Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ: огляд 2-го туру

Чемпіонат ААФУ: огляд 2-го туру

Зірка отримала сім голів від полтавців, Атлет – від миколаївців: таким був другий тур Чемпіонату ААФУ 2020/21.

ААФУ: лють фаворитів, набір розгромів і голів через себе

Фото - ААФУ

ГРУПА 1 • 2-Й ТУР

Матч туру

ОДЕК (Оржів) – Агрон (Великогаївська ОТГ) – 4:1 (1:1)

Голи: Таргоній, 35, Гайдучик, 50, Красномовець, 58, Савицький, 65 – Швець, 4 (пен.)

ОДЕК: Ольшевський (Омелянюк, 86), Наумець, Кадепський, Мучак, Красномовець, Ніколайчук©, Коляда, Савицький (Гвоздь, 86), Семенчук (Фесенко, 80), Таргоній (Богданов, 56), Гайдучик (Газицький, 80). Запасні: Дерман, Ящук. Головний тренер: Олег Шандрук.

Агрон: Мазур, Лук’янов (Стриєшин, 79), Лівіцький, Ковалик, Коник (Капелян, 66), Соколовський (Скобляк, 82), Пастернак©, Луцик (Семенець, 69), Гром’як (Павлусь, 84), Білик, Швець. Запасні: Рогаль, Андрієшин. Помічник тренера: Володимир Мамчур.

16:00, 12.09.2019. Оржів. Стадіон «ОДЕК-Україна». 55 глядачів, поле 4, +24С

Суддя: Шевчук Андрій (Волинська обл.)

Попередження: Мучак, 5, Коляда, 40, Пастернак, 61

У стартовому турі обидві команди зіграли внічию на своєму полі, маючи підстави бути цим розчарованими. ОДЕК вдома так і не зміг розпечатати ворота МФА (0:0), Агрон вів у три м’ячі з Варатиком (3:3). Цю зустріч краще почали гості. Перший же кутовий від Агрона призвів до пенальті (після подачі від прапорця м’яч влучив у руку захиснику Мучаку), який чітким розведенням м’яча й воротаря по різних кутах реалізував досвідчений Швець – 0:1. Другий матч поспіль Ігор забиває за свою нову команду, вдало замінюючи Процика, який перебрався влітку в друголіговий уже Епіцентр.

ОДЕК активно пішов відігруватися й за наступні півгодини створив, щонайменше, три гострих моменти біля воріт гостей. Був момент, коли голкіпер Мазур вимушений був переводити штрафний Ніколайчука в каркас воріт. А зрівняти рахунок вдалося, коли центральні захисники оржівців винесли м’яча далеко в поле, а півзахисник Савицький закинув м’яча на лінію карного майданчика – на Таргонія. Форвард прийняв м’яча на груди, продершись крізь кількох суперників, і сильним ударом з правої влучив під поперечину – 1:1.

Вийшли вперед господарі відразу ж після перерви. Ніколайчук діагональною передачею запустив через лівий край Семенчука, чий навіс ударом головою замкнув Гайдучик – 2:1. Слідом міг закріпляти перевагу ОДЕКа Таргоній, який у випадку хорошої реалізації не залишав би поле без хет-трика. Натомість, Агрон кілька разів нагадав господарям, що рахунок – хиткий (найкращий шанс мав захисник Ковалик, проте з набігу влучив у стійку). Дуже своєчасно вистрелив Красномовець. Після ауту Гайдучик відпасував у глибину поля, а лівий захисник тут же з правої ноги влучив у дев’ятку – 3:1.

Крапку в матчі поставив четвертий гол, який починався знову з передачі Ніколайчука з центрального плацдарму. Гайдучик своєчасно підіграв Савицькому, який, не входячи в карний майданчик, сильно пробив з правої ноги – 4:1.

  • Герой матчу – Микола Гайдучик (ОДЕК)

Важливий другий гол у його виконанні задав темп другому тайму, а потім форвард двічі вдало підіграв одноклубникам на коротко, записавши на свій рахунок ще й асисти.

Варатик (Коломия) – Вотранс (Луцьк) – 1:4 (1:1)

Голи: Крамар, 6 – Штандер, 30, Гергелюк, 63 (пен.), Кошелинський, 68, 87

Варатик: Ходорко, Левандович (Ласійчук, 54), Маковійчук©, Пав.Уштан, Р.Гаврилюк, Пет.Уштан, Бабійчук (Стасюк, 73), Крамар, Кулик, Куник (Дишук, 90+1), І.Гаврилюк (Іваничук, 86). Запасні: Гавадзюк, Сисак, Лотоцький. Головний тренер: Андрій Олійник.

Вотранс: Франчук (Перлов, 90), Скоцький, Кривицький©, Гергелюк, Луцюк, Федецький (Соловей, 86), Ясінський, Полетій (Рибковський, 64), Штандер (Обертас, 46), Брикса (Кошелинський, 57), Никитюк (Назарчук, 68). Запасних не залишилося. Головний тренер: Олег Герасим’юк.

17:00, 12.09.2019. Воскресинці. Сільський стадіон. Без глядачів, поле 3, +26С

Суддя: Трач Артем (Тернопіль)

Попередження: Куник, 45+1, Маковійчук, 61, Ясінський, 88

У минулому турі Варатик дуже яскраво дебютував на всеукраїнському рівні, в матчі зі старожилом дивізіону – Агроном – відігравши три голи. Цього разу коломийська команда була близька до другої поспіль сенсації. Вже в дебюті господарі заробили досить віддалений штрафний, могутній удар Маковійчука прийняла на себе стійка, проте Крамар у боротьбі з суперниками ухитрився вдало зіграти на добиванні – 1:0.

