Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Мотор» (Запоріжжя): 2 місце Групи 3 на проміжному етапі

«Мотор» (Запоріжжя): 2 місце Групи 3 на проміжному етапі

Запорізький «Мотор» – аматорський колектив із тривалою історією та набором нагород міських і обласних змагань. Але на всеукраїнському рівні проводить лише другий сезон – і знову претендує на вихід у плей-офф і високі місця в чемпіонаті України серед аматорів.

Про розвиток команди розповідає її головний тренер – досвідчений Анатолій Чанцев, відомий за плідною роботою з запорізьким «Металургом» і луганською «Зорею», а також підготовкою багатьох знаних нині майстрів футболу.

– Ваша команда – друга в східній групі аматорського чемпіонату. Як проходить підготовка до весняної частини сезону, коли перед «Мотором» будуть стояти складні турнірні виклики?

– Ми зібралися 15 січня, почали займатися. Наше керівництво потурбувалося про футбольну команду – дало можливість провести збори в профілакторії на березі Дніпра. Там у нас була бігова робота, за 10 днів заклали фундамент і надалі могли нормально готуватися.

«Мотор» отримав ігрову практику на двох зимових турнірах. У Маріуполі, на Кубку пам’яті В.Є. Прокопенка, ми фінішували третіми – а учасниками були інший клуб ААФУ («Яруд»), молодіжні і юнацькі команди «Шахтаря» і ФК «Маріуполь». Здобули одну перемогу, тричі зіграли внічию, один раз програли – отримали задоволення від гри в прекрасному місцевому манежі в щоденному режимі.

ФК «Мотор» (Запоріжжя): 2 місце Групи 3 на проміжному етапі
Анатолій Чанцев

А на Кубку Єдності в Дніпрі, де нашими суперниками стали, зокрема, лідери групи – ФК «Вовчанськ», ми з ними боремося за перше місце в групі «В», сподіваємося отримати гарну практику. Загалом, зборами задоволені – налагодили ігрові зв’язки, в матчах взяли участь із відчуттям задоволення.

– Наскільки змінився склад «Мотору» порівняно з весняною частиною сезону?

– Ми запросили трьох гравців – воротаря Іллю Теленкова, захисника Дмитра Гапончука та півзахисника Артема Чернявського. Всі ці хлопці пройшли школу запорізького «Металурга». Той же Гапончук грав у «Прикарпатті», навіть один матч у Favbet Лізі провів за запоріжців. Всі вони – гравці перспективні, добре знані вже в запорізькому футболі. Останнім часом грали за «Таврію-Скіф», тож знайомі й із рівнем аматорського футболу. Розраховуємо на їхню допомогу та посилення.

Подякували за співпрацю півзахиснику Іллі Соболю, захисникам Денису Слободнюку та Роману Худченку. Це – футбольне життя, одні гравці приходять, інші йдуть. «Мотор» постійно в пошуку, тому стежимо за розвитком гравців.

– На цьому комплектацію завершено чи до весни можливі ще нові імена?

– Ні, на цьому – все. Що ми хотіли – те й зробили. У нас у кадровій роботі акцент на вихованців місцевого футболу. Наші, запорізькі, хлопці, які тут виховувалися, у яких є певна школа. Не розриваємося по всій Україні, а намагаємося дати можливість себе проявити нашим землякам.

– Не всі із літніх придбань ще зуміли себе проявити в «Моторі». Той же Гецко лише раз зіграв у чемпіонаті України, а Дібрівний взагалі не виходив на поле. Причиною – травми чи інші обставини?

– Травм не було. Захисник Гецко – сам із Мелітополя, у нього не така вже й школа за плечима, ми його потихеньку готуємо та підтягуємо під першу команду. Розраховуємо на нього в цьогорічних змаганнях. Форвард Дібрівний мав практику в студентських змаганнях, а також встиг пограли в ААФУ в складі дніпровської команди «Перемога». Ми звернули на них увагу – молоді хлопці, вважаємо, мають потенціал. Є така думка, що треба поступово хлопців підтягувати, а не відразу кидати в бій. Вони в команді, працюють, Гецко через травму маріупольський турнір пропустив, а Дібрівний уже в обоймі.

– У складі «Мотора» – двоє легіонерів, марокканський півзахисник Мохаммед Рахмуні та нігерійський форвард Генрі Мелі Інерепарамовей. Де ви їх знайшли?

– Вони навчаються в медичному університеті в Запоріжжі, грали за студентську команду в різних турнірах, в тому числі – міні-футболі, футзалі. Генрі ще й обласних змаганнях запам’ятався. Ми звернули на них увагу, запросили. Скажу, що ці хлопці мають бачення сучасного футболу, прогресують, мають місце в основній обоймі. На турнірі в Маріуполі африканці показали, що претендують на місце в основному складі.

– За минулий рік у «Моторі» стало більше молодих гравців. Планомірний процес?

– Безперечно. Ми свого часу багато користі отримували від досвідчених футболістів. Згадати б того Юру Слабишева, інших вікових хлопців, які нам допомагали на якомусь етапі. Але вік є вік – у когось мікротравми, в інших – свої проблеми. Словом, на зміну таким майстрам ми брали футболістів, у яких бачили спортивну перспективу. Керівництво клубу проявляє турботу про «Мотор», ми можемо працювати з думкою про майбутнє. Саме тому працюємо над тим, щоб команда прогресувала й змінювалася на краще.

