Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Дозвольте познайомити: десятка «проривів» ААФУ 2019/20

Дозвольте познайомити: десятка «проривів» ААФУ 2019/20

Sport Arena розпочинає цикл матеріалів про гравців, які сезон 2019/20 використали для прориву в кар’єрі. Перспективні дебютанти та гравці, які довго працювали, щоб отримати свій шанс. Всі амплуа, різні клуби, різні рівні. Починаємо огляд із десятки гравців, які добре проявили себе в чемпіонаті України серед аматорських команд.

Читайте також:Ворскла підписала аматора. Хто такий Дмитро Щербак і що за клуб його підготував?

#10 Іван Швець (Атлет Київ)

Столичний клуб базується на власних вихованцях, тому що представляє авторитетну київську ДЮСШ. Ясна річ, граючи складом, де переважна кількість гравців – юніори та молодь, важко претендувати на медалі, але відразу кілька футболістів мають згадувати Атлет із вдячністю, тому що проявили себе саме тут, завдяки старту клубу в ААФУ. Один із них – 18-річний правий захисник Швець. Активний гравець із підключеннями (2 гольові передачі), умілий у підіграші та грі на бровці. Безперечно, у нього було багатувато роботи, та й команда пропускала чимало (особливо цього року – на початку сезону Атлет заслужено був ближче до лідерів), але як для дебюту – Швець себе проявив добре.

#9 Микита Пуш (Дніпро Черкаси → ЛНЗ-Лебедин)

В Дніпрі, в оточенні однолітків, він часто брав гру на себе, встиг набрати 1 гол і 1 асист, в ЛНЗ-Лебедин провів п’ять матчів, очікувано опинившись в тіні досвідченіших Котляра та Мачуленка. Але що стосується перспектив, то Пуш в порядку. 18-річний вінгер грає в сучасній стилістиці: з обігруванням суперників, дриблінгом, зрізкою кута. Як для дебюту серед дорослих, він видав хороший сезон, і тепер цікаво – чи він продовжить пробиватися серед досвідченіших аматорів, чи повернеться в команду, яка повернула собі місце серед професіоналів?

#8 Микита Мовчан (Атлет Київ)

2 голи та 2 асисти у 18-річного Мовчана. Правий вінгер киян поступово додавав по ходу сезону, і хоча чемпіонат у молодої команди виявився нерівним, хлопець себе проявив. На його стороні – вміння добре працювати з м’ячем на швидкості та націленість на ворота. При тій ролі та свободі дій, яку зараз отримують флангові півзахисники, він повинен додавати в реалізації.

#7 Максим Сердюк (Авангард Корюківка)

3 голи та 4 гольові передачі в активі 18-річного гравця. Сердюк дебютував у складі корюківського клубу (з цього року він називався ФК Чернігів-Авангард) у цьому сезоні – і показав, що може посилити, оживити групу атаки. Добре почувається в ролі відтягнутого форварда чи атакувального півзахисника. Може додати, тому що при своєму вмінні втекти під пас, він ще не ідеальний у реалізації.

#6 Кирило Кривобороденко (ФК Чернігів)

Молодий клуб Чернігова досить оригінальний – базується на місцевих вихованцях, а скоро чекає в першу команду випуск власної академії. Тут підбирають гравців під власну філософію на багато років. І вони поступово розвиваються, виростаючи разом із командою. Як 23-річний Кривобороденко: досить універсальний півзахисник із хорошим ударом і вмінням взяти участь у швидких комбінаціях.

#5 Андрій Сліпухін (ФК Тростянець)

Дебютував на всеукраїнському рівні в 18-річному віці, відразу ж проявивши себе в Тростянці. Щоправда, літом грав не настільки яскраво, результативних дій не здійснив. Але попри це показники атакувального півзахисника досить хороші: 7 голів і 1 асист у 20 матчах. Непоганий удар і подача зі стандартів, бачення поля – якщо попрацює над собою, може вирости в хорошого футболіста.

Дозвольте познайомити: десятка «проривів» ААФУ 2019/20
Андрій Сліпухін

#4 Павло Замуренко (Зірка Кропивницький)

У 15 матчах він забив 9 м’ячів, в свої 22 роки цілком відповідаючи званню одного з лідерів команди. Замуренко пройшов із Зіркою юнацькі та молодіжні змагання, а тепер, коли кропивницька команда починає все спочатку в аматорських змаганнях, Павло добре себе проявляє і серед дорослих. Хороший на просторі, передачах на хід – як і лауреати нашого рейтингу (див. #1-3), Замуренко впевнено почувається у відтяжці, хоча може зіграти на кількох атакувальних позиціях.

#3 Назарій Воробчак (Карпати-Енергетик Галич/Бурштин → Прикарпаття Д2)

Зараз він уже в Першій лізі, а до того 19-річний півзахисник забив 2 м’ячі й віддав 2 результативні передачі в 11 матчах за Карпати-Енергетик, куди він прибув після академії Карпат і дубля Олександрії. Враховуючи, що голи давалися його аматорській команді не так просто, Воробчак отримав заслужену увагу до себе й здійснив якісний ривок у кар’єрі. Можна впевнено сказати, що цей різносторонній півзахисник досить непогано стартував у головній команді області – Прикарпатті.

Єгор Твердохліб, gornyak-sport.net

#2 Єгор Твердохліб (Атлет Київ  Гірник-Спорт Д2)

Він проявив себе спершу в вишгородській Чайці, а по-справжньому розкрився в столичному Атлеті. У 14 матчах літа-осені 2019 року форвард забив 13 м’ячів, віддав 2 результативні передачі та заробив кілька стандартів під голи. Само собою, Твердохліба оперативно перетягнули нагору – в Першу лігу. Хоча 19-річний Єгор на значно вищому рівні дебютував нижче можливостей, його бомбардирський показник у Аматорській лізі конкуренти змогли перевершити лише в самому кінці сезону.

#1 Андрій Апанчук (ОДЕК Оржів)

Хлопець пройшов академію Шахтаря, але в якийсь момент залишився без клубу. І от тут вони з ОДЕКом допомогли один одному. Якщо спершу вінгер з вибуховою швидкістю пройшов типову для новачка ротацію, то пізніше – при досвідчених конкурентах – закріпився в основній обоймі клубу-лідера західноукраїнського аматорського футболу. В активі 20-річного півзахисника – 9 голів і 5 асистів у 16 матчах. Швидкий, наполегливий, сміливий в обіграші, з ударом. Не засидиться на цьому рівні.

Дозвольте познайомити: десятка «проривів» ААФУ 2019/20
Андрей Апанчук, фото fcodek.org

 Артур Валеркоsportarena.com