Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ: огляд 1-го туру

Чемпіонат ААФУ: огляд 1-го туру

Огляд усіх матчів туру Чемпіонату України серед аматорських команд можна прочитати на сайті нашого інформаційного партнера – Sport Arena. Всі звіти ігор стартового туру зі складами команд, статистичною інформацією та відеозаписами матчів – переглядайте тут

* * *

Всі статті SportArena.com, присвячені аматорському футболу, читайте тут.

Лише один безгольовий матч і 3,85 гола в середньому за гру – таким був стартовий тур Чемпіонату ААФУ 2020/21.

Чемпіонат ААФУ: драма в Великих Гаях, розгром у Лебедині – прекрасна прем’єра Бакалова

Фото - facebook.com/groups/fcagron

ГРУПА 1 • 1-Й ТУР

Юність (Верхня Білка) – Вотранс (Луцьк) – 1:1 (0:1)

Голи: Гладкий, 47 – Гергелюк, 41 (пен.)

Юність: Жук, Гаврушко, Білий, Каваців, Шарабура (Дмитрух, 80), Федорів©, Равлик (Шептицький, 81), Гордійчук (Лебеденко, 80), Набізада, Панасюк (Курилишин, 89), Гладкий. Запасні: Бунда, Занько, Фітель. Головний тренер: Богдан Костик.

Вотранс: Франчук, Скоцький, Кривицький©, Гергелюк, Луцюк, Федецький (Назарчук, 80), Ясінський, Полетій, Штандер (Обертас, 57), Брикса (Кошелинський, 76), Никитюк. Запасні: Перлов, Рибковський, Ворон. Головний тренер: Олег Герасим’юк.

16:00, 05.09.2020. Нижня Білка. Стадіон “Юність”. Без глядачів, поле 5, +21С

Суддя: Мандзюк Іван (Тернопільська обл.)

Попередження: Скоцький, 45+2, Костик (гол.тр.ЮВБ), 68, Федецький, 75, Гергелюк, 78

Гранди футболу Львівщини та Волині з великою кількістю авторитетних і відомих на всеукраїнській арені гравців видали напружений матч, але переможця не виявили. Спершу в діло пішли стандарти: Юність мала кутовий і штрафний із завершенням, але захисник Білий спершу неточно пробив головою, а потім прямим дальнім ударом зі штрафного. Далі пішли швидкі атаки за участі Панасюка, Гладкого та Набізади. М’яч навіть влучав у поперечину, але забити вдалося не господарям, а Вотрансу. Після подачі кутового м’яч влучив у руку капітану господарів Федоріву, а захисник лучан Гергелюк сильним ударом з 11-метрової відмітки не залишив шансу воротареві – 0:1.

Після перерви Юність посилила тиск, і ось уже Набізада промчав через лівий фланг і прострелив, а Гладкий замкнув передачу в дотик – 1:1. Вотранс міг повернути собі перевагу вже невдовзі, але штрафний від Кривицького виявився неточним при всій своїй небезпечності. Але, безперечно, набагато більше шансів забити мали господарі. Один набізада тричі турбував воротаря, били з різних позицій Шептицький, Гладкий. Нічия в підсумку лише заплутала ситуацію в західній групі, де цього сезону, здається, інтрига в боротьбі за лідерство обіцяє бути ще більш напруженою.

Матч туру

Агрон (Великогаївська ОТГ) – Варатик (Коломия) – 3:3 (2:0)

Голи: Ковалик, 22, Луцик, 24, Швець, 55 – Пет.Уштан, 60, Крамар, 85, 90+3 (пен.)

Агрон: Мазур, Соколовський, Лівіцький, Пастернак© (Лук’янов, 61), Ковалик, Білик, Гром’як (Стриєшин, 61), Луцик (Семенець, 70), Капелян, Коник (Павлусь, 76), Швець (Скобляк, 83). Запасні: Рогаль, Андрієшин. Головний тренер: Роман Курдупель.

Варатик: Ходорко, Пав.Уштан, І.Гаврилюк, Маковійчук©, Кулик, Пет.Уштан, Р.Гаврилюк, Іваничук (Стасюк, 27), Крамар, Бабійчук (Дишук, 90+3), Левандович (Ласійчук, 76). Запасні: Гавадзюк, Лотоцький, Сисак. Головний тренер: Андрій Олійник.

17:00, 06.09.2019. Великі Гаї. Стадіон «Центральний». Без глядачів, поле 4, +23С

Суддя: Байдюк Микола (Чернівці)

Попередження: Гром’як, 8

Старожил змагань Агрон приймав футбольний клуб Варатик із Коломиї, який дебютував у Чемпіонаті України серед аматорів. І якщо спочатку гра йшла за сценарієм господарів, то її заключна третина показала, що в західній групі з’явилася нова команда, спроможна створити проблеми фаворитам.

