Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Епіцентр» (Дунаївці): 2 місце Групи 1, фіналіст сезону 2019/20

«Епіцентр» (Дунаївці): 2 місце Групи 1, фіналіст сезону 2019/20

Одна з важливих номінацій у кожному турнірі – «прогрес сезону». Вона визначає команди, які особливо разюче посилилися за короткий відрізок та значно покращили свої результати. Якщо брати в контексті сезону 2019/20, то найбільш прогресуючим учасником Чемпіонату України серед аматорських команд був дунаєвецький «Епіцентр».

Постійно додаючи нових гравців, видозмінюючи командну тактику та посилюючи, як-то кажуть, «апетит під час їжі», «Епіцентр» видав фінішний спурт із 14-матчевою безпрограшною серією та закінчив чемпіонат із срібними медалями й атестатом на право участі в Другій лізі ПФЛ України! І це все – в дебютному сезоні сучасного клубу міста Дунаївці на всеукраїнському рівні!

Про фантастичний сезон, постійний прогрес і нові цілі нам розповів головний тренер дунаєвецької команди Ігор Бадло.

«Епіцентр» (Дунаївці): 2 місце Групи 1, фіналіст сезону 2019/20
Ігор Бадло

– Зовсім недавно відбувся супер-фінал Чемпіонату України серед аматорських команд (до слова, найбільш драматичний в історії – 4:4 з «Вікторією», по пенальті – 1:3), а ось не за горами вже й старт на новому для «Епіцентру» рівні – серед професіоналів. Чи мали час, щоб відпочити й переосмислити ці події?

– У нас нема такої можливості, тому що наша команда мала догравати ще й Кубок області, на 21 серпня було заплановано фінал. Практично немає часу на перепочинок, ледве встигаємо повертати в наші ряди травмованих. Самі знаєте, який графік у нас був у плей-офф – кожен матч найвищої відповідальності, а між ними – лише кілька днів.

Відіграли фінал Кубка Хмельниччини – а там уже думки про Кубок України й Другу лігу. Ясна річ, десь усі плани сплутала затяжна коронавірусна пауза, тож тепер всі турніри граються в дуже стислі терміни. Ну що ж поробиш, у таких умовах нині всі…

– Чи вистачає сил і резервів на всі фронти?

– Ми не маємо настільки великого складу, щоб на всеукраїнському рівні зіграти одним складом, а на обласному – зовсім іншим. Звичайно, штаб проводить ротацію, ми стараємося давати грати всім хлопцям – комусь у матчах найвищої відповідальності, комусь – у той момент, коли треба дати перепочинок іншим. Безперечно, склад на фінал Кубка області відрізнявся б дещо від складу на фінал Чемпіонату України, але це все один «Епіцентр». У нас кожен гравець – рівнозначний, рівноправний член колективу.

– Між «Епіцентром», який починав сезон 2019/20 і завершував, велика різниця. Завдяки чому вдалося її зробити?

– Це все робочий процес. Вдячні керівництву, яке розуміло, що за один день команда не робиться. Ми використали наданий нам кредит довіри, щоб провести вдумливу селекцію та значно посилитися. Дуже допомогли зрозуміти свій рівень і потреби ті закордонні збори, які ми провели в Туреччині – ми зіграли контрольні матчі з закордонними суперниками, переглянули потенційних новачків. Фактично, від тієї команди, яка починала з обласного рівня, в «Епіцентру» залишаються Стрільчук, Беженар, Івашко. Всіх інших додавали поступово, і вони знайшли себе в нашій команді.

– Знахідка команди – бразильський форвард Барбоза, в активі якого – 5 голів у 7 матчах у Чемпіонаті України серед аматорів. «Підгледіли» його в чортківському «Кристалі», за який колись ви виступали з братом?

– Дійсно, вперше звернули увагу на Барбозу ще в «Кристалі», проте був такий момент, коли його запросив «Агробізнес», він провів із клубом Першої ліги ПФЛ збори в Туреччині, але через якісь причини їм не підійшов – у кожного тренера своє бачення, тож контракту з бразильцем не підписали (атакувальна лінія у них була укомплектована, а на лавочці тримати такого гравця не хотіли, напевно). Тож ми оперативно запросили Барбозу й він довів, що є тим гравцем, який може нас посилити. Розраховуємо на нього надалі.

«Епіцентр» (Дунаївці): 2 місце Групи 1, фіналіст сезону 2019/20

– Атаку «Епіцентру» уособлює високий форвард Івашко, відомий за виступами в «Прикарпатті», «Гірнику-Спорт», «Волині» та низці інших клубів України та Білорусі. Знайшли їм з Барбозою одночасне застосування?

