Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Альянс» (Липова Долина): амбітний новачок готується до новосілля

«Альянс» (Липова Долина): амбітний новачок готується до новосілля

Головний тренер команди «Альянс» із міста Липова Долина Юрій Ярошенко познайомив любителів футболу зі своєю командою та розповів про клубні амбіції в чемпіонаті України серед аматорів.

Нове ім’я в футболі Сумщини – липоводолинський «Альянс». Він стрімко ввірвався у когорту найсильніших в області, а тепер успішно стартував і в чемпіонаті України серед аматорів. Воно й не дивно: очолює команду-дебютанта ААФУ Юрій Ярошенко, в минулому – відомий футболіст, який привертав увагу навіть київського «Динамо», а потім – один із найавторитетніших вітчизняних тренерів по роботі з молоддю, фахівець, який працював у академіях «Шахтаря», «Металурга» (Донецьк) та ФК «Маріуполь». У послужному списку цього тренера – робота з професіональними клубами аж до Першої ліги.

«Альянс» (Липова Долина): амбітний новачок готується до новосілляСеред підопічних Ярошенка в «Альянсі» – чимало тих, хто грав під його керівництвом у попередніх командах. Авторитетні гравці з досвідом виступів у ПФК «Суми», сумській «Барсі», «Агробізнесі-TSK». Тож не дивно, що значно посилений «Альянс» наразі йде другим у Групі 2 Чемпіонату ААФУ. Знайомство із командою ми попросили провести її головного тренера…

– Юрію Миколайовичу, команда у вас бойова, і, напевно, особливість її полягає в тому, що більшість футболістів пройшла через ваші тренерські руки…

– Мабуть, так…

«Альянс» (Липова Долина): амбітний новачок готується до новосілля
Юрій Ярошенко

– Як формували цей колектив? Скільки часу було для того, щоб зібрати команду, чи мали можливість провести збори перед стартом на всеукраїнському рівні?

– Ми зустрілись з нашими керівниками, які запросили мене на роботу, на початку лютого 2018 року. Команда була сформована. Єдине – дійсно треба було пройти гарні збори. І керівники це організували – ми їздили готуватися на Закарпатті. У цьому плані виглядали непогано.

Ну і всі ж прекрасно розуміють, що колектив буде сильнішим тоді, коли буде поставлена селекційна робота. Тому ми провели точкове підсилення. Запросили Олександра Медведєва, який був і у мене в «Сумах», а потім грав за «Інгулець». Це мій вихованець. Прийшов Сергій Приходько, у якого була травма і він був нікому не потрібний, а гравець також зі школою, грав за «Суми», «Іллічівець». Ми його відновили, і зараз він виглядає дуже непогано.

Група атаки – те ж саме, зібрали провідних гравців із Ромнів. На жаль, помер президент ФК «Агробізнес-TSK» Геннадій Свірський, припинив виступи цей амбітний клуб. Тож ми взяли хлопців звідти, і на сьогоднішній день вони нам допомогли. Це складові нашого гарного руху вперед.

– Команда виступає і на обласному рівні, і на всеукраїнському. Як це розподіляєте, чи не перетинаються у вас графіки?

– Так, на область у нас йде друге коло, «Альянс» веде напружену боротьбу з «Вікторією», «LS Group» та іншими сильними суперниками за найвищі місця. Наразі лідируємо при рівності очок за додатковими показниками. Граємо двічі на тиждень: в середу – область, в суботу – аматори.

«Альянс» (Липова Долина): амбітний новачок готується до новосілля
ФК «Альянс» (Липова Долина)

– Ви очолювали обласну команду професіоналів, і, напевно, вже тоді сформували свою думку відносно футболу Сумської області. Що зараз бачите зсередини? Чемпіонат області витримує конкуренцію?

– Буду відвертим: на обласному рівні дуже багато проблем. У першу чергу, це організація: футбольна інфраструктура та суддівство. Буває, що тяжко дивитися на це. Тим не менш, є реалії, від яких треба відштовхуватися – все можна зрозуміти. В цілому ж, реалії в чомусь навіть перевершили очікування. Від деяких команд не чекав такого рівня. Для нас це теж пізнавально та дуже цікаво.

– Напевно, на область у вас немає інших завдань окрім як боротися за чемпіонство?

– Природно, ми ставимо високі завдання. Від самого початку обговорювали це з керівниками. Дуже хочемо побудувати хороший перспективний футбольний колектив, який би розвивався та рухався вперед. У клуба поліпшується інфраструктура: як раз 15 вересня ми будемо грати дома з Вікторією, і у нас буде відкриття свого стадіону зі штучним покриттям останнього покоління. Очікуємо 2-3 тисячі вболівальників. Обіцяють зробити і поле з природнім газоном. Стадіон з освітленням, він однозначно буде підходити під критерії Другої ліги. Є хороші задумка, йде їхня реалізація. Президент клубу чудово розуміє всі ці речі, тому розвиток клубу йде гармонійно та за планом.

– Розкажіть про ваш клуб. Хто його очолює та як ви дали згоду перейти сюди після роботи в Першій лізі, найкращих академіях України?