У першому таймі Агрон грав переконливіше. Після затяжної атаки на 22-й хвилині вдалося відкрити рахунок. М’яч, винесений на виході воротарем, підібрав Капелян і відкинув глибше на лівий фланг, звідки досвідчений захисник Ковалик з правої ноги ледве не порвав сітку воріт гостей – 1:0. Кілька хвилин солідного натиску – й другий гол. Капелян на глибині того ж лівого флангу несподівано для суперників розіграв штрафний, його проникаючий пас не змогли перервати ні суперники, ні партнери, тож у підсумку Луцик продерся один на один з воротарем і елегантно прокотив повз нього м’яча в дальній кут – 2:0.

Другий тайм, здавалося б, лише посилив перевагу Агрону. Пастернак висунувся вперед із оборони і дав довгий пас на хід Швецю, тож досвідчений форвард вискочив на голкіпера й технічно його перекинув – 3:0. Однак цю перевірку своїх вольових якостей Варатик здав на відмінно. Вже через п’ять хвилин Крамар дав поперечну передачу в центр, звідки Петро Уштан, прибравши на замаху суперника, з правої ноги розстріляв ворота – 3:1. Хороший удар на виконання метрів із 20-ти. І, як виявилося, найцікавіше гості з Коломиї приберегли на кінцівку.

До мінімального Варатик скоротив рахунок за п’ять хвилин до кінця обов’язкової ігрової програми. Ласійчук (здається, це був саме він – ми ще знайомимося з коломийською командою) вийшов із оточення суперників і залишив м’яча під удар товаришу, так що Крамар здорово пробив із 18-метрової відстані в куточок (це 2:2), а в компенсований час гості відігралися з 11-метрової позначки. Ще один гравець, який вийшов на заміну, – Стасюк, – розігрався із Крамаром і ввійшов у карний майданчик. Поки йшов до лицьової повздовж бічної лінії, його збив суперник (здається, то був Павлусь). Ігор Крамар підійшов до 11-метрової позначки та ударом у правий від воротаря кут з рикошетом від стійки зробив реальністю відіграш після трьох пропущених м’ячів – 3:3! Неймовірний дебют ФК Варатик.

Герой матчу – Ігор Крамар (Варатик)

Два голи та результативна передача – й вирішальний вклад у надвольову нічию коломийського клубу в дебютному матчі під егідою ААФУ.

ОДЕК (Оржів) – МФА (Мукачеве) – 0:0

ОДЕК: Ольшевський, Наумець (Дерман, 68), Кадепський, Мучак (Чикалюк-Козакевич, 82), Красномовець, Кошка©, Ніколайчук, Савицький (Фесенко, 46), Коляда, Семенчук (Таргоній, 63), Гайдучик (Газицький, 86). Запасні: Омелянюк, Ящук. Головний тренер: Олег Шандрук.

МФА: Колісник, Паламарчук, Когутка, Гогерчак, Забава, Трачук (Западник, 61), Кольцун, Хміль, Фарасеєнко (Добранський, 89), Станкович, Папарига. Запасні: Коцюбинський, Королевич, Береш. Старший тренер: Віктор Яічник.

17:00, 05.09.2020. Оржів. Стадіон “ОДЕК“. Без глядачів, поле 5, +22С

Суддя: Гончарук Андрій (Київ)

Попередження: Мучак, 60, Кошка, 67, Кольцун, 78, Станкович, 88

Дебют Мункач Футбольна Академія припав на матч проти бронзового призера минулого Чемпіонату України серед аматорів, найкращої команди західної групи – ОДЕКа. Оржівський клуб, зберігши практично весь свій склад (за винятком перспективного вінгера Апанчука, якого запросили в Епіцентр – клуб-дебютант Другої ліги ПФЛ), доклав чимало зусиль, щоб обіграти дебютантів змагань, але МФА вдалося досягнути нульової нічиєї. Хороший старт закарпатської футбольної академії.

ГРУПА 2 • 1-Й ТУР

Атлет (Київ) – Олімпія (Савинці) – 1:2 (0:0)

Голи: Русан, 79 – Бажан, 58, Кунєв, 84

Атлет: Комаренко, Швець, Тищенко, Тригуб, Яценко, Мовчан (Кавун, 81), Теймуров (Крицький, 81), Гребенюк©, Чистяков (Козачок, 65), Карась (Яковенко, 65), Липовий (Русан, 72). Запасні: Ваник, Петровський. Головний тренер: Дмитро Мурашенко.

Олімпія: Казаков, Ковальчук, Бурляй (Гулович, 78), Тарганчук, Радченко, Гриценко (Ковтун, 34), Фабунмі, Дземку, Богомаз©, Бажан (Кунєв, 81), Рудченко (Світличний, 74). Запасні: Макаренко, Педько, Момот. Головний тренер: Олександр Кулик.

16:15, 05.09.2020. Лебедин. Стадіон КФТП “ЛНЗ-Арена”. Без глядачів, поле 4, +25С

Суддя: Горбенко Євгеній (Київська обл.)