От тільки досвідчених кадрів, які, як відомо, вирішують усе, у Вотрансу було більше. Федецький у боротьбі з Маковійчуком заробив штрафний на правому фланзі. Никитюк замість подачі чи удару хитро прокотив на хід Скоцькому, чию подачу ударом головою на протихід воротареві замкнув на дальній стійці Штандер – 1:1. Просто оцініть людей, задіяних у цій комбінації: колишній гравець Дніпра, Карпат і Шахтаря, збірник Федецький, люди з досвідом виступів на професіональному рівні чи – як Штандер – у юнацькій Лізі чемпіонів…

Нічийний рахунок хитнувся на користь лучан після перерви. Спершу після пасу з глибини Полетій промчав через лівий фланг, але вже біля лицьової був збитий голкіпером. Високий захисник Гергелюк 11-метрові б’є зазвичай так, що у воротарів нема шансів. Так вийшло й тепер, Ходорко навіть не тріпнувся – 1:2.

А довершили справу заміни. Спершу атаку почав Федецький, Неделюк в оточенні суперників прокинув м’яча на Кошелинського, і той кинджальним ударом завершив вихід на воротаря (це 1:3), а вже в кінцівці зустрічі «джокер» Герасим’юка оформив дубль, коли після скидки Рибковського вирвався на ударну позицію й невідпорно пробив (це 1:4).

Нива (Теребовля) – Юність (Верхня Білка) – 1:3 (1:1)

Голи: Слоневський, 45 (пен.) – Гладкий, 31, Шарабура, 62, Шептицький, 87

Нива: Черепко, Залізняк, В.Сороцький (Кренько, 86), Любчак, Лойко, Макогон©, Слоневський (Корольчук, 71), Олексієнко (Островський, 73), Дячук, Дацюк (Кобеля, 65), Бочак. Запасні: Шевченко, Ю.Никеруй. Головний тренер: Ігор Харківщенко.

Юність: Жук, Гаврушко (Фітель, 90+2), Білий, Дмитрух, Шарабура, Лебеденко (Равлик, 46), Федорів©, Гордійчук (Курилишин, 71), Панасюк (Шептицький, 86), Набізада (Карвацький, 69), Гладкий (Занько, 90). Запасні: Бунда. Головний тренер: Богдан Костик.

16:00, 13.09.2019. Теребовля. Стадіон «Колос». 250 глядачів, поле 3, +24С

Суддя: Мельник Віталій (Чернівецька обл.)

Попередження: Жук, 45, Гордійчук, 68, Занько, 90+2

Повернення теребовлянського клубу в змагання ААФУ припало на матч проти Юності – однієї з найсильніших команд Львівщини та Групи 1 аматорського чемпіонату. Обидві команди бадьоро почали зустріч, тож Черепко та Жук видали по кілька сейвів уже за першу третину гри. Але все ж в одному з моментів воротар господарів не зміг нічого вдіяти, коли після подачі з правого флангу форвард Юності Гладкий забив прекрасним ударом через себе в падінні – 0:1.

Втім, ще перед перервою Нива змогла відігратися. Голкіпер Жук вискочив навперейми форварду суперників (здається, це був Бочак), так що збив його у власному карному майданчику. Півзахисник господарів Слоневський холоднокровно реалізував пенальті – 1:1. Воротар метнувся вправо, м’яч, посланий з лівої ноги, пішов у протилежний кут.

Проте в другому таймі гості зуміли повернути собі перевагу. Спершу – після штрафного Гордійчука. М’яч заметався по карному майданчику, аж поки на черговий відскок не зреагував Шарабура й низом пробив повз воротаря з близької відстані – 1:2. А третій гол став наслідком непорозуміння захисника та воротаря Ниви. Після діагоналі з лівого флангу центрбек скидав на свого голкіпера, але Шептицький встиг його випередити й забивав по суті вже у незахищені ворота – 1:3.

МФА (Мукачево) – Довбуш (Чернівці) – 0:0

На 78 хв. Станкович (МФА) не реалізував пенальті – воротар

МФА: Колісник, Западнюк (Береш, 90+1), Паламарчук, Гогерчак©, Забава, Трачук, Кольцун, Хміль (Королевич, 66), Фарасеєнко, Станкович, Папарига. Запасні: Коцюбинський, Бєлалов. Старший тренер: Віктор Яічник.

Довбуш: Мельничук, Бобик, Давидюк©, Геник, Рудич (Стрільчук, 56), Ільїн, Шишигін, Батрак (Ватаманюк, 68), Гордей (Мельник, 88), Жумига, Меркулов. Запасні: Генцар, Шевчук, Бута. Головний тренер: Віталій Куниця.

17:00, 13.09.2019. Мукачево. Стадіон «Авангард». Без глядачів, поле 4, +28С

Суддя: Грисьо Богдан (Львів)

Попередження: Гогерчак, 42, Геник, 43, Давидюк, 59, Жумига, 66, Фарасеєнко, 68, Станкович, 70, Ільїн, 71, Западнюк, 75, Стрільчук, 78, Папарига, 83

Вилучення: Гогерчак, 85 (повторне попередження)

Напруженим виявився матч двох дебютантів Чемпіонату України серед аматорських команд – хоча він і завершився без голів, глядачі не нудьгували, а обидві команди створили по кілька нагод забити.

