Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Академія футболу СК «Київ»: 7 місце Групи 2 на проміжному етапі

Академія футболу СК «Київ»: 7 місце Групи 2 на проміжному етапі

Серед дебютантів чемпіонату – представницька клубна команда АФСК «Київ». Із середнім віком 19 років, вона є одною з наймолодших, проте встигла вже піднести кілька сенсацій, набрати 11 очок і вийти на сьоме місце. Звичайно, важко молодим гравцям проти найдосвідченіших суперників, але в протистояннях з ровесниками – іншими командами з основою із юних футболістів, вона проявила свою боєздатність і перспективність.

Анатолій Сіденко – відомий у минулому форвард, який виступав на професіональному рівні включаючи Вищу лігу, а нині очолює АФСК «Київ», розповів про дебют у змаганнях ААФУ, історію клубу та становлення нинішнього колективу.

Академія футболу СК «Київ»: 7 місце Групи 3 на проміжному етапі
Випускник футбольної школи «Динамо», колишній форвард ЦСКА (Київ), «Системи-Борекс» (Бородянка), «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) і студентської збірної України А.В.Сіденко

- Ми після закінчення останньої гри чемпіонату, це вже десь 20-ті числа листопада, перейшли до триразового режиму тренувань. А потім після новорічних свят зібралися 11-го січня, встигли взяти участь у турнірі пам’яті Олега Макарова. І зараз працюємо кожного дня, – відповів Анатолій Васильович на запитання про те, як проходить зимовий антракт для його команди.

- До слова, на традиційному зимовому турнірі АФСК «Київ» став однією з найголовніших сенсацій – мало хто очікував, що в протистоянні з зірковими суперниками ви дістанетеся до півфіналу. Що показав Меморіал Макарова? Наскільки встигли переглянути все те, що планували для себе на цей турнір?

- Те що треба - ми все побачили. Ми не ставили собі завдання вигравати всі матчі чи бути в фіналі. Навіть у півфіналі ми переглядали окремих футболістів на певних позиціях, чи потягнуть вони чи ні на фоні такого сильного суперника, як ЛНЗ. Також давали людям відпочивати, у кого була втома, і дивилися на нових людей. Для того, щоб підготувати гравців у хороших змагальних умовах і подивитися на свій рівень на фоні інших суперників, цей Меморіал дуже підходить. Турнір Макарова - це завжди був топ, таким він залишається і буде надалі.

- Коли команда переходить на новий для себе змагальний рівень, ми говоримо про те, що можна футболістів не впізнати в позитивному плані, а можна не впізнати і в негативному. АФСК «Київ» за це півріччя, коли дебютував на дорослому рівні, вас розчарував чи більше вселив оптимізм?

- Тут не можна казати, що у нас прогрес чи регрес, тому що ми розпочали "з нуля". Є, образно кажучи, два різних види спорту - дитячо-юнацький футбол і дорослий. Те, чим ми займаємося з осені, вже зовсім іншим видом спорту - це зрозуміло. Наші виступи в ДЮФЛУ – U-14, U-15, U-16, U-19 – це були послідовні етапи підготовки й дорослішання, і нарешті ми вже зайшли у дорослий футбол. Тільки починається наш рух з нульової точки, коли ми почали грати в чемпіонаті району, а потім в аматорах. Тобто в дорослому футболі ми всього-навсього вісім місяців. Прогрес очевидний, коли ми граємо з такими командами, які вчора були нашими суперниками по ДЮФЛ – то це вже зовсім інше ставлення, рух, мислення.

- Наскільки цей склад збережеться, тому що не секрет, що ваші футболісти себе досить добре проявили. Були індивідуальності, які набили собі хороші показники по гол+пас, проведених матчах. Чи є інтерес до футболістів з боку інших клубів?

- Нам потрібно зберегти той склад, який у нас є, а також підсилитися. Ми зараз працюємо з таким прицілом на друге коло. Зберегти те, що в нас є, а до того ж взяти ще кращих.