Попередження: Гребенюк, 57, Тищенко, 73, Світличний, 77, Яценко, 88, Мачуга (лік.ОС), 90+1

ВилученняТищенко, 90+1 (агресивна поведінка), Остапець (адм.АК), 90+1

Володар Кубка України – савинецька Олімпія – вийшла на старт Чемпіонату України серед аматорів практично в тому ж складі, що й минулого сезону (зміни мінімальні – прибули півзахисник Бурляй із остапівського Прогресу та Ковальчук, який раніше грав у запорізькому Металурзі, пішов півзахисник Стрельцов – у харківський Метал, який дебютує в Другій лізі ПФЛ).

Тим не менш, матч проти молодої та добре навченої команди київського ФК Атлет гостям із Полтавщини гралося дуже непросто. Лише в другому таймі вдалося їм відкрити рахунок. Новачок Бурляй стартував із центру поля й промчав через лівий фланг і навісив, а Бажан, який опинився прямо перед воротарем, спершу влучив у Комаренка, проте сам же добив м’яча в сітку ударом головою – 0:1.

Проте Атлет вже освоївся на всеукраїнському рівні, а тому здатний нав’язати боротьбу суперникам. Після довгої передачі захисника Яценка Русан відтіснив захисника, вискочив на ударну позицію і сильним ударом з правої ноги влучив під поперечину – 1:1. На це тренерський штаб гостей відреагував останньою своєю заміною, випустивши форварда Кунєва, який колись подавав надії в полтавській Ворсклі. Отримавши скидку від Ковальчука, він вискочив на воротаря з лівого краю та технічно пробив повз нього – 1:2. Незважаючи на нервову кінцівку з вилученнями, рахунок залишився незмінним і Олімпія здобула свої три очки.

ФК Біла Церква – Вікторія (Миколаївка) – 0:2 (0:1)

Голи: Аржанов, 26, Цапій, 50 (пен.)

Біла Церква: Скворцов©, Супоцінський, Костенко, Скорба, Минзар (Солью, 75), Пасечнюк (Герасименко, 83), Білоус, Пилипенко (Діякончук, 56), Еванг (Адзер-Ігба, 68), Матвійчук (Петровець, 46), Бамба. Запасні: Горбатюк. Головний тренер: Вадим Мандрієвський.

Вікторія: Зінченко, Михайлюк, Чередниченко, Яценко, Цапій (Шевченко, 75), Касьянов, Гранкін (Нелін, 80), Кузьмін (Ганжа, 82), Аржанов, Борисенко (Єременко, 72), Без’язичний (Акімов, 62). Запасний: Романенко. Головний тренер: Артем Радіонов.

УВАГА! У складі команди Вікторія відбулася заміна до фактичного початку матчу (Зарубін/Зінченко) через травму воротаря.

17:00, 05.09.2020. Біла Церква. Стадіон “Зміна”. Без глядачів, поле 3, +23С

Суддя: Бондарчук Ігор (Київ)

Попередження: Скорба, 50, Цапій, 53, Гранкін, 74

Чемпіон України серед аматорів минулого сезону вийшов захищати титул у Білій Церкві. Два стандартних положення дозволили Вікторії здобути три очка. У першому таймі кутовий від Касьянова від правого прапорця ударом головою замкнув Аржанов – 0:1. А вже після перерви Аржанов ішов на навіс із лівого краю, проте впав у боротьбі зі Скорбою. Підсумок – жовта картка та пенальті, досвідчений Цапій з 11-метрової позначки переграв воротаря. Скворцов метнувся вправо від себе, а м’яч пішов у протилежний кут – 0:2.

Єдність (Київ) – ФК ім. Л. Яшина (Київ) – 3:0 (1:0)

Голи: Титаренко, 30, Рибак, 70, Ковтун, 85

Єдність: Мик.Ващук©, Титаренко, Байрамов (Д.Костенко, 64), Хромочкін, Калмиков, Ісмаїлов, Прищепа, Рибак (Котвицький, 90+1), Вояновський, Ковтун (В.Костенко, 90+5), Студінікін (Мак.Ващук, 64). Запасні: Корнієнко, Редванівський, Муха. Головний тренер: Андрій Конюшенко.

Яшин: Коваленко, Циганков (Прикота, 84), Ливицький, Калиновський, Чистяков, Мазур, Л.Красніков, Іваницький, М.Красніков, Копитіков (Маітрейя, 84), Велієв. Запасні: Кивало, Подзега, Морозов. Головний тренер: Олег Щиголь.

17:00, 05.09.2020. Київ. Стадіон “Перспектива”. Без глядачів, поле 4, +23С

Суддя: Бородавка Олексій (Київ)

Попередження: Ісмаїлов, 36, Мазур, 47

ВилученняЛивицький, (агресивна поведінка), Калмиков, (агресивна поведінка) – обидва 81 хв.