Найкраща випала Футбольній академії Мункач, коли Трачук із правого флангу прострілив на Папаригу, а того зачепив захисник. Наслідком стало пенальті та жовта картка віце-чемпіону ААФУ Стрільчуку за апеляцію, однак Станкович із 11-метрової позначки не зміг переграти досвідченого Мельничука, який намертво спіймав м’яча.

До цієї невдачі додалося ще й вилучення Гогерчака, який майже в центрі поля жорстким підкатом збив Ватаманюка. Проте гості, отримавши кількісну більшість на останні хвилини, просто не мали вже сил, щоб нею скористатися. Відзначимо, що у гостей грали відразу кілька колишніх гравців Буковини, а ворота захищав її колишній головний тренер Мельничук, який і став героєм зустрічі.

  КОМАНДА І В Н П М О
1 Вотранс (Луцьк) 2 1 1 0 5:2 4
2 ОДЕК (Оржів, Рівненська обл.) 2 1 1 0 4:1 4
3 Юність (Верхня Білка, Львівська обл.) 2 1 1 0 4:2 4
4 МФА (Мукачево, Закарпатська обл.) 2 0 2 0 0:0 2
5 Довбуш (Чернівці) 1 0 1 0 0:0 1
6 Агрон (Великогаївська ОТГ, Тернопільська область) 2 0 1 1 4:7 1
7 Варатик (Коломия, Івано-Франківська область) 2 0 1 1 4:7 1
8 Нива (Теребовля, Тернопільська область) 1 0 0 1 1:3 0
  Бомбардири: Команда І Г (п)
1 Крамар Ігор Варатик 2 3

ГРУПА 2 • 2-Й ТУР

ФК ім. Л. Яшина (Київ) – ЛНЗ (Лебедин) – 1:6 (1:2)

Голи: Велієв, 3 (пен.) – Ткаченко, 12, Пуш, 45+1, 70, Степнов, 59 (а/г), Шаповал, 82, 83

Яшин: Коваленко, Циганков (Копитіков, 36), Степнов, Чистяков, Калиновський, Мазур©, Л.Красніков, Кивало, М.Красніков (Прикота, 78), Іваницький (Куріненко, 82), Велієв (Шаркань, 74). Запасні: Морозов, Маітрейя. Головний тренер: Олег Щиголь.

ЛНЗ: Панченко, Кошелюк, Сафонов, Листопад (Даценко, 78), Бурлін©, Доронін, Ткаченко (Іваночко, 82), Сторчоус, Котляр (Шаповал, 67), Пуш (Микитин, 82), Замуренко (Кос, 78). Запасні: Ярошевич, Калинич. Головний тренер: Юрій Бакалов.

13:10, 12.09.2019. Київ. Стадіон «Русанівець». Без глядачів, поле 4, +21С

Суддя: Шевель Микола (Київська обл.)

Попередження: Копитіков, 45

Дебютант турніру – молода київська команда – приймала одного з фаворитів аматорського футболу України. Проте вже в дебюті змогла здивувати ЛНЗ своїм голом. Це 23-річний Велієв (один із трьох найдосвідченіших гравців команди Яшина), прокинувши м’яча повз захисника Сафонова, наткнувся йому на ногу суперника та заробив пенальті. Сам же Тимур реалізував пенальті, пробивши у правий від воротаря бік так, що той не став і стрибати – 0:1.

Втім, наразі ЛНЗ має велику перевагу над більшістю суперників за своїм підбором гравців. Навіть при омолодженні складу, яке провів новий головний тренер, команда з Лебедина залишається значно досвідченішою. Тож, витримавши складні перші хвилин, під час яких Велієв ще двічі виривався на ударні позиції, гості оперативно зрівняли рахунок, а ще до перерви вийшли вперед. Після подачі штрафного від Сторчоуса досвідчений захисник Листопад зарядив м’яча в хрестовину, зате першим на добивання встиг Сафонов, чий удар вдало підкоригував Ткаченко – 1:1. А перед самим відпочинком Доронін підключив на лівому фланзі Бурліна, чий навіс ударом головою замкнув Пуш – 1:2.

Моментів у лебединян було вдосталь – до перерви не зарахований гол, після перерви – Листопад влучив у стійку. А от забити третій м’яч вдалося за допомоги яшинців. Простріл від Котляра з лівого краю зрикошетив у власні ворота захисник Степнов – 1:3. Далі можна було гостям грати вже вільніше. Пуш після проникаючої передачі Замуренка реалізував вихід один на один з воротарем (це 1:4), а потім двічі забив новачок команди Шаповал: спершу після пасу Іваночка, а потім – Сторчоуса (це 1:5 та 1:6). М’яч знущально котився в сітку…

Вікторія (Миколаївка) – Атлет (Київ) – 7:1 (4:1)

Голи: Акімов, 9, Борисенко, 12, 50, Касьянов, 39, 61, Петровський, 42 (а/г), Аржанов, 55 – Гребенюк, 31

Вікторія: Зарубін, Михайлюк (Ретушняк, 76), Чередниченко, Яценко© (Нелін, 46), Цапій, Касьянов (Романенко, 68), Гранкін (Шимко, 81), Аржанов (Єременко, 66), Акімов, Борисенко, Без’язичний. Запасний: Зінченко, Ганжа. Головний тренер: Артем Радіонов.

