Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Агродім» (Бахмач): 9 місце Групи 2 на проміжному етапі

«Агродім» (Бахмач): 9 місце Групи 2 на проміжному етапі

Другий сезон на всеукраїнському рівні проводить «Агродім», але, порівняно з восьмим місцем минулого чемпіонату, тепер зимував на одну сходинку нижче. Втім, якщо ретельно вивчити таблицю, побачимо, що до восьмої позиції бахмачанам всього одне очко, а до першої п’ятірки – чотири.

За таких обставин весняна частина сезону важитиме дуже багато. Ми розпитали головного тренера «Агродому» про його враження від першого півріччя, зміни в команді – ймовірні та ті, що вже відбулися, а також про завдання, які виконуватиме бахмацька команда. Ось що розповів нам Микола Тищенко.

– Передовсім – які плани на антракт і коли плануєте розпочати зимові збори?

ФК «Агродім» (Бахмач): 9 місце Групи 2 на проміжному етапі
Микола Тищенко

– У нас відбулася бесіда з керівництвом, де нас запевнили, що ФК «Агродім» продовжить виступи та свій розвиток. Далі маємо разом із нашим президентом уточнити всі нюанси щодо бюджету. А відразу після цього розпочнемо збори. Наразі вже відбувся Меморіал Макарова та стартував без нас Меморіал Щанова, але є й інші зимові турніри – пам’яті Кірсанова на Київщині та кубок, який традиційно проводить ФК «Чернігів». От і будемо дивитися по графіку підготовки. Само собою, доповнюватимемо все контрольними матчами, вже маємо команди, які добре нас знають і готові спарингувати. Коли під завершення тижневого мікроциклу є з ким зіграти – це чудово.

– Півріччя ФК «Агродім» виявилося неоднозначним: з одного боку, було кілька дуже сильних матчів (особливо проти фаворитів сезону), з іншого – втрачено чимало очок, були поєдинки, коли команда втрачала бали, які були практично в кишені. Якою буде загальна оцінка півріччя, ваші враження?

– Півріччя вийшло неоднозначним: справді, були й хороші результати, але були й неприємні втрати. Старт нам не задався. Проти команд, де мали брати очки, немало їх втратили. А от проти грандів дійсно зіграли добре – відповідально, самовіддано, надійно. Недарма відібрали очки і в «ЛНЗ-Лебедин», і в «Вікторії» (0:0 у домашніх іграх).

Все це мало свої причини, звичайно. Під час зимового антракту детально все проаналізували. Основна причина – кожних півроку у нас змінюється склад. Хоча залишається «кістяк», але багато тих людей, на яких ми розраховуємо, переходять в інші клуби. Це змушує наново проводити зіграння команди, налагоджувати оновлені зв’язки. Це потребує часу й позначається на результатах, особливо, в перших матчах сезону.

– Дев’яте місце – це певний регрес, порівняно з минулим чемпіонатом. Але щільність у таблиці зберігається і очкові розриви не такі, щоб «Агродім» не міг їх відіграти. На що будете націлювати команду?

– Справді, турнірна ситуація така, що навесні можливе все. Перед сезоном нас націлювали на те, щоб бути в п’ятірці найкращих – шанси на це зберігаються, тож будемо старатися піднятися вище.

– Що відомо стосовно кадрових змін? Чи будуть втрати, які можна вважати суттєвими?

– Мені б хотілося, щоб великих змін не було – ті гравці, які приєдналися до нас півроку тому, вже зрозуміли наші вимоги та влилися в колектив. Тому «кістяк» буде збережено. З деякими гравцями ми попрощаємося, тому що вони наразі не підходять під наші вимоги. А от стосовно нашої основи, то є наразі інтерес до відразу кількох наших футболістів. Наприклад, друголіговий «Верес» – один із фаворитів чемпіонату – зацікавився нашим півзахисником Артемом Ільченком. Питання переходу в стадії вирішення, оглядини він пройшов, зараз чекає рішення. Воротар Боженко переходить у «Асканію-Флору» з Київської області. Форвард Колочко проходив перегляд у «Соколі» (Рубежівка), втім, він у нас в основну обойму не входив.

