Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

"Лужани" – чемпіон країни серед аматорів!

"Лужани" – чемпіон країни серед аматорів!

ФК "Лужани" – "Торпедо" (Миколаїв) – 2:1

Голи: Янчик (4, з пенальті, 46) – Гук (69).

На 73-й хвилині Дележа не реалізував пенальті (воротар).

Лужани: Кантелюк, Ісаєв, Шпак, Білик, Куруляк, Брунець (Матієк, 86), Заяць, Янчик, Дележа, Данилюк (Олійник, 36), Корнута (Палагнюк, 82).

Торпедо: Коломейченко, Шарабура (Жоров, 46), Добровольський, Боровський, Кульбачук, Ходоровський (Соломонов, 46), Пасхалов, Хрипушин (Шиманець, 78), Ляхович (Александров, 70), Галстян (Гранковський, 80), Скрипка (Гук, 56).

Попередження: Брунець (33), Янчик (81), Дележа (83) – Галстян (9), Скрипка (29), Жоров (73), Боровський (77), Александров (81).

Перемога фаворита

У четвер, 18 вересня, в місті Кіцмані Чернівецької області, відбувся фінал першості України серед аматорів. У вирішальному двобої зустрілися ФК "Лужани" та миколаївське "Торпедо". Буковинці підтвердили статус фаворитів, завоювавши головний трофей – 2:1.

Дванадцятий гравець

На стадіоні зібралася рекордна для аматорських поєдинків кількість вболівальників, серед яких був присутній і найкращий спортсмен України 2006 року – Івана Гешко, який ріс та виховувався саме в Кіцмані. Публіка свою справу зробила, "змусивши" лужанців з перших хвилин розпочати активні наступальні дії. Гості з натиском суперником не впоралися і вже на 4-й хвилині порушили правила у власному карному майданчику. Капітан "Лужан" Сергій Янчик з 11-метрової позначки не залишив жодних шансів голкіперу – 1:0.

Обмін уколами

Після забитого голу підопічні Юрія Крафта дещо збавили оберти, зосередивши увагу насамперед на захисті власних воріт. Натомість, уже в дебюті другої половини зустрічі господарі фінального турніру відзначилися знову. Свій гольовий актив поповнив той же Янчик, влучним ударом підсумувавши зусилля партнерів. "Торпедо" вдалося скоротити рахунок завдяки "пострілу" Євгена Гука на 69 хвилині.

Нереалізований пенальті

Пропустивши, "Лужани" одразу збільшили активність, що вже за 4 хвилини призвело до призначення другого пенальті у ворота "Торпедо". Очікували, що до "точки" знову підійде Янчик, який отримав шанс оформити хет-трик. Але виконувати футбольний вирок взявся досвідчений Олександр Дележа, який свого часу залучався навіть до молодіжної збірної України. Проте, досвіду виявилося замало: не надто сильний удар у правий кут парирував голкіпер Віктор Коломейченко.

Підсумок матчу

До фінального свистка лужанці змарнували ще декілька нагод для взяття воріт. Проте, на загальний святковий настрій переможців це, звісно, не вплинуло. Миколаївці теж не виглядали пригніченими, адже, нагадаємо, перед заключним туром групового етапу їх мрії про фінал виглядали доволі примарними, і одна тільки участь у "золотому" матчі для них уже стала чималим успіхом.

Церемонія нагородження

Отримавши заслужені медалі, гравці ФК "Лужани", за доброю традицією підкидали догори начальника команди Василя Орлецького та наставника Юрія Крафта. Окрім фіналістів, нагороди отримали організатори фінального турніру, який став прем'єрним для Чернівецької області та пройшов на найвищому рівні.

Нелегкий вибір

Нагадаємо, що згідно з регламентом Асоціації аматорського футболу, фіналісти першості мають право подати заявки на участь у другій професіональній лізі України. А переможець може скористатися нагодою зіграти в Кубку регіонів УЄФА – офіційному турнірі серед любительських команд під егідою Європейського футбольного союзу.

ФК "Лужани" – чемпіон першості серед аматорів 2008 року:

Воротарі: Роман Кантелюк, Андрій Мойсін, Денис Купчанко.

Захисники: Віталій Ісаєв, Ілля Куруляк, Петро Матієк, Андрій Шпак, Ігор Білик, Петро Федірчик, Іван Антонюк. Віталій Коломієць.

Півзахисники: Андрій Олійник, Вадим Заяць, Олександр Дележа, Сергій Янчик, Руслан Брунець, Андрій Лахнюк, Олександр Мікулеску, Сергій Черняк.

Нападники: Любомир Корнута, Василь Палагнюк, Тарас Данилюк, Володимир Борисевич.

Історична довідка ФК "Лужани

Лужанська команда має давні футбольні традиції. Ще в далекому 1947 році лужанський "Колгоспник" дебютував в чемпіонаті області, де посів 10-те місце серед 15 команд. Тривалий час команда в області вважалася середнячком і тільки в середині 70-х років лужанський "Колос" почав прогресувати. В 1975 році вперше стає чемпіоном області.

Але найбільших успіхів команда досягла починаючи з 1996 року. Підопічні Василя Орлецького і Ярослава Мазура стали багаторазовими чемпіонами і володарями Кубка Чернівецької області.

Починаючи з 1996 року ФК "Лужани" приймає активну участь у чемпіонаті та розіграші Кубка України серед аматорських команд. У 2000 році лужанський футбольний клуб виборов Кубок України серед аматорів.

Лужанці є багаторазовими учасниками фінальних змагань з футболу серед аматорів. У 2007 році ФК "Лужани" завоював бронзові медалі чемпіонату України. На даний час команда є лідером буковинського аматорського футболу.

Президент - Ярослав Мазур

Начальник команди - Василь Орлецький

Головний тренер- Юрій Крафт

Історична довідка "Торпедо" (Миколаїв)

Команда створена в 1954-1955 роках на великому миколаївському підприємстві ЮТЗ "Зоря" під назвою "Авангард".

Учасник першостей України серед КФК, кращий результат – 3 місце в 1958, та розіграшів Кубка серед КФК (фіналіст-1963).

Не раз "Торпедо" знаходилося в кроці від здобуття путівки в клас "Б", але в перехідних матчах сильнішим виявлявся "Суднобудівник".

Команда неодноразово вигравала звання чемпіона (1958-61, 1963, 1965, 1982 роки) і володаря Кубка Миколаївської області (1959, 1960, 1963, 1965, 1974).

Відродження "Торпедо" почалося в 2001 році за активної підтримки керівництва підприємства на чолі з Героєм України Юрієм Бондіним. В 2002 і 2004 команда вигравала Кубок міста Миколаєва, дебютувала в першій групі чемпіонату області.

Зараз ведеться реорганізація футбольного господарства на НВК "Зоря-Машпроект", створено футбольний клуб "Торпедо".

"Торпедо" є чемпіоном Миколаївської області 2005, 2006, володарем Суперкубка області-2006 і фіналістом Кубка України серед аматорських команд 2007 року.

Президент - Євгеній Барвинський

Головний тренер - Володимир Козенко

Тренер - Віталій Котов