Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

"Єдність-2" (с. Плиски) - чемпіон України 2009

"Єдність-2" (с. Плиски) - чемпіон України 2009

"Торпедо" (Миколаїв) – "Єдність-2" (Плиски) - 1:2 (1:0).

3 жовтня. м. Умань. Стадіон "Іллічівець". 1500 глядачів.

Судді: Абдула А. (Харків), Мартищенко О., Петраков Є. ( Київ), Шлончак С. (Черкаси).

Делегат ФФУ: Шебек С. (Київ)

"Торпедо": Шилов, Ковтунов, Рябченко, Шиманець, Кульбачук, Чернописький (82, Пасхалов), Соломонов, Цапій, Гранковський (78, Щербина), Павелько (46, Бурджанадзе), Тормозов.

Тренер – Володимир Козенко

"Єдність-2": Крупніченко, Мацута, Якименко, Чеховський, Стецько, Стецюк, Яловець (90+1, Журба), Чернишов (90+4, Мчедлішвілі), Бабор, Тарикін (77, Валько), Легеда (49, Буленок).

Тренер – Сергій Бакун

Голи: Тормозов (33) – Тарикін (59, 68),

Попередження: Тормозов (41), Шиманець (86), Кульбачук (90+5) - Легеда (10), Мацута (76)

Вилучення: Шиманець (90+5).

Перша субота жовтня для уманчан – не проста. Вона святкова. Цього дня Умань відзначає день народження (День міста). З року в рік свято стає все яскравішим і дає неймовірну кількість позитивних емоцій мешканцям і гостям цього славного міста в самому серці України. Різнобарвна святкова хода за участю всіх підприємств і установ (нагадує колишні першотравневі чи жовтневі колони при СРСР – а не все ж тоді було погано!), всеукраїнський триденний музичний фестиваль "Софіївські зорі", відкриття чудового парку біля центральної площі…. Всюди десятки тисяч людей з посмішками на обличчі!

І ось в цьому морі гарного настрою не загубилася іще одна небуденна подія. На центральному стадіонні "Іллічівець" цього дня відбувався фінальний поєдинок Аматорської ліги України між миколаївським "Торпедо" і "Єдністю-2" з с. Плиски. Хотілось би просто відмітити мудрість тих людей, які посприяли тому, щоб саме в Умані і саме цього дня відбувся цей матч. Красень стадіон на сім тисяч місць із відмінним газоном (сумніваюся, що більшість команд другої чи першої ліги можуть похвалитися такою ареною) був нейтральним для обох колективі (і відтак вони на старті були в рівних умовах), а нерозбещені гарним футболом уманчани отримали можливість спостерігати за цікавим двобоєм між самобутніми командами. Жоден із більше півтори тисячі уболівальників, хто відволікся від майдану, де вирувало свято і фестиваль, не пожалкували про свій вибір!

З вітальним словом до присутніх виступили Антонюк Василь Петрович – віце-президент Асоціації аматорського футболу України, президент Всеукраїнського клубу "Шкіряний м'яч", заслужений майстер спорту, кращий гравець СРСР 1966 року Біба Андрій Андрійович, заступник міського голови м. Умань Віблий Володимир Мартинович, а також генеральний директор ВАТ "Уманьферммаш", який власне і є господарем чудової арени і максимально сприяє не лише футболу в місті, Ліпкан Анатолій Васильович. Серед поважних гостей також були перший віце-президент Асоціації аматорського футболу Каденко Олександр Валентинович і президент обласної федерації футболу Фощій Володимир Григорович.

І ось гра розпочалася. Очікувати несамовитого старту не доводиться. Це фінал і ціна помилки змушує команди діяти обережно. Отож ніхто не ризикує і команди намагаються захопити ініціативу. Спочатку здавалося, що це краще виходить у миколаївців, але хвилини з 15 "Єдність-2" гру вирівняла. У команди з Чернігівщини активніше явно виглядає правий фланг, звідки було зроблено декілька навісів. Але без якихось помітних проблем для захисту. Першого небезпечного моменту уболівальники дочекалися лише на 20-й хвилині. Штрафний зліва Тормозов виконує у популярному останні роки стилі – навісна передача, коли м'яча про всяк випадок спрямовують так, щоб він міг поцілити у площину воріт. Ось і цього разу круглого ніхто не торкнувся і він летів в нижній кут, але все ж захисник був уважним.

