Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Рубікон»: переїзд у Вишневе, оновлення складу та думки про прогрес

«Рубікон»: переїзд у Вишневе, оновлення складу та думки про прогрес

Поява нового клубу в наші часи – примітна подія, тим більше, якщо він збирається займатися молодими футболістами і при цьому у найближчій перспективі – підвищуватися в класі. Тому щодо футбольного клубу «Рубікон» було багато тем для розмови, а за цю зиму їх ще побільшало.

Про переїзд клубу, зміни у складі та штабі, а також атестаційні процеси ми поговорили з головним тренером клубу Віктором Курятою.

– Вікторе Валерійовичу, ФК «Рубікон» з’явився минулого року й нині бере участь в Аматорському чемпіонаті України. Як збираєтеся поліпшувати скромні результати?

– По-перше, відзначу, що у нас не тільки молодий клуб, а й молодий склад. Поки що конкретних завдань не ставимо – наша ціль ознайомитися із рівнем турніру, дати можливість хлопцям здобути досвід всеукраїнських змагань. Звісно, час зимового антракту не втрачаємо дарма.

Команда розпочала підготовку ще перед Новим роком, мали два тижні тренувань у дворазовому режимі, пішовши у відпустку під кінець 2017 року. Потім готувалися до Меморіалу Олега Макарова, де передивилися біля 40 нових виконавців, при цьому здобувши дві перемоги. Хоча й не вийшли із групи, але здобули чудовий досвід та ігрову практику.

«Рубікон»: переїзд у Вишневе, оновлення складу та думки про прогрес

– Настільки масовий перегляд новачків свідчить, що склад перебудовуєте солідно.

– Безперечно. Від осіннього складу у нас залишиться чоловік п’ять – Артем Єсаулов, Володимир Ігнатьєв, Роман Гарасюта, Владислав Грибан, Володимир Котовий. Нині маємо 15 гравців – теж молодих, найстарший серед них – Ярослав Сокіл, вихованець «Динамо» 1991 року народження. Тобто, десь 80% заявки оновимо.

Хто пішов? Денис Бабенко, Андрій Гусін-молодший, Олександр Долгоп'ятов, Іван Колесников, Євген Костенко, Богдан Мандзя, Олександр Моргос, Валерій Сезанович, Микита Тоцький, Дмитро Шут. Зрозуміло, на місце тих, хто залишив команду, приходять нові гравці, але ці зміни ще в процесі – часу до початку весняної частини сезону в Аматорському чемпіонаті ще досить багато, тому селекційний процес триває.

– У якому складі нині ваш тренерський штаб?

– Мені допомагає Денис Маринчук – ми перетиналися раніше в інших командах, де разом виступали. Авторитетний футболіст, у нього в послужному списку виступи за «Оболонь», «Княжу», молдовський «Ністру», МФК «Миколаїв», ПФК «Олександрія», «Нафтовик-Укрнафту», «Геліос», «Арсенал-Київщину». Розглядаємо й кандидатуру на пост тренера воротарів. Раніше в штабі працював Олександр Петрук, також відомий в області футболіст.

– На офіційному сайті клубу з’явилося повідомлення про переїзд «Рубікона» із Києва у пристоличне Вишневе. Отже, зміните й місце проведення домашніх матчів?

– Так. Восени ми приймали суперників у Аматорському чемпіонаті на столичному стадіоні «Економіст», однак ще з минулого року спробували зіграти на міському стадіоні Вишневого. Нам там сподобалося, команду гарно прийняли і ми тут базуємося.

«Рубікон»: переїзд у Вишневе, оновлення складу та думки про прогрес

– Які плани у клубу?

– Ми подали документи на атестацію для участі в Другій лізі. Нині цей процес триває, уже в квітні-травні буде більше відомо стосовно того, хто буде брати участь у професіональних турнірах.

– Наразі «Рубікон» є єдиною командою Чемпіонату ААФУ, яка не набрала жодного очка. Утім, відзначимо заради справедливості, й за середнім віком ви будете претендувати на звання наймолодших… Отже, здобуваєте більше досвід, аніж турнірний результат?

– Це було ознайомлення із всеукраїнським рівнем. Особливо в першому півріччі, тому що за нас грали хлопці, які не мали досвіду виступів не те, що на такому рівні, а й навіть на обласному. Зібрали гравців, які раніше виступали на районному рівні, максимум – у першості області. Тож особливих завдань не ставили, про очки поки що не говорили – нам треба було ознайомитися із рівнем гравців, дати їм шанс себе проявити в змаганнях ААФУ.

На друге коло у «Рубікону» буде вже інший склад – у нас тепер є більш досвідчені гравці, тому й завдання будуть дещо іншими.

– Після завершення Меморіалу Макарова на Меморіал Щанова «Рубікон» не заявився. Надалі зосередитеся на окремих матчах?

– Ми отримали досить хорошу ігрову практику. Наприклад, мали зустріч із чемпіонами Київщини – «Авангардом» із Бзова, обіграли їх 1:0 (забив Максим Куба). Також зіграли з лідерами Першої ліги чемпіонату України – «Арсеналом-Київ», поступилися їм 1:2 за гідної гри. Плануємо до кінця місяця зустрітися із молодіжними складами «Шахтаря» та «Сталі», а якщо буде час і можливість – до кінця лютого хотіли б іще раз зустрітися із «Авангардом». У березні запланували домашній збір, який пройде у Вишневому, після чого безпосередньо підготуємося до чемпіонату.

– Нинішній склад формуєте на короткострокову чи довгострокову перспективу?

– У нас із гравцями така домовленість, що ті, хто візьме участь у другому колі Чемпіонату ААФУ, зможе залишитися на Другу лігу. У будь-якому випадку, склад буде награватися й надалі.

– Наскільки пам’ятаю, ви вже мали тренерський досвід – були помічником головного тренера у попередніх командах, однак саме нині отримали самостійний досвід?

– Так, я був помічником головного тренера раніше. Починав ще у команді «Лідер» (Петропавлівська Борщагівка), де допомагав Леоніду Володимировичу Гусіну. Потім – у «Чайці» (Петропавлівська Борщагівка). Зосередитися на тренерській роботі змусила травма – років півтора тому зрозумів для себе, що вище десь грати не буду, а якщо залишаюся на аматорському рівні, то є сенс повністю зануритися у цю роботу. Маючи тренерську ліцензію «С», влітку буду підвищувати її до «В». Вдячний клубу «Рубікон» за можливість працювати головним тренером, це мій перший подібний досвід і він дуже цікавий.

– На кого із відомих тренерів орієнтуєтеся і який футбол любите?

– Стараюся брати найкраще від різних тренерів, але створювати щось своє, імпровізувати. Керівництво дає нам, тренерам, час, щоб ми навчалися і винаходили щось нове. Тому стараюся ставити команді гру, яка мені самому подобається – атакуючий футбол із стрімкими переходами від оборони в атаку, гарною ігровою поставою.

Артур Валерко.

«Рубікон»: переїзд у Вишневе, оновлення складу та думки про прогрес

Для довідки:

ФК «Рубікон» (Київ→Вишневе)

Рік заснування: 2017

Президент: Бірун Олег Григорович

Головний тренер: Курята Віктор Валерійович

Тренер: Маринчук Денис Богданович

Начальник команди: Душко Валерій Романович

Стадіон: «Міський» (Вишневе)

ФК «Рубікон» в інтернеті:

http://www.rubiconfc.com/