Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ФК «Біла Церква»: 8 місце Групи 2 на проміжному етапі

ФК «Біла Церква»: 8 місце Групи 2 на проміжному етапі

Біла Церква – найбільше місто Київської області з населенням більше 200 тисяч чоловік. Проте на всеукраїнському рівні певний час воно не було представлене в футболі, хоча лишаються в пам’яті виступи таких іменитих місцевих клубів, як «Динамо», «Рось» – «Рігонда», «Арсенал».

ФК «Біла Церква» – це перспективний і амбітний проект, покликаний повернути в «столицю столичної області» футбол високого рівня. Дебютувавши минулого сезону, недавні учасники обласних змагань зуміли закріпитися в міцній Групі 2, а на нинішній сезон, здавалося, готували справжній прорив.

Натомість в деяких матчах зіграли в скороченому складі, втратили кількох лідерів і пішли на зимову перерву на восьмому місці – попри невелике, за очками, відставання від п’ятої позиції (всього 4 залікових пункти різниці). Чому так сталося, які перспективи та сподівання команди? Про це розповідає головний тренер і директор ФК «Біла Церква» Вадим Мандрієвський.

ФК «Біла Церква»: 8 місце Групи 2 на проміжному етапі
В.Л.Мандрієвський

- ФК «Біла Церква» ще в відпустці чи встигла до снігопадів розпочати заняття?

- Ні, ми ще не збиралися. Було одне тренування – суто організаційне, зробили простий збір. Потім почалися снігопади, і в плані організації це не дозволяє нам проводити повноцінну роботу. До того ж, багато молодих футболістів поїхали на перегляд в різні команди U-19 УПЛ. Тому поки пауза... Досвідчені гравці ніби всі на місці, ті, що місцеві.

- Скільки зараз у вашому розпорядженні гравців?

- В принципі, чоловік 15 у нас зараз є. Але немає де зібратися, тому просто підтримуємо контакт у телефонному режимі, хлопці мають програму дій по підтримці форми. Стадіон "Зміна" розчищали, але його засипало знову. Тому поки що пауза тижнів на два.

- Які плани на зимовий антракт? Будете брати участь у зимових турнірах чи проводити якісь контрольні поєдинки?

- Все пов'язано з фінансуванням. Поки що в цьому році ми конкретної відповіді щодо нього не отримали. Скоро будуть перемовини з потенційними інвесторами та місцевою владою. Думаю, що в лютому не будемо брати участь в турнірах, а в березні було бажання заявитися на один із турнірів Київської обласної асоціації футболу – Меморіал Кирсанова. Але зараз нічого гарантувати не можу, поки не буде розуміння з фінансуванням від міста чи приватних осіб. Поки все на місці…

- ФК «Біла Церква» - єдиний футбольний клуб міста, який грає на всеукраїнському рівні. Як мерія ставиться до його існування? Чи вплинули на це вибори?

- Мер залишився той же. До виборів у нього було бажання зберегти команду і розвивати. Ми перше коло провели з певними труднощами, але дограли. По другому колу ще не було конкретних зустрічей. Розуміння є, що треба догравати, і взагалі хотілося б прогресувати. Для чого команда грає? Це, в першу чергу, відродження футболу в Білій Церкві. По-друге, це бажання повернути в місто футбол професіонального рівня, з цією метою ми вирішили ще раз спробувати пройти ліцензування до змагань Другої ліги. Ми заявку подали, а далі будемо бачити по ситуації.

- Чи хоча б передбачене фінансування вашого клубу в бюджеті міста на 2021 рік?

- Лише по програмі розвитку футболу. Тобто, маємо фінансування на весну. Але це невеликі кошти для такого рівня. Шукаємо додаткове фінансування.

- Є надія, що навесні команда зіграє?

- Так, є. Я не можу на 100% гарантувати, враховуючи складні моменти з карантином і нестабільним фінансуванням, але чекаємо на березень, коли будуть повноцінні збори, і будемо готуватися до другого кола. Віримо в це, будемо ще розмовляти з керівництвом міста, щоб все було нормально.

ФК «Біла Церква»: 8 місце Групи 2 на проміжному етапі

- Говорячи про філософію ФК «Біла Церква», відзначаємо, що в ньому більша частина місцевих футболістів. Як збирали цей склад і наскільки він змінився за останній рік?