– А загалом, склад «Агродому» часто змінюється через ваше бажання чи попри ваше бажання? Немає змоги втримати футболістів у Бахмачі?

– Це природний процес. Команда наша тримається на одній людині – президенті ФК «Агродім». Валерій Миколайович Давиденко вкладає в команду свій час і гроші, забезпечує наші виступи. Але потрібна підтримка й від міста, щоб вони трішки звертали увагу на футбол і допомагали в фінансуванні клубу. Тоді б 80% гравців залишалися б у команді. Може, когось і не влаштовують умови, хоча у нашої команди вони аж ніяк не слабкі, як для цього турніру.

– Всього троє гравців «Агродому» на чолі з титулованим екс-збірником Анатолієм Кіцутою – уродженці 80-х. Та й загалом значно більше молодих стало в вашому колективі. Планомірний процес?

– Ми вдячні нашим ветеранам. Той же Кіцута – це досвідчений виконавець, який у першій частині сезону нам дуже допоміг. Але ми продовжуємо пошук новачків, молоді у нас поки мало – хочеться вигравати, ставку робимо на досвідченіших. Таких гравців, як Журба, Кордюк, Двалі, можна також назвати нашими лідерами, їх зусилля дуже допомагають команді, на них можна розраховувати всі 90 хвилин і більше. От навколо них можна будувати команду й додавати молодь.

ФК «Агродім» (Бахмач): 9 місце Групи 2 на проміжному етапі

– Свого часу з Бахмача вийшов Микола Федорко – відомий півзахисник і тренер (найбільше відомий за виступами в чернігівській «Десні» та хмельницькому «Поділлі»). Зараз найвідомішим, напевно, вашим земляком є Денис Васильєв – захисник, що пограв на найвищому рівні в чемпіонатах п’яти країн. Нині уособленням «Агродому» є, напевно, його капітан Роман Журба, який колись грав за київський «Арсенал». А хто ще з бахмачан пробився на всеукраїнський рівень? Чи є плани когось із земляків повернути?

– Ми гордимося нашими земляками. Хотілося б, щоб такий гравець, як Денис Васильєв, у нас грав. До переходу в «Чорноморець» він нам допоміг у минулому чемпіонаті. Але, думаю, йому ще кілька років треба грати на найвищому рівні – зараз Васильєв підписав контракт із клубом із чемпіонату Узбекистану.

Журба – один із наших лідерів, тих гравців, які будуть завжди битися за емблему клубу. Щодо бахмачан, то ми відстежуємо хлопців, але не завжди виходить їх підписувати. Наприклад, півзахисник Артем Стрілець 2002 р.н. – хороший гравець, але з деяких причин він вибрав минулого року Першість Київщини й зараз у полі зору друголігової «Чайки» (Петропавлівська Борщагівка).

– З одного боку, у «Агродому» за останніх півроку багато позитивних результатів – нічиїх проти лідерів, які потребували колективізму та самовідданості. З іншого боку, менше, ніж звичайно, забивали Бамба та Кохановський…

– Така проблема існує. Ми забиваємо дуже мало, і це нас дуже турбує. Тим більше, моменти створюються. У кількох матчах не реалізували пенальті. Нас дуже підводить результативність, хочемо забивати більше.

Але є інша сторона – нас радує надійність оборони, ми пропускаємо мало, входимо, думаю, в четвірку найкращих у своїй групі за кількістю пропущених м’ячів. Навіть через гру від оборони, ми маємо багато можливостей. Тому будемо працювати над цим компонентом, щоб поліпшити свої результати.

– Стадіон «Колос» у місті Бахмач навіть можна порівняти зі старими британськими аренами – в усьому, крім газону. Чи є на ньому якісь покращення в останні роки?

