ПФЛ у ближчій перспективі, вони суттєво змінили склад і провели ребрендинг. У першому колі Фенікс переграв ФАПФ – 2:1, тож господарі в дебютному офіційному матчі під керівництвом Матвіїва сподівалися взяти реванш.

Уже в дебюті Ревера 1908-ФАПФ завдала першого удару. Пішла багатоходівка на рубежі карного майданчика, Пащак розрізною передачею запустив у карний майданчик Максименка, і Богдан тут же з лівої ноги пробив у дальній кут – 1:0 на 11-й хвилині. От так дебют для екс-захисника юнацького складу Полісся!

Все той же Максименко ще кілька разів підключався до атак, були й інші швидкі флангові рейди в господарів. А коли Галичина-Фенікс пішла вперед, відігруватися, господарі гарно спіймали її на контратаці. Неледва перехопив м’яча на лівому фланзі захисту (!), обігрався з Пащаком і, подолавши метрів 60-65, лівою ногою прокинув повз воротаря в дальній кут – 2:0. Ігор довів лік своїх голів у чемпіонаті до семи голів у 12 іграх.

Перший тайм івано-франківці використали максимально плідно. Сміливо пішов на суперників Дрекало, в боротьбі з Дацівим заробив пенальті, і Пащак його реалізував, розвівши м’яч і воротаря – 3:0. Олександр-Іван довів свій особистий рахунок до 4 результативних дій (2+2 за системою «Гол+пас»).

Не те, щоб три голи ніхто не відігравав, але шансів на це було мало. Тим більше, на відміну від першого кола, в Галичини-Фенікса нема вже в складі Деревльова, Гнатіва, Шишки. Не був присутнім на цьому матчі й зірковий форвард Фещук. Але на кінцівочку підопічні Чіха приберегли певну інтригу. Спершу їм не вдався штрафний, але Куртяк з лівого флангу завантажив м’яча в карний майданчик, а там рикошет зіграв на користь Шути. Артур-Богдан відразу ж правою ногою розстріляв ворота – 3:1. А ще через дві хвилини стало гаряче. Воротар Кравець парирував перший удар, але на добивання встиг Яворський – 3:2. Павло, як і А.-Б. Шута, вже забивав у цьому сезоні. В Яворського – три голи, в Шути – два.

На більше часу в гостей зі Львівщини не вистачило, тож підопічні Матвіїва відсвяткували першу (!) перемогу в поточному чемпіонаті. Нарешті в західній групі та чемпіонаті в цілому команд без виграшів не залишилося.

Герой матчу: Олександр-Іван Пащак (Ревера 1908-ФАПФ)

Стрімкий футболіст причетний до всіх трьох голів господарів. Дещо невдало зіграв при одному зі взяттів своїх воріт, але хороше в цьому матчі переважило.

http://www.youtube.com/watch?v=BjIi_zf_kVM

М

Команда

І

В

Н

П

М’ячі

О

1

Куликів-Білка (Куликів-Верхня/Нижня Білка, Львівська область)

12

11

1

0

32:6

34

2

Подоляни (Тернопіль)

13

7

3

3

31:19

24

3

Агрон (Великі Гаї, Тернопільська область)

12

6

4

2

20:14

22

4

↑3

Колос (Полонне, Хмельницька область)

13

6

1

6

20:19

19

5

↓1

VIVAD (Романів, Житомирська область)

13

5

3

5

19:16

18

6

↓1

Пробій (Городенка, Івано-Франківська область)

13

4

5

4

19:16

17

7

↓1

Марамуреш (Нижня Апша, Закарпатська область)

13

4

5

4

13:11

17

8

СК Вільхівці (Закарпатська область)

13

5

2

6

20:20

17

9

Галичина-Фенікс (Львів-Підмонастир)

13

5

1

7

19:24

16

10

Сокіл (Михайлівка-Рубежівка, Київська область)

12

2

2

8

9:29

8

11

Ревера 1908-ФАПФ (Івано-Франківськ)

13

1

1

11

15:43

4

Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець

Команда

Голи

Пен.

Гладкий Володимир

Куликів-Юність

10

Гром'як Тарас

Агрон (Великі Гаї)

8

Жуміга Іван

Подоляни (Тернопіль)

8

Неледва Ігор

Ревера-ФАПФ (Івано-Франківськ)

7

Хрієнко Назар

СК Вільхівці

7

Мальський Руслан

Подоляни (Тернопіль)

7

(1)

Загальський Ігор

Агротех (Тишківка)

7

(4)

Лобода Вадим

Зірка (Кропивницький)

6

Соколан Євгеній

Агротех (Тишківка)

6

Мішуренко Олександр

Титан (Одеса)

5

Шарабура Микита

Куликів-Юність

5

Скоцький Богдан

Колос (Полонне)

5

(1)

Сондей Іван

Пробій (Городенка)

5

(1)

Гребенюк Кирило

Авангард (Лозова)

5

(3)

Найкращі асистенти:

Гравець

Команда

Паси

Загальський Ігор

Агротех (Тишківка)

7

Мальський Руслан

Подоляни (Тернопіль)

7

Коляда Микола

Колос (Полонне)

6

Жуміга Іван

Подоляни (Тернопіль)

5

Іваночко Юрій

Куликів-Юність

4

Павлюк Олег

*** Пробій ***

4

Патуляк Віталій

Куликів-Юність

4

Юськевич Іван

Куликів-Юність

4

Найефективніші гол+пас:

Гравець

Команда

Гол+Пас

Голи

Паси

Загальський Ігор

Агротех (Тишківка)

14

7

7

Мальський Руслан

Подоляни (Тернопіль)

14

7

7

Жуміга Іван

Подоляни (Тернопіль)

13

8

5

Гладкий Володимир

Куликів-Юність

10

10

0

Гром'як Тарас

Агрон (Великі Гаї)

8

8

0

Неледва Ігор

Ревера-ФАПФ (Івано-Франківськ)

8

7

1

Соколан Євгеній

Агротех (Тишківка)

8

6

2

Хрієнко Назар

СК Вільхівці

7

7

0

Лобода Вадим

Зірка (Кропивницький)

7

6

1

Мішуренко Олександр

Титан (Одеса)

7

5

2

Скоцький Богдан

Колос (Полонне)

7

5

2

Мацієвський Максим

Подоляни (Тернопіль)

7

4

3

Іваночко Юрій

Куликів-Юність

7

3

4

Коляда Микола

Колос (Полонне)

7

1

6

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

Дискваліфіковані: 

Команда

Дата

1

Наумець Андрій

Колос

6.04.2024

2

Данилюк Тарас (тренер)

Куликів-Білка

7-14.04.2024

3

Басовський Данило

Марамуреш

13.04.2024

Дискваліфіковані: 

Команда

Дата

1

Лопушенко Ігор

Зірка

6.04.2024

2

Паєвський Артем

Пенуел

6.04.2024

3

Лапін Олександр

Нафтовик

7.04.2024

4

Сікун Олександр (голова клубу)

Нафтовик

7.04-20.04.2024

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.