Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Чайка» (Петропавлівська Борщагівка): новий штаб, згуртування колективу та робота заради майбутнього

«Чайка» (Петропавлівська Борщагівка): новий штаб, згуртування колективу та робота заради майбутнього

«Чайка» (Петропавлівська Борщагівка): новий штаб, згуртування колективу та робота заради майбутнього

Футбольний клуб «Чайка» із Петропавлівської Борщагівки є одним із найтитулованіших на Київщині – в його скарбничці дві перемоги в Кубку України з футболу серед аматорів (2013 і 2017 роки), бронзові медалі Чемпіонату ААФУ сезону 2016/2017, низка медальних та кубкових трофеїв у рідній області та районі.

Нині в клубі – великі зміни. Основний склад очолив Анатолій Кретов, зібрано молодіжну команду, головним тренером якої став Роман Олійник (обидва фахівці з великим професіональним, у тому числі – міжнародним, досвідом). Попереду – атестаційний процес під професіональний рівень, а в Групі 2 Чемпіонату ААФУ борщагівці посідають шосте місце на проміжному етапі. Які завдання навесні стоятимуть перед колективом та які його стратегічні плани? Про це ми розпитали головного тренера команди Анатолія Кретова.

– Анатолію Вікторовичу, ви очолили «Чайку» 24 січня. Вдоволені першими кроками на новому посту?

– Працюємо вже другий місяць. Одне одного дуже непогано знаємо. Люди, які залишилися в команді, напрацювали гарні ігрові зв’язки, тому команда згуртована і проводить підготовку до весняної частини сезону за напрацьованим графіком.

– Наскільки зберегли склад? Багато змін можна очікувати?

– Із команди піде лише кілька чоловік – захисники Іван Скляренко та Артем Криворучко, нападник Ярослав Литвин. Всі інші залишаються. До того ж, з нами тренується чимало молодих гравців. Переглядаємо кількох потенційних новачків, 2-3 з яких вже справили на нас належне враження. Процес не спиняється – у нас ще достатньо часу до початку дозаявок на друге коло, тому селекцію ведемо й надалі.

«Чайка» (Петропавлівська Барщагівка): новий штаб, згуртування колективу та робота заради майбутнього

– Молодіжний склад «Чайки» в лютому взяв участь у Меморіалі Щанова. Молодь справила на вас враження?

– Ми уважно стежили за хлопцями. Радує, що є команда U-21 у нашого клубу. Це дає можливість системно готувати молодих футболістів, бо ж їм ще треба працювати й працювати. Скажу, що є футболісти, які справили хороше враження на тренерський штаб, щоправда, називати їх не стану – це такий вік, якому притаманно трішки неправильно розуміти похвалу.

Що стосується турніру в цілому, то ми також уважно стежили за командою «Стара Боярка», яку на Меморіалі Щанова очолював мій помічник В’ячеслав Богодєлов. У ній грають футболісти, яких ми також відслідковували для «Чайки». Тож завдяки такому зимовому турніру, змогли приглядіти кількох гравців, які можуть посилити нашу команду.

– Які плани у «Чайки» до квітня місяця?

– Я розпланував підготовку так, щоб провести три етапи. Попрацювали над об’ємами, витривалістю, зараз буде швидкісно-силова витривалість. Природно, будемо вже обкатувати той склад, який і має вступити в сезон. Тому хотілося б взяти участь у березневому турнірі пам’яті Кирсанова, а також провести спеціальні збори.

– У вашої команди є географічна перевага – вона базується у столичному регіоні, де чимало професіональних клубів…

– Звісно, намагатимемося пограти проти клубів із більш вищих ліг. Для нас це буде цікавий досвід.

«Чайка» (Петропавлівська Барщагівка): новий штаб, згуртування колективу та робота заради майбутнього

– Чи вимальовується той колектив, який хотіли б побачити на полі?

– У нас ще все в процесі становлення – утримаюся від гучних слів.

– Чи вдалося подивитися хоча б на відео матчі Аматорського чемпіонату, щоб мати поняття про цей турнір?

– Так. Мені сподобалося, що турнір, в цілому, рівний. Є, звісно, кілька команд, які трішки виділяються бо мають досвідчених гравців. А інші більш-менш однакові, тому турнір конкурентний.

– Які завдання будуть у «Чайки» на поточний сезон і в найближчі роки?

– Передовсім, нам треба створити боєздатну команду, яка могла б підвищитися у класі. Наш президент, Олександр Петрович Нігруца, хоче створити професіональний клуб. Тому перші кроки для цього – підібрати гарний колектив, знаходити нових футболістів (посилення однозначно потрібне у кожну лінію), створити таку команду, яка буде зростати і не стане статистом і на більш високому рівні.

– У вас великий професіональний стаж – як в Україні, так і за кордоном. Що намагаєтеся привнести підопічним, наскільки міняєте їх навчально-тренувальні будні?

– Як-то кажуть, не буває «екс» – колишніх футболістів, колишніх футбольних людей. Я справді пограв в Україні, Росії, Фінляндії. Щось встиг побачити, вивчити. Моє бачення гри – пресинг, швидкість, розумна робота з м’ячем. Хочеться створити команду, збалансовану в усіх лініях та достатньо сучасну для нинішнього футболу. Багато говорити не хочу – вважаю, що все про себе команда повинна розказувати на полі. Нині нам потрібен час на «притирку», але я працюю над тим, щоб колектив розвивався і прогресував.

«Чайка» (Петропавлівська Барщагівка): новий штаб, згуртування колективу та робота заради майбутнього

– На Київщині ви не так давно. Розкажіть про вашу попередню тренерську роботу.

– Працюю тренером уже п’ять років. Після виступів у Фінляндії та друголіговому клубі «Макіїввугілля» працював у академії «Шахтаря» (Донецьк) із командами хлопчиків U-6, U-11, U-13, U-16. Був рік помічником головного тренера в команді «Іртиш» (Тобольськ, Росія). У «Чайці» – з минулого року.

– Футбол в Україні пережив зникнення клубів, відхід легіонерів. Але надія на краще, на вашу думку, є?

– Звісно, футбол – невід’ємний від економіки, але цей час треба пережити. І при всіх недоліках є один плюс – нині час для молоді, тому що за інших обставин у них не було б таких можливостей себе проявити. Тому хочу побажати молодим гравцям, щоб не сприйняли цей час, як належне, а використали свій шанс, реалізували себе. Скрізь треба працювати – хоч в аматорах, хоч в молодіжних командах УПЛ. І перед тими, хто відповідально буде тренуватися та прогресувати, відкриються хороші можливості.

Для довідки:

ФК «Чайка» (Петропавлівська Борщагівка Київської обл.)

Рік заснування: 1976

Президент: Нігруца Олександр Петрович

Спортивний директор: Баранович Роман Миколайович

Головний тренер: Кретов Анатолій Вікторович

Тренер: Богодєлов В’ячеслав Павлович

Адміністратор: Цимбалюк Олександр Олександрович

Стадіон: «Козак-Арена» (Петропавлівська Борщагівка)

ФК «Чайка» в інтернеті:

http://fcchaika.com.ua/