Атлет: Комаренко (Ваник, 46), Швець, Яценко (Крицький, 46), Тригуб, Петровський (Козачок, 63), Мовчан (Русан, 46), Теймуров, Гребенюк©, Чистяков, Карась, Липовий (Кавун, 59). Запасні: Найденко, Курагін. Головний тренер: Дмитро Мурашенко.

17:00, 12.09.2019. Миколаївка. Стадіон «Вікторія». Без глядачів, поле 5, +21С

Суддя: Сухенко Іван (Кременчук)

Попередження: Русан, 49

Вилучення: Русан, 77 (повторне попередження)

1:0 – Акімов заробив досить віддалений штрафний, який сам же й реалізував ударом з чудернацькою траєкторією.

2:0 – після кутового від Касьянова Михайлюк скинув м’яча від дальньої стійки в центр, а невисокий Борисенко встиг до м’яча першим за суперників.

2:1 – Карась відтягнув на себе суперників на куті воротарської й перекинув м’яча в центр, де Гребенюк відправив його в ворота головою.

3:1 – Акімов замість подачі в карний майданчик навісив на Касьянова, який прийняв м’яча й сильним ударом з лівої прошив ворота.

4:1 – Аржанов і Михайлюк розігнали атаку через правий фланг, але захисник Петровський по красивій дузі зрізав м’яча у власні ворота.

5:1 – передачу Аржанова з правого флангу не дістав центрфорвард, зате на дальню стійку своєчасно набіг Борисенко, з правої ноги розстрілявши ворота.

6:1 – швидкий розіграш штрафного завершився проривом Без’язичного через правий фланг, але він не став бити сам, а від лицьової віддав на Аржанова, який і завдав заключного удару.

7:1 – Борисенко на лівому фланзі раптово розвернувся та відпасував у глибину, звідки Касьянов лівою ногою запустив точно в сітку.

Любомир (Ставище) – Єдність (Київ) – 0:1 (0:0)

Гол: Рибак, 80

Любомир: Дьогтяр, Миколайчук, Надобенко, Лаврієнко, Шевченко, Ставничий©, Романенко (Литвишко, 55), Вацюк (Следзевський, 46), Алехна (Бондар, 64), Козій (Ващенко, 77), Рябов (Кравченко, 46). Запасні: Кияниця, Мельничук. Головний тренер: Віталій Білоконь.

Єдність: Мик.Ващук©, Хромочкін, Титаренко, Кисіль, Ковтун, Ісмаїлов, Прищепа, Д.Костенко, Вояновський, Рибак (В.Костенко, 90+1), Студінікін. Запасні: Байрамов, Мак.Ващук, Котвицький, Муха, Редванівський. Тренер: Ельнур Валієв.

17:20, 12.09.2019. Ставище. Стадіон «Колос». 60 глядачів, поле 3, +24С

Суддя: Александренко Микола (Вінниця)

Попередження: Д.Костенко, 26, Прищепа, 42, Козій, 68, Ковтун, 86, Білоконь (гол.тр. ЛС), 86

Вилучення: Дьогтяр, 51 (позбавлення команди суперника очевидної гольової можливості)

Дві молоді команди, які дебютують в ААФУ цього сезону, видали напружений матч. Все вирішилося тільки в другому таймі, і шальки терезів хитнулися в бік гостей. Спершу на передачу Ковтуна з глибини поля стартував Студінікін, якого за межами своїх володінь зустрів воротар Любомира. Дьогтяр першим дістав м’яча, проте при цьому навалився на суперника, тож рефері вилучив його з поля.

У більшості Єдність підстерегла свій шанс і ним скористалася. Студінікін у боротьбі із суперником скинув м’яча на правий фланг, звідки Ковтун запустив у прорив Рибака. Форвард опинився прямо перед воротарем і розважливо пробив повз нього низом у ближній кут – 0:1. Ставищанська команда навіть у меншості намагалася забити, кілька разів голкіпер киян Микита Ващук по-справжньому виручав гостей. Єдність стартувала з двох перемог поспіль і залишилася в компанії грандів турніру з абсолютним результатом – 6 очок у двох стартових турах.

ФК Кудрівка – ФК Біла Церква – 3:0 (2:0)

Голи: Кирин, 22, Кулик, 24, Бабор, 86

Кудрівка: Татаренко, Руденко, Щедраков, Іоша, Даценко© (Бондар, 82), Сираш, Полончак (Рудя, 77), Кулик, Кирин (Кузьменко, 65), Грищенко (Зубашівський, 46), Вовк (Бабор, 80). Запасні: Лутченко, Круковець. Головний тренер: Олександр Бабор.

Біла Церква: Скворцов©, Супоцінський, Костенко, Скорба, Минзар (Матвійчук, 46), Пилипенко (Солью, 72), Пасечнюк, Білоус (Герасименко, 57), Петровець, Еванг, Бамба. Запасний: Горбатюк. Головний тренер: Вадим Мандрієвський.

