Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Яруд» (Маріуполь): відомі імена, маріупольський футбол та другий шанс для молоді

«Яруд» (Маріуполь): відомі імена, маріупольський футбол та другий шанс для молоді

«Яруд» (Маріуполь): відомі імена, маріупольський футбол та другий шанс для молоді

За десять років самобутня команда «Яруд» завоювала гарну репутацію в футболі Маріуполя: збирала медалі та кубки міських турнірів, вигравала Кубок пам’яті Івана Армяновського. Тепер здобуває досвід і на всеукраїнському рівні. У сезоні 2017/18 Чемпіонату України серед аматорів команда посідає на час зимового антракту сьоме місце серед дев’яти учасників Групи 3. Утім, навесні сподівається поліпшити результати, адже її молоді гравці за допомоги заслужених ветеранів місцевого футболу швидко прогресують і навчаються виступати на такому рівні.

Недарма наставником цього колективу є відомий в минулому футболіст, володар Кубка України та учасник єврокубків Дмитро Єсін. Про «Яруд» та його перспективи він розповів нам в інтерв’ю.

– Дмитре Олександровичу, як ваш колектив готується до весняної частини сезону?

– З відпустки команда вийшла 25 січня. Тренуємося, по мірі можливостей та за різних погодних умов і в спорткомплексі «Іллічівець», і на відритому повітрі. Процес іде: зіграли з юнацькими командами ФК «Маріуполь» та «Шахтаря». Беремо участь у Меморіалі Армяновського – зимових змаганнях, у яких отримуємо необхідну практику. На результат зараз не дивимося: хлопці грають по 45 хвилин, завдання – передивитися кожного і дати їм відчути гру.

«Яруд» (Маріуполь): відомі імена, маріупольський футбол та другий шанс для молоді

– У складі «Яруда» – чимало молодих гравців, які встигли отримати професіональний стаж у ФК «Маріуполь», «Іллічівці-2», київському «Арсеналі» – Андрій Лисюк, Ігор Крашневський, Іван Мочевінський, Владислав Савчук, Ігор Биковський. Вони залишаються у вашій команді, чи, можливо, шукають інші варіанти продовження кар’єри?

– Більшість хлопців залишаються і будуть грати за нашу команду в другому колі. Попрощалися з Максимом Різьє, який нам трішки допомагав – згідно з домовленістю, яка була між нами, він знову зміг відправитися за кордон. Повернувся до нас Діма Зубков – раніше грав за СК «Каховка», але сам він – маріупольський, тож ми скористалися можливістю його задіяти. Зробили йому такі ж умови, які він мав там, тому, вважаємо, посилилися.

– Посилення з прицілом під весняну частину сезону, чи більш далекоглядне?

– Наш клуб проходить атестацію під Другу лігу, хочемо вийти на професіональний рівень. Тому плануємо співпрацювати за договором ще й із футбольним клубом «Азовсталь» – це й академія, і наша тренувальна база буде. Розуміємо, що за місяць-два це все не робиться – потрібен час і серйозний підхід до справи, щоб побудувати справжній футбольний клуб сучасного типу.

– Приймати суперників плануєте на стадіоні «Азовець»? Це та арена, на якій приймав суперників ще маріупольський «Металург» до зведення стадіону «Іллічівець»?

– Саме так. Дійсно, ще в 90-ті там активно проводилися матчі. Хороший стадіон – ігрове покриття хороше, трибуни, табло.

«Яруд» (Маріуполь): відомі імена, маріупольський футбол та другий шанс для молоді

– Поруч із молоддю «Яруд» задіяв і низку авторитетних ветеранів – за вас грають Сергій Грибанов, Артем Савін, Володимир Кілікевич. Завдяки чому вдалося переконати їх пограти ще на аматорському рівні?

