Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ФСК «Кристал» (Чортків): будувати базис для майбутніх перемог

ФСК «Кристал» (Чортків): будувати базис для майбутніх перемог

Минулий сезон виявився екстремальним для ФСК «Кристал» – дві тренерських зміни по ходу, велика кількість кадрових змін та травм, тож колектив, який кінцівку сезону проводив мінімальним складом практично без запасних, у підсумку розділив останні 8-9 місця в Групі 1 з хмельничанами.

Однак Едуард Хавров, який очолив команду вже в розпал весняної частини минулого сезону, вірить у перспективи колективу. Цього літа досвідчений тренер, який приводив маріупольський «Іллічівець» до перемоги у Молодіжній першості Прем’єр-ліги, а петрівський «Інгулець» – до бронзових медалей Другої ліги та підвищення у класі, суттєво обновив склад чортківців. Про оновлений склад та завдання, які він вирішуватиме, ми й поговорили із наставником «Кристалу».

– Едуарде Анатолійовичу, склалося таке враження, що минулий сезон «Кристал» догравав у передчутті кадрової перебудови. Чи визначилися уже з кандидатами в оновлений колектив?

– Практично повністю – відсотків на 95. Можливо, додадуться ще 1-2 гравці. Наскільки великими є зміни? Від попереднього чемпіонату залишили двох воротарів, одного захисника, двох півзахисників та одного нападника.

Можна назвати нині такі імена наших новачків: фланговий захисник Андрій Сухецький (місцевий хлопець, грав за тернопільську «Ниву» та ФК «Тернопіль» серед професіоналів, а також за теребовлянську «Ниву» серед аматорів), центральний захисник Руслан Патрік (одесит, але більше відомий виступами за «Арсенал-Київщину» в минулому сезоні Другої ліги), фланговий захисник Олександр Дехтяренко (грав у мене в дублі «Іллічівця», при Миколі Павлову навіть залучався до роботи з головною командою, виступав за дубль «Олександрії», нещодавно грав під моїм керівництвом і в друголіговому «Поліссі»), півзахисники Михайло Штанкевич (тернополянин, але більше відомий за виступами у молодіжних командах «Дніпра» та «Олександрії», зараз повернувся додому), В’ячеслав Шпікула (також місцевий, але останнім часом грав за кордоном – у нижчих лігах Польщі та Німеччини), Сергій Коломієць (із Вінниці, пройшов дубль «Волині», грав за «Ниву-В» та «Полісся» у Другій лізі), нападник В’ячеслав Дзядикевич (також місцевий, грав за юнаків «Карпат» та тернопільську «Ниву»).

Сподіваємося, що ці футболісти посилять нашу гру – контрольні матчі, які ми провели влітку, підтверджують таку думку. Наразі у нас в обоймі 19 гравців (два воротарі та 17 польових), але до старту чемпіонату сподіваємося на ще невелике точкове посилення пари вакансій.

ФСК «Кристал» (Чортків): будувати базис для майбутніх перемог
Едуард Хавров

– Ви працювали з «Кристалом» уже наприкінці минулого сезону, однак це був дуже складний, навіть сказати б – екстремальний досвід. У багатьох матчах чортківська команда заледве збирала стартовий склад, отож досягненням було вже те, що вдалося зіграти всі матчі без зривів…

– Ми виходили із наших внутрішніх резервів. Старалися, щоб кожен із гравців, які залишалися з нами, був максимально готовим до гри. Кадрів дійсно було обмаль – зазвичай виїздили з 11-12 футболістами, 2-3 чоловіка в запасі для нас було за розкіш. На той час, коли я прийшов у команду, обойма була дуже малою, але при цьому не полишали колектив травми (як у нігерійця Ґаетана Джоґдома, який отримав перелом, чи лідера команди Понєдєльника). Доводилося навіть екстерном підтягувати хлопців – місцевих вихованців 2000-2001 р.н., грати практично без замін. До того ж, у студентів, які за нас грали, були різні турботи – екзамени, університетські змагання…

Погоджуся, добре, що змогли відіграти всю ігрову програму. Й тепер наше завдання – будувати склад так, щоб не було ситуацій, подібних до тієї кадрової кризи, яка існувала в «Кристалі», коли я сюди прийшов. Звісно, можливості у нашого клубу скромні – хоча все, що обіцяється, у підсумку виконується. А це впливає на кількість та якість залучених футболістів, а відтак – і на турнірні перспективи. Десь працюємо в режимі економії, більш ретельно вибираємо гравців – тому що не маємо права на помилку, кожен футболіст – на вагу золота. Але все ж досвід цих місяців нашої спільної роботи показав, що можна працювати й прогресувати.

– Як змінювали ситуацію?

– Змінили навчально-тренувальний процес. Багато працювали над майстерністю футболістів. Це дозволило значно піднятися в обласному чемпіонаті, де нині «Кристал» розділяє 2-3 місця. На жаль, дуже далеко відпустили лідера – «Агрон», але та гра, яку ми з ними зіграли, все ж підтвердила, що працювали недарма. Нічия 0:0 із фаворитом сезону – при тому, що й продемонстрована гра була такою, що дозволяла сподіватися на перемогу. Отже, й у тієї команди, яка у нас була, був потенціал. Недарма серед тих, хто пішов від нас, люди підвищувалися у класі. Як Андрій Понєдєльник, який нині у друголіговій «Буковині» (Чернівці). Ілля Пільтенко та Олексій Болобан посилили «Мир» (Горностаївка). Мали пропозиції й ті хлопці, які все ж вирішили у нас лишитися.

