Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Фінал чемпіонату України 2010 відбувся

Фінал чемпіонату України 2010 відбувся

Знову на Херсонщину прийшло свято!!!

Фінальні змагання XIV чемпіонату України з футболу серед аматорських команд завітали на Херсонщину. Протягом п'яти днів (з 14 по 19 вересня) у Новотроїцькому районі на футбольних полях селища Новотроїцьке та селах Горностаївка і Громівка проходили футбольні баталії за звання чемпіона та комплекти нагород.

У фінальній частині брали участь сім команд, розподілених на дві групи. У групі "А" за перше місце, яке надавало право грати у фінальному матчі, змагалися "ОДЕК" (Оржів, Рівненської області), "Локомотив" (Куп'янськ, Харківської області), "Мир" (Горностаївка, Херсонської області). У групі "Б" вели боротьбу "Єдність-2" (Плиски, Чернігівської області), "Торпедо" (Миколаїв), ФК "Тернопіль" (Тернопіль), "Звягель-750" (Новоград-Волинський, Житомирської області).

1-й день. Урочистості з приводу відкриття змагань відбулися у Горностаївці на місцевому стадіоні "Затис", який хоча і не великих розмірів, але затишний і має чудові умови для футболістів та глядачів. Команди почули вітання від 1-го віце-президента Асоціації Аматорського футболу України Олександра Каденко, голови райдержадміністрації Новотроїцького району Петра Збаровського та інших поважних осіб. Після того, як почесним гостям було вручено хліб та сіль від місцевих хліборобів, до справи взялися футболісти.

Першого дня у групі "А" грали "Локомотив" та "Мир". Господарі, підтримувані чисельними уболівальниками, кинулися атакувати ворота куп'янців і вже на початку зустрічі відкрили рахунок. Це після подачі кутового Олександром Шипою м'яч потрапив до Віктора Довбиша і він переправив його у ворота. Він став першим голом у фінальній частині змагань. І на далі футболісти "Мира" домінували на полі перемігши у підсумку – 4:1.

У Новотроїцькому грали представники групи "Б", минулорічний чемпіон "Єдність-2" і "Звягель-750". Тут краще почувалися представники Житомирщини. Футболісти "Звягеля" вже у першому таймі забили першими м'яч у ворота суперника. А у підсумку виграли – 3:1.

У Громовці на зелений газон місцевого стадіону вийшли футболісти "Торпедо" та ФК "Тернополя". Здивували тернополяни. Вони ще до перерви "відвантажили" у ворота миколаївців два м'ячі, пропустивши один. А потім "добили" торпедівців, перемігши у зустрічі з рахунком - 6:1.

2-й день. Він розпочався нарахуванням та зняттям очок з команд. У групі "Б" на матч першого дня ФК "Тернопіль" та "Торпедо" з Миколаєва, миколаївці подали протест, бо у тернополян грав незаявлений гравець. Звісно, після довгих дискусій їм присуджена технічна поразка і забрано три очки, а "Торпедо" навпаки технічна перемога та додано три очки.

Потім відбулися матчі другого туру.

У групі "А" команди "Мир" та "ОДЕК вже принаймні роздобули по одному комплекту нагород. Бо оржівці у другому турі переграли куп'янський "Локомотив" – з рахунком – 3:0. Тим самим у "Мира" та "ОДЕКа" стало по три очки. Хто з них піде далій повинно було стати відомо останнього туру групових змагань, коли суперники мали зіграти між собою. У "Локомотива", який завершив змагання - нуль очок. Він першим поїхав до дому.

У групі "Б" не відбулося реваншу. "Єдність-2", як і торік у фіналі, спромоглася здолати "Торпедо". Цього разу з рахунком – 2:0. А команда "Звягель-750" виграла другий матч поспіль, розгромивши ФК "Тернопіль" – 3:0. Тим самим набравши шість очок, принаймні вже мала один з комплектів нагород. Хто посяде друге місце у групі залишалося відкритим, бо по три очка було у "Єдності-2" та у "Торпедо". Лише жодного очка немало ФК "Тернопіль".

3-й день. У групі "А" господарі змагань футболісти "Мира" з початку засмутили своїх прихильників, пропустивши після помилки захисників, але потім реабілітувалися, забивши два м'ячі у ворота "ОДЕКа". Правда вони забили ще один м'яч ще і у свої ворота. Тому зустріч завершилася унічию 2:2. Це дало право "Миру" грати у фінальному матчі. А оржівці завоювали бронзові медалі, бо у чемпіонаті матч за третє місце в останні три роки не проводиться. "Бронза" вручається двом командам, які посідають другі місця у групах фінальної частини чемпіонату.

У групі "Б" . Футболісти "Торпедо", як не намагалися вирвати перемогу у "Звягеля-750", все ж поступилися 2:3, тим самим залишившись взагалі без нагород. До речі у минулому році вони були срібними призерами. Звягільці стала єдиною командою, яка не втратила жодного очка у груповому турнірі фінальної частини змагань. А друге місце у цій групі дісталося "Єдності-2", що розтрощила ФК "Тернопіль" з рахунком – 6:1. Вони бронзові призери.

Підсумкові турнірні таблиці групових змагань:

Група "А".