Дербі двох молодих команд столиці відбулося в стартовому турі – для обох клубів це був дебют у змаганнях ААФУ. У першому таймі вдалося відкрити лік своїм голам Єдності. В боротьбі за м’яч зійшлися два №7 – Ковтун з Іваницьким, і після їхнього зіткнення арбітр призначив штрафний. Титаренко метрів із 25-ти майстерним ударом поцілив у ліву від воротаря дев’ятку – 1:0. Якщо забивати історичний гол свого клубу, то саме так!

За рахунком Єдність грала переконливо, і одна із швидких атак через вільний простір привела до другого голу в матчі. Вояновський протягнув м’яча через лівий фланг і виклав зручну передачу на Рибака, чий удар не залишив шансів воротарю – 2:0. Крапку в матчі поставив Ковтун. Відгукнувшись на діагональ від Рибака, він прорвався через правий край і хоча з першого разу Коваленка не переграв, підхопив випущений воротарем м’яч і заштовхав його в ворота – 3:0.

Хороший, динамічний матч двох команд із юнацько-молодіжними складами, який якщо щось і підзіпсувало, то це вилучення двох гравців за удар суперників рукою під час зупинки матчу, яке сталося за рахунку 2:0 і залишило обидві команди в урізаних складах.

ЛНЗ (Лебедин) – АФСК Київ – 6:0 (2:0)

Голи: Ткаченко, 30, 41, 65, Замуренко, 52, Котляр, 60, Доронін, 69

ЛНЗ: Панченко, Кошелюк, Листопад© (Даценко, 67), Сафонов, Бурлін (Калинич, 79), Доронін, Ткаченко (Іваночко, 66), Сторчоус, Котляр (Микитин, 63), Пуш (Шаповал, 76), Замуренко. Запасні: Ярошевич, Ковпак. Головний тренер: Юрій Бакалов.

АФСК: Примаченко, Рудовський, Фокін, Друзякін©, Лісняк (Нагорний, 66), Музика (Масло, 85), Као, Згортюк (Нескей, 61), Прилюдько (Олабин, 75), Юрченко, Ігнатьєв (Фальковський, 61). Запасні: Балецький, Зеленько. Головний тренер: Анатолій Сіденко.

17:30, 05.09.2020. Лебедин. Стадіон КФТП “ЛНЗ-Арена”. 90 глядачів, поле 5, +21С

Суддя: Лавриненко Максим (Запоріжжя)

Попередження: не було

Дебют відомого тренера та телеексперта Бакалова в ЛНЗ припав на матч проти його земляків із Києва. У цей день Академія футболу СК Київ проводила свій перший поєдинок на всеукраїнській дорослій арені. У протистоянні з бронзовим призером Чемпіонату України серед аматорів АФСК отримував безцінний досвід – у заявці команди винятково гравці 2000-2002 р.н., і тільки один серед них досягнув 20-річного віку.

Ясна річ, досвідчені та амбітні господарі почали дуже впевнено і за перших півгодини відразу кілька разів розминали воротаря гостей Примаченка – з різних позицій пробивали Сторчоус, Замуренко, Доронін. Загалом, у матчі дебютувало вісім нових гравців ЛНЗ – всі вони хотіли себе проявити. І після такого «артилерійського обстрілу» господарі повели в рахунку: Пуш прострелив з правого флангу, Котляр скинув з лівого в центр і центрхав Ткаченко пробив на силу з близької відстані так, що, напевно, обпалив пальчатки голкіперу – 1:0. Ще до перерви він же подвоїв цифри на табло. Після подачі стандарту скинув м’яча ближче до воріт Пуш, а Ткаченко додав із кута воротарського майданчика під поперечину – 2:0.

Після перерви в ворота АФСК влетіло ще чотири м’ячі. Спершу пішла швидка атака через лівий край, і на простріл Пуша висунувся Замуренко, замкнувши його в дотик на випередженні – 3:0. Дебютний гол колишнього лідера Зірки (Кропивницький). Наступна результативна атака – через правий край. Передача на рубіж карного майданчика, Замуренко у дотик перенаправив на вривання Котляра й досвідчений вінгер реалізував вихід на воротаря – 4:0. Далі знову флангова атака, пас справа в центр. У Замуренка м’яч виривають, але на відскоку перший Ткаченко. Далі – технічний удар у дальній кут і 5:0. І фінальна крапка – від півзахисту. Сторчоус підкотив під удар Дороніну, і той з правої надірвав сітку в дальній дев’ятці – 6:0.

І це ще далеко не все: Сторчоус міг забивати в вільний кут, Листопад бив здалеку, залишилися без гідного завершення кілька штрафних… Схоже, минулий сезон без трофеїв неабияк мотивував ЛНЗ і під керівництвом Бакалова команда дебютувала ураганною перемогою.

Матч туру

МФК Первомайськ – Любомир – 2:0 (0:0)

Голи: Д.Криворотий, 52, Кірєєв, 80

Первомайськ: Чоларія, Шпортко, Мізернюк, Божко, Ротко, Ярчук©, Гончаров, Севодняєв (Долинський, 87), Алієв (Д.Криворотий, 46), Кірєєв (Федорченко, 82), Славінський (Крамаренко, 85). Запасні: Поляков, Є.Криворотий, Зайко. Головний тренер: Микола Флакей.

