Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

МФК «Первомайськ»: великий спортивний центр, підтримка пані мера та всі обласні трофеї

МФК «Первомайськ»: великий спортивний центр, підтримка пані мера та всі обласні трофеї

Нещодавно Україна здобула першу золоту медаль на зимовій Олімпіаді в Пхьончхані – і фристайліст Олександр Абраменко якраз родом із міста Первомайськ Миколаївської області. А ще з тутешньої ДЮСШ вийшли у великий футбол один із найвизначніших бомбардирів вітчизняного футболу Тимерлан Гусейнов, знані українські футболісти Микола Збарах, Олексій Багнюк, Олег Допілка, Вадим Мілько.

Маючи заслужену славу спортивного центру Миколаївщини та півдня України, місто намагається підняти і відродити й футбольні традиції. Для цього створений і розвивається МФК «Первомайськ» – учасник Аматорського чемпіонату України, восьма команда серед дев’яти учасників Групи 3. Про свою команду розповідає від імені тренерського штабу Іван Мілько.

– Іване Івановичу, розкажіть, що запланували на зимовий антракт?

– Хочемо належним чином підготуватися до 2018 року. У нас великі завдання, а інакше й бути не може – минулий рік склався для МФК «Первомайськ» дуже вдало, ми виграли всі турніри Миколаївщини, які тільки є. Звісно, хочемо захистити обласні чемпіонство, кубок та губернаторський суперкубок, а також досягти прогресу в Аматорському чемпіонаті України.

– Тут ви поки на передостанньому місці…

– Дійсно, спершу було дуже важко, але команда рухалася у правильному напрямку. Самі бачите: осінню частину сезону завершували уже значно впевненіше, зуміли за два тури набрати стільки ж, як за всі попередні. Особливо приємно те, як ми розпочали друге коло – обіграли криворізький «Гірник» з рахунком 5:1, поквитавшись за поразку на старті сезону. Для нас цей матч показовий, свідчить, що команда прогресує.

Те саме і з дітьми: майже 30 років не виходили у фінал «Шкіряного м’яча», а ось минулого року хлопці 2003 року народження пробилися у вирішальний етап і зайняли шосте місце серед восьми учасників зі всієї України.

– Такий підйом пов’язуєте із стабільністю в організаційному плані?

– Безперечно. Можемо з гордістю сказати, що міська влада повернулася обличчям до спорту, розуміє наші проблеми й підтримує. Міський голова Первомайська Людмила Григорівна Дромашко підтримує наш клуб. Ми, напевно, єдина бюджетна команда в області – іншим допомагають аграрії. А зусиллями нашого мера підтримується наш стадіон – трав’яне поле, підтрибунні приміщення у хорошому стані. Це підтверджується навіть тим фактом, що до нас у Первомайськ приїздять грати клуби з інших міст. Свої домашні матчі у нас проводив миколаївський «Суднобудівник», раніше – миколаївська «Енергія». Навіть кубковий матч із «Чорноморцем» тут проводився!

Приємно, коли у місті зі спортсменами рахуються. Ми пояснюємо депутатам, що футбол – це спільна справа, він не повинен залежати від політики чи якихось поточних справ. Завдяки підтримці мера й нашого президента клубу Леоніда Сергійовича Співака, МФК «Первомайськ» може грати на всеукраїнському рівні й думати про майбутнє. Якщо в такому режимі зможемо продовжити працювати, то первомайський футбол прогресуватиме, а наші молоді хлопці розкриватимуться швидше і краще.

– Основу МФК «Первомайськ» наразі складають досвідчені гравці, які пограли в різних лігах вітчизняного футболу – Олексій Багнюк, Тимур Чоларія, Вадим Радіола, Євген Рябченко, Валерій Сторубльовцев, Сергій Федорченко, Кирило Шиманець. Є сподівання залишити бойовий склад і на цей рік?

– Безперечно. З більшістю хлопців провели попередні розмови й домовились про продовження співпраці. Почули від них прекрасні слова: «Це єдина команда, де нас не надурили!». Бо, як правило, наобіцяють багато – а виконують не все, а у нас все, що обговорюється, втілюється в життя. Ми хлопцям говоримо: «Ви грайте, а ми будемо робити так, щоб ви лише про футбол думали».

МФК «Первомайськ»: великий спортивний центр, підтримка пані мера та всі обласні трофеї

– Ким думаєте посилитися?

– Запросили 24-річного форварда Артема Сандула, який раніше грав за ФК «Врадіївка» – нашого найголовнішого конкурента в боротьбі за обласні трофеї. Останнім часом цієї команди не було – не знаю, як цього року буде. У нас склад награний, тому вибираємо тільки тих гравців, які реально можуть нас посилити.

– Коли МФК «Первомайськ» планує братися до роботи?

– Думали виходити з відпустки вже в березні, але, напевно, почнемо підготовку раніше. Маємо запрошення на представницький турнір за участі шести клубів, серед яких – і професіонали. Ми вже раніше грали товариські матчі з клубами Другої й Першої ліг, нам це цікаво.

– І які враження?

– Ви знаєте, рівень може бути досить схожим. Хіба що в фінансовому плані та тренувальному процесі відрізняється. Беручи участь в Аматорському чемпіонаті, бачимо, що ті команди, які тут серед лідерів, і в Другій лізі не губляться. Це свідчить, що клас приблизно однаковий.

– Піднятися вище в Чемпіонаті ААФУ реально?

– Думаю, що так. Особливо, якщо пригадати, в якій формі ми були під кінець осінньої частини сезону… Хочу сказати, що в нас хороша команда. Той же «Металіст 1925» нас, напевно, думав легко обіграти, а вийшло – лише в один гол. «Таврія» з нами очки розділила.

– Первомайськ відомий такими іменами, як Тимерлан Гусейнов, Олег Допілка, Вадим Мілько…

– Це мій син і вихованець. Пройшов «Динамо», молодіжну збірну, Прем’єр-лігу, а не так давно змінив рівненський «Верес» на ковалівський «Колос».

– А хто нині з вихованців місцевого футболу подає особливо великі надії на всеукраїнському рівні?

– Ну, от мій вихованець півзахисник Василь Пасічник – на контракті з МФК «Миколаїв» (Перша ліга). Захисник Назар Малиновський – в кропивницькій «Зірці». Захисник Денис Попов – в дублі «Динамо» (Київ), а також він капітан своєї вікової збірної. Ми з нашими земляками підтримуємо контакти. Багато хто з них після завершення великої кар’єри допомагає рідній команді, як Олексій Багнюк. Він після виступів у найвищих дивізіонах України та Білорусі багато років грає за рідний Первомайськ. І саме грає, а не дограє!

Артур Валерко.

Для довідки:

МФК «Первомайськ» (Миколаївська обл.)

Рік заснування: 2010

Президент: Співак Леонід Сергійович

Спортивний директор: Кухаренко Всеволод Віталійович

Тренери: Доценко Костянтин Дмитрович

                       Мілько Іван Іванович

                       Флакей Микола Дмитрович

Стадіон: «Центральний» імені Л.Г. Кривицького (Первомайськ)

МФК «Первомайськ» в інтернеті:

http:/teams/mfk-pervomajsk-mykolayivska-obl