Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

«Дніпро-1-Борисфен»: 10 місце Групи 3 на проміжному етапі

«Дніпро-1-Борисфен»: 10 місце Групи 3 на проміжному етапі

Минулого сезону СК «Дніпро-1-Борисфен» дебютував у змаганнях ААФУ, але коронавірусний 2020 рік змусив команду, сформовану з юних футболістів, призупинити виступи. Проте коли «Дніпро-1-Борисфен» виявив бажання поповнити склад учасників Чемпіонату України серед аматорських команд сезону 2020/21, команді пішли назустріч. Наприкінці осінньої частини сезону вона встигла обійти двох суперників і із шістьма очками залишитися зимувати десятою в східній групі.

Про формування нинішньої команди, її завдання та амбіції ми попросили розповісти її наставника – знаменитого в минулому футболіста донецького «Шахтаря», «Дніпра», нікопольського «Колоса», кропивницької «Зірки» та запорізького «Торпедо», досвідченого тренера М.І. Федоренка.

«Дніпро-1-Борисфен»: 10 місце Групи 3 на проміжному етапі
М.І.Федоренко

- Ви – чемпіон і володар Кубка СРСР, повний медаліст Чемпіонату Радянського Союзу, бронзовий призер Чемпіонату України, переможець Другої ліги України. Після багатьох років виступів на найвищому рівні та тренерської роботи з низкою команд України, що зацікавило вас у аматорській команді, яка складається з юних «необстріляних» футболістів?

- Футбол – улюблена гра, тренерська робота – покликання. Мені цікаво працювати з цими молодими футболістами. Радує, коли бачиш, що у них у грі й розумінні футболу є прогрес. Тож мета одна – підвищити рівень цих гравців і допомогти їм реалізуватися в футболі.

- Ваша команда заявилася на Чемпіонат України серед аматорів на початку жовтня – вже в розпал сезону. Чи не важко було входити в сезон після його початку і як допомагали хлопцям подолати цю різницю між юнацьким і дорослим футболом?

- У нас яка проблема була: спершу розглядався варіант зіграти за «Інгулець» U-21 у Молодіжній першості УПЛ. Але проект цей не відбувся, хтось із наших гравців залишився в петровському клубі, десь вісім людей, потім ще чотири доїхали туди. Інші залишилися без команди. Тож створений єдиний колектив розділився, це була хороша команда, укомплектована молоддю. Спершу то по вісім людей у нас тренувалися, то 11-12 після цього розділення. Пізніше назбирали склад і прийняли рішення відновити виступи в Чемпіонаті України серед аматорів, де команда дебютувала минулого сезону.

Що довелося входити в розпал сезону й збирати оновлений колектив? Для мене подібних проблем нема, тому що цю школу я вже проходив. Отак от вийшло.

- Хто ваша опора у цьому колективі? Кого відзначите серед хлопців 2000р, 2001 р.н?

- Опора – це наш президент Полонський Геннадій Борисович. Це чесно. Він тримає команду вже чотири роки, всіляко підтримує. Ви розумієте, про що я кажу.

Щодо футболістів, у нас є бойова основа – Макаров, Жарко, Омелян. Гарні хлопці, чоловік вісім, перспективні. Я в цьому толк знаю, бачу хороші перспективи у хлопців. Звичайно, 6-8 - це мало. Але всьому свій час. Поступово награємо й тих, хто лише нещодавно приєднався й тільки пробує свої сили в дорослому футболі. Граємо достойно: буває програємо, але це також школа. Чесно кажучи, хлопці зростають.

- Були у вашої команди досить непогані матчі, зокрема проти суперників з вашої вікової категорії. Вигравали у «Легіонера», у «Зірки». Можна сказати, що на фоні цих молодих команд «Дніпро-1-Борисфен» виглядає цілком достойно?

- Достойно – це правильне визначення. Граючи в обласних змаганнях, обігрували навіть команду, де Олег Шелаєв грає, 2:0. В принципі гідно обіграли, по грі. Десь ми програли через помилки, а десь виграли справедливо. Ми граємо достойно, а помилки молодих чи нових футболістів – це те, над виправленням чого працюємо. Буває, через це програємо. Проте радує, що надалі хлопці роблять висновки й уже грають впевненіше. Наше завдання яке? Щоб виростити із 16 хоча б двох майстрів - це й буде результат.

- Говорячи про чемпіонат: такі команди як ФК «Вовчанськ», СК «Полтава», ФК «Суми», мають у складі низку досвідчених гравців. Як оціните рівень Групи 3 після роботи з професіональними клубами?

- Гарний рівень. «Скорук» я ще додав би як дуже досвідченого, гарно укомплектованого суперника. Там досвідчені хлопці, вони пройшли школу Першої та Другої ліг, а деякі й УПЛ. Виглядаємо на їхньому фоні нормально, хоча у таких команд-суперників за рахунок цих гравців, досвіду та майстерності, звичайно, є перевага. У нас немає таких гравців, молоді хлопці середнього віку 19 років. А ці команди потужні й амбітні, тож на їхньому фоні хлопці зростають. Щоб прогресувати, потрібно грати з сильними командами.

- Як виступили на Меморіалі Кудрицького цього сезону?

- Матчі переносили через погодні умови. Повинні були в середу грати - пішов снігопад. В суботу - крижаний дощ. Ми один матч виграли, інші програли. Для нас головне участь, щоб ми грали й набували досвіду через ігрові навантаження. Тренування – це одне, а ігри з хорошими командами – це зовсім інше.

Щодо снігопадів – що тут поробиш, лютий місяць, погода диктує умови. Ми тренуємося, є де, але ж ви бачите, яка погода. Але все одно ми граємо. Головне завдання – вирощувати футболістів, щоб вони прогресували, дорослішали. Потім висувати їх на більш високі позиції. Виступ у Чемпіонаті України серед аматорських команд у цьому однозначно допоможе, тож ми раді, що зуміли вийти на цей рівень і вдячні за те, що змогли вписатися в сезон 2020/21, не втративши часу на підготовку гравців у хороших змагальних умовах.

Артур Валерко, SportArena.com

СК «Дніпро-1-Борисфен» (Дніпро)

• Рік заснування: 2019

• Кольори клубу: біло-сині

• Стадіон: «Олімпійські резерви» (вміщує 300 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Полонський Геннадій Борисович

Начальник команди: Марач Віктор Миколайович

Головний тренер: Федоренко Микола Іванович

Тренер: Сінько Дмитро Анатолійович

Адміністратор: Горбенко Олександр Васильович

• СК «Дніпро-1-Борисфен» в інтернеті:

Сторінка на сайті ААФУ.

Сторінка на сайті АФДО.

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2019/20

9 (із 10)

18

1

1

16

3:24 (–21)

4