16:00, 13.09.2019. Кудрівка. Стадіон «Кудрівка-Арена». Без глядачів, поле 4, +23С

Суддя: Гаркуша Олексій (Київ)

Попередження: Петровець, 50, Пасечнюк, 53, Полончак, 55, Татаренко, 75, Іоша, 78, Еванг, 88

Яскравим виявився дебют кудрівської команди в Чемпіонаті України серед аматорів. Заклавши фундамент перемоги вже в першому таймі, після перерви сильна команда з Чернігівщини довела рахунок до розгромного. Перший м’яч у матчі господарі забили після ауту з лівого краю. Щедраков вдало підправив на Кирина, і той головою завершив стандартне положення голом – 1:0. Всього через дві хвилини ФК Кудрівка вдалося закріпити свою перевагу. Кулик вдало підхопив м’яча, одним дотиком підробив, а другим (з правої ноги) забив красивим дальнім ударом – 2:0.

Ще в першому таймі господарі неодноразово могли збільшувати перевагу в рахунку. Один тільки Вовк мав три виходи один на один з воротарем, у різному стилі ефектно пробивали Грищенко та Щедраков. І після перерви моменти виникали один за одним, трішки ожили й гості, які почали турбувати Татаренка, але замість їхнього голу глядачі побачили влучний удар Кудрівки. Спрацювали заміни, проведені тренерським штабом. Зубашівський перехопив м’яча й розрізним пасом запустив через лівий край Кузьменка, той вийшов на воротаря й міг забивати сам, натомість відпасував на Бабора. Граючий головний тренер господарів поставив крапку в цій зустрічі – 3:0.

Матч туру

Олімпія (Савинці) – МФК Первомайськ – 4:2 (2:0)

Голи: Куць, 13 (пен.), 18, Ротко, 51 (а/г), Співак, 70 – Славінський, 58, Севодняєв, 74

Олімпія: Казаков, Світличний, Рудченко (Малик, 72), Тарганчук, Ковтун, Радченко (Бурляй, 53), Фабунмі (Бажан, 84), Богомаз©, Субочев, Кунєв (Ситник, 77), Куць (Співак, 65). Запасні: Макаренко, Гулович. Головний тренер: Олександр Кулик.

Первомайськ: Чоларія, Долинський, Мізернюк, Федорченко©, Ротко, Ярчук, Гончаров (Крамаренко, 75), Севодняєв, Алієв (Зайко, 83), Кірєєв (Д.Криворотий, 57), Славінський. Запасні: Поляков, Є.Криворотий, Шпортко, Д.Флакей. Головний тренер: Микола Флакей.

16:30, 13.09.2019. Миргород. Стадіон «Старт». 250 глядачів, поле 3, +21С

Суддя: Гординський Артем (Київ)

Попередження: Долинський, 12, Чоларія, 27, Славінський, 29, Федорченко, 30, Радченко, 38, Мілько (тр.П), 40, Кулик (гол.тр.ОС), 40, Мізернюк, 48, Малик, 77, Світличний, 81, Богомаз, 88, Бурляй, 90+2

Вилучення: Долинський, 40 (повторне попередження), М.Флакей (гол.тр.П), 41, Кулик (гол.тр.ОС), 41 – обидва за нецензурні вислови на адресу одне одного

Володар Кубка України серед аматорів з перемоги над Атлетом розпочав свої виступи в Чемпіонаті ААФУ, тож на матч проти МФК Первомайськ виходив із завданням перемагати. З цієї нагоди господарі дозаявили молодого форварда Куця, який колись подавав надії в першоліговому Кремені, а також встиг побувати в оренді в друголіговому ФК Нікополь. І саме дебютант став найпомітнішим гравцем на початку зустрічі.

Спершу він реалізував пенальті, зароблений Кунєвим. Треба відзначити, що Чоларія гадав по м’ячу, проте дістати його не зумів – 1:0. Через п’ять хвилин Куць оформив дубль, швидше за всіх зорієнтувавшись на добиванні (коли Фабунмі головою замикав подачу Кунєва, але голкіпер парирував м’яч) – 2:0. Такий гарний початок дав Олімпії всі козирі, а перед перервою гості ще й залишилися в меншості. Долинський на своєму фланзі практично біля лицьової врізався в Радченка. Цей епізод викликав збурення емоцій і синхронне вилучення наставників обох команд.

А Олімпія вже на початку другого тайму закріпила свою перевагу. Здорово втік в швидку атаку після перехоплення Ковтун, адресував передачу на Куця, який у боротьбі з Ротком переправив м’яча в ворота. Можливо, мав місце маленький рикошет, адже арбітр зафіксував це взяття воріт як автогол (а міг бути хет-трик дебютанта). Це 3:0.

Після цього ожили гості, після розіграшу кутового пішла подача на ближню стійку, де Славінський виявився спритнішим за захисника та воротаря, скориставшись їхньою певною неузгодженістю – 3:1. Закріпив перевагу савинчан Співак, який сміливо пішов у пресинг на капітана первомайців Федорченка та розправився з воротарем (4:1). А буквально через чотири хвилини остаточний рахунок, як виявилося, встановив Севодняєв. Він стартував на довгий пас із глибини, продерся між кількох опікунів і сильним ударом надіслав м’яча в кут – 4:2.

  • Герой матчу – Іван Куць (Олімпія)

«2,5 голи» в дебютному матчі за Олімпію в ААФУ – 20-річний форвард із досвідом виступів у змаганнях ПФЛ чудово розпочав свої виступи в сильному савинецькому колективі.

