Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Вотранс» (Луцьк): 7 місце Групи 1 у сезоні 2019/20

«Вотранс» (Луцьк): 7 місце Групи 1 у сезоні 2019/20

«Вотранс» минулого сезону вперше за 10 років зіграв у Кубку України серед аматорських команд, а цього сезону дебютував у Чемпіонаті України під егідою ААФУ. Завершивши літньо-осінню частину 2019 року на останньому 10-му місці, луцький клуб значно посилився цьогоріч і фінішував на сьомій позиції.

Про причини турнірного прогресу та подальші сподівання нам розповів Олег Герасимюк – відомий у недавньому минулому півзахисник, який розпочав тренерську кар’єру в «Вотрансі» та допоміг команді піднятися з останнього місця й влітку 2020 року прогресувати у всеукраїнських аматорських змаганнях.«Вотранс» (Луцьк): 7 місце Групи 1 у сезоні 2019/20

– Передовсім – давайте про літо 2020 року. Чим займалися після завершення Чемпіонату України?

– Минулими вихідними у нас пройшли матчі Кубка Волинської області. «Вотранс» обіграв луцький «Фенікс» – 4:0, кваліфікувавшись у чвертьфінал. А в ці вихідні вже має стартувати Чемпіонат нашої області. Тож, можна сказати, ми навіть не відчули тієї перерви, яка була.

– Наскільки коронавірусна пауза вплинула на Чемпіонат Волині? Яке на сьогодні там положення?

– Лідирує ФЦ «Ковель-Волинь». Далі, з різницею в одне очко, йдуть ЛСТМ і ми. Ясна річ, щільність дуже висока, тому, на мою думку, все буде залежати від результатів матчів між нашими конкурентами. Це матиме найголовніший вплив на турнірну таблицю.

«Вотранс» (Луцьк): 7 місце Групи 1 у сезоні 2019/20
Олег Герасимюк

– За підсумками зимової перерви «Вотранс» значно посилився. Ви вже встигли «обкатати» цей оновлений склад, вже знаєте його можливості?

– Тут є свої труднощі, адже в Чемпіонаті України через зняття кількох команд нам випало зіграти всього три матчі, а в Чемпіонаті області прийняли певний «ліміт» на гравців із інших регіонів, тож не всіх можемо використовувати. Нам, звичайно, хотілося б мати побільше ігор на всеукраїнському рівні, тому що тоді була б більш чітка картина щодо як наших можливостей, так і щодо рівня наших амбіцій у цих змаганнях.

– Тим не менш, у трьох матчах «Вотранс» набрав чотири очки. Якщо б у такому темпі і з таким відсотком ефективності здобували залікові пункти впродовж всього сезону, то місце було б значно вищим…

– Якщо підбивати підсумки цих трьох ігор, які ми, до речі, грали проти лідерів нашої групи, то ми дійсно маємо підстави бути задоволеними. Скажімо, з ОДЕКом ми створили чимало небезпечних моментів, мали перевагу в одного гравця й, думаю, дали бій сильному супернику. Якщо загалом взяти ці три матчі, то я задоволений тим, як гравці ставилися до гри й виконання того, що я просив футболістів. Є немаленькі проблеми в плані конструктиву, але в майбутньому будемо працювати як над посиленням, так і над тим, щоб розвинути талант наявних футболістів.

– Отримала новий тренерський штаб і значно оновлюється «Волинь» – найбільш статусний клуб вашої області, який виступає в Першій лізі Чемпіонату України з футболу серед професіоналів. Випадково, не збираєтеся дозаявити когось із недавніх гравців «Волині», адже преса вже встигла повідомити про інтерес «Вотрансу» до Тараса Михалика?

– На сьогодні ми не можемо про це говорити – є розмови, є розуміння рівня цього гравця та його відданості футболу. Але пропоную повернутися до цього питання, коли в заявці «Вотрансу» будуть відповідні прізвища.

– Про які зміни в «Вотрансі» можна говорити, як про доконаний факт?

– Нашу команду покинули воротар Віталій Глушко, який програв конкуренцію іншим хлопцям, і півзахисник Ігор Малиш.

– «Вотранс» у 2020 році дозаявив низку новачків із досвідом виступів на всеукраїнському рівні. Ким задоволені, а хто не виправдав сподівань?

– Не бачу сенсу ставити оцінки, когось виділяти чи, навпаки, критикувати. Я хлопцям завжди говорю: «На полі не буває такого, що грає 1-2 футболісти. Команда – це не тільки ті 11 гравців, що зараз на полі, це всі, хто входить у склад». Кожен зробив свій внесок. Я роблю, звичайно, висновки для себе – хто, що зробив і як. Але в цілому я задоволений і бачу перспективи у нашій співпраці.