- Вже ходять різні чутки. Зокрема кажуть, що у вас є новий форвард – Студінікін із «Єдності». А над яким працюєте посиленням? Шукаєте футболістів більш дорослих, чи це будуть суто місцева молодь?

- Інші варіанти також. Ми розглядаємо всіх, хто підходить під нашу ігрову модель, і маємо декілька хороших варіантів. Також дивимося на виконавців по всіх критеріях, які мені потрібні. В основному, в нас є хлопці з нашого регіону - які тут живуть чи навчаються, прив'язані до Києва. Але коли ми вже відкриємо свій стадіон, я сподіваюся що це "на за горами", квітень чи може раніше, то будемо дивитися і на кращих іногородніх футболістів. А поки що з інших регіонів у нас ті хлопці, що навчаються в Києві і живуть тут на квартирах чи гуртожитках.

- Яка історія як цієї команди, тобто колективу гравців, так і в цілому клубу? Наскільки я знаю, у вас не просто підібрані молоді та місцеві гравці, а це саме ваші вихованці…

- Так склалося, що коли в 2018 році ми організовували цей проект, то цей клуб ще називався «Чемпіон» (Київ). Основу цієї команди до 19 років склали мої вихованці із ДЮСШ-15 2001 р.н. Але потроху ми почали запрошувати і інших футболістів, і зараз у нас вже пропорція 50 на 50. Хтось пішов далі і знайшов собі якісь інші зайняття, хтось поїхав вчитися в іншу країну. Хтось ще зі мною. Трошки розкидалися хлопці по світу, скажімо так. У нас вся географія українського футболу – «Динамо», «Арсенал», «Ворскла», РВУФК, ДЮСШ-15, «Зірка»... У нас багато вихованців академій представлено.

- У вас не просто грає доросла команда на всеукраїнському рівні, але є вже й певна піраміда – клубні команди грають у Чемпіонаті Києво-Святошинського району, і в юнацьких змаганнях у своїх вікових категоріях. Розкажіть, скільки є команд в академії на сьогодні?

- На сьогодні у нас академія тільки формується. Наша модель полягає в повному циклі підготовки футболістів, починаючи із U-6, де дітки ще зовсім маленькі, і закінчуючи академічними групами U-14, U-15, U-16 та U-17, далі йде U-19, а на вершині - перша команда. Без цієї піраміди я не бачу якоїсь перспективи, тільки вона дає змогу по-справжньому провести гравця через весь цикл підготовки й дати вихід уже на дорослому професіональному рівні. Якщо ти береш гравця незрозуміло звідки, то над ним треба працювати та "оброблювати" його, вводити в ту модель гри, що потрібна для першої команди. Якщо він проходить весь шлях академії, де є якийсь вектор розвитку, тоді набагато краще використовувати гравців і ефективніше їх готувати. До того ж, це твій вихованець, який повинен знати всі ці моменти щодо клубної філософії, тактики, стилю футболу. Якщо вдається налаштувати таку піраміду, тоді клуб стає самобутнім, з неповторним стилем і можливістю готувати гравців хорошого рівня.

- Із чого починалася історія розвитку СК «Київ»?

- АФСК «Київ» - академія футболу спортивний клуб «Київ». Ребрендинг відбувся тільки минулого літа, а від 2018 року працював організований ФК «Чемпіон» U-19. Ми брали участь в Чемпіонаті України серед команд U-19, пройшли бойове хрещення в змаганнях ДЮФЛУ. Таким чином, основа нашої команди вже кілька років разом, ми мали можливість награти склад і поступово точково додавати нових гравців для його вдосконалення.

- Які трофеї на сьогоднішній день є в клубу?