М КОМАНДА І В Н П М О
1 ЛНЗ (Лебедин, Черкаська область) 2 2 0 0 12:1 6
2 Вікторія (Миколаївка, Сумська область) 2 2 0 0 9:1 6
3 Єдність (Київ) 2 2 0 0 4:0 6
4 Олімпія (Савинці, Полтавська обл.) 2 2 0 0 6:3 6
5 ФК Кудрівка (Чернігівська обл.) 1 1 0 0 3:0 3
6 МФК Первомайськ (Миколаївська область) 2 1 0 1 4:4 3
7 Любомир (Ставище, Київська обл.) 2 0 0 2 0:3 0
8 ФК Біла Церква (Київська область) 2 0 0 2 0:5 0
9 Академія футболу СК Київ 1 0 0 1 0:6 0
10 Атлет (Київ) 2 0 0 2 2:9 0
11 ФК ім. Л. Яшина (Київ) 2 0 0 2 1:9 0
  Бомбардири: Команда І Г (п)
1 Ткаченко В’ячеслав ЛНЗ 2 4

ГРУПА 3 • 2-Й ТУР

Зірка (Кропивницький) – СК Полтава – 0:7 (0:1)

Голи: Підлепич, 39, Карась, 48, 90 (пен.), Савенков, 55, Томенко, 60, Куімов, 69 (пен.), Кияниця, 76 (а/г)

Зірка: Нікітчук, Тилоха, Самсоненко (Бобошко, 87), Кияниця, Жако, Манастирний©, Білан, Жданович, Тонконоженко (Денисов, 86), Кравченко (Постний, 62), Соловей (Шаповал, 70). Запасні: Коюда, Грабенко. Головний тренер: Самір Гасанов.

Полтава: Тельнов (Старовойтов, 74), Савенков (Власенко, 76), Томенко, Червонцев (Попов, 83), Підлепич, Пономаренко, Абазов, Карась, Собко (Зоря, 70), Кірпіченко (Горбунов, 58), Куімов©. Запасних не залишилося. Головний тренер: Володимир Сисенко.

15:00, 12.09.2019. Кропивницький. Стадіон «Зірка». Без глядачів, поле 5, +28С

Суддя: Попов Павло (Дніпро)

Попередження: Савенков, 19, Білан, 45+1, Самсоненко, 52

Полтавська команда знову не змогла задіяти досвідченого захисника Чижова, а також низку травмованих футболістів, натомість дебютував у її складі досвідчений Собко – недавній капітан першолігового Авангарду (Краматорськ), який колись грав і за професіональні клуби Полтавщини.

Зірка, яка приймала СК Полтава, в минулому турі зазнала розгромної поразки ФК Вовчанськ, отже, напевно, покладала певні надії на гру з дебютантами Чемпіонату України серед аматорів. І тривалий час на табло залишалися нулі, поки після подачі кутового м’яч не політав через карний майданчик кропивничан і не знайшов своє місце в воротах. Відзначаємо Савенкова, який вдало зіграв біля бічної лінії і зряче викотив під удар Підлепичу. А вже №22 полтавців з правої ноги пробив так, що м’яч рикошетом від стійки закотився в сітку – 0:1.

Ще в першому таймі гості кілька 100% можливостей, щоб рахунок збільшити, але голи пішли вже після перерви. Просто зафіксуємо для історії:

0:2 – Собко протягнув м’яча через пів поля і з лівого краю виклав на Карася так, що тому залишилося підставити ногу.

0:3 – після подачі кутового голкіпер відбив м’яча так, що Савенков сходу влучив у ворота, незважаючи на те, що перед ним було троє суперників.

0:4 – Собко підключив на правому фланзі Червонцева, який явно подавав, але м’яч зрізався так, що від стійки залетів у ворота.

0:5 – прорив Куімова через лівий край зупинив невдалим підкатом Самсоненко, і сам постраждалий ударом точно в кут розвів м’яч і воротаря.

0:6 – після своєчасної діагоналі від Абазова прямо перед воротарем опинився Червонцев. Його удар голкіпер парирував, але точно в Кияницю, який набігав паралельним курсом – другий тур підряд автоголи від Зірки.

0:7 – ще одна атака через лівий фланг, тепер Карась вискочив на Нікітчука і воротар його збив. При ударі з 11-метрової позначки голкіпер гадав, але сам Карась пробив так, що дістати м’яча він зміг тільки із сітки.

Матч туру

ФК Суми – ФК Вовчанськ – 0:2 (0:1)

Голи: Анвулі, 39, Єрмошенко, 90+3

Суми: Горох, Танчик, Мороз, Б.Колесник, Зрібняк, Хорольський (Стадник, 78), Сайко (Макаров, 60), Куценко©, Зенченко (Скаржинський, 60), Чеглов (В.Колесник, 84), Шаврін. Запасний: Бабанін. Головний тренер: Сергій Страшненко.

Вовчанськ: Леонідов, Джаухар (Суханинський, 90+4), Покосенко, Костюк, Чепіга, Іванченко (Радченко, 77), Ньємб, Коваленко, Мряченко (Єрмошенко, 61), Батусов (Якименко, 68), Анвулі (Галушка, 72). Запасні: Белименко, Мизюк. Головний тренер: Андрій Березовчук.