– Артем Федецький – ваш зірковий новачок – знаний універсал, який міг би зіграти праворуч у захисті чи півзахисті, в центрі поля, а в «Вотрансі» він діє в центрі захисту. Це данина його бажанню чи проблемам команди?

«Вотранс» (Луцьк): 7 місце Групи 1 у сезоні 2019/20

– В першу чергу, на мою думку, в нашій команді треба було налагодити ігрову дисципліну. Зокрема, в лінії захисту. Артем там демонструє свої лідерські якості й використовує досвід, щоб було поменше небезпечних моментів біля своїх воріт. Це прекрасно – мати гравців, які могли б не на словах, а на ділі закрити кілька позицій.

– Зрозуміло, що це не про Федецького, але все ж: він без зверхності почав виступи в аматорських змаганнях? Адже фіналіст Ліги Європи і екс-футболіст національної збірної – це нечастий гість в не професіональних турнірах…

– Артема знаю дуже давно – щодо його ставлення, ніколи ніяких питань не було, знаючи його характер і можливості, для нього різниці немає ніякої – чи він грає в єврокубках, чи в аматорських змаганнях. Самовідданість і сприйняття гри у Федецького завжди однакові, якщо він вдягає форму й виходить на поле.

– Питання щодо вас. Свої два матчі у складі «Вотрансу» ви провели ще в вересні, після чого очолили команду в якості головного тренера. На цьому із виходами на поле завершили чи припускаєте можливість стати граючим тренером?

– Зарікатися не буду, можливо, в заявці й буду, але виступи футболіста вже позаду, тепер я зосереджений винятково на тренерській роботі. Взагалі, спершу пропозиція президента клубу була поєднувати виступи й тренерську роботу, але мені здається, що доречніше приділяти всю увагу тренувальному процесу та роботі над тактикою команди. Я прийняв рішення сконцентруватися на тренерській діяльності.

Якщо ж буде якась така особлива ситуація, коли нестача гравців змусить в окремих матчах вийти на поле, це може бути. Тільки в тому випадку, коли це не завадить керуванню команди й піде на користь їй на полі.

– «Вотранс» дебютував у Чемпіонаті України серед аматорів. Можете сказати, що різниця з обласними змаганнями суттєва?

– Безперечно, і стартові тури змагання підтвердили цю думку, адже команди, які «варилися у власному соку» в обласних змаганнях не без труднощів входили у турнір більш високого рівня. Але чим цікава й корисна практика в Чемпіонаті України, так це тим, що ти стаєш кращим, освоюєшся, підтягуєшся до загального рівня.

Аналізуючи зараз список команд, які хочуть стартувати в сезоні 2020/21, я впевнено можу сказати, що легше не буде й турнір витримає свій рівень. Саме життя нас змушує посилитися і прогресувати.

– А яке завдання дасть оновленому й уже адаптованому на цьому рівні керівництво «Вотрансу»?

– Конкретним місцем на нас не тиснуть, як такого, конкретного завдання не буде. Але наше керівництво вимагає від команди розвитку, прогресу, посилення. Якщо буде хороша гра, то тоді прийде й хороший результат.

– Хто із суперників у Чемпіонаті України вам найбільше сподобався?

– ОДЕК тут поза конкуренцією, там працює мій хороший товариш Олег Шандрук. Видно роботу тренера, а також хороший підбір футболістів і малюнок гри. Дуже приємно дивує стиль цієї команди. Якщо когось виділяти, то це їх.

Артур Валерко, SportArena.com

«Вотранс» (Луцьк)

• Рік заснування: 2006

• Стадіон: «Вотранс-Арена» с. Підгайці (вміщує 500 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб:

Президент: Волошин Юрій Святославович

Головний тренер: Герасимюк Олег Вікторович (до 18 вересня 2019 р. – Максимюк Роман Васильович)

Начальник команди: Рибковський Павло Володимирович

Адміністратор: Вознюк Вадим Ростиславович

• Досягнення:

Чемпіон Волинської області 2006, 2007, 2011 та 2019 років.

Срібний призер – 2009 та 2010 років.

Бронзовий призер – 2008 року.

Володар Кубка Волинської області 2007 та 2009 років.

Фіналіст – 2006 та 2010 років.

• «Вотранс» в інтернеті:

https://www.facebook.com/pages/category/Sports-Club/ФК-Вотранс-352269018681398/  

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

У сезоні 2019/20 дебютували

2019/20

7 (із 10)

18

5

4

9

12:20 (–8)

19

Кубок ААФУ

2006*

1/16

2

0

1

1

0:2 (-2)

1

2008*

1/16

2

0

1

1

4:9 (-5)

1

2018/19

1/8

4

1

0

3

5:11 (-6)

3

Всього

6

1

1

4

9:22 (-13)

5

* – як «Вотранс-ЛСТМ» (Луцьк)