– Це, по-перше, всі мої хороші знайомі – ми грали в одній команді, дружили. По-друге, всі вони – маріупольці, живемо в одному місті, хочемо, щоб футбол тут розвивався. І спортивна мотивація є – бачимо, як зростає молодь. Пам’ятаємо, як самі пробивалися у футболі. Тому хочемо їм допомогти. Хоча у другому колі, цілком можливо, ветеранів поменшає. Я, імовірно, вже не буду грати – все болить, награвся, будемо давати більше можливості проявляти себе молоді. А от інші вікові гравці ще допоможуть – як той же Кілікевич, який у нас найбільше забиває.

Раніше ми, можливо, грали десь на старому багажі, але з кожним роком підвищуємо вимоги до колективу, до нашого навчально-тренувального процесу. Тепер у нас всі займаються, готуються. На останньому тренуванні 22 чоловіки було задіяні. За такого темпу роботи скоро молоді нас заткнуть за пояс, але ж ми заради їхнього розвитку й працюємо. Думаю, що в другому колі маємо виступити краще, ніж у першому.

– Співпраця з ФК «Маріуполь» проходить в нормальному режимі?

– Безперечно. Одну справу робимо. Весь час співпрацюємо і з ФК «Маріуполь», і з ФК «Азовсталь»: беремо їхніх хлопців, даємо грати. Адже молодих футболістів багато, а місця, щоб себе проявити, не всім вистачає. Хтось може пробитися в основний склад, а хтось і в дублі не грає. А у нас є практика на, вважаю, хорошому змагальному рівні. Ось зараз до нас прибув Артур Глоба – він у «Динамо» займався, в «Маріуполі». Подивимося, чим зможемо допомогти в його розвитку. Потихеньку збираємо боєздатний колектив, адже Маріуполь – місто спортивне, але не всі мають шанс себе проявити.

– Свого часу багато дискусій було стосовно виїздів у Маріуполь. А суперники «Яруда» не скаржаться?

– Ні, жодного разу ніяких інцидентів не було, і жодних питань від жодної команди. Всі нормально сприймають цей виїзд, а ми, зі своєї сторони, з радістю зустрічаємо гостей. Тому раді, що всі до нас охоче їдуть і не скаржаться на прийом, не кажуть – «більше сюди не приїдемо».

– Звідки така оригінальна назва – «Яруд»?

– Від прізвища нашого президента. Ми довго шукали назву команди, а Олександр Олександрович підказав, у нього така назва у компанії. Вийшло, як нам здається, оригінально і впізнавано.

«Яруд» (Маріуполь): відомі імена, маріупольський футбол та другий шанс для молоді

– Які будуть завдання на найближчий рік і стратегія загалом?

– До нас приходять хлопці, які всі живуть у Маріуполі, після U-21 та U-19. Вибір у них простий – або на місто бігати, або взагалі з футболом попрощатися, на завод піти. А «Яруд» їм дає другий шанс – у нас навчально-тренувальний процес, ми беремо участь у Чемпіонаті України, регулярно змагаємося в усіх міських турнірах. Це допомагає гравцям повірити у власні сили. І подібні приклади у нас є – після «Іллічівця-2» ми брали Лисюка, Крашневського, Савчука, які в дублі на заміні сиділи, а у «Яруді» вони грають в основному складі й отримують досвід. Може, хтось із хлопців, які грають за нашу команду, ще й проявить себе у великому футболі.

Артур Валерко.

Для довідки:

ФК «Яруд» (Маріуполь Донецької обл.)

Рік заснування: 2007

Президент: Ярошенко Олександр Олександрович

Начальник команди: Ляхов Павло Олександрович

Головний тренер: Єсін Дмитро Олександрович

Тренер: Савин Артем Сергійович

Стадіон: «Азовець» (Маріуполь)

ФК «Яруд» в інтернеті:

https://www.facebook.com/%D0%A4%D0%9A-%D0%AF%D0%A0%D0%A3%D0%94-1320900481325115/?ref=nf