Команда І В Н П М О

1. "Мир" (Горностаївка) 2 1 1 0 6-3 4

2. "ОДЕК" (Оржів) 2 1 1 0 5-2 4

3. "Локомотив" (Куп'янськ) 2 0 0 2 1-7 0

Група "Б".

Команда І В Н П М О

1. "Звягіль-750" (Новоград-Волинський) 3 3 0 0 9-4 9

2. "Єдність-2" (Плиски) 3 2 0 1 10-6 6

3, "Торпедо" (Миколаїв) 3 1 0 2 5-5 3

4. ФК "Тернопіль" (Тернопіль) 3 0 0 3 1-12 0

4-й день. Всі чекали з нетерпінням на фінал. І він відбувся у неділю 19 вересня.

"Мир" – "Звягель-750" – 2:0 (1:0).

19 вересня. 15.00. Горностаївка. Стадіон "Затис". 1100 глядачів.

Судді: О. Руденко (Одеса), С. Резанцев (Кривий Ріг), П. Почепецький (Дніпропетровськ).

Делегат АФУ: О. Каденко (Київ)

Інспектор ФФУ: Ю. Власенко (Київ).

Горностаївка: Єрещенко, Головко, Осьмачко, Приземлін, Лахнюк, Шипа (О. О. Сапельняк, 90+4), Зайцев (Хомутов, 83), Савченко (Соболь, 90+5), Довбиш, І. Доценко (Кривошейкін, 86), Жигалов.

Запасні: Кулько, Макаров, Панін

Тренер: Олександр Як. Сапельняк.

Новоград-Волинський: Дубров, Носарєв, Джус, Перін (Расулов, 75), Загрівний (Диняк, 72), М. Войнович (Сизоненко, 77) Горбаченко, Весельський, Осарчук, Ванжура (Майдачевський, 60), Омельченко .

Запасні: Ковальчук, О. Войнович, Лободін.

Попереджені: Довбиш (25), Савченко (62) – Корнійчук (63), Майдачевський (68), Сизоненко (82), Ванжура (90).

Вилучення: тренер команди "Звягель-750" Андрій Лось попередження (42) та вилучення (68) за нецензурну лайку у бік бокового арбітра.

Отже у двобої за чемпіонський титул зійшлися представники Херсонщини та Житомирщини, де донедавна не було навіть команд майстрів.

Господарі фінального турніру "Мир" одразу взялися до справи, намагаючись не дати оговтатись гостям.

Вже на початку зустрічі Іван Доценко подавав на Сергія Жигалова, але голкіпер відвів загрозу. Надали вже Олександр Шипа надіслав м'яча зі штрафного трішки вище воріт. А після удару Віктора Довбиша смугастий вже пролетів поряд зі штангою. Ще Віталій Зайцев вцілив вище поперечини. Це гольові моменти біля воріт "Звягеля", що виникали до 21 хвилини. І лише після цього звягільцям вдалося налякати воротаря "Мира", дальнім ударом з штрафного Ярослав Корнійчук теж направив м'яч вище поперечини. От як би були регбійні ворота…

І ось розпочалася 24 хвилина. Сергій Жигалов проскочив по лівому флангу звягільців і перекинув м'яча через голкіпера. Гол!

Ще через п'ять хвилин Олександр Шипа пробивав по воротах "Звягеля", але на удар зреагував воротар, відбивши м'яч перед собою. Та на добивання ніхто з горностаївців не встиг.

На останній хвилині могли відзначитися і футболісти з Житомирщини, та Віталій Ванжура влучив у поперечину.

Після відпочинку футболісти "Мира" підтримувані чисельними своїми прихильниками продовжували атакувати. Захисникам "Звягеля-750" доводилися не солодко. Доценко, Довбиш, Жигалов, знову Жигалов, виходили на зручні позиції, або наносили удари по воротах суперника, але на висоті зіграв голкіпер звягільцев Дубров і захист. Однак на 57 хвилині вихід Доценка по правому флангу у штрафний майданчик завершився влучним ударом у кут воріт - 2:0.

У подальшому тривала тактична гра. Господарі турніру збивали темп, а керівництво "Звягеля-750" не тільки намагалося діями якось змінити хід поєдинку, провівши кілька замін, а і тиснуло на арбітрів. Це закінчилося тим, що Андрій Лось отримав червону картку за неодноразову лайку у бік бокового асистента арбітра і залишив лаву запасних.

А що стосовно завершення матчу, то підопічні тренера Олександра Сапельняка горностаївці довели його до логічного завершення, не дозволивши звягельцям забити бодай гол престижу.

Перемогла 2:0 і "Мир" вперше стає чемпіоном країни серед аматорів.

Слід зазначити, що керівництво футбольного клубу "Мир" на чолі з його президентом палким прихильником футболу Іваном Івановичем Доценко, керівництво райради та палкі прихильники футболу керівники господарств, а їх досить багато у Новотроїцькому районі, створили хороші умови для учасників фінальної частини змагань, аби на Херсонщині відбулося свято футболу.

Фото . Команда "Мир" чемпіон України серед команд КФК 2010 р.

    Олександр Крупіца

    Гороностаївка -Новотроїцьке - Громівка