16:00, 12.09.2019. Суми. Стадіон «Ювілейний». Без глядачів, поле 5, +21С

Суддя: Орендочка Владислав (Полтава)

Попередження: Іванченко, 33, Мряченко, 36, Ньємб, 53, Зрібняк, 56, Хорольський, 71, Якименко, 81, Шаврін, 84

Сумська команда стартувала з розгромної перемоги над ФК Тростянець, але справжнє випробування чекало на неї в домашньому матчі з ФК Вовчанськ – однією з найсильніших команд східної групи. І хоча першу третину гри господарі гідно витримували цей тест (особливо після наскоків активного лівого крайнього Батусова), перед перервою отримали м’яч у свої ворота. Пара центрхавів Іванченко та Ньємб позбавили м’яча суперників, Анвулі спрямував передачу на Мряченка, той повернув з правого флангу на лінію карного майданчика, звідки африканець на виконання пробив у дальній кут. Наче й не так сильно, зате точно в «шістку», тож Горох витягнув м’яча вже з сітки воріт – 0:1.

Треба сказати, що гра подекуди була жорсткою, через розсічення голови ФК Вовчанськ вже у першому таймі змушений був надавати допомогу півзахиснику Мряченку, а під кінець гри – Джаухару (їх обох у підсумку замінили). Попри спроби сумчан відігратися (а такі були – моментами вельми гострі), «свіжі» гравці гостей закріпили перевагу «вовків». Якименко прорвався через лівий край і виклав м’яча Галушці, під вірний удар якого метнулися захисники, зате на добиванні був Єрмошенко, який не полінився скластися й у падінні боковими ножицями упакувати м’яча в ворота – 0:2. Абсолютний результат на старті від підопічних тренерського тандему Березовчук – Комарницький.

  • Герой матчу – Майкл Ікем Анвулі (ФК Вовчанськ)

Відзначимо 28-річного нігерійця, який поставив перед обороною сумчан низку складних завдань. Анвулі багато й корисно працював без м’яча, а як тільки з ним перетинався – відразу загострював. Забив красивий за виконанням м’яч і міг іще, корисно підіграв товаришам, опускаючись вниз – нижче фінальної третини поля.

СК Каховка – Металург-2 (Запоріжжя) – 3:0 (2:0)

Голи: Остапенко, 6, Онйємаобі, 7, Добровольський, 79

Каховка: Огаї, Бойко (Щербина, 83), Стеценко, Мамич, Горбачов, Ратушний (Оджо, 78), Комягін© (Феденков, 74), Тимофіїв (Косюк, 63), Гайдаєнко, Остапенко, Онйємаобі (Добровольський, 67). Запасні: Воронцов, Кисельов. Головний тренер: Дмитро Кузнєцов.

Металург-2: Осадчук, Новиков, Каторкін, Даглас, Страдс (Хамаха, 81), Кузьмович (Владимиров, 52), Нестеренко (Бадецький, 84), Ковальський (Фоменко, 70), Близнюк©, Кораблін, Приймаченко (Товстоног, 59). Запасні: Домолега, Проскура. Головний тренер: В’ячеслав Тропін.

17:00, 12.09.2019. Каховка. Стадіон «Олімпійський». 100 глядачів, поле 4, +27С

Суддя: Артеменко Артем (Миколаїв)

Попередження: Каторкін, 46, Стеценко, 73, Остапенко, 90+4

У минулому турі Металург-2 видав яскраву гольову феєрію з Легіонером (нічия 4:4), проте в матчі зі старожилами дивізіону забити так і не зміг. Перевага, якої досягла СК Каховка вже в дебюті матчу, не похитнулася, а в другому таймі досягла крупного рахунку.

Перший гол стався після хорошої, зрячої діагоналі від капітана господарів Комягіна. «Сімка» каховців Остапенко включив фінти, розметав суперників і прокотив м’яча вздовж лінії воріт. Рефері сигналізував, що той прокотився вже й за лінією – 1:0. Буквально через дві хвилини – друге взяття воріт. Контратака через лівий фланг, Комягін головою кинув на хід Онйємаобі, і нігерійський форвард через пів поля вибіг на воротаря й пробив у дальній кут – 2:0.

Запорізька команда, можливо, малодосвідчена, зате смілива й наполеглива. Нудно надалі не було. Але все ж СК Каховка вдалося закріпити свою перевагу в другому таймі. У простій ситуації Феденков дав «черпачка» Добровольського (треба сказати, на дуже тонкій межі з офсайдом), і Владислав сильним ударом з правої направив м’яча в дальню дев’ятку – 3:0.

Мотор (Запоріжжя) – Скорук (Томаківка) – 2:1 (1:0)

Голи: Порубльов, 4, Мелі, 90+3 – Пасічник, 67 (пен.)

Мотор: Вічний, Мацюта, Порубльов, Місюра, Бандурін, Калиничев, Шитов©, Крук, Ломака (Рахмуні, 78), Довбиш, Мелі. Запасні: Теленков, Плахтир, Молодожон, Решетов, Пєсков, Павелько. Головний тренер: Анатолій Чанцев.

Скорук: Бобровський, Пінчук, Щербина, Пасічник, Приземлін© (Алефіренко, 60), Волков, Кривий, Прийомов, Шеремет (Ковалевський, 85), Ньярко (Перебора, 46), Багнюк (Моланго, 46). Запасні: Шоі, Головко, Швець. Головний тренер: Олександр Степанов.

16:00, 13.09.2019. Запоріжжя. Стадіон «Мотор-Січ». Без глядачів, поле 4, +25С

Суддя: Мовчан Олександр (Маріуполь)

Попередження: Пасічник, 46, Кривий, 60, Довбиш, 66, Прийомов, 73, Пінчук, 77, Крук, 82

Хтозна, які плани були в тренерів спочатку, але їх підкоригував ранній гол. Довбиш заробив кутовий на лівому фланзі, але замість прямої подачі розіграв із Калиничевим і відпасував у центр, на лінію карного майданчика, куди набігав Порубльов. І захисник могутнім ударом з лівої ноги влучив десь у дальній кут – 1:0.