– Керівники клубу – Іван Олександрович Демченко та Сергій Іванович Демченко. Це фінансовий директор та президент клубу, батько й син. Ще коли я працював в Сумах – чув, що в Липовій Долині є молодий президент, який хоче утворити команду, яка б розвивалася та зростала.

«Альянс» (Липова Долина): амбітний новачок готується до новосілля
Заголовок

За три роки вони пройшли хороший шлях не тільки побудови команди, але й побудови інфраструктури та здобуття результату. Вони починали у другій групі чемпіонату області, потім вийшли в першу та відразу в першому ж сезоні завоювали бронзові медалі. Мені зателефонували, коли я допомагав Руслану Забранському у першоліговому МФК «Миколаїв», десь у вересні минулого року, та запитали, чи є у мене бажання попрацювати з цією командою.

Я уточнив, які цілі та завдання у клубу та команди. Якщо ставити завдання підвищення та розвитку, то мені було б цікаво. Тим більше, я працював там у ПФК «Суми» та «Барсі», знав багатьох футболістів, які представляли «Альянс». Потім якраз грали Миколаїв з Охтиркою, тож до мене приїхав президент клубу – зустрілись, поспілкувались години дві, торкаючись усіх тем. Мене завірили, що клуб буде рухатись лише вперед, буде завдання – аматори, потім – Друга ліга.

Не все так швидко: ми навіть цього року ще не планували виступати по аматорах, а думали заявитися лише на Кубок. Але апетит приходить під час їжі. Почали виступати в обласних змаганнях, підбирати колектив, побачили перспективу команди, і наш президент вирішив спробувати, як ми будемо виглядати на рівні аматорів. В принципі, не шкодую, що повернувся сюди, на Сумщину – все-таки, мені й область знайома, і хлопців є багато, з якими я працював. Дуже цікаво, та й далі буде ще цікавіше – всі головні матчі в нас ще попереду. Чекаємо їх з гарним настроєм та нетерпінням.

«Альянс» (Липова Долина): амбітний новачок готується до новосілля

– Чи є можливість на сьогодні продовжувати формувати команду, когось дозаявляти, чи це вже остаточній склад?

– Ми запросили Артема Пилипенка, котрий був у київському «Арсеналі». Дозаявили Костянтина Пікуля з тернопільської «Ниви» (він був капітаном цієї команди). Ми з президентом їздили дивитись матч, коли вони грали з «Вікторією» на Кубок – він мене дуже вразив. Сподобались його ігрові здібності, по характеру можна побачити лідерські якості. Непоступливий, правильно веде єдиноборства – це добре для захисника. Дозаявили Ярослава Важинського після дуже складної операції. Здоров’я було в нього в дуже плачевному стані – тим не менш, відновили і він почав у нас повноцінно працювати у загальній групі. Перспектива теж хороша – це майстерний і молодий ще воротар. Також ми хочемо взяти Руслана Пісного, який свого часу виступав за «Агробізнес-TSK», а останнім часом був у обласних змаганнях. У нас хороший і склад, і глибина складу. Намагаємося все це регулювати, щоб навантаження розподілялось, і для них це було правильно. Також щоб гарно виглядали і на область, і на аматорів.

– Хто входить у ваш тренерський штаб?

– Мені допомагає Андрій Калиненко. Він захищав кольори сумського футболу, грав у Першій та Другій лігах за сумські та кримські команди. Дуже кваліфікований тренер, стриманий, помічник дуже гарний. Також взяли ми Ігоря Химанича – тренера воротарів із «Арсеналу-Київ», переможця Першої ліги. Забрали з ПФК «Суми» в наш штаб і лікаря-масажиста. Намагаємося працювати та рухатись вперед.

«Альянс» (Липова Долина): амбітний новачок готується до новосілля

– У клубу є перспективи, потихеньку рухаєтесь до мети – професійного статусу. Цього року буде спроба подати документи на атестацію чи не поспішаєте?

– Не поспішаємо. Хочемо подивитися, як ми будемо виглядати на цьому рівні. Мені є з якими президентами клубів порівнювати, і повірте, у нас хороші перспективи із Сергієм Івановичем Демченком. До того ж, наш президент і сам у футбол грає: він поважає гравців та не втручається у тренерські справи. Команда його любить. Це дуже важливо, у нас хороше співробітництво.

Наразі ми повністю сконцентровані на виконанні наших завдань у турнірах Сумщини та ААФУ. Якщо ми будемо відповідати рівню цих турнірів, якщо чогось досягнемо, тоді будемо йти вище. Не хочеться ж бути «хлопчиками для биття», але при зрілій та розумній грі, а також всебічному розвитку клубної інфраструктури – ми обов’язково спробуємо і Другу лігу.

Для довідки:

ФК «Альянс» (Липова Долина, Сумська обл.)

Рік заснування: 2016

Президент: Демченко Сергій Іванович

Головний тренер:  Ярошенко Юрій Миколайович

Тренер:  Калиненко Андрій Петрович

Стадіон: ім. В. Окіпного (Ромни), «Альянс-Арена» (Байрак)

Досягнення:

Бронзовий призер чемпіонату Сумської області 2017 року.

Переможець другої групи обласної першості 2016 року.

«Альянс» (Липова Долина): амбітний новачок готується до новосілля