Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Карпати-Енергетик» (Галич): 4 місце Групи 1 у сезоні 2019/20

«Карпати-Енергетик» (Галич): 4 місце Групи 1 у сезоні 2019/20

Початок звітного сезону неабияк випробував на міцність об’єднану галицько-бурштинську команду «Карпати-Енергетик»: складний виїзд в Оржів до фаворита групи, потім низка матчів із амбітними новачками та деякі переноси. Проте з часом галичани вирівнялися й зимувати пішли на восьмому місці.

А подальші події різко змінили диспозицію сил у чемпіонаті, тож у літньому дограванні «Карпати-Енергетик» різко піднялися вгору й  фінішували на четвертому місці – як і в минулому, досить успішному, сезоні. Головний тренер команди Петро Русак, відомий у минулому форвард «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Динамо» (Київ) та інших клубів України й ближнього зарубіжжя, прокоментував для нас уроки та підсумки сезону 2019/20.

– Як оціните виступ і фінальне місце «Карпат-Енергетика»?

«Карпати-Енергетик»: 4 місце Групи 1 у сезоні 2019/20
Петро Русак

– Почну з того, що чемпіонат України справив на нас дуже хороше враження. Видно, що всі команди добре укомплектовані, підготовані, кожен має свої локальні завдання. Ми починали сезон з другого туру, коли після переносу їхали в Оржів, і там побачили суперника, який заслуговує навіть на підвищення в класі. ОДЕК переграв нашу команду – 4:0, і видно, що з цього сезону, що з минулого, що ця команда виділяється. Вона на голову сильніша за інших.

Надалі тільки переконувалися, що всеукраїнські аматорські змагання «випадкових» команд не мали. Навіть ті, хто на папері був аутсайдером Групи 1, виявлялися самобутніми, бойовитими суперниками із цікавими футболістами. Кого б ми не взяли – чи ОДЕК з «Епіцентром» та «Агроном», чи тих же дебютантів із ЛСТМ, де тон задає такий футболіст, як Тарас Кабанов.

– «Карпати-Енергетик» влітку 2019 року об’єднали два колективи в один, що, звичайно, потребувало часу на «притирку» збірної команди. Коли відчули прогрес і завдяки чому фінішували аж четвертими?

– Не будемо кривити душею – кілька команд знялися, не догравали друге коло, тож ми піднабрали «технічних перемог». Що стосується гри, то в домашніх матчах налаштовувалися й брали очки. Чергувалися хороші матчі – вважаю досягненням нашої команди дві нічиї з «Агроном» вдома та на виїзді, з іншими, можна сказати, були рівними, більше брали своє на власному полі.

Допомогло нам, що через ігри набрали кондиції – брали участь й у всеукраїнських, і в обласних змаганнях. Через об’єднання пізніше почали підготовку до сезону, тож старалися набирати через матчі. Перше півріччя ми й у області закінчували успішно, і пізніше на всеукраїнському рівні покращили результати.

Могло б бути і ще краще, але ми відчували по ходу сезону нестачу футболістів. Десь це компенсували самовідданістю та вольовими якостями, але на тривалій дистанції трішки очок втратили якраз через «коротку лаву».

– Серед гравців, які особливо яскраво проявили себе в «Карпатах-Енергетику», можна відзначити півзахисника Воробчака, який у підсумку отримав запрошення першолігового «Прикарпаття» й добре проявив себе і серед професіоналів. А кого ще відзначите в звітному сезоні?

– Дійсно, Назарій – молодий, хороший виконавець. Поруч із ним розкрився ще на рік молодший Поліщук – в першому колі особливо гарне враження справив, якби не травма, ще більше б зробив. Вважаю, у нього є талант, щоб за належної підготовки знайти себе на всеукраїнському професіональному рівні. Ну, і повернення Плетеницького посилило команду – досвідчений воротар, за рахунок його надійності налагодили позаду гру.