Любомир: Дьогтяр, Надобенко, Лаврієнко, Горбаток, Шевченко, Ткаленко (Литвишко, 69), Ставничий©, Алехна (Попов, 33), Романенко, Рябов, Козій (Бондар, 57). Запасні: Следзевський, Ващенко, Кравченко, Кияниця. Головний тренер: Віталій Білоконь.

17:00, 06.09.2020. Первомайськ. Стадіон “Центральний”. 20 глядачів, поле 3, +30С

Суддя: Вербецький Андрій (Балта Одеська обл.)

Попередження: Алієв, 16, Алехна, 30, Криворотов, 68, Шпортко, 71, Севодняєв, 85, Крамаренко, 85, Долинський, 90+3

ВилученняГорбаток, 28 («фол останньої надії»)

Любомир проводив дебютний матч в Чемпіонаті України серед аматорів, і, напевно, зумів здивувати досвідченіших господарів. МФК Первомайськ, який через коронавірусну кризу не зміг вийти на старт у літньому дограванні, не без труднощів обіграв команду з Київщини. Хоча в першому таймі сталася подія, яка значно полегшила завдання господарів. Форвард Славінський виривався на передачу на хід, але його збив ціною вилучення захисник Горбаток. Штрафний від Ярчука виявився неточним, проте перевага в більшості залишилася з первомайцями на більш як годину часу, що залишався.

Навіть у меншості Любомир міг відкривати рахунок. Найкращий момент був у Ставничого, але після удару екс-півзахисника друголігової Енергії (Нова Каховка) півзахисник Кірєєв виніс м’яча з лінії воріт господарів. Після перерви вже Козій програв вихід один на один з голкіпером. Цей момент збадьорив МФК Первомайськ, і вже через кілька хвилин вони повели в рахунку. Голкіпер гостей не втримав м’яча після прострілу Славінського, і першим на підбиранні виявився Д.Криворотий. Він відразу ж із правої ноги відправив м’яча в сітку – 1:0.

А тут іще одна неприємність сталася з ФК Любомир, який уже більше години грав у меншості. Зазнав травми Ткаленко, і ставищанам довелося проводити ще одну вимушену заміну. Як не старалися гості відігратися, в підсумку отримали другий м’яч у власні ворота. Д.Коворотий з лівого флангу виводив на хорошу позицію Славінського, але той заплутався в ногах і впав. Проте «десятка» господарів встиг виправитися й відкинув правіше на Кірєєва, і колишній півзахисник херсонського Кристалу (тепер – Перша ліга ПФЛ) розважливо пробив під поперечину повз воротаря – 2:0. Успішний старт МФК Первомайськ, який проводив перший матч 2020 року на всеукраїнській арені. Любомир сподобався за грою, проте в меншості не зміг зачепитися за очки.

Герой матчу – Дмитро Криворотий (МФК Первомайськ)

21-річний півзахисник, запрошений із снігурівського Агролідера, став героєм зустрічі. Це він відкрив рахунок і він же взяв участь на початковій стадії другої результативної атаки.

ГРУПА 3 • 1-Й ТУР

ФК Вовчанськ – Зірка (Кропивницький) – 6:1 (3:0)

Голи: Мряченко, 16, 41, Анвулі, 38, 55, Тилоха, 64 (а/г), Галушка, 77 – Б.Шаповал, 74

Вовчанськ: Леонідов, Джаухар, Костюк, Радченко, Чепіга, Іванченко (Мизюк, 82), Ньємб, Коваленко (Суханинський, 64), Мряченко (Єрмошкін, 47), Батусов (Асаєв, 53), Анвулі (Галушка, 70). Запасні: С.Шаповал, Березовчук. Головний тренер: Віталій Комарницький.

Зірка: Нікітчук, Тилоха, Самсоненко, Кияниця, Жако, Манастирний©, Білан (Голованов, 84), Жданович, Тонконоженко (Денисов, 67), Махиня (Кравченко, 46), Соловей (Б.Шаповал, 64). Запасний: Коюда. Головний тренер: Самір Гасанов.

17:00, 05.09.2020. Вовчанськ. Стадіон Агрегатного заводу. Без глядачів, поле 4, +28С

Суддя: Зайцев Андрій (Слов’янськ)

Попередження: Ньємб, 23, Кияниця, 30, Білан, 68

Гранд футболу Харківщини вийшов у дещо оновленому складі. По-перше, дебютував воротар Леонідов із запорізького Металурга (Друга ліга ПФЛ), по-друге в запасі з’явився Березовчук, який повернувся до тренерського штабу й дозаявлений як футболіст після роботи в клубі Favbet Ліги ПФК Львів. Недорахувався ФК Вовчанськ кількох футболістів, яких відпустив на підвищення – зокрема, в харківський Метал, який дебютує в Другій лізі чемпіонату України. Щоправда, зазнала численних втрат і кропивницька Зірка, гравці якої перейшли як у клуби ПФЛ, так і в провідні команди аматорського чемпіонату.