Треба сказати, що Скорук – аж ніяк не простий суперник. Щербина дальнім ударом ледве не влучив у дев’ятку, а після кутового ще й Волков здалеку ледве не влучив у дальній кут. Проте більше шансів, звичайно, було у господарів. Мотор будував гру через швидких Ломаку та Довбиша, а також Мелі, який часто опускався вниз, комбінував, виривався на небезпечні позиції. Моментами Скорук виручав лише воротар (Бобровський потягнув хороший удар Калиничева в першому таймі та того ж Порубльова – в другому), але частіше – неточність у завершенні від господарів або невезіння суперників. Це як коли Ломака влучив у поперечину.

За нереалізованими моментами довелося шкодувати після перерви, коли звичайний аут призвів до пенальті (Пасічник упав, заплівшись за ноги суперника в боротьбі з Довбишем). Сам постраждалий впевнено реалізував пенальті, пробивши в правий для себе кут – голкіпер кинувся в протилежний. 1:1 – все починалося спочатку. І тут треба сказати, що Скорук теж міг виходити вперед – воротар Вічний парирував дальні удари Пасічника та Щербини. Зате в кінцівці гри, не забивши з непоганих штрафних і після дальніх ударів Довбиша та Мацюти, Мотор реалізував контратаку через довгий пас. Коли Скорук пішов вперед великими силами, Порубльов зарядив довгий пас на хід Мелі, африканець спритно випередив Кривого та з лівої ноги в падінні пробив повз воротаря – 2:1. Генрі – справжній герой початку сезону для моторівців.

ФК Тростянець – Кривбас-2 (Кривий Ріг) – 0:0

На 31 хв. Анцибор (ФТ) не реалізував пенальті – воротар

Тростянець: Овчаров, Чмирьов, Сосєдко, Гудзь, Жиловець (Богачов, 75), Стецюк© Мигаль (Бужин, 75), Курило (Деряпа, 61), Анцибор, Гаврась, Ревін (Сліпухін, 46). Запасні: Дмитроченко, Шморгун, Хомич. Головний тренер: Сергій Коритник.

Кривбас-2: Бондарєв, Швидкий© (Титаренко, 66), Прохоров, Дон (Положешний, 46), Карпець, Лозний, Баштанник, Білий (Шкель, 85), Козленко, Рульов (Куликов, 62), Прялкін (Бецько, 53). Запасних не залишилося. Старший тренер: Сергій Мазур.

16:00, 12.09.2019. Тростянець. Стадіон ім. В. Куца. 75 глядачів, поле 5, +24С

Суддя: Потапенко Олександр (Харків)

Попередження: Ревін, 25, Богачов, 86, Гудзь, 90+4, Анцибор, 90+4

Розлючений поразкою в обласному дербі, ФК Тростянець великі сили кинув на ворота гостей – резервної команди друголігового Кривбасу. Серед відразу кількох моментів у виконанні господарів найбільш вбивчий був у Ревіна, але, опинившись перед воротарем, він пробив вище воріт. Диво-шанс був і в Гаврася, коли голкіпер випустив м’яча перед порожніми воротами після подачі з правого флангу, але форвард просто не встиг скористатися цим подарунком.

Треба сказати, що й криворіжці запам’яталися тим, що грали проти досвідченіших суперників на зустрічних курсах, а ті ж Лозний і Прялкін взагалі досить небезпечно били по воротах Овчарова – правда, неточно. Але вони могли пропустити першими, коли Мигаль накрутив суперників і прострілював з правого флангу. Щоб заблокувати, в підкат покотилися відразу двоє гостей, і одному з них (здається, Козленку) м’яч влучив у руку. Досвідчений Анцибор мітив у правий від голкіпера кут, але Бондарєв парирував його удар.

Не забивши з пенальті, команди не забили й із гри. Нульова нічия – прийнятний результат для молодої криворізької команди, новачка турніру, а от ФК Тростянець без голів і з різницею м’ячів 0-4 має підстави бути невдоволеним стартом сезону.

М КОМАНДА І В Н П М О
1 ФК Вовчанськ (Харківська обл.) 2 2 0 0 8:1 6
2 Мотор (Запоріжжя) 2 2 0 0 6:2 6
3 СК Полтава 2 1 0 1 8:4 3
4 ФК Суми 2 1 0 1 4:2 3
5 Скорук (Томаківка, Дніпропетровська обл.) 2 1 0 1 3:2 3
6 СК Каховка (Херсонська обл.) 2 1 0 1 3:2 3
7 Легіонер (Дніпро) 1 0 1 0 4:4 1
8 Кривбас-2 (Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.) 1 0 1 0 0:0 1
9 Металург-2 (Запоріжжя) 2 0 1 1 4:7 1
10 ФК Тростянець (Сумська обл.) 2 0 1 1 0:4 1
11 Зірка (Кропивницький) 2 0 0 2 1:13 0
  Бомбардири: Команда І Г (п)
1 Акеле Зіон Мондей Легіонер 1 3
2 Анвулі Мішель Ікем ФК Вовчанськ 2 3
3 Мелі Інерепарамовей Генрі Мотор 2 3

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.