«Карпати-Енергетик»: 4 місце Групи 1 у сезоні 2019/20

– 2020 рік змусив багато команд знятися з чемпіонату, «Карпати-Енергетик» у Чемпіонаті України серед аматорів провів лише три матчі з запланованих. Відчувалася нестача матчів?

– У нас було велике бажання грати – і раді, що хоча б так, але вдалося дограти чемпіонат. Саме за рахунок бажання ми дали дуже хорошу домашню гру з «Агроном» (2:2), хоча, повторюся, це один із найкраще організованих колективів у нашій групі. Надалі, безперечно, позначилося й те, що не вистачало нам підготовки (лише 10 днів займалися), і те, що гравців не вистачало. Деякі футболісти покинули клуб, нам не вистачило сил і резервів на останні ігри з луцькими командами. Завершували чемпіонат з 13-14 гравцями, що, звичайно, не давало підстав сподіватися на максимальний результат.

– Суперники часто нарікали на стан галицького поля…

– Тут були об’єктивні причини: ще минулого року в Галичі поле було в досить поганому стані, бо не вистачало поливу, висохла трава. А цього року взагалі Дністер затопив стадіон, тож ми грали домашні матчі в Бурштині, де стадіон по класу вищий, я ще колись грав там за «Енергетик», пам’ятаю, як «Динамо» (Київ) приймали на кубок. Вважаю, якщо стадіон той трішки поправити – роздягальні, трибуни трішки доробити, то там будуть всі умови, щоб приймати Другу лігу ПФЛ України.

– Як правильно позиціонувати «Карпати-Енергетик»: це команда з Галича чи з Бурштина?

– Ми свого часу об’єдналися в сподіванні, що об’єднаний клуб матиме більше можливостей в фінансах, інфраструктурі, можливо, отримає підтримку ДТЕКу. Наразі, скажімо так, не все вдалося. Треба й надалі боротися за те, щоб зберегти футбол в нашому краї, бо була така ситуація, що ми могли втратити гру в усьому цьому регіоні. Без підтримки не вдасться футбол тут врятувати.

– Відомо, що «Карпати-Енергетик» проходили атестацію під Другу лігу. Які успіхи?

– Наскільки нам відомо, клуб має право виступити на всеукраїнському рівні. Ми, звичайно, тримаємо кулаки й хочемо, щоб у нашому краї був футбол. Але наразі наша команда ще не зібралася, поки не почалася підготовка до сезону 2020/21. Тож чекаємо звістки від керівництва, щоб отримати ясність щодо того, де «Карпати-Енергетик» гратимуть наступний чемпіонат.

Артур Валерко, SportArena.com

«Карпати-Енергетик» (Галич, Івано-Франківська обл.)

Рік заснування: 1949

Стадіон: «Колос» м. Галич (вміщує 800 глядачів), «Енергетик» м. Бурштин (вміщує 3000 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Магаль Володимир Васильович

Начальник команди: Мусякевич Ігор Богданович

Головний тренер: Русак Петро Романович

Тренер: Вітовський Микола Іванович

Досягнення:

Чемпіон Івано-Франківської області 2018 року.

Володар Кубка Івано-Франківської області 2019 року.

Володар Суперкубка Івано-Франківської області 2018 та 2019 років.

ФК «Карпати-Енергетик» в інтернеті:

https://facebook.com/ФК-Карпати-Енергетик-Галич-Бурштин-522834401503915/  

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2018/19

4 (із 10)

18

9

6

3

36:11 (+25)

33

2019/20

4 (із 10)

18

6

4

8

15:31 (–16)

22

Всього

 

18

9

6

3

51:42 (+9)

55

Кубок ААФУ

2018/19

1/16

2

0

0

2

1:5 (-4)

0

2019/20

1/16

2

0

0

2

1:3 (-2)

0

Всього

 

2

0

0

2

2:8 (-6)

0