Болільники логічно розмірковують, що потрібен гол – тоді одній команді доведеться розкриватися. І на 33-й хвилині м'яч таки опинився в сітці воріт. Подача кутового і Роман Тормозов головою у високому стрибку карає голкіпера за невпевнені дії. "Торпедо" повело в рахунку. Ще до перерви "Єдність-2" мала чудову нагоду відновити рівновагу. На 39-й хвилині Тарикін потужним ударом метрів з 25 перевірив майстерність голкіпера. Тут же він після розіграшу кутового завдавав удару метрів з 15, але м'яч застряг в частоколі ніг. Ще один кутовий. Олександр Яловець отримує можливість пробити без перешкод з близької відстані і він непогано зльоту піймав м'яча , але той пролетів трохи вище поперечини. Уболівальники з Миколаєва (а обидві команди приїхали з підтримкою) полегшено зітхнули. На 45-й хвилині Тормозов, самий помітний у торпедівців, сміливо пішов на 4-х захисників і, пройшовши всю половину суперника, завдав непоганого удару – голкіпер на місці.

Основні події розгорнулися по перерві. Ще не встигла секундна стрілка зробити один оберт, а Бурджанадзе, який щойно вийшов на заміну, протягнув самотужки м'яча до чужого карного майданчика, але Гранковський промахнувся просто з убійної позиції. "Єдність" відповідає знову подачами справа. Тепер вони несуть значну небезпеку. На 50-й хвилині двоє нападників не розібралися, а на 54-й лише майстерність Бурджанідзе врятувала "Торпедо" від неприємностей. Але ініціатива явно захоплено Плисками. І гол не став несподіваним. До того ж він був просто класним. Олександр Стецюк чудовим пасом в розріз зі своєї половини кинув в прорив Тарикіна. Вадим приймає на швидкості м'яча і обігрує одного з двох захисників, зміщується в центр і з лінії штрафного пробиває низом в самісінький кут. Воротар безсилий! Попереду ще півгодини основного часу! А гра явно набирає обертів!

66 хвилина. Цапій завдає гарного удару з 18 метрів, але Шилов у стрибку переводить м'яча на кутовий. А за дві хвилини Віталій Буленок (вдала заміна тренерського штабу "Єдності") обкрадає захисника біля самого кутового прапорця і вривається вздовж лицеву лінію до штрафної і робить націлену поперечну передачу, а Тарикін метрів з трьох на повному ходу просто розстрілює ворота! І вже попереду Плиски!

На 76-й хвилині знову відзначилися Стецюк і Буленок. Перший передачею розрізав торпедівський захист а другий технічно розібрався з суперниками і виложив м'яча, мов на тарілочці, партнеру, але той … впав. Час сплива, а шансів у миколаївської команди не проглядалося. Хіба що їм ледь не допоміг на 80-й хвилині рикошет, але Шилов і тут здійснив сейв.

Арбітр, що на високому рівні провів поєдинок, компенсує 3 хвилини. Тренери "Єдності" роблять ряд замін, щоб виграти дорогоцінний час. А "Торпедо" ледь не переводить гру в овертайм! Спочатку Цапій метрів з 5 пробив головою вище. А ще за кілька секунд просто супермомент! Вихід практично сам на сам, але в останню мить захисник в підкаті самовіддано кидається під удар і м'яч по дузі перелітає через поперечину! Схоже від напруги нерви здають у торпедівців і за удар суперника по обличчю арбітр справедливо вилучає з поля Шиманця. Всім по людські зрозуміло гравця. Але ж програвати треба вміти! А не входити до історії непристойним жестом спрямованим уманським уболівальникам, які своєю поведінкою аж ніяк не заслужили на хамство з боку гравця! Можливо він подумав, що він легенда німецького футболу Ефенберг, який колись теж подібний жест використав. Але навіть цей прикрий інцидент не зіпсував від чудового матчу! Уболівальники оплесками дякували обом командам і вітали "Єдність-2" із цілком заслуженою перемогою!

Ну а далі під невмирущий хіт було шалене святкування із красенем-кубком, що дуже нагадував Кубок європейських чемпіонів! Свято футболу в Умані видалося на славу!

ІГОР СОБОЛЕНКО, м. Умань