– Однозначно. На жаль, у Руслана бували пошкодження, але все одно в 17 матчах Чемпіонату ААФУ він відзначився 11 голами. Це наш капітан, виконавець стандартів. Досить різноплановий форвард. Добре мати таких гравців.

– Кого ще відзначите як однозначне посилення?

– Задоволені нашим поповненням. Досвідчений голкіпер Чернобай прибув після виступів у «Агробізнесі», якби не травма, ще б більше допоміг – на нього й надалі розраховуємо. Півзахисник Черченко – з Харківщини. Вдало грав у Кубку ААФУ за «Універ-Динамо». Нам порадили його друзі, ми переконалися, що це забивний футболіст, спроможний додати нові барви у нашу середню лінію. За Кривобедрим із «Агрону» стежили досить давно, знали, що це хороший гравець середньої лінії. Так склалося, що в низці матчів ми його використовували в обороні – що ж, попри молодий вік, він справився з цим відповідальним завданням.

– Всього за один сезон ви дійшли до медалей Чемпіонату України серед аматорських команд. Невже було так просто?

– В жодному разі ні. Навпаки, перших чотири тури ми не могли виграти, прем’єрну перемогу відсвяткували вже в другій половині вересня. Просто весь сезон «Епіцентр» працював над собою. Ми перевірили низку футболістів – починаючи від тих, з якими виступали на обласному рівні, й закінчуючи новачками з інших регіонів України. Селекційний процес був непростим – не всі підійшли нам, хтось грав кілька матчів і покидав команду. Але в підсумку награли саме той склад, з яким уже можна було гідно виступати на цьому рівні. Останні штрихи вже вносили влітку 2020 року. Саме хороше посилення разом із навчально-тренувальним процесом і поступовою тактичною еволюцією команди дозволили «Епіцентру» досягнути тривалої безпрограшної серії та вийти в супер-фінал Чемпіонату України.

– 8 голів на двох, 120 хвилин і серія післяматчевих пенальті – фінал мрії?

– Передовсім, хотів би сказати, що супер-фінал – це вершина сезону. Кожна команда пройшла великий шлях, і лише двом вдалося дійти до вирішального матчу, щоб виборювати першість. Це – честь і відповідальність, і ми, і наші суперники прибули в столицю, щоб перемагати. «Вікторія» – досвідчений суперник і дуже сильна команда, гідна фіналу. Зрозуміло, що серія пенальті – це вже, як кажуть, лотерея, але того вечора ми всі отримали насолоду від футболу, тож привітаємо переможців.

Нам навіть люди з Асоціації футболу сказали, що давно чекали такого фіналу. Нам приємно, що «Епіцентр» і «Вікторія» показали дуже якісний, результативний футбол. Наше керівництво оцінило вольові якості команди, подякувало хлопцям і навіть більше – дало преміальні за гру. Обидві команди грали до кінця й показали свій клас.

– «Епіцентр» отримав атестат на право участі в Другій лізі ПФЛ сезону 2020/21. Які враження від цього турніру?

– Ми постійно стежимо за цими змаганнями. Зустрічалися з багатьма її учасниками. Там усі стараються грати в сучасний футбол, готуватися під кожного суперника як у тактичному плані, так і фізичному. Для тренерського штабу «Епіцентру» це – випробування, адже ми дебютуємо на новому для нас рівні, тож маємо доводити свій клас. Але ми вже багато знаємо про суперників, дивилися матчі чемпіонату, і мені приємно відзначити, що Група «А» Другої ліги – досить рівна, там не було і немає «записних фаворитів», а кожен може обіграти будь-кого, відібрати очки навіть у тих, хто зараз у лідерах.

Думаю, Друга ліга була хорошого рівня, а стане ще навіть трошки сильнішою, адже заходить багато новачків, включаючи клуби з гучними іменами. В свою чергу, і старожили справляють хороше враження, і нам дуже цікаво з ними всіма зустрітися. Те, що команди Другої ліги демонструють хороший футбол, підтверджує рівень змагань. Приміром, ми знаємо, що клуби цього дивізіону були успішними і в Кубку України, доходили до чвертьфіналу і навіть півфіналу в недавньому минулому. Це підтверджує, безперечно, статус і рівень Другої ліги. Це є ігрова дисципліна, більш налагоджений навчально-тренувальний процес, досвідченіші футболісти.

– А яке завдання буде стояти перед «Епіцентром» у Другій лізі?

– Керівництво поставило нам завдання – вихід у Першу лігу.

– Приємно чути такий максималізм, але яке посилення тоді буде потрібне під такі завдання?