Гра розпочалася бадьоро, і вже в дебюті після «першого м’яча» від воротаря Леонідова відразу двоє гравців вирвалися на передову. Удар Батусова прийняла на себе стійка, зате Мряченко добив у ворота ударом головою – 1:0. У схожому стилі господарі й подвоїли рахунок. Цього разу довгу передачу виконав Ньємб, Мряченко з правого краю головою скинув на лівий, де якраз набігав Анвулі. Він підробив собі м’яча на хід і технічно з лівої ноги прокинув воротаря – 2:0. А через три хвилини спрацювала й швидка флангова атака. Чепіга продерся через лівий край і прострелив, однак відразу двоє вовчанців не встигли на його передачу, зате на дальній стійці чатував Мряченко, який сильним ударом влучив під поперечину – 3:0.

Просто й ефективно діяли господарі. На початку другого тайму опорник Іванченко спіймав на ногу вибитий воротарем суперників м’яч і в дотик направив його на хід Анвулі, й африканський форвард реалізував ще один вихід один на один із воротарем – 4:0. З перехоплення від Іванченка почалася й п’ята результативна атака. Підтримали її двоє гравців, які вийшли на заміни: Суханинський розрізним пасом пустив у прорив Єрмошкіна, чий простріл з правого краю зрізав у свої ворота Тилоха – 5:0.

Але й на цьому ще не все. Спочатку голом престижу відзначилася Зірка (пішла контратака через правий фланг, і простріл від, здається, Тилохи замкнув Б.Шаповал – 5:1), а останнє слово залишив за собою ФК Вовчанськ. На спробу провести атаку від кропивничан зреагував Костюк, у дотик вибивши м’яча в центр поля, звідки його підхопив Галушка, пробіг через пів поля й пробив повз воротаря в кут – 6:1. Яскравий старт ФК Вовчанськ, а от до виступів Зірки треба поставитися з розумінням – там значно омолоджена, практично юнацька, команда, якій ще треба пооббитися на дорослому рівні.

Металург-2 – Легіонер – 4:4 (2:1)

Голи: Приймаченко, 6, Кораблін, 32 (пен.), Нестеренко, 59, Ковальський, 62 – Акеле, 43, 51, 65, Акачукву, 85

Металург-2: Осадчук, Новиков, Каторкін (Хамаха, 52), Даглас, Страдс, Кузьмович, Нестеренко, Ковальський (Проскура, 79), Близнюк©, Кораблін (Бадецький, 87), Приймаченко (Товстоног, 52). Запасний: Домолега. Головний тренер: В’ячеслав Тропін.

Легіонер: Даценко, Асідю (Серебур, 90+1), Офоцу, Коммей, Куартей (Занго, 64), Оуедраго, Додд (Г.Боатенг, 53), Мікайла©, Салім (Акачукву, 40), Агбаку (Ігве, 40), Акеле. Запасні: Антоніо, Овусу. Головний тренер: Брайт Джон Ньярко.

17:30, 05.09.2020. Запоріжжя. Стадіон НТБ Металург (Великий Луг). Без глядачів, поле 5, +26С

Суддя: Ченгар Олександр (Маріуполь)

Попередження: Асідю, 36, Ковальський, 46, Даглас, 69, Акучукву, 85, Проскура, 90+3, Мікайла, 90+4

1:0 – божевільний момент після подачі з лівого краю: удар Кузьмовича головою – стійка, добивання від Нестеренка – суперник метнувся під м’яч, зате Близнюк зіграв на підборі й перенаправив на лінію воротарського майданчика на Кузьмовича. Його удар парирував голкіпер, та на дальню стійку встиг Приймаченко.

2:0 – після ауту з правого флангу Кораблін розвертався, щоб вийти на ударну позицію, але після входу в карний майданчик його зачепив Офоцу. Сам постраждалий з лівої ноги пробив у правий від воротаря кут.

2:1 – гості кинули в гру відразу двох запасних, і вони зробили перший у новому сезоні гол ФК Легіонер. Акачукву промчав через правий фланг, а Акеле замкнув його передачу в дотик, випередивши одноклубника Ігве, який стояв біля витоків атаки.

2:2 – другий тайм почався із голу в контратаці. Акеле стартував на пас із глибини. Перший його удар голкіпер запоріжців відбив, але нічого не зміг зробити із добиванням.

3:2 – після закидання від Корабліна з правого флангу пішла паніка в редутах гостей: Близнюк влучив у поперечину, а після скидки Кузьмовича Нестеренко був найспритнішим на дальній стійці.

4:2 – Товстоног свій вихід на воротаря програв, зате Кораблін, підвівшись на ноги після боротьби за м’яч, відкинув на Ковальського, який з меж воротарського майданчика в дотик додав у незахищені ворота.