ФК «Мотор» (Запоріжжя): 2 місце Групи 3 на проміжному етапі

– Хто з молодих найближче до основного складу?

– У нас відразу кілька таких гравців. Скажімо, наймолодший у складі – молодий запоріжець Павлюк. Був у нього період, коли дещо зупинився в розвитку, але зараз потихеньку додає. Бандурін і Гецко будуть вливатися. Вічний вже зараз грає. Знову ж таки, і новачки у нас молоді.

– Ви сказали про запорізький вектор як основний у селекції. Але при цьому був ФК «Металург» у Другій лізі, зараз є МФК «Металург» у Першій лізі ПФЛ. Чи вистачає кадрів у боротьбі з професіональними клубами та іншими аматорськими?

– Зрозуміло, що «Металург» – це Перша ліга, туди прагнуть і молоді гравці, і досвідчені. Там є хороші умови, кожен хоче прогресувати. Тому не дивно, що всі молоді й перспективні опиняються в «Металурзі». Навіть розуміючи, що Перша ліга та аматорські змагання – це небо й земля, ми все ж намагаємося створити конкуренцію. Тим не менш, стежимо уважно за своїм тренувальним процесом, ставимо професіональні вимоги до побуту та тактичної роботи. Намагаємося тримати рівень і прагнемо туди, вище.

Але мати запорізьких гравців і приїжджих – це створює певні труднощі для аматорської команди, пов’язані з приїздами, проживанням. А коли практично всі – запорізькі, а кілька немісцевих – хлопці з Мелітополя (Крук і Гецко), інших населених пунктів нашої ж області, це полегшує нашу роботу.

– Якщо порівняти нинішній сезон і минулий, на чию користь порівняння?

– Загалом, змагання тримають рівень. Так, були команди, які, я думаю, через власні матеріальні проблеми припинили виступи, але загалом наша підгрупа зберігає хорошу конкуренцію, а ті, хто залишив змагання (маю на увазі «ВПК-Агро» – переможця турніру) довели це право й гідно дебютують в Другій лізі. Жаль ФК «Дніпро» – клуб із великими традиціями та гучним іменем. Але, попри обставини, чув, що їхні молоді гравці знайшли собі нові команди, зокрема, у нас опинився Бандурін.

ФК «Вовчанськ», хоч і новачок, здорово посилив наші змагання – це 100%. «Зірка» – команда з традиціями, яка також, як я чув, ставить високі завдання і навіть хоче в Другу лігу. Жаль, не мали змогу з ними порівняти сили, тому що матч першого кола через певні їхні причини не відбувся. «Легіонер» – цікава команда, своєрідна та самобутня. Багато футболістів різного стиля, технічних легіонерів, як ми кажемо зараз, із африканського континенту. Індивідуально вони цікаві, поки не вистачає командності, але цікаво з ними було грати. СК «Дніпро-1-Борисфен» і «Кремінь-Юніор» – молоді команди, ставлять свої завдання, обкатують молодь.

– А які завдання в цій компанії будуть стояти перед «Мотором»?

– Поки що організаційного зібрання у нас не було, саме там керівництво нам скаже, чого від нас чекає та які будуть конкретні цілі.

– 2020 року продовжите поєднувати виступи в місцевих турнірах зі всеукраїнськими?

– Поки що ми не знаємо, якими будуть обласні змагання. Минулого року було, здається, шість команд – чотири кола. Наскільки чув, зараз президент Запорізької обласної федерації футболу планує об’єднати ліги в одну групу. Чекаємо цього рішення. Якщо буде багато учасників, конкурентні змагання та насичений календар – це буде чудово й цікаво. Якщо ні – у нас є запасний варіант у вигляді участі в змаганнях Дніпропетровської області.

Артур Валерко, SportArena.com

ФК «Мотор» (Запоріжжя)

Рік заснування: 1950

Стадіон: СК «Мотор-Січ» (вміщує 4000 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Лунін Віктор Олексійович

Начальник команди: Чистяков Кирило Володимирович

Головний тренер: Чанцев Анатолій Дмитрович

Тренери: Цупро Валерій Валерійович, Борисенко Олександр Олександрович

Досягнення:

Чемпіон Запорізької області 1951, 1963, 1964, 1965, 1966, 2010, 2012, 2018 та 2019 років, неодноразовий срібний та бронзовий призер.

Володар Кубка Запорізької області 1963, 1967, 1974 та 1975 років, неодноразовий фіналіст.

Неодноразовий чемпіон та володар кубка міста Запоріжжя.

ФК «Мотор» в інтернеті:

http://zoff.zp.ua/2012-01-18-21-36-30/----2015/teaminfo/21-%D0%92%D0%9B18/2-%D0%9C%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80.html

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2018/19

3 (із 12)

22

13

6

3

45:20 (+25)

45

 

п/о (1/4)

2

0

1

1

0:3 (-3)

1

Всього

 

24

13

7

4

45:23 (+22)

46

Кубок ААФУ

Всього

 

0

0

0

0

0:0 (-0-)

0