– Ми не хочемо робити поспішних висновків і будемо йти крок за кроком. Зараз у нас є переглядові, плануємо 5-6 новачків підписати. Зараз у нас дуже мало часу є на те, щоб знайти гравців, на голову вищих за наявних. Важко, коли команда ще не настільки відома, а має завдання вийти в Першу лігу. У нас невелике містечко, ми далеко від великих обласних центрів із футбольними традиціями. Але вже зараз про «Епіцентр» знає більше людей, до нас є увага, тому ми будемо наполегливо працювати, щоб добре укомплектуватися, а взимку, коли під час антракту буде більше часу, довершити наш склад з урахуванням того, що побачимо на власні очі в Першій лізі.

– «Епіцентр» деякі матчі Чемпіонату України серед аматорів проводив у Васильківцях і Чемерівцях. Уже відомо, де прийматимете друголігових суперників?

– У Дунаївцях, звичайно. Ми вже з «ЛНЗ-Лебедин» грали півфінал на домашньому стадіоні. Цього року вже активно ведемо вдома навчально-тренувальний процес. Роздягальні у нас вже готові, база – а футболісти проживають прямо на стадіоні – також уже здана в експлуатацію. А найближчим часом будуть встановлені індивідуальні сидіння на трибунах. Ми зробили ремонт, створено всі умови, щоб команда себе комфортно почувала в Другій лізі.

«Епіцентр» (Дунаївці): 2 місце Групи 1, фіналіст сезону 2019/20

– Уже назва натякає, що клуб представляє величезну всеукраїнську мережу гіпермаркетів. А як часто власник «Епіцентру» пан Герега буває на матчах вашої команди?

– Олександр Володимирович, звичайно, людина дуже зайнята. Він стежить за виступами команди, але особисто відвідує лише окремі матчі – коли дозволяє робочий графік. У нього є людина, яка відповідає за футбол – це Іван Андрійович Чорноног. Він був присутнім на нашому супер-фіналі, відвідує й матчі в Дунаївцях. Ми вдячні за турботу та підтримку, бо розуміємо, що, окрім футболу, в компанії багато напрямків благодійності та підтримки спорту.

– Над чим будете працювати під час короткого міжсезоння?

– У нас на сьогодні 20 гравців, три з яких – воротарі, а є ще й травмовані. Хочемо провести точкове підсилення, щоб додати тих футболістів, які дійсно вищі за класом за тих, хто є зараз. Багато гравців буде на перегляді, з них виберемо найкращих і доведемо склад хоча б до 23 футболістів, щоб більш впевнено почуватися на всій тривалості турнірної дистанції. Повинні бути рівноцінні заміни, глибина складу, змінність. Процес селекції не припиняється ніколи, будемо придивлятися до футболістів у пошуках посилення.

Артур Валерко, SportArena.com

«Епіцентр» (Дунаївці, Хмельницька обл.)

• Рік заснування: 1960

• Стадіон: «Колос» (вміщує 2500 глядачів); на час реконструкції домашні матчі проводив на ще двох аренах: «Товтри» (Чемерівці) та «Поділля» (Васильківці)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Чорноног Іван Андрійович

Віце-президент: Кулик Микола Миколайович

Головний тренер: Бадло Ігор Климентійович

Тренер: Ігнатьєв Володимир Петрович

• Досягнення:

Чемпіон Хмельницької області 1994 та 2004 років.

Срібний призер – 1961, 2000, 2007, 2008 та 2009 років.

Бронзовий призер – 1960, 1999 та 2001 років.

• «Епіцентр» в інтернеті:

https://www.facebook.com/fcdunaivtsiepicentr/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

1997/98* 

8 (із 8)

14 

0

1

13

4:25 (–21)

1

1998/99 *

4 (із 9)

16 

8

1

7

24:19 (+5)

25

1999*

знята

-

-

-

-

-

-

2001*

3 (із 4)

6

2

1

3

3:12 (–9)

7

5 (із 6)

10

2

2

6

5:7 (–2)

8

2008**

4 (із 5)

8

2

3

3

15:16 (–1)

9

2009**

5 (із 5)

8

0

1

7

4:25 (–21)

1

2010**

4 (із 5)

8

1

0

7

4:18 (–14)

3

2019/20

2 (із 10)

18

12

3

3

36:20 (+16)

39

плей-офф

2 місце

3

2

1

0

12:6 (+6)

7

Всього

91

29

13

49

108:148 (–40)

100

Кубок ААФУ

1998/99*

1/16

-

-

-

-

-

-

Всього

–:+

-

-

-

-

-

-

* – як «Нива-Текстильник»/«Колос-Текстильник»

** – як «Верест-ІНАПіК»