4:3 – Мікайла прорвався через правий край і навісив від лицьової, а Акене з набігу головою направив м’яча в ворота.

4:4 – все той же Мікайла у падінні видав пряму передачу з глибини на кут воротарського майданчика, де Акачукву (ще одна вдала заміна гостей) розвернув захисника Новикова та з правої ноги поцілив у дальню «шістку».

СК Полтава – Мотор (Запоріжжя) – 1:4 (0:0)

Голи: Підлепич, 46 – Ломака, 57, Порубльов, 81, Мелі, 83, 84

Полтава: Тельнов, Савенков, Карась, Підлепич, Томенко, Абазов, Даниленко (Зоря, 74), Пономаренко, Червонцев (Горбунов, 84), Куімов©, Кірпіченко. Запасні: Старовойтов, Попов, Бут, Чижов. Головний тренер: Володимир Сисенко.

Мотор: Вічний, Мацюта, Порубльов, Місюра, Бандурін, Калиничев (Павелько, 90), Шитов© (Плахтир, 81), Крук, Ломака (Павлюк, 90), Довбиш (Кардаш, 81), Мелі (Молодожон, 90). Запасні: Олійник, Решетов. Головний тренер: Анатолій Чанцев.

17:00, 05.09.2020. Полтава. Стадіон “Локомотив”. Без глядачів, поле 4, +25С

Суддя: Кофанов Микита (Харків)

Попередження: Карась, 80

Дебют СК Полтава у Чемпіонаті України серед аматорів припав на особливо досвідчених суперників – запорізький Мотор виходив у плей-офф турніру й має низку гравців зі значним професіональним стажем. Стосовно ж господарів, то їм своїх зірок завадили виставити травми (які, до слова, мали місце і в цій матчі – пізніше вимушено було замінено Даниленка).

Тим не менш, після першого тайму на табло лишалися нулі, а за грою Полтава не справляла враження необстріляного новачка, а, скоріше, досить серйозного бійця, як це було в розіграші Кубка ААФУ минулого сезону. Саме господарям вдалося відкрити рахунок відразу після перерви. Голкіпер гостей Вічний потягнув м’яча після прекрасного дальнього удару Пономаренка, але не зміг нічого вдіяти після кутового від лівоногого півзахисника господарів. Підлепич швидше за всіх зорієнтувався після відскоку й відправив м’яча в ворота – 1:0.

Проте Мотор досить швидко відновив рівновагу. Довбиш промчав через лівий фланг і прострілив, Мелі скинув, а Ломака, який стояв біля витоків цієї різкої комбінації, з правої ноги влучив у дальню «шістку» – 1:1. Далі тривала гра за рівного рахунку, але в кінцівці далася взнаки більша глибина запасу гостей, які могли значно освіжити гру, в той час, як СК Полтава мала в строю не всіх своїх гравців. Вперед запоріжці вийшли, коли Мелі закинув п’ятою пас на хід Калиничеву, якого перед входом у карний майданчик трохи правіше від воріт збив Карась. Жовта картка й небезпечний штрафний, з якого сильним акцентованим ударом забив оборонець Порубльов – 1:2.

Цей гол змусив полтавців відкриватися, переходити вперед для відіграшу. І Мотор на досвіді прекрасно скористався своїми можливостями закріпити перевагу. Спершу прорвав лівий фланг оборони господарів Бандурін, який розметав двох захисників і прострілив. М’яч від суперника зрикошетив до Мелі, який встиг з розвороту влучити в дальній кут – 1:3. А ще через хвилину-півтори Ломака запустив Мелі в контратаку. Пас Генрі перервав захисник, але сам африканець був першим на підбиранні й із лівого флангу лівою ногою забив точно в дев’ятку – 1:4. Розкішний за виконанням гол поставив крапку в цьому протистоянні.

Скорук (Томаківка) – СК Каховка – 2:0 (0:0)

Голи: Пінчук, 49, Багнюк, 90+4

Скорук: Бобровський, Пінчук, Щербина, Пасічник, Приземлін©, Волков, Прийомов, Шеремет (Перебора, 68), Ньярко (Ковалевський, 88), Алефіренко, Моланго (Багнюк, 70). Запасні: Шоі, Головко, Офоцу, Олавойїн. Головний тренер: Олександр Степанов.

Каховка: Огаї, Стеценко, Мамич, Бойко, Горбачов, Ратушний, Комягін©, Тимофіїв (Гаркуша, 90), Гайдаєнко, Остапенко, Онйємаобі. Запасні: Воронцов, Косюк, Гаврилюк, Оджо, Кисельов, Феденков. Головний тренер: Дмитро Кузнєцов.