- У нашому місті завжди було багато футболістів, їх вистачало не на одну команду для такого рівня, як аматорський чемпіонат. Багато хто з вихованців місцевого футболу грає за межами Білої Церкви в командах Київської області і не тільки. В принципі, до селекції особливих питань нема. Єдине – всі ми потребуємо стабільного фінансування, тому поки що ми не запрошуємо тих, кого хотіли б. І спокійно ставимося, коли хтось із футболістів переходить у більш стабільні команди, але все одно в пріоритеті місцеві футболісти, особливо молодь.

Ми також підтримуємо команду U-19, який грає в Першій лізі ДЮФЛУ, і будемо також догравати друге коло під назвою ФК «Біла Церква». Поки що нікого особливо не втратили, проте прогнозувати щодо кадрів важко. У нас були іноземці, от вони майже всі поїхали додому: хто через особливості візи, хто на перегляд в інші команди. Тому зараз сказати, який у березні чи квітні буде "кістяк" нашої команди, досить важкувато.

Навіть троє футболістів, яких у листопаді через кадрові проблеми ми вимушені були «екстерном» підтягнути в основну команду із U-19, нас можуть покинути. Вони, отримавши досвід гри проти лідерів аматорського футболу України, зараз знаходяться на перегляді в різних командах Першості U-19 Прем'єр-ліги. Можливо, вони повернуться і будуть грати, але якщо ні, то будемо займатися в березні селекцією в основному серед місцевих футболістів.

- За таких обставин чи ставитимуться якісь турнірні завдання? Де хотіли б бачити команду за підсумками сезону?

- В листопаді, коли в кінці першого кола ми гідно зіграли з «Кудрівкою», та і взагалі було видно, що команда зігралася нарешті під кінець осінньої частини сезону, ми були в стримано-оптимістичному настрої. І досвідчених вдалося залучити, і молодь підтягнулася суттєво, і дещо виходило – набрали немало очок.

Навіть уже хотіли ставити більш амбітні турнірні завдання на весну, але зараз важко сказати, що буде навесні. Єдине – ми знаємо, що календар у нас не те, що легкий чи важкий, але, враховуючи, що вдома у нас, переважно, матчі з командами з низу таблиці, а з лідерами майже все зіграли, то будемо ставити завдання пристойно відіграти в плані результату та набору очок. Будемо намагатися піднятися до команд першої п'ятірки.

ФК «Біла Церква»: 8 місце Групи 2 на проміжному етапі

- Як проходить атестаційний процес Другої ліги?

- Перший етап вже пройшов, далі – наступні критерії. Будемо намагатися виконувати всі умови ліцензування, і протягом весни до травня маємо визначитися з можливостями нашого міста. Тож будемо вести перемовини із потенційними спонсорами та інвесторами. Сподіваємося, що зможемо побудувати міцну футбольну структуру в Білій Церкві з професіональною командою Другої ліги на вершині.

- Суворо кажучи, в Київській області багато заможних міст. Чи розглядається, як варіант, переїзд в інше місто приміської зони чи кудись поближче до багатих фермерських господарств?

- Можливо, такі варіанти існують, але все ж таки віримо, що таке велике місто Київської області, як Біла Церква, заслуговує на свій професіональний клуб. В цьому є нагальна потреба, тому що добре працюють дитячо-юнацькі клуби, є багато власних вихованців. Будемо сподіватися, що все ж таки в найбільшому місті Київщини буде професійний футбольний клуб, і все буде для цього робитися. А травень вже покаже.

Артур Валерко, SportArena.com

Для довідки:

ФК «Біла Церква»: 8 місце Групи 2 на проміжному етапіФК «Біла Церква»

• Рік заснування: 2019

• Кольори клубу: біло-червоні

• Стадіон: «Зміна» (вміщує 846 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Директор і головний тренер: Мандрієвський Вадим Левкович

Тренер: Черніков Геннадій Юрійович

Адміністратор: Захленюк Юрій Володимирович

ФК «Біла Церква» в інтернеті:

Facebook: http://www.facebook.com/fcbilatserkva/

Instagram: https://www.instagram.com/fc.bila.tserkva/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2019/20

8 (із 12)

22

5

6

11

18:32 (–14)

21

Всього

 

22

5

6

11

18:32 (–14)

21

Кубок ААФУ

-

-

-

-

-

-

-

-