- Друге місце в чемпіонаті Києво-Святошинського району (а самого А.В.Сіденка фахівці місцевої федерації визнали найкращим тренером турніру, – прим. авт.). Турнір Артема Мусієнка два рази вигравали – це змагання, яке традиційно проводиться у Васильківському районі. У недограному через коронавірус чемпіонаті ДЮФЛ займали позицію, яка нам дозволяла виходити в фінальну частину, але не дограли. У нас було дві участі в цих змаганнях – на перший раз ми закінчили четвертими (тоді грали такі команди як «Оболонь-2», «Колос» Ковалівка), а на другий раз ми займали третє місце. Вже хотіли виконати це завдання і зіграти в фінальній частині, але відмінили повністю чемпіонат. Зараз беремо участь вже третій рік, перше коло відіграли. Також півфінал Меморіалу Макарова – це вважається чудовим досягненням навіть для досвідчених дорослих команд, а для нас це "вище даху", вважаємо великим позитивом такий виступ, враховуючи, що в турнірі пам’яті видатного воротаря брали участь і сильні учасники Чемпіонату України серед аматорів.

Академія футболу СК «Київ»: 7 місце Групи 3 на проміжному етапі

- Для команди із Києва міський стадіон Вишневого це, напевно, тимчасове явище. А як проходить реконструкція вашого великого спорткомплексу?

- На сьогоднішній день поле вже готове, йде облаштунок трибун, підтрибунних приміщень, роздягалень, та всієї інфраструктури, що навколо поля. Мабуть, ми почнемо чемпіонат не відразу в себе вдома на Urban Sport City Arsenal, а в Вишневому. Але нам дуже подобається той стадіон, де провели перше коле, і він завжди буде нашим «запасним аеродромом», навіть коли запрацює на повну силу після всього комплексу робіт наш великий спорткомплекс.

- Ваша молода команда потрапила в Групу 3, де є чемпіон України серед аматорів, володар Кубка, бронзовий призер, і низка чемпіонів своїх областей. І як воно?

- Скажімо так, у нас дуже цікава група, але моментами є два полюси – дуже сильні команди із особливо досвідченими виконавцями і ті суперники, які нам по зубах – також укомплектовані молодими футболістами. У першому колі були чотири недосяжні для нас команди - це «Вікторія», ЛНЗ, «Кудрівка», «Олімпія». Хоча ми непогано виглядали проти тієї ж команди із Савинців, але розрив у класі та досвіді, звичайно, між нами й грандами величезний. А були ще команди приблизно нашого рівня.

Але це було в першому колі, а як буде в другому - це ми побачимо вже навесні. Самі бачите, як міняються до невпізнання команди – ще на початку сезону ФК імені Яшина був у нашій «ваговій категорії», а зараз за «Лівий Берег» грають колишні гравці збірної України та володарі єврокубків.

- Чи буде СК «Київ», враховуючи побачене восени та напрацьоване взимку, коригувати на весняну частину сезону свої турнірні орієнтири? Чи будете, більшою мірою, концентруватися на прогресі футболістів без жорстких турнірних завдань?

- Є прямий взаємозв'язок між футболістами, які розвиваються, та турнірними завданнями. У нас є задача грати на перемогу в кожному матчі, як і було до цього. Якщо це буде виходити, значить, ми на правильному шляху. Футболісти зростають, але ми будемо намагатися зберегти їх для нашої команди, зайти з ними в Другу лігу. І там побачимо що буде далі. Ми подали атестацію на Другу лігу, проходимо вже десь четвертий етап з 5-7. Хочемо в професіонали.

Артур Валерко, SportArena.com

Академія футболу СК «Київ»: 7 місце Групи 3 на проміжному етапіАкадемія футболу СК «Київ» (АФСК Київ)

• Рік заснування: 2020

• Кольори клубу: біло-сині

• Стадіон: «Міський», Вишневе (вміщує 300 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Василенко Володимир Володимирович

Головний тренер: Сіденко Анатолій Васильович

• АФ СК «Київ» в інтернеті:

Офіційний сайт: https://afsc.kiev.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/www.afsckyiv.com.ua/

Instagram: https://www.instagram.com/afsc_kyiv/

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

АФ СК «Київ» дебютує в змаганнях ААФУ в сезоні 2020/21.