17:00, 05.09.2020. Покровське. Стадіон “Покровський”. Без глядачів, поле 4, +24С

Суддя: Ільченко Дмитро (Бердянськ)

Попередження: Мопанго, 3, Оньємаобі, 11, Ратушний, 37, Алефіренко, 41, Комягін, 57, Горбачов, 68, Пінчук, 73, Прийомов, 90+2

Скорук, який повернувся у Чемпіонат України після річної перерви, стартував матчем проти одного із старожилів – СК Каховка. Суперники чинили гідний супротив – перший тайм пройшов без голів, та й біля воріт Бобровського була гострота. Але господарі відкрили рахунок невдовзі після перерви. Подача кутового від Прийомова на дальню стійку, скидка від одного захисника, Пасічника, на іншого – Пінчука, і Олексій головою влучив точно в ціль – 1:0.

Хиткий рахунок протримався аж до компенсованого часу, хоча обидві команди атакували й моменти забити були. Крапку поставив гравець, якого тренерський штаб ФК Скорук випустив на заміну, з передачі іншого джокера. Пішла контратака через фланг, Перебора навісив ближче до воротарського майданчика, і Багнюк ударом головою подвоїв цифри на табло – 2:0.

Матч туру

ФК Тростянець – ФК Суми – 0:4 (0:3)

Голи: Шаврін, 13, 34, Куценко, 45+1, 49

Тростянець: Овчаров, Богачов (Чмирьов, 46), Сосєдко, Гудзь, Шморгун, Стецюк© (Кубай, 59), Сліпухін, Деряпа (Мигаль, 46), Анцибор (Івахненко, 56), Курило, Гаврась (Зимовець, 77). Запасні: Дерев’янко, Хомич. Головний тренер: Сергій Коритник.

Суми: Горох, Танчик, Мороз, Б.Колесник, Зрібняк, Хорольський, Сайко (Макаров, 69), Куценко© (В.Колесник, 80), Зенченко (Скаржинський, 64), Чеглов (Бабанін, 83), Шаврін (Стадник, 85). Запасних не залишилося. Головний тренер: Сергій Страшненко.

17:00, 06.09.2020. Тростянець. Стадіон ім. В.Куца. 200 глядачів, поле 5, +30С

Суддя: Дубиківський Сергій (Київська обл.)

Попередження: Чеглов, 21, Гаврась, 50, Анцибор, 58, Сосєдко, 73

Дербі Сумщини вже на старті сезону – це справжній подарунок календаря. Дві з трьох найкращих на сьогодні аматорських команд цієї області зійшлися в очному протистоянні в першому турі. Втім, і це, мабуть, дещо несподівано, у цьому протистоянні підсумок виявився «одностороннім». Уже з перших хвилин вперед прийшли гості – дебютанти турніру, попри досвідчений склад із гравцями вищого рівня. Воротар Тростянця Овчаров потягнув удар під поперечину від Чеглова вже на 2-й хвилині, слідом після підключення корнер замикав Мороз, а Куценко виконав (правда, не найкращим чином) відразу кілька перспективних стандартів.

Тож перший гол гостей, яким би неймовірним він не був, нелогічним не назвеш. А відкрили рахунок ФК Суми так. Куценка зачепили в центрі поля, і він несподівано для суперників відразу ж зі штрафного закинув м’яча на лівий фланг. Там чатував форвард Шаврін. Він на фінтах залишив у стороні суперників із лівої влучив у дальню дев’ятку ближче до стійки. Голасо! 0:1 – сказати б, подавав, а м’яч зрізався – так ні ж! Там, куди направляв м’яча Вадим, одноклубників ще не було, тож повіримо в настільки майстерне виконання.

Спроби господарів відігратися (в тому числі дуже небезпечна подача кутового з неточним ударом Деряпи) результату не дали. Натомість сумчани ще до перерви довели рахунок до крупного. Спершу Зенченко в боротьбі з Шморгуном заробив штрафний на правому фланзі, а Куценко замість подачі на лінію воротарського майданчика навісив більше в глибину, і Шаврін з району 11-метрової позначки розстріляв ворота (0:2). А перед самою перервою Хорольський із Шавріним запустили контратаку, Чеглов обіграти воротаря не зумів, зате виманив його на себе, відтак Куценко встиг на підбирання й розважливо поцілив у незахищені ворота (це вже 0:3).

У другому таймі ФК Тростянець намагався не перетворити залишок матчу на формальність, але забити так і не зміг. Натомість, гості з обласного центру ще раз використали простір, який залишався, коли господарі великими силами йшли вперед. Глибоко на своїй половині поля Хорольський обібрав Сліпухіна та почав контратаку, Шаврін відтягнув на себе захисників і відпасував лівіше, звідки Куценко вишукано пробив повз воротаря в дальній кут – 0:4. Безапеляційна перемога ФК Суми й дуже цікавий буде виїзд у тростянчан в другому колі в обласний центр.

Герой матчу – Валерій Куценко (ФК Суми)

На двох вони з Шавріним і створили всі чотири голи. Безпосередньо плеймейкер гостей у Тростянці двічі в різному стилі асистував центрфорварду, а потім оформив і бомбардирський дубль.

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.