– Зі станом трав’яного покрову у нас великі проблеми, але на це є багато причин. Добре, що наш президент робить вкладення, як депутат, приводить субвенції – завдяки цьому стадіон вдалося накрити. Але всім займатися не можна, потрібна підтримка й місцевої влади. Наразі скажу, що газон у нас дійсно в дуже поганому стані.

– На виїзді стикаєтеся з такими ж полями, чи в нинішньому чемпіонаті вже не залишається виїздів у зовсім «дикі місця»?

– Загалом, ситуація зі стадіонами в ААФУ покращується. Такого, щоб виїхати на зовсім погану арену чи поле, вже не буває.

– Група 2 висококонкурентна – тут і гранди «ЛНЗ-Лебедин» і «Вікторія», тут і амбітні новачки – «Атлет» і ФК «Чернігів», а також ваші конкуренти – корюківський «Авангард», які досягли суттєвого прогресу. Цікаво грається?

– Звичайно. Хороший рівень змагань. Досвідчені лідери. Бачимо, що «Авангард» цього сезону вклинився в боротьбу. А ми і «Рубікон» із іншими переліченими командами – рівні. І навіть молодь – те ж черкаське «Дніпро» – це дуже перспективна команда, з якою не так просто боротися.

– У «Агродому» є проблема карток. Як боретеся з цим?

– Цього сезону у нас покращилася ситуація порівняно з дебютним сезоном. Маємо штрафні санкції за невмотивовані картки – хай вони не такі великі, але дієві. Ми боремося з цим явищем.

Але, хотів би додати, що й рівень суддівства не завжди відповідає цим іграм, їхньому статусу. Наприклад, така гра, як у нас проти Корюківки, приїжджає людина, яка судить вперше… Цього ми не розуміємо. Але це – футбол, завжди потрібно висновки починати робити з себе. Зараз уже у нас менше нарікань. В іншому ж у нас нема питань до змагань, все влаштовує – прекрасний чемпіонат.

– Попереду у вашої команди відповідальний відрізок – чого чекаєте від весни?

– Хочеться гідно виступити, показати змістовний футбол. Нам до вподоби, що «Агродім» виступає в Чемпіонаті України серед аматорських команд. Цей турнір цікавий нам, футболістам, глядачам – добре, що є можливість у ньому брати участь. Ми раніше брали участь в обласних змаганнях, але зараз важко назвати їх чемпіонатом – коли залишалося п’ять команд, догравали сезон взагалі чотири. Знаю, що в Першій лізі Чернігівщини непоганий чемпіонат, де 9-10 команд – наші земляки, «Курінь», там стали переможцями. От колись, коли «Агродім» став чемпіоном області в 2017 році, у нас було 13 команд, а дограло 12 – тоді було цікаво. А зараз нема смислу брати участь, і дуже добре, що наше керівництво знайшло можливість грати на всеукраїнському рівні.

Артур Валерко, SportArena.com

ФК «Агродім» (Бахмач Чернігівська обл.)

Рік заснування: 2004

Стадіон: «Колос» (вміщує 6000 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Давиденко Валерій Миколайович

Віце-президент: Іванько Володимир Вікторович

Головний тренер: Тищенко Микола Віталійович

Тренер: Гаврильченко Олександр Миколайович

Досягнення:

Чемпіон Чернігівської області 2017 року, віце-чемпіон – 2016 року, бронзовий призер – 2015 року.

Фіналіст Кубка Чернігівської області 2016 року.

Команди міста Бахмач («Колгоспник», «Хіммаш», «Агросервіс», «Прогрес», «Аверс») неодноразово ставали призерами обласного чемпіонату та брали участь у всеукраїнських турнірах.

ФК «Агродім» в інтернеті:

https://www.facebook.com/groups/169303090270469/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2018/19

8 (із 12)

22

8

3

11

23:34 (-11)

27

Всього

 

22

8

3

11

23:34 (-11)

27

Кубок ААФУ

Всього

 

0

0

0

0

0:0 (-0-)

0