– Завдяки кому існує клуб?

– Основна роль у створенні та розвитку футбольного клубу – в міського голови Чорткова. Володимир Петрович Шматько всіляко підтримує не лише футбол, а й інші види спорту. Працює дитяча школа. Є різні напрями діяльності. Звісно, порівнюючи з тими містами, де я працював раніше, Тернопільська область не має такого якогось великого промислового гіганта, який би опікувався клубом, як металургійний комбінат у Маріуполі, та й великі місцеві аграрні підприємства, на відміну від Кіровоградщини чи Київщини, поки не настільки багато інвестують у футбол. У всякому випадку, це не зрівняти з умовним «Інгульцем» чи «Колосом» (Ковалівка).

Але, зусиллями мера та місцевого бізнесу, є підтримка команди. Вболівальники люблять футбол, у місті є великий інтерес до «Кристалу». Хочуть люди, щоб ми вигравали й зростали. Будь-якому тренеру хочеться мати більші можливості в комплектації та іншій роботі, є певні питання, але все, що мер обіцяє, виконується. Тому працюємо з інтересом, з думкою про гарне майбутнє, сподіваюся, що дамо той результат, за яким потягнуться до команди люди.

Пригадую першу зустріч з Володимиром Петровичем – ми зійшлися на тому, що «Кристал» повинен зростатися, розвиватися й повертатися на той рівень, де колись був. Нагадаю, що два десятиліття тому чортківська команда грала в Другій лізі, а на початку незалежних чемпіонатів України була й у Першій лізі. Ясна річ, це дуже амбітні орієнтири, але ми маємо працювати над тим, щоб рухатися вперед і наступного сезону потрапити в Другу лігу ПФЛ. Мені приємно та цікаво працювати в клубі, який має певний план розвитку й не хоче «бовтатися» на одному місці. Наші амбіції з мером у цьому плані співпадають.

– Якщо рухатися у бік професіоналізму, той інфраструктура повинна бути на рівні…

– З мого попереднього досвіду, можу порівняти як із хорошим, так із поганим. Звісно, до можливостей Маріуполя дуже й дуже далеко. З «Інгульцем» – приблизно такі ж умови для роботи. Але порівняно з тими умовами, в яких я працював у «Поліссі», це небо і земля. У нас є свій стадіон. Є база, на якій команда може відпочивати й ночувати (багато хлопців приїжджих). Налагоджене трьохразове харчування. Будується штучний майданчик поруч з нашим стадіоном, у вересні має початися зведення стадіону зі штучним покриттям. Розвиток є, хоча й нема поки на Тернопільщині такого потужного спонсора, який міг би в короткі строки фінансувати велике будівництво. Завдяки місцевій владі, розвиток іде. І навіть порівняно з минулим чемпіонатом, є вже великі кроки вперед.

– Як провели літо в плані спарингів?

– Ми провели низку контрольних матчів, але підвищеного змагального рівня – лише кілька. Десь на 4-5-й день роботи грали з друголіговою «Буковиною», було важко, бо багато футболістів приїздило «з коліс» на перегляд, грали трьома складами, було лише близько 40% тих гравців, яких ми в підсумку вибрали для посилення.

Труднощів додало те, що, коли почався сезон у професіоналів, ті ж тернопільська «Нива» або хмельницьке «Поділля» не знайшли вікна для спарингу з нами. Тому зіграли низку контрольних матчів із суперниками місцевого рівня – так, виграли, але ці результати небагато нам сказали. А уже наприкінці підготовки, після кількох переносів, зіграли з нашими суперниками по Чемпіонату ААФУ – СК «Хмельницький». Хоч і було чимало людей на перегляді, якість гри принесла нам певне задоволення). Ось так і завершили нашу підготовку, тепер з інтересом очікуємо старту сезону 2018/2019 в ААФУ.

• «Буковина» (Чернівці), Друга ліга ПФЛ – 1:2 в гостях (Владислав Іванов);

• СК «Хмельницький» – 2:0 (дубль Руслана Курдаса).

Артур Валерко.

ФСК «Кристал» (Чортків): будувати базис для майбутніх перемог
"Кристал" (Чортків)

Для довідки:

ФСК «Кристал» (Чортків Тернопільської обл.)

Рік заснування: 1946

Почесний президент: Шматько Володимир Петрович

Директор: Крепич Володимир Михайлович

Начальник команди: Нагірний Віктор Станіславович

Головний тренер: Хавров Едуард Анатолійович

Адміністратор: Олійник Петро Романович

Стадіон: «Харчовик» (Чортків)

Досягнення:

У 1992-1997 роках клуб виступав у Першій лізі чемпіонату України серед професіоналів, у 1997-1999 – у Другій лізі ПФЛ.

Чемпіон Тернопільської області 1955, 1959, 1964, 1989, 2002, 2003, 2013.

Володар Кубка Тернопільської області 1951, 1964, 1973, 1985, 1987, 1989, 1991, 2013.

Володар Кубка Підгір'я 1996 року.

ФК «Кристал» в інтернеті:

https://www.instagram.com/fsckrystal/

http:/teams/krystal-chortkiv-ternopilska-obl

http://www.chortkivmr.gov.ua/nashe-misto/sport/futbolna-komanda-fsk-krystal/